Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Grapefruktträd


Botaniska namn Citrus aurantium paradisii = Citrus paradisii = Citrus racemosa = Citrus decumana var. racemosa = Citrus maxima var. racemosa
Engelska namn Grape fruit, shaddock
Andra namn Romanska språk
Grape-fruit (franska)
Nordiska språk
Grape (danska)
Andra språk
Grapefrucht, Grapefruit (tyska)

Besläktade • Se under apelsin (Citrus sinensis) för ytterligare arter av Citrus.

Beskrivning • Träd: 6-15 m högt eller mer.
• Blad: Gröna året runt.
• Frukt: Grapefrukterna bildar klasar på träden, därav namnet grape = druva. Ytterskalet (flavedo) är gult med rosa ton. Blodgrapefruktens röda fruktkött får sin färg av lycopen, samma karotenfärgämne och antioxidant som gör tomater röda.

Odling och bruk

 
f
g

Skörd
• Frukt: Fruktskalen skalas av maskinellt före juicepressning. Vid framställning av eterisk olja används idealt bara den doftande gula delen (flavedo), inte den beska vita (albedo).
Växtförhållanden
Alla citrusträd kräver tropiskt till subtropiskt klimat utan frostrisk, lucker, väldränerad och lätt alkalisk lerjord, vindskydd och direkt sol. Regelbunden gödsling behövs också, särskilt kväve och kalium för att frukten ska bli bra. Alla är känsliga för virus och skadedjur och besprutas mycket.
• Förökas med sticklingar eller genom ympning (okulering), ofta på stammar av pomerans.
Odling inomhus
• Sådd: Peta ner några färska kärnor ett par cm djupt i såjord. Citrusfrukter i asiatiska butiker har ofta mycket kärnor. Blodgrape brukar ta sig bra, särskiilt med kärnor från KRAV-odlad frukt. Rötterna växer snabbt och djupt så så i en 10-12 cm djup kruka. Genomvattna och sätt plast med lufthål över. Ställ ljust och varmt och låt inte torka ut. De första små bladen kommer efter en vecka - ett par månader. När plantorna är 6-10 cm höga flyttas de över till var sin lite större kruka med krukväxtjord blandad med lerjord och grovt grus eller lecakulor i botten. Sköter man dem rätt kan de utan särskilt stor arbetsinsats frodas i årtionden och bli 100-150 cm höga.
• Skötsel: Placeras ljust, vattnas regelbundet och duschas ibland. När plantan nått 20 cm höjd bör den toppas för att inte bli ranglig och spretig. Vinter: Plantan kan ibland tappa alla bladen men hämtar sig oftast om man fortsätter att vattna sparsamt och ser till att växtplatsen är ljus. Vår: Trädet växer snabbt; plantera om i större kruka och byt jord varje vår de första åren. Skär bort nya skott för att hålla plantan tät; den tål hård beskäring. Sommar: Gödsla en gång i veckan; det finns specialnäring för citrusväxter. Plantan mår bra av att stå utomhus på soligt och fritt ställe.
• Blommor och frukt: Det kan ta över tio år innan de första blommorna kommer och hurdan frukten blir kan man aldrig vara riktigt säker på med frösådd citrus. Pollineringen måste man sköta själv: Använd en liten pensel till att föra över frömjöl från en blommas ståndare till en annans pistill.
Utbredning
• Amerika: Odlas i stor skala i södra USA, Västindien.
• Afrika: Odlas i stor skala i Swaziland, Sydafrika.
• Asien: Odlas i stor skala i Israel.
Handel
Israel, USA och Swaziland är de största exportländerna. Sverige importerar 7.500 ton frukt årligen året om.

Växtdroger och beredningar

Citrusdekokt (vattenutdrag)
Citrustinktur (alkoholutdrag)
Grapefruktessens (eterisk olja)
Citrusdofter (parfym)
Pektin (geléämne)
Grapefruktkärnextrakt (extrakt)


Historia

 
Vykort från Kalifornien: Grapefruktsodling

 

 

 

Namnet
Citrus är latin = citronträd, cedratträd. Ordets rot är sanskrit ked-, något som luktar eller ryker, som via Egypten kom in i grekiskan, där kedros (latin: cedrus) kunde avse alla möjliga träd som användes i rökelse, särskilt cedrar och thujor. Efter Alexander den stores fälttåg på 300-talet f. Kr. fick kitrea betydelsen cedratträd, och kitron, kitrion cedratfrukt (latin: citron). Det var alltså upplagt för förväxlingar mellan cedrat och ceder - det antogs snart att cedraterna kom från något slags mediskt cederträd och som började kallas cedrus medica. Till detta kom att grekiska persikon melon = persiskt äpple vanligen avsåg citron men också kunde användas om persika.
När sedan citronträdet dök upp i Medelhavsområdet vid vår tideräknings början sammanblandades den med cedraten; gemensamt kallades de citrus.
Aurantium är senlatin = citrusfrukt, från persiska nareng, som blev arabiska narang, bysantiska nerantzion, provensalska auranja, alla med betydelsen citrusfrukt och senare både om söt apelsin och bitter pomerans.
Paradisi har sitt ursprung i persiska pairi-daeza = inhägnad, som blev grekiska paradeisos = djurpark, inhägnad, och i medeltidslatin paradisus = Edens lustgård. För namngivningen kan också ha spelat roll att det fanns en italiensk greve Paradisi som runt 1800 var mecenat till botaniken.
Racemosa = som bär rikligt med bär, efter latin racemus = druvklase, bär, druva, efter frukternas samling i klasar. Härav det engelska namnet grapefruit = druvfrukt, klasfrukt, i svenskan sedan 1906; formen grapefrukt sedan 1950.
Decumana = stor, efter latin decumanus = en tiondel.
Maxima = störst, efter latin maximus = störst.
Ursprung
Trädet hittades första gången i en citrusodling i Puerto Rico i mitten av 1700-talet. Det är en spontan mutation av jättefrukten pompelmus, eng. pomelo, shaddock (Citrus grandis) som infördes till Västindien århundradet innan, eller möjligen en spontan korsning mellan pompelmus och apelsin.
Odling
Till USA infördes trädet omkring 1809. Det började odlas i Florida på 1820-talet och senare också i Kalifornien. På 1870-talet började frukten dyka upp i butiker i storstäderna. En mutation i Florida på 1890-talet gav kärnfria frukter.
I Europa kunde frukten köpas först på 1910-talet.
Grapefruktsjuice-effekten
väckte stor uppståndelse på 1980-talet, åtminstone i USA där man äter mycket grapefrukt och dricker mycket grapefruktsjuice. Av en tillfällighet hade det upptäckts att fruktkött och juice av blond grapefrukt kunde ändra effekten av vissa läkemedel dramatiskt; för en del minskade den, för andra ökade den. Juiceförsäljningen sjönk som en sten och har aldrig blivit riktigt densamma. Folk fick för sig att alla läkemedel fungerade dåligt om man drack grapefruktsjuice.
Fenomenet beror på bergamottin och andra furokumariner i juicen som samverkar synergiskt till att ett enzym hämmas, med resultat att biotillgängligheten för kemiska ämnen kan förändras. Redan ett enda glas juice kan halvera mängden enzym i tarmarna på en halvtimme och effekten sedan sitta i 2-3 dygn. Inte konstigt att medicinen fungerade dåligt på en del patienter... Å andra sidan kunde doserna av andra läkemedel sänkas så länge patienten fick i sig grapefrukt. Det gällde bara att ta reda på vilka läkemedel som påverkades och kanske till och med hitta det magiska ämnet i juicen. Forskningen på grapefruktsjuice, bergamottin och andra furokumariner har varit livlig i USA sedan dess.
Element och kvaliteter
Enligt elementläran svalt och torrt.
Kinesiskt element: Trä, i viss mån jord.

Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), von Hofsten och Bergkvist (1989), Hylander (1975), Linell och Hylander (1955), Ljungqvist (2007), Nationalencyklopedins ordbok (1995).
• Artiklar: Eva Rönnblom: Vacker rumsväxt av klyftigt inköp (Allt om trädgård 2002:12).
Nätpublikationer:. SCCNFP (2003): Opinion ... concerning bergamottin (2009 11 26). Pharmainfo.net: Drug interactions with grapefruit juice (2009 11 30). .

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/grapefrukt.html
Datum: 2021 12 09 - Uppdaterad: 2010 05 19
Cookieinfo
Made with a Mac