Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Canangaträd


Synonymer Cananga, falsk ylang-ylang, ilang-ilang
Botaniska namn Cananga odorata f. macrophylla Steenis = Cananga odorata Hook. fil. et Thoms. = Cananga odorata macrophylla = Cananga odorata var. macrophylla = Cananga odorata Hook f. et. Thomson forma macrophylla
Engelska namn Cananga tree, perfume tree, cananga, cadmia
Andra namn

Romanska språk
Canang, canang odorant (franska)


Artvarianter Ylang-ylang (Cananga odorata f. genuina Steenis)
Det har polemiserats länge om släktskapet mellan arterna cananga ("falsk ylang-ylang") och ylang-ylang ("äkta ylang-ylang") i släktet Cananga - om de nu är olika arter, vill säga. Det har t. ex. sagts att ylang-ylangs "större äkthet" bara består i sättet att framställa den eteriska oljan. Frågan om äkthet rör alltså oljan, inte trädet. Saken kompliceras av att trädet odlats fram på vitt skilda platser i den tropiska världen och utvecklats åt olka håll. Det lutar nu åt att cananga och ylang-ylang är två former av samma art i släktet Cananga.
Besläktade Släktet Cananga består av endast två arter. Den andra är
• "Bredbladig cananga" (Cananga latifolia)

Beskrivning • Träd, 10-30 m högt, ibland ända upp till 40 m, i odling inte högre än 3 m. Grenarna är mer utstående än ylang-ylang. De beskärs också så att de växer horisontellt vilket underlättar vid blomskörden.
• Stam: Barken är silvrigt grå och slät, veden rosagul till ljusgrå och mjuk och dåligt hållbar.
• Blad: Ständiggröna, mörkgröna och glänsande, med tydlig mittnerv, upp till 20 cm långa.
• Blomma: Odlade träd kan börja blomma vid två års ålder. Fullvuxna träd blommar och bär frukt året om. Blommorna kommer på långa skaft i klasar i bladvecken, har tre foderblad och sex nedhängande och vridna kronblad som är upp 8 cm långa. Färgen är först grön, sedan gröngul, gul och gulbrun. Blommorna är luktlösa när de öppnar sig; först efter 15-20 dagar när blomman har gulnat kommer den mycket starka doften.
• Frukt: 10-20 frukter tillsammans på det långa blomskaftet, omoget gröna, halvmoget grönsvarta och moget svarta, ca 2 cm långa och lika oliver. Inuti finns liknar oliv, 6-12 ljusbruna tillplattade frön.
Odling och bruk Skörd
• Blomma: Blommorna plockas bäst på morgonen innan doften gått bort och måste destilleras genast. Ett fullvuxet träd i odling ger 20-100 kilo blommor om året på Java, Fiji och Samoa, mer än vad man får av ylangblommor.
Växtförhållanden
Trivs bäst i full sol på vulkanisk sandjord i fuktigt tropiskt låglandsklimat. men tål odlas i skugga av andra växter på fetare mark och högre höjd. Har lång rot och behöver därför djup jord. Tål en kortare rotblöta då och då men antagligen inte kallare än . Växer snabbt, upp till 2 m om året som ungt särskilt när det skuggas i skog, och sprider sig snabbt. I odling hålls det vid bekväm plockhöjd från 2-3 års ålder. Det trivs bra som undervegetation och ihop med odlade grödor. Det växer i teakskog och blandskog, som alléträd och prydnadsträd.
• Förökas med frö direkt på odlingsplatsen; roten är känslig så man vill inte gärna plantera om. Det går också att ta sticklingar, eller så samlar man 10-20 cm långa skott i undervegetationen och kultiverar i säckar 2-3 månader innan de planteras ut.
Utbredning
• Vilt och odlat i Sydostasien, odlat särskilt på Java på Java - karta.
• Vilt och odlat i Mikronesien, Melanesien och Polynesien (Fiji, Samoa) öster om Australien.
• Odlat i Östafrika: Mauritius (Bourbon = Madagaskar, Réunion, Komorerna) - karta.
Växtdroger och beredningar • Blomma
Cananga-essens (eterisk olja)

Historia Namnet
• Cananga av malaysiska nunjak-kenangan, som är oljan från en trädsläkting. Den botaniske namngivaren har förväxlat först träden, sedan växtnamn med oljenamn.
• Odorata = välluktande, av latin odor = lukt, stank, vällukt, röklukt, rökelselukt.
Ursprung
Sydostasien (Java, Filippinerna) varifrån det spritt sig österut till övärlden i Söderhavet (Stilla havet).

Ylang i världen
Inte mycket finns att säga om ylangträdet mer än att man i Indonesien strör blommorna på nygiftas säng och att trädet btraktas som heligt i Tonga.
Element och kvaliteter
Astrologiskt styrd av Venus och därmed Oxen (elementet jord, fast kvalitet) respektive Vågen (elementet luft, ledande kvalitet).
Enligt elementläran sval och fuktig.
Kinesiskt element: Eld.

Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Leung (1980).
Nätpublikationer: Traditional tree initiative: Cananga odoata... (2008 09 20).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/cananga.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2009 07 8
Cookieinfo
Made with a Mac