Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Eukalyptusträd


Ja, vi kan ej glömma staden som ligger där i dyn;
där luktar majs och hudar och fruntimmers parfym
som Pampasvinden blandar med doft från feberträn
- men kajerna är lagda med sten från Bohuslän.
(Evert Taube: Balladen om Ernst Georg Johansson, 1936)

Synonymer Eukalyptus, feberträd, ebergummiträd, gummiträd, febergummiträd, blått gummiträd, blågummiträd 
Botaniska namn Eucalyptus globulus = Eucalyptus globulus var. globulus
Engelska namn Eucalyptus, fever tree, gum tree, blue gum, Tasmanian blue gum, southern blue gum, stringy bark, mallee

Andra namn

Nordiska språk
Eucalyptus (danska), eukalyptus (norska), eukalyptuksenlehti (finska)
Andra språk
Eukalyptus, Fieberbaum, Fiebergummbaum (tyska)

Besläktade Släktet Eucalyptus omfattar ca 600 arter från Australien och öarna däromkring. Drygt 100 av dem överfördes kring millennieskiftet till ett nytt släkte, Corymbia. De mest använda till eterisk olja förutom Eucalyptus globulus:
Citroneukalyptus av flera arter (Eucalyptus citriodora = Corymbia citriodora
, Eucalyptus staigeriana).
Pepparmyntseukalyptus av flera arter (Eucalyptus smithii, Eucalyptus dives, Eucalyptus radiata, Eucaluptus elata).
Ytterligare
ett dussin varur eterisk olja framställs följer här, från småväxta mallees till jättar. Alla är ständiggröna, blommorna vita-rosa-röda, frukterna små och nötlika.
• "Buskeukalyptus" (Eucalyptus dumosa), eng. mallee, Congo mallee.
• "Dofteukalyptus" (Eucalyptus odorata)
• "Grön eukalyptus" (Eucalyptus viridis), eng. green mallee.
• "Järnvedseukalyptus" (Eucalyptus sideroxylon), eng. ironbark, red ironbark, mugga.
• "Kallbladig eukalyptus" (Eucalyptus cherifolia), eng. Kangaroo Island narrowleaved mallee.
• "Macarthureukalyptus" (Euavalyptus macarthurii), Camden woolybut, Paddy's river box.
• "Mandeleukalyptus" (Eucalyptus amygdalina)
• "Mångbladig eukalyptus" (Eucalyptus polybractea = Eucalyptus fructicetorum), eng. blue mallee, blueleaved mallee, silver mallee shrub.
• "Olivbarkig eukalyptus" (Eucalyptus goniocalyx, Eucalyptus elaeophora) = eng. logleaved box, olivebarked box, bundy, apple jack
.
• "Oljerik eukalyptus" (Eucalyptus oleosa), eng. red mallee, glossyleaved red mallee.
• Silvereukalyptus (Ecucalyptus gunni): Den härdigaste i Europa, odlad rätt mycket i Storbritannien.
• "Vidjeeukalyptus" (Eucalyptus viminalis): De långa smala bladen är koalabjörnens favoritföda.
• Vitt gummiträd (Eucalyptus leuxoxylum), eng. yellow gum, white gum, white ironbark. Lättodlad krukväxt.

Beskrivning
 
• Träd: Upp till 100 m högt i Australien, 30-40 m i Europa. Silvergrå bark med blå ton som flagar från stammen i stora sjok.
• Blad: Bladen sitter sitter mittemot varandra och vänder kanterna mot solen. Unga blad på unga grenar är äggrunda, silverblå till blågröna; därav namnet blågummi. Fullvuxna blad på äldre grenar är smala och spetsiga, upp till 45 cm långa, djupgröna till grågröna och ofta täckta med ett vitt vaxigt pulver som är avsöndrad harts, kallad kino = dagg, därav namnet gummiträd (eng. gum tree).
• Blomma: Blommor som kommer ensamma på skaft i bladvecken är anslående; de består vara vita, gula, rosa eller röda strån som bildar en boll; i knoppstadiet har de små hättor.
• Frukt: Frukterna som följer är små och nötlika.
Odling och bruk
 
 

Växtförhållanden
Eukalyptus klarar sig på mager näringsfattig jord så länge det får sol och vatten och vintertemperaturen inte går under -12°. Det är jordens mest snabbväxande träd; unga träd växer 5 meter om året. I varmt och fuktigt klimat når det till full storlek på 7-8 år - ger ved, pappersmassa och virke snabbt. Genom kloning får man idag träd som alla är exakt lika friska, starka och snabbväxande. Se nedan om dess påverkan på omgivande växtlighet.
• Förökas från frö som gror lätt. Plantan sätts ut innan den nått 45 cm (rötterna får inte ringla sig i krukan) och klarar sällan omplantering.
Odling inomhus
På 1800-talet populär krukväxt i Sverige, bland annat för att det ansågs rena luften. Sås i januari-mars. Behöver direkt sol men ska inte stå ovanpå element. Kan bli upp till 80 cm högt men överlever inte särskilt länge.
Eukalyptus som biväxt
Blommorna gillas av bin; de är nektarrika och ger mycket honung.
Utbredning
• Australien: Vilt och planterat. 75 % av alla träd i Australien är arter av eukalyptus.
• Amerika: Vanligaste arten eukalyptus i USA. Odlat också i Sydamerika: Colombia, Ecuador, Chile, Uruguay och i verkligt stor skala i Brasilien, det land som efter Australien har flest eukalyptusträd.
• Asien: Odlat i bl. a. Kina och Indien och sedan 1990-talet i plantager i Thailand, Laos och Kambodja.
Afrika: Odlat i Marocko och Sydafrika.
• Europa: Feberträdet har planterats mycket i södra Europa (Portugal, Frankrike, Spanien) för att torrlägga marker. På senare år har det börjat odlas av skogsbolag. Kan odlas så långt norrut som sydvästra England. Ingen eukalyptus är härdig i Sverige.

Växtdroger och beredningar • Färska blad (Eucalypti globuli folium, Eucalypti folium, Folim eucalyptii, Folia eucalyptii): Togs upp i många farmakopéer i slutet på 1800-talet men aldrig i den svenska.
Eukalyptusessens (eterisk olja)
Eukalyptol, 1,8-cineol (isolerat ämne)

Historia
 
 
Namnet
Eucalyptus = väl dold, efter grekiska eu = väl, kalyptos = gömd, syftande på att blombladen fälls ner som skydd när ståndarna utvecklats. Härav namnet eukalyptus, i svenskan sedan 1871.
Globulus = liten kula.
Ursprung
Så gott som alla ekulayptusarter är från Australien, några få från Nya Guinea och andra öar däromkring.
Feberträdet
Eukalyptusträdet gör skäl för namnet feberträd i dubbel måtto: Bladen har använts länge som febermedel i australisk folkmedicin. I Europa började de användas på detta sätt 1793. På 1860-talet började man i Australien hoppas på att det kunde vara lika effektivt som kajeputträdet. Föreståndaren för botaniska trädgården i Melbourne gjorde därför en provplantering för att destillera eterisk olja att prova som febermedel. Resultatet var nöjaktigt men kom helt i skuggan av själva trädets effekter: på några få år torkade det ut traktens sumpmarker där malariamyggan frodades. Snart planterades eukalyptus i varenda blötmark i Australien, Europa och Nordamerika. De ökända träsken runt Rom, som plågat romarna med malaria på ett sätt som sällan framgår av historieskrivningen, fick Mussolini äran av att slutligen ha torrlagt.
I Sverige blev den eteriska oljan framför allt ett förkylningsmedel och ingår i början av 2000-talet i naturmedel för luftvägarna.
Afrika
Eukalyptus var en av de första parfymväxter som Grasse-firmor började odla utomlands. Redan 1836, två år efter den franska annekteringen av Algeriet, var firmorna på plats, och trettio år senare fanns stora odlingar av eukalyptus och andra exotiska växter och fabriker att destillera dem i. Det odlas fortfarande i Nordafrika.
Den gröna öknen
Kortsiktigt var eukalyptusodlingen mycket framgångsrik för torrläggning och återbeskogning av skövlade områden men det visade sig snart att den också gav stora problem. I städer lyfter rotsystemet asfalt, husgrunder och avloppsledningar. Trädet förvildas lätt och är nästan omöjligt att utrota när det väl fått fäste ("som en 30 meter hög maskros"). I Portugal har eukalyptus ersatt väldiga områden av inhemska trädslag. Blad och rötter utsöndrar ämnen som tar död på all annan växtlighet och gör omgivningen nästan steril. Nedfallna blad förmultnar långsamt. Träden är lättantändliga på grund av den eteriska oljan och kan t.o.m. explodera, vilket gör att skogsbränder kan sprida sig mycket snabbt. Också det mesta djurlivet försvinner. Den enda som är odelat lycklig är koalabjörnen, som lever uteslutande på blad av eukalyptust (Eucalyptus viminalis).
Nya tidens pappersmassa
Kvistar med blad är hållbara blomsterdekorationer. Flera arter har använts länge för framställning av garvämnen, s.k. australisk kino. På senare år har man upptäckt att eukalyptus kan användas till pappersmassa - de är lika användbara som barrträd men växer till jättestorlek på en tiondel av tiden. I Sydamerika anlades under 1990-talet enorma plantager som ska ge pappersmassa till Europa och Nordamerika. Särskilt i Brasilien är odlingen storskalig. Av de träd som planterades där var 4,5 kvadratmil om året klonade, enligt australiska myndigheter på nätet.
Element och kvaliteter
Astrologiskt styrt av Saturnus och därmed Stenbocken (elementet jord, ledande kvalitet) respektive Vattumannen (elementet luft, fast kvalitet).
Enligt elementläran varmt och torrt.
Kinesiskt element: Metall.

Litteratur: Se t ex Botanica), Corneliuson (2000), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Hylander (1975), Impecta (2004), Jones (2010), Juneby (1999), Jönsson och Simmons (1935), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linell och Hylander (1955), Ljungqvist (2007), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Stevenson (1979).
• Artiklar: Bobo Karlson: Guld och gröna öknar (Göteborgs-Posten: två dagar 2004 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/eukalyptus.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2010 09 23
Cookieinfo
Made with a Mac