Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fast tvål - Såpa

Tvåltyper N-Ö
Tvåltyper A-M


Tradition Tvålhistoria
Natriumtvål, natrontvål, natriumsalt, natronsalt

Fettsyretvålar förtvålade med alkaliska natriumsalter, normalt natriumhydroxid (kaustiksoda). Jfr. kalciumtvål, kaliumtvål, magnesiumtvål, zinktvål.
Enstaka fettsyror förtvålade med natriumhydroxid till ett nytt salt (tvål), exempel:
• Sodium Stearate = natriumstearat, förtvålad stearinsyra, stearintvål, stearinsyrat natron, natriumsalt av stearinsyra
• Sodium Palmitate = natriumpalmitat, förtvålad palmitinsyra, palmitinsyrat natron, natriumsalt av palmitinsyra
• Sodium Oleate = natriumoleat, förtvålad oljesyra, oleinsyrat natron, natriumsalt av oljesyra
• Sodium Laurate = natriumlaurat, förtvålad laurinsyra, laurinsyrat natron, natriumsalt av laurinsyra
• Sodium Myristate = natriummyristat, förtvålad myristinsyra, myristinsyrat natron, natriumsalt av myristinsyra
Enstaka hela oljor förtvålade med natriumhydroxid till ett nytt salt (tvål). Kaustiksodan spjälkar fettet i sina två beståndsdelar glycerin och fettsyror. Glycerinet förblir fritt men fettsyremolekylerna förenar sig med kaustiksodan och bildar det natriumsalt som är tvålen. Tvålfabrikanter köper in dem som grundtvål och blandar ihop till köptvål eller köper in färdiga blandningar av dem. Exempel:
• Sodium Cocoate = förtvålad kokosolja
• Sodium Castorate = förtvålad ricinolja
• Sodium Amondate = förtvålad mandelolja
• Sodium Canolate = förtvålad rapsolja.
• Sodium Cocoa Butterate = förtvålat kakaosmör
• Sodium Palmeate = förtvålat palmolja

Neutral tvål Överfettade och andra milda tvålar. Neutral betyder inte att tvålen har neutralt pH (7) utan måttligt alkaliskt (9-10). Mer alkaliskt än 11 är sällsynt och sliter på huden.
Omsmält tvål Omsmältning är bästa metoden att tillsätta känsliga ingredienser till hemmagjord tvål. Gör tvålen utan tillsatser, låt mogna en månad så att pH sjunker och smält sedan om och tillsätt det önskade. Eftersom förtvålningsprocessen redan är avklarad påverkas tillsatserna mindre.
• All kallrörd och varmrörd tvål kan smältas om. Man kan t. ex. berika köpt tvål med valfria ingredienser. En variant av detta är att smälta färdig glycerintvålmassa.
Oxgalletvål = Galltvål
Pilerad tvål

Varmrörd tvålkärna får svalna, hyvlas och torkas (i denna form köps kärntvålen av mindre tillverkare). Spånen tillsätts parfym, färg, överfettning etc. och pressas utan värme till stänger som skärs i bitar. Anses vara den bästa av alla tvålar; fastare, drygare och dyrare än annan tvål.

Pimpstenstvål 
Tvål där runt 20 % av den färdiga tvålens vikt utgörs av pulveriserad pimpsten som fungerar avslipande. I glycerintvålmassa kan kosmetisk stärkelse eller något annat förtjockningsmedel hjälpa till att fördela pulvret.
Äkta pimstenstvål
motsvarar för den fina toaletten fullkomligt Sandtvålens goda egenskaper, den gör huden fin och mjuk samt värderas äfven för dess angenäma och fina arom. Pimstenstvålen är ett verksamt medel mot pormaskar, finnar och andra hudorenheter. Pris 30 öre.
(Åhlén & Holms postorderkatalog 1909-1910)
Raktvål  Raktvål och rakkräm är ett slags mjukare tvålar, krämen närmast en såpa.
Resinat = Hartstvål
Sandtvål Tvål med ända upp till 2/3 kvartssand för slipande effekt vid grovrengöring. Jämför den lite mildare lertvålen.
Silkestvål Ett annat namn på spansk tvål; se nedan.
Smörtvål Den svenska farmakopén upptog smörtvål (Sapo e butyro vel ad Opodeldoc, Sapo butyrinus) i 1845 och 1869 års upplagor. Den användes i opodeldoc, ett universalliniment med bl.a. rosmarinessens. Jämför margarintvål!
Spansk tvål, kastiliansk tvål, Alicantertvål, silkestvål Spansk tvål med minst 40 % olivolja. Annat fett som kan ingå är kokosfett, sesamolja, bomullsolja, talg. Den har alltså likheter med Marseilletvål men i motsats till denna har man hos den spanska föredragit den vita varianten framför den gröna som görs på oraffinerad olivolja. Den kan också förekomma rödmarmorerad.
Vit spansk tvål var länge den främsta svenska apotekstvålen, officinell 1775-1869 - se tvålhistoriken.
Stearater, stearintvål  Stearinsyra förtvålad med alkaliska salter till nya salter (tvålar) som kalciumtvål, kaliumtvål, magnesiumtvål, natriumtvål. Glycerinstearat, rent fett, är stearinsyra förenad med glycerin till salt = fettsyreester.
Svaveltvål, ichtyoltvål   Varmrörd kärntvål eller kallrörd kokostvål med upp till 10 % fällt svavel, använd på eksem och akne.
Såpa Såpa görs med kaliumhydroxid - därav namn som kalitvål och kaliumsalt - i motsats till vanlig "natrontvål" som görs med natriumhydroxid. Flera standardkvaliteter har funnits i Sverige under 1900-talet, som kärnsåpa och den enklare kristallsåpan. Har glycerinet kvar och är alltså en "glycerintvål".
Talgtvål, rysstvål (Sapo stearicus, Sapo domesticus) Talg har använts mycket som tvålråvara i Sverige. Det ger en hård, fast och mycket vit tvål som inte löddrar så mycket men rengör bra. Barnängens Barntvål är en överfettad talgtvål.
Tjärtvål (Sapo piceus) Desinfekterande, gråbrun eller svartbrun tvål med trätjära (2-10 %), vanligen varmrörd. Till de mer kända svenska hör Reporia, tillverkad sedan 1920.
Tjär-svaveltvål Tvål med tjära (10 %) och fällt svavel (5 %), särskilt för eksemhud.
Toalettvål, handtvål  Man skiljde förr på toalettvål till huden ("den finare toiletten" inbegrepp ansikte och händer) och hushållstvål av orenare fett till textiltvätt. Svensk toalettvål har varit
Varmrörd pilerad, av talg eller olivolja (82-85 % fettsyror).
• Under 1900-talet också enklare kallrörd, med kokosfettet mildrat med jordnötsolja (72-75 % fettsyror).
Trietanolamintvål, TEA-tvål Fettsyretvålar förtvålade med trietanolamin. Den vanligaste:
• Trietanolaminstearat (Triethanolamine Stearate) - av stearinsyra
Vaxlik tvål som till för något årtionde sedan användes mycket i krämer och hårschampon. Idag kan den förekomma i rakkräm.
Tvål I kemiska termer är tvål alkaliesalter av de högre fettsyrorna - se Salter och tvålar.
Tvålflingor Före tensidtvättmedlen ("detergenterna") tvättade man textilier med tvål i flingform. De fanns i alla kvalitetsgrader från kallrörd kokostvål utspädd med overksam utfyllnad till varmrörd kärntvål med 80-85 % fettsyror.
Tvålpulver Tvålpulver var en variant av tvålflingor, mer likt dagens tvättmedel, tillverkat genom att torkad grundtvål (90-92 % fettsyror) sprutades in i torkkammare. Med tillsats av soda och blekande natriumperborat (10 %) blev det "självverkande".
Varmrörd tvål  Fett och lut kokas och tillsätts salt så att massan delar sig i underlut och överlut. Överluten tas till vara och kan användas hel (limtvål) eller delvis (kärntvål). Kärntvålen kan parfymeras och gjutas direkt (gjuten kärntvål) eller pileras (hyvlas, parfymeras, pressas och skäras). Se varmrörd tvål.
Venetiansk tvål, venedisk tvål, finistvål Som Marseille var det i egenskap av handelsstad som Venedig också blev tvålstad - här möttes råvarorna och Venedig hade länge monopol på europeisk distribution av många. Venetiansk olivoljetvål tvål kändes igen på marmoreringen, som kom sig av att järn från grytorna oxiderade. Från början gjordes den olivolja men på 1900-talet började man använda importerad palmolja och kokosolja. Venetiansk tvål var med spansk tvål den första svenska apotekstvålen, officinell 1775-1817. Länge populär som badtvål.
Vit tvål (Sapo albus) Farmakopéernas vita tvål av olivolja under 1900-talet. 1901 beskrivs den som "hvita eller gråhvita, torra, tämligen hårda, nästan luktlösa stycken, så gott som fullständigt lösliga i vatten och i sprit". 1946 har färgen förändrats till ljust grågul eller gråvit. Den fick inte lukta härsket eller obehagligt och inte bli fuktig eller bilda saltskorpa vid förvaring. Användes till hudrengöring och som tillsats i tandpasta, liniment och plåster.
Washballs Washballs var omsmält olivoljetvål, kraftigt parfymerad och proppad med växtpulver; 16-1700-talens lyxtvålar. Konkurrerades ut på 1800-talet av fransk industritillverkad olivoljetvål.
Windsortvål Även denna tvåltyp har sitt ursprung i ett tillverkningsfel - här blev hela tvålen brun av doftämnena. Senare när man kom till rätta med det, började man färga tvålen. Den speciella Windsor-parfymeringen behöll man.
Ylletvål Tvål att tvätta yllevaror med - måste vara neutral eftersom alkalier löser upp yllefibrerna. Vanligen av olivolja, aldrig av kokosfett. Jämför lågtemperaturtvål.
Zinktvål, zinksalt Fettsyretvålar förtvålade med alkaliska zinksalter. Zinktvål bildas t. ex. när zinkoxid (30 gram) blandas med linolja (100 gram) till oljefärg; zinkoxiden reagerar med fettsyrorna, som förtvålas till en svårlöslig zinkvtål, som utmålad torkar till en hård, spröd och mattvit hinna. Jfr. kalciumtvål, kaliumtvål, magnesiumtvål, natriumtvål. Vanligast:
• Zinkstearat (Zinci stearas) (Zinc Stearate) - av stearinsyra
Ett vitt, lätt, mjukt och lite fett pulver, olösligt i vatten. Extremt ihopklibbande (barn har dött av inandning), används som emulgerande, förtjockande och vattenavstötande ingrediens i kräm och schampo. Fäster bra på huden, lugnar, drar samman och skyddar inflammerad hud och har lätt antiseptisk effekt. Ofta i kroppspuder och deodorantpuder. I ansiktspuder föredras magnesiumstearat som täcker och fäster ännu bättre.
Återfettad tvål = Överfettad tvål
Äkta tvål Fast tvål förtvålad med natriumhydroxid till skillnad från "oäkta" tensidbaserade tvålar som flytande tvål och tvål gjord på glycerintvålsmassa.
Örttvål • Tvål med örtdoft
• Tvål dekorerad med blomblad eller gröna blad
Ingen av dem gör någon nytta i tvålen. Mängderna är för små och alkalierna förstör dem i vilket fall som helst. Dessutom krävs tillsats av föga naturliga ämnen för att förhindra att växtdelarna färgförändras. Den eventuella effekt man kan få är den slipande.
Överfettad tvål Tvål med oförtvålat fett (0,5-10 %), t. ex. olivolja eller ullfett, billigast och enklast vaselin, som tllsätts när förtvålningen är klar eller vid en omsmältning. Överfettning gör tvålen
• återfettande genom att ersätta naturligt hudfett som tvättas bort,
• mild genom att den späder ut tvålen så att den avfettar mindre = tvättar sämre,
• mjuk och krämig genom att löddret blir fastare och småbubbligare. 
  • Tvåltyper  A-M

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960), Gaugin (1947), Hansen & Jensen (1991), Meyer (1952), Ostrov (2001), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1932), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/tvaltyper2.html
Datum: 2018 06 20 - Uppdaterad: 2008 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac