Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Parfymfamiljerna

Citrusparfymer
Recept: Citrusdofter


Engelska namn Citrus scents
Andra namn Romanska språk
Hespéridés (franska)
Tradition Redan solkungen Ludvig XIV (1638-1715) älskade orangeblomsvatten - i själva verket blev han så överkänslig mot parfym att det till slut var det enda han stod ut med. De riktigt friska citrusdofterna blev populära med colognerna på 1700-talet.
Napoleons fel
Cologner var länge de enda tillåtna dofterna för män, vilket delvis kan skyllas på Napoleon (1769-1821). Han hade själv för vana att varje morgon tömma en flaska cologne över sig, särskilt i fält. De tunga myskdofter hans hustru Josephine älskade och gjorde till mode i Frankrike ansåg han vara demoraliserande för män. Detta blev också det europeiska borgerskapets syn på hur herrar ska lukta: En effektiv och disciplinerad borgare använder citrus, frisk chypre eller på sin höjd lavendel. Sexiga rakvatten är faktiskt inga storsäljare. Kvinnor fick och får däremot gärna lukta som om de just stigit ut ur en orientaliskt sängkammare.
Dagens citrus
Det är den populäraste av alla dofttyper bland både män och kvinnor. Herrdofterna har funnits i alla tider och nya kommer fortfarande, medan citrusdofter för damer kom framför allt åren runt 1970.
Parfymhistoria
Kölnervattnets historia
Beskrivning Lätta och uppfriskande dofter som passar lika bra dagtid på arbetet som kvällstid när man är ledig, särskilt på sommaren.
Doftklassificering
Någon citrusfamilj förekommer inte i det franska klassificeringssystemet utan citrustoner sorteras in under friska fougères, moderna chypres eller gröna dofter. I USA (där grupperna fougères och chypres inte används) brukade citrus hamna bland gröna dofter tills de för några år sedan samlades i en egen doftfamilj.
Innehåll

• Recept: Eteriska oljor i citrusdofter, Kölnervatten och andra cologner.
• Eteriska oljor efter dofttyp, t. ex. citrus.

Ersättning Det mesta som doftar i dagens parfymer är isolerade eller syntetiska kemikalier - 100 % i billiga parfymer, 70 % eller mer i dyra. Inte heller äldre parfymklassiker ser ut som de gjorde när de introducerades; undan för undan görs recepten om genom att de eteriska oljorna ersätts med kemikalier.

Cologner och andra citrusparfymer
Colognerna och citrusdofterna är de verkliga unisexdofterna. Alla parfymhus har något friskt Eau som går åt citrushållet - Eau de Guerlain, Eau de Rochas, Eau de Lanvin etc.

Kölnisch Wasser
(Farina Gegenuber 1709)
Kölnisch Wasser 4711
(Mühlens 1772)
Jean Marie Farina
(Roger & Gallet 1806)

Den ursprungliga typen av cologne, Kölnervatten. 4711 är den mest bekanta i Sverige men ytterligare två firmor strider om vilket som är det ursprungliga (årtalen är företagens egna; inget kan tas på allvar), vad som är rätta receptet och vem som "uppfann" det. Det gjorde ingen; dofttypen har varit allmänn i Europa sedan 1600-talet. Grunden är citrusskalsoljor (apelsin, bergamott, citron, pomerans) och annan citrus (citronmeliss, neroli) som ges sting med rosmarin och sötma med lavendel. Temat har varierats i det oändliga och fött nya cologner som fått sina egna namn, men Kölnervattnet som sådant har hela tiden levt vidare.
Kölnervattnets historia
Eau de Cologne Impériale
(Guerlain 1853)
En av de många cologner som Kölnervattnet banade väg för, idag själv en klassiker. Gjorde Guerlains lycka. Han blandade den för kejsarinnan Eugénie men idag betraktas den som en herrdoft. Apelsinblomma, bergamott, citron, rosmarin i toppnoten, hjärta av lavendel, basnot av cederträ och tonkaböna. Inget man hittar i Sverige i en handvändning; större parfymerier kan ev. beställa hem.
Eau Sauvage
(Dior 1966)
Lavendel har alltid varit en tillåten blomdoft för herrar, men blommigheten i Eau Sauvage var annorlunda och satte standarden för en ny generation citrusdofter. Inget blev sig likt efter Eau Sauvage. Skaparen Edmound Roudnitska ville se den på både män och kvinnor och så har det också blivit; Eau Sauvage blev ett genombrott för unisexdofterna. Den är fortfarande den mest sålda av alla herrparfymer och den herrdoft som kvinnor köper mest till sig själva. En lite träig lavendelcitrus som innehöll två nya syntetiska doftämnen, bland dem hedion som inte luktar mycket i sig men förstärker andra dofter - basilika, citron, irisrot, kummin, lavendel, rosmarin. Basnot av ambra, mysk, vetivert.
Ô de Lancome
(Lancôme 1968)
Blommig citrus som kom ett par år efter Eau Sauvage och är en kryddigare och strävare variant av den, tänkt för kvinnor. Idag den mest mest sålda av de friska damdofterna. Citrustoppnoten (apelsin, bergamott, citron, mandarin) var sensationellt väl fixerad. Grön mellannot av blommor och kryddor (basilika, jasmin, kaprifol, koriander, rosmarin), basnot av ekmossa, sandelträ, sibet och vetivert.
Havana
(Aramis 1995)
Citrus, kryddor, blommor, grönska och lite tobak blandades för män i 30-årsåldern men båda könen i alla åldrar visade sig gilla den, som så ofta med citrusdofter (alltså ej att förväxla med den Havana för damerna som kom strax efteråt). Tangerin och annan citrus i toppnoten, mellannot av cederträ, jasmin, lavendel, vanilj, basnot av ambra, läder, sandelträ och tobak.

Litteratur: Se t. ex. Aftel (2003), Barillé och Laroze (1995), Boman (1986), Day (1979), Fischerström (1968), Girard-Lagore (2001), Irvine (1995), Kennett (1975), Müller och Lamparsky (1991), Schnitzer (1985), Thompson (1928).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/famcitrusdofter.html
Datum: 2021 12 09 - Uppdaterad: 2010 09 24
Cookieinfo
Made with a Mac