Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Kokospalm


Botaniska namn Cocos nucifera L.
Engelska namn Coconut palm, coconut tree, cocoanut tree
Andra namn Romanska språk
Cocotier, coco (franska), coco (spanska), cocco (italienska), coca (portugisiska)
Nordiska språk
Kokos (danska), kókosh (isländska), kookos (finska)
Asiatiska språk
Ke ke ye zi, ye zi (mandarin = kinesiska), ho ho yeh ji, yeh ji (kantonkinesiska), koko (japanska), nari-kela (sanskrit), narial (hindi), nyior (malaysiska), tengai (tamil), jooz al-hind (arabiska), nargil (farsi = persiska), kokus (hebreiska), kokos (jiddisch)
Andra språk
Nargilios (grekiska), kokko (nygrekiska), Kokospalme, Kokos, Kokus (tyska), kokkos (holländska), kokos (bulgariska), kokos (ryska), kokoso (esperanto)

Besläktade Släktet Cocos omfattade förr rätt många tropiska palmer men idag räknas endast kokospalmen dit. Under det gamla namnet kan man ev. hitta:
• Krukväxtkokos (Cocos weddeliana): Långsamväxande miniatyrpalm som säljs som krukväxt.
Ej besläktade Oljepalm (Elaeis guineensis)
Vaxpalm (Copernica cerifera)
Kakaoträd (Theobroma cacao), eng. cocoa

Beskrivning

 

• Träd: 20-30 m högt. Fullt utvecklad palm vid 25 års ålder, i sin fulla livskraft vid 50-60 och kan bli över 100 gammal. Stammen är böjd i båge, nedtill är den upp till 60 cm i diameter och full av bladärr så att man kan klättra upp längs den. I dagens plantager odlas kortstammiga sorter som är lätta att skörda.
• Blad: I toppen en samling av upp till 20 blad som kan bli 6 m långa.
• Blomma: Gulvita blommor kommer fjärde eller femte året i meterlånga hylsor som öppnar sig så att blomkolven (palmhjärta, palmkål) springer ut och visar blommorna:
- Hanblommor överst på grenarna.
- Honblommor nederst på grenarna.
• Frukt: Några få honblommor utvecklar stenfrukter. De kommer från åttonde året, väger 2-3 kilo, sitter 10-20 tillsammans och mognar under hela året. Nötens form varierar: avlång, rund eller trekantig. Ytterskalet är klätt med grova fibrer som egentligen är omvandlat fruktkött. Ytterskalet är mycket hårt och tjockt, först gröngult och sedan gult, brunt eller brungrönt. Innanför ytterskalet finns ett 1 cm tjockt innerskal som omger kokosmjölken, som är flytande innan den stelnar till frövita (kopra) vid mognaden. Den mjölk som fortfarande flyter i mogen frukt smakar vanligen fränt.
Odling och bruk

Skörd
• Frukt: Nötter samlas på marken eller plockas från träden, i Indien av en särskild kast. Ett träd kan ge 60-120 nötter under ett år.
Växtförhållanden
Kokospalmen finns överallt i tropikerna mellan 20° N och 20° S - "en stor prydnad för den tropiska landskapsbilden". I svalare klimat odlas den ibland i uppvärmda växthus. Den måste ha minst 15-20° varmt för att blomma och ge frukt, behöver direkt sol och fuktig jord som är sandig och salthaltig; den trivs särskilt längs kuster. Nötterna överlever också långa tider i havsvatten, därav trädets stora spridning. Unga plantor skyddas från blåst med häckar och plank och ogräs får stå kvar som skydd. Gödsel behövs.
• Förökas från frö, d.v.s. nöten utan ytterskal läggs på sidan i fuktig sand med groddhålen (de tre ögonen) uppåt. Den gror på några månader. Vid odling läggs nötterna i groddbäddar eller hängs upp på husväggar och trädstammar tills de börjar gro efter 3-6 veckor, då de skolas, och vid 7-9 månader planteras de ut på friland.
Odling inomhus
Ibland finns förgrodda kokosnötter att köpa för den som vill odla själv. Gräv annars ner en nöt till hälften i en stor kruka. Den växer långsamt men kan bli upp till 3 meters hög som krukväxt och har särskilt som ung fina långsmala blad. Blir de bruna och torra är det för varmt och torrt; flytta den till ett bättre ventilerat ställe och duscha dagligen. Om nöten svartnar och ruttnar har plantan fått för mycket vatten eller står för svalt; den kan räddas ibland om man låter den torka ut.
Utbredning
Vild och odlad längs alla kuster på södra halvklotet.
• Asien: Odlas storskaligt särskilt i Indonesien, Filippinerna och Indien.
• Amerika: Mest odlas i Brasilien och Mexiko.
Handel
Indonesien och Filippinerna producerar överlägset mest kokosnötter, Indonesien och Sri Lanka är de största exportörerna.
USA och Nederländerna importerar mest (2004-2005). Sverige importerade på 80-talet 240 ton färska kokosnötter årligen och nära tio gånger så mycket kokosflingor, mest från Filippinerna.

 

Växtdroger och beredningar • Frövita
Kokosfett (fett)  

Historia Namnet
Cocos av grekiska kokkos = nöt, sädeskorn, frö, kermesbär, som blev portugisiska coca och spanska coco, båda med betydelsen kokosnöt. Det har också gissats att det spanska namnet kan gå tillbaka på spanska coco = grimas, troll, syftande på nötens tre "ögon". Härav kokosnöt, i svenskan sedan 1675, och kokospalm sedan 1787.
Nucifera = nötbärande, efter latin nux = nöt, och ferre = bära.
Ursprung
Omtvistat - Sydostasien, Söderhavet eller Indonesiens övärld. Det har diskuterats mycket om palmen är ursprunglig också på den amerikanska kontinenten - en del mycket nära släktingar finns bara där - eller om det var med spanjorerna trädet kom dit. Klart är i alla fall att nöten överlever åtminstone en månad i havsvatten och sprids lätt med havsströmmar.
Odling i Asien
Trädet beskrevs första gången för européer på 500-talet av en resenär från Alexandria. På 1200-talet berättar Marco Polo från Sumatra:
 
Där finns också stora mängder av indiska nötter (stora som människohuvuden) vilka är goda att äta färska, då de är söta och saftiga och vita som mjölk. Det inre av nöten är fyllt med en vätska som är klar som vatten men smakar bättre och är läckrare än vin eller någon annan dryck som finns.

 På 1740-talet började portugiser och holländare odla palmen i kolonierna i Sydostasien men det dröjde ända till 1820-talet innan de första nötterna kom till England.
Kokos till allt
Ett gammalt talesätt i Söderhavet är att den som planterar en kokospalm planterar inte bara mat och dryck utan också kärl och kläder, bostad och arv till barnen. Bland swahili i Östafrika planterar man en kokos när ett barn är sju dagar gammalt och lär det sedan att den är barnets "navel". På Fidji börjar man inte äta en nöt utan att först ha frågat "Får jag äta dig, herre?" Wanikafolket i Östafrika likställer fällandet av en kokospalm med modermord - den föder ju människorna på samma sätt som en moder sitt barn. Allt på träden kommer till användning:
• Roten flätas till korgar och tuggas ibland ungefär som betel,
• stammens ved ger virke (porkupinträ),
• stammens sav jäses till palmvin (toddy), destilleras till arrak och kokas till palmsocker,
• späda bladknoppar äts som grönsak,
• de stora bladen - en fredssymbol i växtländerna - blir mattor, grovt tyg, solskydd, tak; brända blad ger pottaska,
• blomkolvarna (palmhjärta) äts som grönsak,
• det tjocka och hårda skalet på kokosnötterna - ett par i veckan - blir kärl och bestick,
• skalhåren ger lätta och fukttåliga fibrer (handelns coir) som blir mattor, rep och borsthår,
• frövitan (kopra) rivs till kokosflingor, pressas på kokosfett och resterna blir kreatursfoder,
• den klara kokosmjölken i nöten dricks.

Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Gentz och Lindgren (1946), von Hofsten och Bergkvist (1989), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lindgren (1918), Linell och Hylander (1955), Ljungqvist (2007), Meyer (1952), Miller (1969), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Nordisk familjebok 14 (1911), Polo (1951), Tillhagen (1995).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd: King's American Dispensatory (1898, 1900) (2003 12 22). Gernot Katzer's spice pages (2005 03 30). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). FAO: Major food and agricultural commodities and producers (2008 04 26). FAO: Key statistics of food and agriculture external trade (2008 04 26).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/kokospalm.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2010 09 10
Cookieinfo
Made with a Mac