Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Växtdroger

Skörd och förvaring av frukter och frön


Synonymer 1) Frukt, fruktvägg
2) Frö
3) Nöt
Farmakopénamn 1) Fructus/fructi (singular/plural)
2) Semen
3) Nux/nuces (singular/plural)
Engelska namn 1) Fruit
2) Seed
3) Nut
Andra namn Romanska språk
1) Fructus/fructi (singular/plural latin), fruit (franska), frutta (italienska), fruta (spanska)
2) Semen (latin), graine, semence (franska), seme (italienska), semilla, simiente, grano (spanska)
3) Nux/nuces (singular/plural latin), noisette (franska)
Nordiska språk
1) Frugt (danska), hedelmä (finska)
3) Frø (danska), siemen (finska)
3) Nød (danska), pähkinä (finska)
Asiatiska språk
1) Shuîguô (mandarin = kinesiska), furûtso, kudamono (japanska)
2) Tane (japanska)
Andra språk
1) Frucht (tyska)
2) Samen (tyska)
3) Nüsse (tyska)

Beskrivning Frukter, frön och nötter här behandlade som växtdroger = råvaror för framställning av läkemedel. Se startsidan för växtdroger för en latinsk ordlista med benämningar på de många växtdelarna!
1) Frukt (fructus)

Frukten innesluter fröna. Kapselfrukter (baljkapsalar, baljor, kapslar, skidor), som öppnar sig vid mognaden, används inte så ofta som växtdroger. Sådana som inte öppnar sig, slutna frukter, är vanligare. Där kan fröna ligga inbäddade direkt i en saftig fruktvägg (bär), skyddas av en hård fruktvägg (nötter) eller av bådadera (stenfrukter). Den typiska mjuka fruktväggen (fruktköttet) är saftig. Torkad förblr den ofta lite mjuk men bevaras av den höga sockerhalten. Växtdrogen (fructus) kan bestå av mogen eller omogen frukt, med eller utan yttre fruktskal.

2) Frö (semen) Frön tas från alla typer av frukter. Många matkryddor är frön från kapslar som öppnar sig vid mognaden.
3) Nöt (nux) Nötter är slutna, torra frukter - bara en hård fruktvägg runt fröet, inget mjukt fruktkött. Fler frukter än man kan tro är botaniskt sett nötter - men inte kokosnöten. Distinktionen har sällan någon praktisk betydelse.
Mått och vikt Torkade växters vikt och volym

Skörd
av frukter och frön
• Årstid: Frukt skördas helt eller delvis mogen, i Norden från juli fram till november. God timing krävs. Fröna ska vara färdigutvecklade, men kapslarna ska inte ha hunnit öppna sig helt och börjat släppa fröna. Det gäller också att träffa rätt mellan mognad och mögling. Ofta får man plocka fröställningar allt eftersom i slutet av sommaren. Sällsynta somrar kan man man få två skördar. För detaljer, se varje särskild växt.
• Tidpunkt: Skörda inte frukter, frön och nötter i fuktigt väder. Resultatet blir lång torktid och/eller mögling.
• Plats: Undvik vägkanter och platser nära besprutade marker. Skövla inte hela bestånd; lämna kvar för återväxten. Lämna små vilda bestånd i fred.
• Tillvägagångssätt: Klipp av baljor, skidor, hela fröställningar från växten.
• Transport: Frukter och fröställningar samlas i korgar eller lådor. Nötter är tåligare och kan samlas i en plastkasse.
Rengöring • Rensning: Allt som är skadat och missfärgat sorteras bort. Skidor och baljor tröskas, övermogna och omogna bär tas bort, frön befrias från eventuella agnar.
• Tvättning: Frukter och nötter borstas rena från jord och damm och sköljs eventuellt med kallt vatten. Frukter delas i mindre bitar om det är fruktköttet som ska torkas, kärnas ur om fröna ska tas tillvara och skalas eventuellt.
Torkning Kryddfrön är ofta rätt torra när de skördas. För att få 1 kilo torkade frön kanske man får börja med 1-2 kilo.
Rumstorkning
Torkrummet ska vara luftigt och väl ventilerat, eftersom avgående fukt annars återgår till växtdelarna, som också ska samlas ihop så snabbt som möjligt efter torkningen eftersom de annars börjar ta upp fukt från luften - i båda fallen riskerar man mögelbildning. Både frukter och frön ska torkas skyddade från solsken. Vind är idealiskt liksom pannrum så länge det inte har oljelukt, trappor likaså eftersom de har bra luftcirkulation. Skjul med tak av trä eller asfaltpapp är torrare och därmed bättre än sådana med tak av korrugerad plåt. Man kan också torka i garderob, klädskåp och torkskåp med dörren på glänt och på varma ställen som ovanpå kyl, frys eller element. Källare - aldrig.
• Upphängt: Fruktbitar träs upp på tråd - se till att det blir mellanrum mellan dem; de ska inte ens nudda vid varandra. Hång från krokar, tvättlinor, gardinstänger. Lite gasbinda löst över skyddar mot damm och insekter. Fröställningar hängs upp i knippen om fem-sex kvistar med papper eller tyg under för fröna att falla ner på vartefter kapslarna öppnas, eller så knyter man en papperspåse löst kring buketten för fröna att samlas i. Efter ett par-tre veckor, mer om de skördats i fuktigt väder, kan man skaka ur de sista fröna.
• Utbrett: Frukt, fröställningar och nötter läggs ut på tyg eller otryckt och obehandlat, absorberande papper i mörkt och luftigt rum. Ju tunnare lager, desto snabbare torkning, bättre bevaring och mindre risk för mögel. Vänd materialet ofta.
• I glas: Mindre mängder torkas snabbt och lätt i glas. Lägg i ett dricksglas eller glasburk och låt stå i solen 2-3 dagar eller tills det är torrt.
Ugnstorkning
Torkning i ugn kan vara den bästa metoden för frukter. För frön är metoden vanligen för häftig.
• Ugnstorka vid upp till 50-60° i ett dygn, sänk sedan temperaturen. Låt det ta minst ett par-tre dagar. Var noga med att lämna ugnsluckan lite på glänt så att fukt kan avgå.
Torkollor
Proffs använder elektriska ollor. Om man har mycket växter kan man bygga en ursprungsmodell själv: Ugnsgaller, korgar eller nätramar upplagda över varandra ungefär som matbrickor i ett brickställ, men med större avstånd mellan brickorna för luftcirkulationen.
Utomhustorkning
Kan vara en nödlösning för fröställningar med fuktiga kapslar, t ex för att de skördats i fuktigt väder. I Norden fungerar det bra om det inte är för sent på hösten, medan det i varma länder är standardmetoden. Så torkas t ex ricinbuskens fruktställningar tills kapslarna öppnas.

• Utsätt för sol = värme och vind = luftcirkulation. Vänd på materialet varje dag.
Förvaring • Bäst är att finfördela frukter först när de ska användas, men här får man balansera - stora bitar torkar långsamt och kan börja mögla innan de är torra.
• Låg rumstemperatur; idealiskt ett gammaldags (torrt) skafferi eller vind.
• Förvaringskärlet ska bevara materialet mörkt och torrt. Papperspåsar, pappkartonger och trälådor rekommenderas ofta (tar upp fukt), men enligt en del ska torkade växter lagras i sådana bara kortare perioder och längre tid i väl förslutna mörka glasburkar. Också om plåtburkar råder delade meningar. Om en sak är alla överens: Förvara aldrig direkt i påsar eller burkar av plast, som är för tätt och får växterna att svettas. Möjligen kan plast användas som ytterkärl runt papper som tar upp fukten och/eller med torkmedel (sådant i påsar som följer med en del livsmedel).
• Etikettera noga - efter några månader har man totalt glömt bort viktiga uppgifter som växt, växtdel, växtplats, insamlingsdatum och packningsdatum. Nyskördade fröställningar behöver också märkas allt eftersom de skördas.
Hållbarhet
• Kontrollera ofta särskilt i början att växtdelarna inte har angripits av mögel eller insekter. Släng om de ändrar färg eller doft. Smak och lukt av mögel går inte bort med ny torkning.
• Det vanliga är att man förnyar lagret varje år men rätt torkade och förvarade frukter, frön och nötter kan hålla sig i åratal.
Beredningar • Vattenutdrag: Macerat (sällan), infusion, dekokt.
• Alkoholutdrag: Tinktur.
• Oljeutdrag: Örtolja.
• Andra extrakt: Eterisk olja, vegetabilisk olja, växtsaft.

Litteratur: Se t ex Ahlmark (2001), Bondeson (1982), Culpeper (1976), Genders (1981), Gentz och Lindgren (1946), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungqvist (2007), Nielsen (1991), Podlech (1989), Sahlin (1979), Stevenson (1979), Stodola och Volák (2000), Thomson (1980).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/drogfrukt.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 06 28
Cookieinfo
Made with a Mac