Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Kryddnejlikträd


Synonymer Nellike
Botaniska namn Syzygium aromaticum = Syzigium aromaticae = Eugenia caryophyllus = Eugenia caryophyllata (Thunb.) = Eugenia aromatica = Jambosa caryophyllus = Carophyllus aromaticus L.
Engelska namn Clove tree, tropical myrtle, antofle, cariophyllorum, caryophylli, jamba
Andra namn Romanska språk
Caryophyllon (medeltidslatin: trädet), girofle, giroflier (franska), garofano (italienska), clavo, clavo de olor, clavo de especia (spanska), craveiro-da-india (portugisiska)
Nordiska språk
Kryddernellike, nellike, nelliken (danska), kryddernellik, nellik (norska), negull (isländska), neilikka, mausteneilikka (finska)
Asiatiska språk
Ding xiang, ting hsiang (mandarin = kinesiska: "spikrörkelse"), ding heung (kantonkinesiska), chouji, chôji, kurobu (japanska), kâtukâ-phala (sanskrit: "knoppväxt"), lavanga (sanskrit: kryddan), laung, lavang (hindi: kryddan), graambu, krambu (tamil), gram goo, khan plu (thai), dinh huong (vietnamesiska), céngké, cengkeh (indonesiska), karanfil (turkiska), kabsh qarunfil, kabsh qaranful, karaful (arabiska: trädet), mikhak (farsi = persiska), tsiporen (hebreiska: "nagel")
Andra språk
Karyóphyllon (grekiska: "nötväxt"), garifalo (nygrekiska), Nelke, Negelken, Nägelein, Nägelchen, Gewürznelkenbaum (tyska), kruidnagel (holländska), karamfil (bulgariska), gvozdika (ryska), kariofilo (esperanto)

Besläktade Släktet Syzygium (förr Eugenia) omfattar ca 500 buskar och träd i Asien, Australien och Afrika.
Ej besläktade Nejlika (Dianthus carophyllus): Snittblomman.
• Brasiliansk kryddnejlika (Dicypellium caryophyllatum): Brasilien. Till förfalskning av kryddnejlika.
Bayträd (Pimenta acris = Pimenta racemosa): Räkndes liksom kryddnejlika förr till släktet Eugenia.
Kryddpeppar (Pimenta dioica och Pimenta officinalis): Båda räknades förr till släktet Eugenia.

Beskrivning

 
Torkade blomknoppar
- kryddnejlikor
• Träd: 11-20 meter högt, i odling tuktat till 5 m. Ständiggrön pyramidformad krona och nedhängande grenar; gamla träd liknar ekar. Slät bark. Varma dagar luktar hela trädet kryddnejlika.
• Blad: Ovala blad upp till 13 cm långa, skiftande från ljusgrått, gult och rosa till mörkgrönt, med tydliga oljeceller på undersidan, läderartade och glansiga men så spröda att de lätt kan smulas sönder.
• Blomma: Sjätte året börjar små blommor komma i grenändarna två gånger om året. Rikligast är blomningen vid 20 år och kan fortsätta i 70-80. De sitter samlade tre och tre i små klasar och är till formen rörformade och klocklika; blomröret mynnar ut i en liten kula bildad av kronblad, ståndare och stift och med fyra små foderblad som bildar en skål. De är först gröna, sedan gula, rosa och röda. Blomknoppparna får dock aldrig slå ut eftersom det är de som är kryddan kryddnejlika.
• Frukt: Frukten (nejlikmodern), en stenfrukt som liknar en 2-3 cm lång mörkt rödlila oliv, innehåller två frön som kan användas som krydda.
Marco Polo beskriver trädet som han sett det i Kina på 1200-talet:
 
Trädet är litet, grenar och blad liknar lagerns men är något längre och smalare. Blommorna är vita och små som nejlikornas, men då de mognar blir de mörka.
Odling och bruk Skörd
• Blomknoppar: Träden börjar skattas sjätte året och kan ge 4-5 kilo torkade kryddnejlikor årligen, ibland så mycket som 7-10 kilo, och skördas i upp till 80 år. Blomknopparna skördas halvt utslagna när de är mellan gula och rosa. Eftersom nya knoppar kommer hela tiden måste de samlas för hand. Man får antingen ge sig upp i träden - förr bokstavligen ett slavgöra - eller skaka ner knopparna. Efter soltorkning en vecka eller torkning över svag eld - ju snabbar de torkar desto bättre - blir knopparna brunsvarta. Tecken på god kvalitet: frisk färg, avger olja när de trycks till med nageln, flyter upprätt i vatten.
Växtförhållanden
Värme och fukt, sol med lagom skugga, havsbrisar med lagom vindskydd - allt finns på kryddöarna.
• Förökas på våren från färskt frö eller på sommaren med sticklingar.
Utbredning
• Asien: Indonesien (Moluckerna) odlar mest i världen. Stora odlingar finns också i Sri Lanka och sedan 80-talet i Kina.
• Östafrika: Madagaskar, fram till 60-talet det största odlarlandet, och Tanzania; hela ön Pemba lär vara täckt av kryddnejlikträd.
Handel
Sedan 2004 exporterar Indonesien överlägset mest i världen men det mesta stannar i landet. Största exportlandet är Madagaskar. Indonesien, Indien och Förenade araemiraten importerar mycket.
Växtdroger och beredningar

• Torkad blomknopp (Syzygii aromatici flos, Carophylli fructus, Carophylli flores, Carophylli flos, Flores caryophylli, Flos caryophylli, Caryophylli flos): Svenska farmakopén upplaga 1-10 (1775-1925), ev. också upplaga 11 (1946).
Kryddnejlikessens (eterisk olja)
Kryddnejliktinktur (alkoholutdrag)
Eugenol (isolerat ämne)


Historia

 

Namnet
Syzygium efter grekiska syn = tillsammans, med, och zygon = ok.
Aromaticum = kryddig, aromatisk, efter grekiska aromatikos = kryddig, och grekiska och latin aroma, båda med betydelsen krydda.
• Namnet nejlika hämtades in i fornsvenskan före 1500-talet från lågtyska negelken = kryddnejlika, av nageli = spik, syftande på kryddans likhet med äldre tiders spikar. Senare fick blomman nejlika samma namn p.g.a. likheten i både form och doft. Många europeiska namn har samma betydelse, som franska clou de girofle och engelska clove.
Ursprung
Fem små öar i ögruppen Moluckerna, "kryddöarna" i indonesiska övärlden.
Import till Asien
I Indien nämns kryddnejlikor i Ramayâna på 200-talet f. Kr. och som läkemedel första gången århundradet f. Kr. men har använts sedan åtminstone 1000 f. Kr.
Till norra Kina direktimporterades kryddan från Moluckerna på 500-talet f. Kr. men fortfarande på 300-talet visste man inte riktigt var den kom ifrån. Alltid i samband med kryddnejlika berättas notisen från 266 f. Kr. om hur besökare på audiens hos kejsaren serverades blomknoppar att tugga på för att förbättra andedräkten innan de närmade sig den höge. Detta verkar ha varit den första användningen och länge den enda.
Efter ett avbrott i handeln under några århundraden återupptogs importen på 600-talet men nu inte direkt från Moluckerna utan genom västligare hamnar på Java och Sumatra, och nu blev den också en kinesisk matkrydda och rökelse. I buddhismen symboliserar doften en av de grundläggande rötterna till lidande, ond vilja. På 1200-talet berättar Marco Polo om landsdelen Kaindu väster om Tibet, förr med egna furstar men nu under Kublai khan, som var överfull av kryddnejlika, ingefära, kassia och "många andra kryddor och specerier som inte exporteras till Europa".
Import till Europa
Kryddnejlikor har hittats i fornegyptiska gravar. Av de antika författarna är Plinius (Rom runt år 70) den ende som nämner trädet. Han kallar det vid ett grekiskt namn karyóphyllon och berättar att blomknopparna används för sin vällukt i parfym, läkemedel och mat. Därefter blir det tyst om kryddnejlika i nästan ett halvt årtusende, förutom en notis om att Konstantin den store i Konstantinopel år 335 ska ha skickat 45 kilo som gåva till påven i Rom, antagligen tänkt som rökelse.
På 500-talet dyker blomkopparna upp som läkemedel (dålig aptit, sjösjuka, melankoli, gikt) och århundradet därpå som matkrydda. Persern Ibn Khurdadhbih som besökte Sumatra i tjänsten som postmästare på 800-talet blev den förste att nämna kryddöarna Moluckerna. Araber var redan aktiva där som handelsmän och odlare. Någon europeisk import att tala om verkar det inte ha varit ännu. Araben At-Tartushi blev förvånad när han år 973 stötte på kryddnejlika i Mainz utanför Frankfurt tillsammans med ingefära, peppar och andra indiska kryddor "som annars bara finns i Fjärran Östern".
Odling på Kryddöarna
Med korstågen kom den europeiska importen av alla slags kryddor i gång igen. Transportvägen var lång med många hamnar på vägen: Java och Sumatra - Ceylon och Indien - Röda havets hamnar - Alexandria i Egypten - Venedig och Genua, med många alternativa landsträckor som de arabiska handelsmännen inte gav européer tillträde till.
Först när portugiser hittade till kryddöarna Moluckerna i början av 1500-talet fick européer direktkontakt med trädet; den förste som beskrev det var en av Magellans män. Portugiserna ockuperade raskt de fem öar där träden växte, övertog de arabiska odlingarna och fick igång egen handel.
Verksamheten pågick relativt ostört i ett århundrade fram till 1605, då holländarna erövrade öarnas handelscentrum Amboina (Ambon) och inledde med att utrota träden på alla andra öar. Kryddkrigen hade börjat.
Falsk kryddnejlika
Redan då förekom förfalskningar. 1540 skrev man från Lödöse i Göteborg till Gustav Vasa och klagade över de bedrägliga köpmännen, som förfalskade
 
... synnerligen med färgad ingefära, saffran, nejlikor och andra kryddor, därutav människorna titt och tätt och ofta svåra, långvariga och oförvinnerliga sjukdomar efterföljer. Och synnerligen bekommer kvinnfolkspersoner, när de havande är, fött har eller eljes med naturliga krankheter befallna är, av sådant förfalskat gods sådan skada, att både de och deras frukt fördärvade eller de ock därefter aldrig fruktsamma bliva kunna...
 
I svensk allmogekost verkar inte kryddnejlika ha använts mycket utom någon gång i blodmat. En tysk som reste i Sverige 1586 kunde dock berätta att bönderna i Blekinge och Småland minsann förstod sig på
 
att begära av en gäst muskot, kanel, nejlikor, ingefära och dylikt, men att få något av dem även för penningar händer ej ofta.
  Kryddnejlikans 5 dygder
När Arvid Månsson skriver om kryddnejlika på 1600-talet är den så ovanlig att han klumpar ihop den med muskot. Från antika författare, arabiska läkare och tyska örtaböcker inhämtar han 5 dygder hos kryddnejlika: Hon stärker hjärnan och är bra mot illamående och i blandningar med annat ger hon lätt röst, god andedräkt och lusta till hustru.

 

 

Sultanatet Pemba-Zanzibar
1963-1964

 

 

Odling i Afrika
De holländska tvångsodlingarna på Moluckerna fanns kvar till slutet av 1800-talet men redan 1766 lyckades fransmän smuggla ut frön och plantor av både kryddnejlika och muskot. De planterades på öar längs Östafrikas kust - Mauritius, 1827 Réunion och Madagaskar och några år senare Zanzibar. Zanzibar och grannön Pemba blev rena guldgruvan för de arabiska plantageägarna sedan en cyklon förstört odlingarna på Mauritius. Vid 1800-talets mitt stod Zanzibar och Pemba för 75 % av världsproduktionen och hade blivit mötesplats för hela den östafrikanska handeln. Dödsstraffet för att föra ut kryddnejlikplantor försvann 1972.
Madagaskar och Tanzania var länge de största producenterna av kryddnejlika, följda av Indonesien som producerade mycket men inte exporterade utan gjorde åt kryddan i landet. Andra hälften av 1900-talet blev dock så politiskt orolig i Östafrika att kryddproduktionen tidvis låg helt nere. Indonesien tog upp konkurrensen och blev från 80-talet åter en stor exportör. En annan effekt var det mycket kortvariga sultanatet Pemba-Zanzibar (1963-1964) - flaggan med kryddnejlikor ses t.v. Idag hör Pemba till Tanzania.
Kungsnejlika från Moluckerna (Carophyllum regium, eng. royal clove)
Trots den snabba arabisk-franska expansionen i Östafrika, eller kanske just därför, ansågs kungsnejlika från Moluckerna ändå vara den bästa. Så sent som på 1930-talet omnämns den som den bästa kvalitet man kunde få tag på.
Närmast sagor berättades om Moluckernas kryddnejlika, t. ex. att det på 1600-talet bara fanns ett enda träd kvar på en av de mest avlägsna öarna, där det vaktades av en vild konungs soldater...  Något ligger det i berättelsen: De lokala härskarna fick sannerligen ligga i för att skydda sina folk från inkräktarna, på 1500-talet portugiser och på 1600-talet holländare och engelsmän. Den "vildsinte kungen" kan ha kalkerats på sultanen av Makassar på ön Celebes, som i skydd av 10.000 man lyckades bibehålla sitt sultanat som en slags frihamn för europeiska handlare ända fram till 1600-talets mitt innan han svaldes av holländarna. Att "kungsnejlika" sades komma från Amboina (Ambon) som inte alls ligger på Celebes behöver inte ha så stor betydelse; holländarna som erövrat Ambon från portugiserna spred säkert gärna sådana romantiska historier i marknadsföringssyfte. Det berättades också hur vördnadsfullt trädet behandlades på Moluckerna, till skillnad från i Afrika då kantänka: Blommande träd behandlades "som en havande kvinna" som man inte fick närma sig med täckt huvud och inte bullra eller elda i närheten av, för då kunde det bli "missfall".
Kryddnejlika som mat och medicin
Svenska beskrivningar av högreståndsmaträtter med kryddnejlika finns från 1200-talet och framåt. Oväntat nog finns kryddan inte med i räkenskaperna över det stora och berömda gravölet över den heliga Birgittas far 1328. 1363 finns den däremot i bouppteckningen efter norska och svenska drottning Blanka, hon som red ranka - trekvarts kilo. I mitten av 1500-talet fanns kryddnejlika också på lager i Gustav Vasas kryddkammare. Fram till 1700-talet åt man i Europa, i alla fall om man var rik, stora mängder heta kryddor i all slags mat. Idag används kryddnejlika så mest i Asien; den kan t. ex. ingå i curry. Ingefära ingår också i den kinesiska kryddblandninge fem kryddor (stjärnanis, fänkålsfrön, kassiakanel, kryddnejlika, sichuanpeppar) och i den franska quatre herbes - fyra kryddor (kryddnejlika, vitpeppar, ingefära, muskotnöt).
Medicinskt bruk av kryddnejlika är känt i Europa från 900-talet, i Norden från 1200-talet. Som läkemedel har den använts framför allt för matsmältningen, som afrodisiakum och som smärtstillare i tandvård.
Kretek i Indonesien
Hälften av världens kryddnejlikor konsumeras i Indonesien - 150 gram per person och år, att jämföra med Europa 7-8 gram - som också producerar och importerar mest. Nästan inget används i matlagning; allt går till tobaksblandningen kretek, två tredjedelar tobak och en tredjedel kryddnejlika. Den började som inhalationsmedel för luftvägarna på 1800-talet - ett gammalt ayurveda-läkemedel - och idag röks nästan inget annat. Det är eugenol i kryddan som är starkt bakteriedödande och lätt narkotiskt.
Kristen tradition
I kristen tradition har blomknopparna liknats vid spikarna som Jesus korsfästes med (i växtländerna piercar man sig i närborrar och läppar med blomknopparna; det håller undan demoner).
Element och kvaliteter
Astrologiskt styrd av Jupiter och därmed Skytten (elementet eld, rörlig kvalitet) och Fiskarna (elementet vatten, rörlig kvalitet). En del vill hänföra trädet till Merkurius och Tvillingarna (elementet luft, rörlig kvalitet) respektive Jungfrun (elementet jord, rörlig kvalitet). Trädet har alltså givits rörlig kvalitet av varje element.
Enligt elementläran en mycket varm växt med lite fukt (Hildegard av Bingen) eller het och torr (Arvid Månsson). Denna heta kvalitet hos trädet bevisades t ex av att inget växte i deras skugga.
Ayurveda klassificerar växtdrogen kryddnejlika som varm och skarp; den ökar pitta och minskar vata och kapha.


Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Frisch (1961), Green (1976), Hellquist (1948), von Hofsten och Bergkvist (1989), Juneby (1999), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Keay (2006), Keyland (1989), Lindgren (1918), Lindgren (1946), Linell och Hylander (1955), Meyer (1952), Miller (1969), Milton (1999), Månsson (1987), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Oliver och Fage (1970), Pharmacopea suecica I (1775), Polo (1967), Reynolds (1996), Schweigger och Kammerer (1998), Strindberg (1974), Rehnberg (1963), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Swahn (1996), Tillhagen (1995), Valnet (1992).
• Citat: ... synnerligen med färgad ingefära...: Grimberg volym 2 (1922).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 30). FAO: Major food and agricultural commodities and producers (2008 04 26). FAO: Key statistics of food and agriculture external trade (2008 04 26).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/kryddnejlika.html
Datum: 2018 06 22 - Uppdaterad: 2010 09 12
Cookieinfo
Made with a Mac