![]() |
Omsmält tvål |
|
|
||
Synonymer | Berikad tvål | |
Engelska namn | Remelted soap, rebatched soap, restored soap, enriched soap, handmilled soap, remilled soap, milled soap, French milling | |
|
||
Tradition | Tvåltillverkning från grunden, särskilt varmrörning, kräver mycket utrymme, utrustning och kunnande. Mindre tvåltillverkare köper istället färdig neutral kärntvål som de parfymerar, färgar och etiketterar - ett slags omsmältning på industriell nivå. På detta sätt gjordes också 16-1700-talens washballs av olivoljetvål och mycket växtdelar. Dagens hemmakokare smälter om köpt eller hemgjord tvål. | |
Framställning |
Tvål finfördelas, smälts, ges tillsatser
och hälls upp i form. Den som inte vill kladda
med kaustiksoda kan alltså börja här
med t. ex. tvålrester. Den som har kladdat
med kaustiksoda gör detsamma med egen tvål.
Fördelar: |
|
Innehåll | Fast tvål Vätska Parfym och färg Olja eller fett för överfettning Övriga tillsatser som glycerin, honung, hartser - se bland tvåltyper |
|
Tvålar att smälta | Tvål med animaliskt fett är
lättare att smälta om och blir mer lättrinnande än
tvål gjord på enbart olja som oftare blir trögflytande. Varmrörd tvål, d.v.s. de flesta industritillverkade inkl. genomskinlig äkta glycerintvål. Kallrörd tvål: Kallrörd tvål på kokosfett smälter lätt. Man kan också smälta om hemtillverkad tvål som fått mogna åtminstone tre veckor. Även en misslyckad hemgjord tvål (skuren, snabbstelnad, med knepig konsistens) kan bli utmärkt omsmält. |
|
Finfördelning | Hacka tvålen med kniv, strimla
med potatisskalare, riv på rivjärn. Ju mindre
flingor, desto lättare att smälta. Hemgjord kallrörd tvål kan flisas direkt efter förtvålningen när den fortfarande är mjuk och lätthanterlig. Sådant flis mognar snabbare än stora bitar och är på alla sätt mer lätthanterligt, t. ex. om man vill blanda tvål från olika satser. |
|
Vätsketillsats | Vatten: Hårt vatten kan ge
tjock och svårhälld tvålmassa. Mjölk: Bra om vattnet är hårt eller om man smälter om en tvål gjord på enbart olja. Mjölken gör massan mer lättflytande (och tyvärr också tvålen brun). Helmjölk fungerar bäst och t.o.m. mjölkpulver hjälper upp men inte lättmjölk. Vattenutdrag: Eftersom tvålen redan är förtvålad och neutraliserad påverkas inte tillsatserna så mycket, så här kan det vara mening med att använda infusioner och dekokter på allt från örter till kaffe. Vätskemängd Stora variationer - inget, 5-10 %, 50 %, 100 %, 150 % av tvålens vikt eller volym. Var och en hittar sin ideala mängd som kanske inte alls passar en annan beroende på svårutredda detaljer som vätskans och tvålens typ och kvalitet, hur man värmer och gör i övrigt. Även samma tvål omsmält i samma hus kan ge olika resultat vid olika tillfällen så notera mängder och detaljer under arbetets gång, varje gång. Tvålens fukthalt: Hemgjord kallrörd tvål (camembert) som mognat endast några veckor är fortfarande fuktig och tål och kräver därför mindre vätska. Mer behövs om tvålen är mycket torr (parmesan) liksom om man har bråttom med smältningen, vilket man inte bör ha. Vid smältning i ugn kan extra vatten behövas. Använd lock för att minska avdunstning. Blötläggning underlättar smältningen. Låt helt enkelt tvålflisorna stå några timmar eller över natten med vätskan innan de ska smältas, eller duscha bara flisorna och låt stå. |
|
Smältning | Egentligen smälter inte tvålen
utan löses upp i vattnet men värmen hjälper
till. Köpetvål är ofta kompakt och hård
och brukar ta god tid på sig. Margarintvål
smälter lätt och fort. Elvisp eller
stavmixer ska inte tas till till för snabbt; blandningen ska verkligen smälta. Färdigsmält tvål bildar en jämn, genomskinlig, gelélik massa. Någon gång händer
det att envisa klumpar vägrar smälta hur rätt
man än gör hur länge som helst. Det är
bara att ge sig och konstatera att man står inför
ett mysterium. I rumsvärme: Tvålflsor och vätska får stå över natten. Dagen därpå behöver blandningen ofta bara ljummas. Om flingorna är grova eller mycket torra och volymen stor kan det ta ett par dagar. Hur lång tid som helst får det inte ta eftersom vattnet till slut blir dåligt. På vattenbad: Grytan med tvålflisor och vätska ställs i en större gryta med sjudande vatten. På platta: Grytan (med lock) ställs på ettans eller tvåans värme, upp till ca 90°. Blandningen ska inte koka. Stå inte bredvid och trumma med fingrarna; det tar en timme eller två. I ugn: En till två timmar vid 100-125° brukar räcka. Ställer man in grytan på kvällen (50°) är blandningen färdig att hantera nästa dag. I mikrovågsugn: Ställ in en-två minuter i taget på inte alltför hög värme (80 %); korta tiden och/eller sänk värmen lite varje gång. Temperaturer Låt aldrig koka. Tvålmassan kan brännas vid. Tvål med mjölk och/eller honung blir alltid bruntonad, och mörkare brun ju högre temperatur den värms vid. |
|
Berikning | När massan är jämnt geléaktig
är det dags för tillsatser - se tvåltyper.
Rätt mycket kan tillsättas utan att tvålen
förlorar konsistensen men tillsatserna späder
också ut den så att den löddrar sämre.
Exempel: Glycerin finns redan i tvålen (kallrörd har kvar sitt ursprungliga, vid varmrörning går den bort i processen och tillsätts senare) men en ytterligare tillsats av upp till 5 % glycerin och lika mycket olja fungerar i båda sorterna. Växtdelar, som i den gamla tvålsorten washballs. Hartser tillsätts smälta. Torra pulver som sand, kaffe, havre, leror - ända upp till 10 % av volymen. Röres ut jämnt med lite av massan och sedan ner i grytan. |
|
Överfettning | Överfett (fett utöver det som
förtvålas vid tillverkningen) är den vanligaste
tillsatsen. Kring 5 % kan tillsättas men ju mer överfettad
tvålen är desto sämre löddrar den. Vilken olja som helst kan användas. Till överfettning används ofta dyrare oljor som sällan ingår i själva tvålen, som mandelolja, ricinolja, avokadoolja, vetegroddolja, jojobaolja. Här är det också lönt att använda örtolja eftersom ingen förtvålningsprocess förstör ämnena som dragits ut i den. Vanligaste fasta fettet är ullfett som ger s.k. lanolintvål. Andra: ister, talg, sheasmör, kakaosmör. |
|
Färgning |
Tvålfärger
påverkas mindre och blir starkare vid omsmältning
än vid förtvålning. |
|
Parfymering | Inte heller med tvålparfym
behöver man vara lika petig som vid förtvålning.
De håller bättre och kan doseras lägre.
Tillsätts sist när massan är så sval
som möjligt. Eteriska oljor: 1-5 % volym, d.v.s. 1-5 ml (20-150 droppar) per 100 gram (drygt 1 dl) tvålflisor. Syntetiska doftämnen lösta i alkohol eller isopropylalkohol kan påverka massans konsistens vid omsmältning. Om den tjocknar hastigt när doftämnena tillsätts, tillsätt lite vätska. Om den blir tunn, fortsätt röra. |
|
Upphällning i form | När tvålmassan fått tillsatser
hälls den upp lugnt; för snabb upphällning
ger veck och luftbubblor. Konsistensen ska vara som sockerkakssmet.
Potatismos som måste skrapas och tvingas ur kärlet
är för tjock. Omsmält tvålmassa blir
alltid tjockare än nyförtvålad. Omsmält
massa av ren oljetvål blir alltid tjockare än
massa av tvål med anmaliskt fett. Det finns två vägar att gå; olja in formen i båda fallen: Häll för att skära Långpannor - tvålen kan skäras i rutor direkt i pannan. Papplådor, mjölkpaket, plaströr etc. som kan skäras eller bändas upp - tvålen tas ur och skärs i bitar eller skivas. Lösgodislådor i plast som butikerna gärna vill bli av med är praktiska på flera sätt: genomskinliga (tvålmassans volym kan markeras på utsidan), i lagom storlek (sextvålig botten) och mjuka (böjbara). Häll för att gjuta Mjuka, formbara eller klippbara askar och burkar - yoghurtburkar, presentaskar, mikroskålar. Gjutformar - isglassformar, pralinformar, kakformar för mazariner och vaniljhjärtan, ljusstöpningsformar, gipsformar, playdohformar. Tvålformar avsedda för köpt glycerintvålmassa passar inte så bra för vanlig tvål, som inte kan gjutas i lika fina detaljer. Urgröpta fruktskal - citrusfrukter, avokado. Snusdosor - inte så perfekta som de ser ut; de är för stela. De får oljas in ordentligt och ibland förses med band i botten att lyfta upp tvålen med. |
|
Dekoration | Spritsning: Möjligt om tvålmassan
är tillräckligt fast. Prägling: När tvålen är fast men fortfarande mjuk kan ytan präglas med stämplar, växtdelar eller vad som helst som avsätter märken. Tvål med attiraljer: Blommor, blad, leksaker och annat smått kan gjutas in. Häll upp lite massa och låt halvstelna, placera prylen så att den omsluts helt eller sticker upp lite och häll resten av massan över så att den täcker. Tvål med handtag: Saker som sticker upp ur tvålen kan användas som handtag. Eller gjut in ett rep att hänga upp tvålen i. |
|
Stelning | På sval plats stelnar massan i formen
på en kvart till en timme till fast men mjuk och
skärbar konsistens - eller så tar det natten.
Skär eller skiva den med varm kniv eller ta ut bitar
med kakformar eller vasskantade metallburkar. Gjuten tvål
måste vara lite hårdare innan den tas ur formarna.
(Får inte ut dem? Ställ in i frysen en stund.)
Förstelning Om massan inte stelnar kan man pröva att skyffla tillbaka den i grytan, värma om och tillsätta magiska medel: Titandioxid (1-2 ml per dl tvålflis utrört i lite vatten, glycerin eller olja): Tillsätts lite i taget tills massan tjocknar och volymen ökar. Det kan gå mycket hastigt. Upp till tio gånger så mycket vätska kan behöva tillsättas samtidigt, till 1-2 ml titandioxid alltså 10-20 ml. Mjölkpulver (upp till 30 ml utrört i lite vatten): Tillsätts lite i taget tills massan tjocknar. Borax (2 skedar lösta i 3 skedar vatten): Tillsätts lite i taget tills massan tjocknar. Kan fungera om massan är för alkalisk; ovanligt med omsmält tvål. |
|
Torkning | Efter en timme eller två i inomhusvärme
är normalstora tvålbitar stela och torra nog
att finputsa med kniv eller potatisskalare. Större
bitar tar längre tid. Flisorna sparas och används
nästa gång. Glansig yta: Grilla några sekunder. Tvålen kan användas så fort den är tillräckligt hård men blir mildare och bättre ju längre den får eftermogna. Den kommer att fortsätta avge fukt. En ursprungligen mycket fuktig tvål kommer att börja som mjuk och svampig och sedan sjunka ihop, krympa och missformas när den förlorar sitt vatten. Konsistensen efter ett par månader bestäms däremot inte av vattnet som tillsattes vid smältningen utan av hur mycket överfettning, glycerin och andra tillsatser den fått. |
|
Varianter | Washballs
med mycket växtdelar. Omsmältning av margarintvålar. Tvåltyper med alla slags tillsatser. Glycerintvålsmassa, lätt att gjuta. |
|
Löslighet |
Vatten
och vattenlösliga ämnen som glycerin
och alkohol kan
lösas i tvålen. |
|
|
||
Recept |
||
Recept I (berikad tvål) |
God vit tvål
- 500 gram (ca 5 toalettvålar) Vatten - så mycket som behövs Skalad bittermandel - 50 gram Bensoetinktur - 30 gram Kamfer - en bit stor som en nöt Mandeln och kamfern stötes tillsammans. Tvålen upplöses i lite vatten på elden och tillsätts. Gör så en pasta. Sist tillsätts bensoetinkturen. För fet och blank hud. (Källa: de Réville 1910) |
|
Recept II (berikad tvål) |
Tvålflingor
- 150 gram Lavendelinfusion - 350 ml Havremjöl - 25 gram Lavendelessens - några droppar Tvålflingorna och infusionen hälls i rostri gryta och värms försktigt tills tvålen smält. Rör om då och då. Ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner havregryn och eterisk olja. Häll i små smorda formar och låt stelna; det kan ta från några timmar till en vecka. När tvålarna torkat lossas de ur formarna och slås in i plastfolie. Låt stå varmt och torrt i en månad. (Källa: Bremness 1995) |
|
Recept III (berikad tvål) |
Riven fast
tvål - en halv Infusion - 300 ml Glycerin - 45 ml Eterisk olja - 10 droppar Värm tvål och vätska i vattenbad tills tvålen smält. Medan blandningen fortfarande är lite varm tillsätts glycerin. Ta från värmen, låt svalna lite och tillsätt eteriska oljor. Häll i kakformar av metall eller liknande och låt svalna. Håller sig några veckor om det förvaras svalt. (Källa: Neal's Yard 1997) |
|
Recept IV (grundrecept) |
Vatten
- 150 ml Flisad fast tvål - 100 gram Färg, tvålparfym och annat - efter behag Smält ihop på vattenbad, men spara en fjärdedel av vattnet tills flingorna är genomfuktade och tillsätt då också detta. Täck med lock och låt sjuda, rör om då och då. Det kan ta upp till en timme tills konsistensen är jämn och mjuk. Ta från värmen och tillsätt doftämnen, färg, växtdelar och andra tillsatser efter önskemål. Om massan blir tunn när doftämnena tillsätts fortsätter man bara att röra, tjocknar den tillsätter man lite vatten. Rör tills blandningen är sval. Häll i oljad form och ställ att stelna. (Källa: Coss 1998) |
|
Recept V (överfettning) |
Riven fast
tvål - 100 gram (en toaletttvål)
Olivolja eller örtolja - 50-150 ml Smält tvålflingorna i vattenbad, värm oljan och blanda i. Häll upp i kakformar eller liknande och låt stelna. (Källa: Shenet 1999) |
|
Recept VI (mjölktvål) |
Mild, oparfymerad tvål, finhackad
- 350 gram (3-4 st) Destillerat vatten - 60 ml Mjölkpulver - 60 ml Mandelolja - 15 ml Eterisk olja - 2 ml (40-60 droppar) Livsmedelsfärg - 1 droppe Värm upp vattnet (det ska inte koka) och tillsätt tvålflingorna, eller blanda och ställ in på låg värme i ugn. Låt stå tills flingorna löst sig. Tillsätt resten och rör om väl men försiktigt. Häll i oljade formar och låt stelna. Det tar några timmar och kan behöva eftertorka. (Källa: Shenet 2000) |
|
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |
||
|