Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Oljepalm


Botaniska namn Elaeis guineensis L.
Engelska namn Oil palm
Andra namn Romanska språk
Éléis de Guinée (franska)
Andra språk
Ölpalme (tyska)

Besläktade Släktet Elaeis omfattar två arter av palmer från tropiskt klimat. Den andra:
• Amerikansk oljepalm (Elaeis melanococca): Vild i Sydamerika; olja utvinns.
Ej besläktade Kokospalm (Cocos nucifera)
Vaxpalm (Copernica cerifera)

Beskrivning • Träd: 15-21 m hög fjäderpalm. Stammen är lång, rak och rätt grov och kröns av en rätt stor krona av långa hängande blad.
• Blad: Bladen är upp till 7 m långa och 1 m breda och parbladiga, d.v.s. består i sin tur av mindre blad, och även småbladen hänger nedår.
• Blomma: Tredje eller fjärde året efter planteringen kommer små gula blommor samlade i kolvar, han- och honblommor i skilda kolvar på samma träd.
• Frukt: Frukterna mognar året om, första gången fjärde året då det kommer ca 50 äggstora stenfrukter i en klase. Efter ytterligare några år kan klasarna bestå av 800-1.000 och 2.000 frukter. Mogen frukt har mycket hårt skal som kan vara orange, rött, brunt eller svart. Det mjuka, violdoftande fruktköttet är gulorange och genomdraget av fibrer och sitter kring ett par-tre svarta, hårda kärnor (frön) med vitt, mjukt inre. Både fruktkött och kärnor är oljerika.
Odling och bruk Skörd
• Frukten plockas nedfallen från träden; den mognar året om. Skördarna kan börja sjunde-åttonde året, är fulla kring det femtonde och kan sedan fortsätta tills palmen är 60 år.
Växtförhållanden
Oljepalmen behöver näringsrik jord, fukt, värme (idealisk temperatur: 24-27°) och direkt sol (men behöver också skuggväxter). Torka och frost tål den inte. Odlingen i Ostasien har blivit ett miljöproblem. Plantagerna inkräktar i snabb takt på regnskogar och bidrar till erosion och skogsbränder. Rätt mycket bekämpningsmedel måste användas. Några framgångar med genmanipulation har man inte haft under den asiatiska boomen; däremot klonas rätt mycket oljepalmer. Några ekologiska odlingar har inte synts till. Oljepalmsprodukterna hör också till de varor där vägen till fair trade är mycket lång. Inte bara skog röjs undan i snabb takt utan också människorna som bor i den.
• Förökas från frö; kärnorna gror efter 4-5 veckor i grobädd.
Odling inomhus
I tempererat klimat kan palmen odlas i kruka inomhus.
Utbredning
• Afrika: Särskilt på västkusten.
• Amerika: Sydamerika, särskilt Brasilien, Colombia, Västindien.
• Asien: Malaysia, Indonesien, Filippinerna.
Växtdroger och beredningar Palmolja  (olja)
Palmkärnolja (fett)

Historia Namnet
• Elaeis efter grekiska elaion = olja och armeniska eul med samma betydelse. Namnet oliv har samma ursprung.
• Guineensis = från Guinea i tropiska Västafrika.
• I svenskan finns ordet oljepalm belagt sedan 1803. Leden palm kommer från latin palma = utbredd hand, palmträd, palmkvist.
Ursprung
Tropiska Västafrika, möjligen också ursprunglig i östra Sydamerika.
Afrika
De första européer som stötte på oljepalmen var portugiser i början av 1440-talet. De första plantagerna i Afrika anlades också av engelsmän, som kring 1850 i samarbete med afrikanska potentater nörjade göra sig förmögenheter på en kombinationshandel med slavar, palmolja och palmfrön från Nigers delta i Nigeria. 1910 fanns odlingar också i Sydamerika och på Java. En kännare siade:
 
... varför utbredningsområdet så småningom vidgats och kommer helt säkert att vidgas ännu mycket mera, sedan den tyska kolonisationen tagit även denna palmart om hand i sina kulturförsök.
  Riktigt så blev det nu inte med den tyska kolonisationen men Afrika förblev den stora producenten fram till 1960-talet.
Asien
... då de första odlingarna anlades i Malaysia med hjälp av lån från Världsbanken. Tätt i hälarna på Malaysia följde Indonesien; de väldiga skogsbränderna där i slutet av 90-talet var inga olyckor utan röjningar för palmodling. idag kommer 85 % av världens palmolja från Malaysia och Indonesien. Bara under 1990-talet fördubblades världsproduktionen och i början av 2000-talet gick oljepalmen om soja som planetens mest odlade oljeväxt. Årligen försvinner 20.000 kvadratkilometer - sex Gotland - regnskog och ersätts av oljepalmsplantager. Att "biobränslet" palmolja skule vara miljövänligt är rent nys enligt miljöforskare. Inte heller är oljan på något vis en "rättvis" vara. Det är inte precis fattiga malaysier och indonesier som tjänar på plantagerna. Tvärtom luras eller tvingas de bort från sina marker och blir ställda utan boplats och försörjning. Rättsvisterna mellan överkörda småbönder och plantageföretag med rötter i USA och Europa pågår år efter år. I väst har Världsbankens lån ifrågasatts, t. ex. i Holland där miljöorganisationer fått tre av landets banker att ställa villkor för lån till nya planteringar.
Livsträd
Palmer förekommer i många varma länders folktro och paradisbilder, ofta som livsträd förknippat med solen, men vanligen rör det sig då om den näringsmässigt viktigare dadelpalmen.

Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Elkington och Hailes (2000), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Linell och Hylander (1955), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Oliver och Fage (1970).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/oljepalm.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2009 07 5
Cookieinfo
Made with a Mac