Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Nardusört


Såsom en park av granatträd skjuter du upp, med de ädlaste frukter, med cyperblommor och nardusplantor, med nardus och saffran, kalmus och kanel och rökelseträd av alla slag, med myrra och aloe och de yppersta kryddor av alla slag.
(Gamla Testamentet: Höga visan 4:13-14)

Synonymer Nard, narde, indisk nardus, äkta nardus, falsk valeriana
Botaniska namn Nardostachys jatamansi DC. = Valeriana jatamansi
Engelska namn Nard, nardus, Indian nard, Indian spikenard, spikenard of the ancients, spike, Indian spike, false Indian valerian root, Indian valerian, sumbul
Andra namn Romanska språk
Nardus, spica nardi (latin), nard de l'Inde, nard sauvage (franska), nardo indiano (italienska)
Asiatiska språk
Djatamansi, jatâmansi, naladâ (sanskrit), jatamansi (hindi), kanshô (japanska), nêrd (hebreiska), lardu (mesopotamiska)
Andra språk
Nardos, nardon, nardostachys (grekiska), Indische Narde (tyska), nard (ryska)

Besläktade • Kinesisk nardus (Nardostachys chinensis = Nardostachys chinense), eng. Chinese spikenard.
Ej besläktade Under ett par tusen år har antagligen tusentals växter kallats nardus i europeiska och asiatiska språk - det betyder helt enkelt doftande växt (se nedan). Här några mycket vanliga:
• Arabisk nardus, ceyloncitronella (Cymbopogon nardus)
• Arabisk nardus, geranium (Pelargonium graveolens)
• Nardgräs, västindiskt citrongräs (Cymbopogon citratus)
Spiklavendel (Lavandula latifolia = Lavandula spica), eng. spikenard, nardus.
• Gallisk nardus, keltisk nardus, falsk nardus, valeriana (Valeriana officinalis).

Beskrivning • Ört: 50 cm hög. Luden och doftande.
• Rot: Tjock rotstock med hårig utväxt, "spiken".
• Blomma: Små blekrosa till purpurfärgade blommor.
Odling och bruk Skörd
• Rot: Roten tas till vara.

Växtförhållanden
Ett ogräs i växtländerna. Kan odlas åtminstone i England och behålla doften.

Utbredning
• Asien: Förutom kring Himalaya (Kashmir, Nepal, Sikkim, Bhutan, Indien) vild i Kina och Japan, och odlas också en del.
Växtdroger och beredningar • Rotstock (Nardus gangitis, Nardus indica, Nardus vera, Spica indica, Spica nardi)
Nardessens (eterisk olja)

Historia

Namnet
Nardostachys av grekiska stachys = ax, latin nardus = nardusört, nardusolja, och grekiska nardos = gräs, borstgräs, aromatiskt gräs, aromatisk olja, aromatisk växtdrog, nardusört. Theofrastos på 300-talet f. Kr. kallade t. ex. det västindiska citrongräset nardos. Grekiskan fick det från hebreiska nerd = vasstrå, rör, som i sin tur fått det från sanskrit nalah med samma betydelse, och naladâ, en samlingsbeteckning på flera doftande gräs i släktet Cymbopogon.
Antikens beteckningar kunde alltså avse nardusörten, en väldoftande växt eller växtdrog vilken som helst eller något Cymbopogon-gräs (nuvarande som citronella, citrongräs, ingefäragräs, palmarosagräs, f.d. som vetivert
). Dessa ska ha felöversatts från hebreiska till grekiska och blivit kalmus i Gamla Testamentet. Cannabisentusiaster vill ha nard till hampa och i medeltida svenska läkeböcker betyder blå nardus spiklavendel. En hel bok om lavendel utgiven 1991 utgår från att spiklavendel (eng. spikenard) är forntidens och medeltidens nardus.
Många andra örter har också fått namnet nardus eftersom detta betytt helt enkelt väldoftande, och nästan alla har dessutom kallats arabisk nardus eftersom de importerades till Europa av arabiska handelsmän.

• Härav fornsvenska nardus sedan före 1500-talet.
Jatamansi efter Nepali jatamansi, en art av vänderot.
Ursprung
Trakterna kring Himalaya.
Egypten
Egypterna, som använde nardusörten i örtoljan nardimolja, köpte den runt 1000 f. Kr. av araber, som i sin tur fick den från norra Indien. Handelsvägen gick över land genom Medien (norra Iran) och Mesopotamien (Syrien-Irak). På 100-talet har Galenos med den i ett recept på den egyptiska parfymsalvan kyphi. På 1800-talet importerades roten från Indien.
Grekland
Greker och romare kallade flera valerianaarter nardos respektive nardus, men oftast är det nardusörten som avses. Den gav parfymen nardinon, av Theoprastos på 300-talet f. Kr. beskriven som mycket hållbar och passande särskilt för kvinnor. Handelsvägen från Indien var densamma som till Egypten, landvägen över arabiska halvön, varför det antogs att den växte där, och Alexander den store var starkt begiven på att invadera arabernas land för denna och andra växter som han hört fanns där. Så blev det inte men han stötte senare på örten i oreiternas land på Pakistans sydkust. Fenicierna som följde med som handelsmän i hären samlade in den i öknen. "Mycket av den trampades ner av hären, och från det som trampats ned låg det en ljuvlig doft över ett stort område. I sådant överflöd fanns den", berättas av folk som var med.
Rom
En helt ny väg fick handeln när Augustus (kejsare 27 f. Kr. - 14 e. Kr.) flotta började segla på Indien. Mängder av indiska kryddor och andra varor sjönk dramatiskt i pris när man slapp mellanhänderna på land och kunde segla direkt till källan. Till nardusolja har framför allt roten använts, men Plinius som skriver runt år 70 nämner endast bladen, som på hans tid användes i nardinon. Bladen förfalskades med utdrygningar men äkta indisk nard kändes igen på sin låga vikt. En omräkninng från Plinius tid till idag ger bladen, hela eller ihopknådade till kulor, ett grampris på ca 40 kr.
Element och kvaliteter
Enligt elementläran en het och torr växt (Culpeper). Andra beskriver den som neutral både vad gäller temperatur och fukt. 
Kinesiskt element: Eld, i viss mån trä.


Litteratur: Se t ex Allardice (1991), Arrianos (2003 bok 6:22; bok 7:20), Corneliuson (2000), Culpeper (1976), Fries (1904), Gentz och Lindgren (1946), Hellquist (1948), Klemming (1883-1886 läkebok 7), Klynne och Klynne (2003), Lindgren (1918), Manniche (1999), Miller (1969), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Nielsen (1986), Plinius (1968), Theofrastos (1916), Thompson (1927).
Nätpublikationer: Convention on International Trade with Endangered Species (CITES) (2005 04 27).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/nard.html
Datum: 2021 12 09 - Uppdaterad: 2009 07 5
Cookieinfo
Made with a Mac