Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rengöringsmedel

Flytande tvål


Synonymer Duschtvål, duschkräm, syntetisk tvål, handtvål, bad- och duschgelé, duschbad, duschgel
Engelska namn Liquid soap, hand soap, body wash, shower gel, shower gel, bath shower gel
Andra namn Romanska språk
Savon liquide, bain douche, gel pour la douche (franska), sapone liquido (italienska), baño ducha (spanska)
Nordiska språk
Suihkugeeli (finska)
Andra språk
Flüssige Seife, Duschbad (tyska)
Förväxlingsrisk • Sapo liquidus = såpa.
Krämtvål = uppslammad fast tvål.

Tradition
 
Barnängen 1980-tal

Flytande rengöringsmedel fanns även före tensidernas tid. Det är bara att slamma upp fast tvål i vätska till ett slags krämtvål. Sådan lanserades t. ex. av Barnängen i Stockholm 1887 och av Eneroth i Göteborg 1891. Kemiskt handlar det fortfarande om "äkta tvål" men spädd med vatten. Även såpa är en äkta tvål. De svenska farmakopéerna har t. ex. upptagit såpa under namnet flytande tvål, Sapo liquides.
Tensidtvål
Det vi idag menar med flytande tvål är kemiskt sett inte tvål utan tensidblandningar med diskmedel och hårschampo som som närmaste släktingar. De tidiga på 1940-50-talen var ganska hudovänliga och bara avsedda för grovrengöring av händerna. På 1960-talet kom mildare varianter. Den första som slog igenom stort i Sverige var Bliw, lanserad 1968 med den hygieniska plastförpackningen som huvudargument: "Hur användes tvålen före dej?". På 1990-talet hade man fått fram så pass milda tensider att flytande tvål kunde rekommenderas för hela kroppen. En av de tidigaste var flytande Dove, lanserad i USA 1990 och ett par år senare i Europa.
Svensk statistik
• 1981 använde 13 % av svenskarna flytande tvål. 2004 använde 60 % endast flytande tvål och duschkräm, 7 % endast fast tvål och 30 % använde båda. Vad resterande 3 % använde framgår inte.
• De mest sålda flytande tvålarna i Sverige i början av 2000-talet: Bliw, Dubbeldusch, Family Fresh, Lactacyd.
Duschtvål, badgelé, duschgelé, duschbad, duschgel...
Dagens lågprisvaruhus svämmar över av flytande tvål. Vad hände? De passade både tillverkare och kunder på 1990-talet:
• Produktion: Tillverkningen kräver jämfört med vanlig tvål minimalt med kapital och kunskap. Vem som helst kan beställa tensidblandningar och doftblandningar från Tyskland, späda med vatten och hälla upp på flaska. Idag säljer varenda massör och utvärtesterapeut med självaktning sådana blandningar under "eget märke". Det finns hundratals tillblandare av flytande tvål i Sverige men bara en tillverkare av fast tvål.
• Konsumtion: De flytande tvålarna var billiga, hygieniska och praktiska - ingen kladdig tvålask att knöla ner i träningsväskan. Att de dessutom är mindre uttorkande än vanlig tvål visste kanske inte så många, men det är nästan en förutsättning för att kunna duscha två gånger om dagen.

Framställning • Med tensider: Vatten och tensider blandas vid 30-40°, parfymeras, färgas och tillsätts ev. hudvårdande ämnen, t. ex. hudkräm. Röres grundligt i fem minuter så att de lite slemmiga tensiderna blandas ordentligt med vattnet, men utan vispning för att blandningen inte ska skumma. Kan frysas till istvål. Man kan också utgå från köpt flytande tvål och parfymera efter egen smak och berika med tillsatser.
• Med fast tvål: Fast tvål flisas och löses i vatten.
Beskrivning Tjock vätska eller kräm, ofta kraftigt parfymerad. Till män: Stora flaskor i mörka färger. Till kvinnor: Mindre flaskor i pastellfärger.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika och alkohol löses i vattnet i emulsionen.
• Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser hålls jämnt fördelade genom vätskans förtjockning.
pH och inkompatibiliteter
• Sura ämnen, t. ex. växtutdrag som konserverats med surt, kan normalt tillsättas utan problem.
Innehåll Ingredienserna är desamma som i hårschampo minus hårvårdstillsatser plus hudvårdstillsatser:
Rengörande ämnen
Vanligen kombinationer av 2-4 olika tensider som tillsammans utgör upp till 40 % av blandningen:
MIPA-laurylsulfat och andra starka anjonaktiva tensider (15-40 %) rengör och löddrar bäst.
Sockertensid (5-10 %) eller någon annan nonjonaktiv tensid mildrar, rengör och stabiliserar skum.
Betain (runt 10 %) eller någon annan skumbildande amfotär tensid kan också ingå för extra lödder.
• Färdiga tensidblandningar, t. ex. diskmedel, är ett bekvämt och billigt alternativ.
Lösningsmedel
Vatten (upp till 70 %), något aromatiskt vatten som rosenvatten eller ett vattenutdrag (infusion, dekokt) efter hudtyp.
Olja kan också användas som lösningsmedel för tensiderna - se nedan recept på duscholja av olja och handdiskmedel.
Alkohol, propylenglykol eller annat extra lösningsmedel för annars icke lösliga ämnen.
Tillsatser för huden
Cetylalkohol (2-3 %), stearylalkohol (2-3 %), lecitin (2-3 %), ullfett, lanolin, olivåterfettning etc.: Återger huden skyddande fett efter avtvättningen och bevarar fukt. Många sorters kemikalier kan också ingå för detta. Även köpt emulsionskräm brukar gå utmärkt att blanda med flytande tvål.
• Fuktighetsbevarande ämnen: Sorbitol eller glycerin (1-2 %).
Aprikoskärnmjöl och andra slipmedel: I grovtvål, handtvål och skrubbkräm. Måste vara mycket finpulveriserat för att inte riva upp huden.
Eteriska oljor för hudvårdande effekt: 1-2 % (25-50 droppar per dl).
Konsistensmedel
Är inte bara till för att det ska se snyggt ut; tjocka blandningar är lättare att dosera och använda - rinner inte av.
Emulgeringsmedel: Förtjockar blandningen, ger pärlemorglans och stabiliserar skum. Behövs sällan eftersom de rengörande tensiderna också emulgerar.
• Vanligt koksalt (1,5-2,5 %) förtjockar en del tensider och gör löddret poröst.
Guarmjöl (1-2 %) används rätt ofta för att förtjocka.
Doft
• Oftast syntetisk (0,1-1 %). Hänsyn måste tas till sådant som att doftämnen kan påverka löddringsförmågan.
Eteriska oljor: För att parfymering räcker 0,5 % (runt 12 droppar per dl), för hudvårdande effekt upp till 3 % (75-100 droppar per dl).
Färg
• Vattenlöslig syntetisk. En sådan färg för hemmablandaren är tvålfärgslösnng för glycerintvålmassa och flytande tvål (löst i glycerin + vatten). Man kan också använda flytande livsmedelsfärg och "badbrusfärg" (lösta i propylenglykol) liksom färg löst i glycerin eller alkohol.
• Oljelöslig färg, som grönblå chamazulen eller orange betakaroten, kan användas i små mängder. Olika sorters estrar (1-2,5 %) var vanliga som opaliseringsmedel på 90-talet när allt skulle vara pärlemorvitt. Idag används de mindre.
• Olösliga mineral- och jordfärgspigment: Till opaliseringsmedlen hör också glimmer (etiketternas Mica, 1-3 %) som ger pärlemorskimmer och titandioxid (någon %) som gör schampot vitt och ogenomskinligt. Det kan också användas som vit bas som i kombination med vattenlöslig färg ger pastelltoner. Olösliga färgande pigment är av typen "oljefärgspigment" som normalfärg och pärlemorpigment (normalfärg med glimmer).Gemensamt för alla dessa pulver är att de snart sjunker till botten om blandningen inte är tillräckligt trögflytande.
Konserveringsmedel
Med industritillverkad tvål som ska lagras, transporteras, stå på butikshyllan och i badrum måste man gardera sig med höga halter. För hemmabruk kan man ta mindre men alla emulsioner måste konserveras eftersom de innehåller mycket vatten.
Parabenblandningar är vanligast (runt 0,75 % = 15 droppar per dl).
Alkohol som gör tjänst som lösningsmedel fungerar i viss mån konserverande.
• Triclosan, formaldehyd och annat som ska göra tvålen antibakteriell fungerar samtidigt konserverande.
• Syltkonserveringsmedel som bensoesyra (0,2 %), flytande Atamon (1 %) natriumbensoat eller Atamonpulver (0,5 %) kan användas eftersom emulsioner med tensider tål surt utan att förlora konsistensen.
• pH-reglerare (ca 1 %): Citronsyra, salicylsyra, mjölksyra och andra syror som gör livsmiljön svår för bakterier. Använder man syltkonserveringsmedel får man surhet på köpet.
• Antioxidanter som BHT (under 0,1 %) förhindrar eller fördröjer oljors härskning. För hemmabruk rosmarinextrakt eller E-vitamin om tunna, instabila oljor med mycket fleromättade fettsyror ingår i blandningen.
Andra tillsatser för tvålen
Soda, EDTA eller annan avhärdande s.k. komplexbildare tillsätts för att tvålen ska kunna användas också i hårt vatten. Fosfater fungerar på samma sätt men används mindre idag än när de blev aktuella som miljöförstörare (övergöder sjöar) på 60-talet.
• Parfym: Industrin använder syntetiska doftblandningar. De kan vara dyra och påverka konsistensen så de överdoseras sällan. Eteriska oljor används mindre för doft och hudvårdande effekt än för att man ska kunna skylta med dem på etiketten. För doftsättning räcker 0,5 % (runt 12 droppar per dl).
Ersättning Flytande tvål kan användas som lösningsmedel för eteriska oljor i t. ex. bad. Tvålen innehåller precis som schampo de nödvändiga tensiderna. Den eteriska oljan kommer inte att flyta på ytan utan följer med ut i vattnet löst i tvålen, och fastnar därmed inte på badkarsväggar eller hud.
Hållbarhet Industritillverkad flytande tvål, duschkräm etc. håller sig teoretiskt i åtminstone tre år, i praktiken i åratal. Slå detta rekord: En flytande gurktvål, som vid nyss fyllda 31 fortfarande har normal konsistens, färg och lukt.
Om halten konserveringsmedel i hemgjord tvål hållits låg är det extra viktigt att tänka på förpackning (liten, tät, mörk, pumpflaska), förvaring (svalt, mörkt) och hygien (inget fingerkladd, locket stängt).

Hudvård Rengöringsmedel
Kan frysas till istvål; 1-2 iskuber tages till en dusch varma sommardagar.
Hudtyp a för torr hud och för hud som tvättas ofta. Om huden däremot är fet bör man välja vanlig fast tvål som torkar ut lite.
Hudreaktion Hud irriteras inte av tvål utan av att berövas sitt skyddande fett. Ju effektivare rengöring, desto större risk för uttorkning och irritation. "Handtvål" är kraftigare rengörande och bakterriedödande än andra sorter och bör inte användas i ansiktet.

Recept

Recept I
(duschkräm)
Vatten - till 100 % = ca 53 %
MIPA-laurylsulfat 28 % - 40 %
• Kokosfettsyre-dietanolamid - 5 %
Koksalt - 1 %
• Parfym, baktericid, doft - enligt önskemål
(Källa: Nyström 1996)
Recept II
(duschtvål)
• Destillerat vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 59 ml
MIPA-laurylsulfat - 20 ml
Betain 30 % - 15 ml
Olivåterfettning - 3 ml
Salt - 1 ml
Eterisk olja - 0,5-3 ml (10-60 droppar)
Mjölksyra - 0,5 ml
Parabener - 6-10 droppar
Totalt 100 ml. Vätskan värms till ljummet (30°), saltet löses däri. Olivåterfettning, konserveringsmedel, laurylsulfat och betain tillsätts. Röres minst 5 min men vispas inte. Mjölksyra och eterisk olja tillsätts sist vid ca 25°.
(Källa: Crearome 1998)
Recept III
(handtvål)
• Destillerat vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 65 ml
MIPA-laurylsulfat - 20 ml
Sockertensid - 10 ml
Olivåterfettning - 3 ml
Salt - 0,5-1 ml
Eterisk olja - 0,5-3 ml (10-60 droppar)
Parabener - 6-10 droppar
Totalt 100 ml. Vätskan värms till ljummet (30°), saltet löses däri. Olivåterfettning, konserveringsmedel, laurylsulfat och sockertensid tillsätts. Röres minst 5 min men vispas inte. Eterisk olja tillsätts sist vid ca 25°.
(Källa: Crearome 1998)
Recept IV
(krämtvål)
Krämdel 104 ml:
• Destillerat vatten eller konserverat utdrag (macerat, infusion, dekokt) - 60 ml
Olja - 15 ml
Natriumstearolylaktylat (MF-fett ) - 10 ml
Glycerylstearat (VE-fett, Tegomuls) - 5 ml
Cetylalkohol - 5 ml
Glycerin - 5 ml
Eterisk olja - 3 ml (75-90 droppar)
E-vitamin - 1 ml = 1 kapsel
Parabener - 15 droppar (ev.)
Fetterna (olja, glycerylstearat, cetylalkohol) smälts ihop för sig. Vätskan värms för sig tillsammans med natriumstearoyllaktylat. Oljeblandningen vispas ner i vätskan. Om ett icke konserverat vattenutdrag på växter används tillsätts konserveringsmedel efter en stund; det räcker till hela blandningen. E-vitamin och eterisk olja tillsätts när blandningen svalnat lite. Vispa tills helst svalt. Eller: Pröva att använda köpt kräm (emulgerad med natriumstearoyllaktylat och glycerylstearat) som krämdel.
Tvåldel 92 ml:
• Destillerat vatten eller konserverat vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 40 ml
MIPA-laurylsulfat - 30 ml
Sockertensid - 20 ml
Salt - 2 ml
Vätskan värms lätt, saltet löses i den och tensider rörs ner. Rör jämnt och metodiskt, vispa inte så att det börjar löddra.
Krämdel och tvåldel rörs ihop. Total 196 ml.
Detta är bokstavligen en krämtvål och ser också ut som en sådan. Både kräm och tvål är av dagens enkla standardtyper. De blir vad man gör dem till genom val av vätska, olja och eterisk olja. Här är proportionerna ungefär lika mängd kräm och tvål. Två delar tvål till en del kräm går säkert utmärkt; tensiderna håller ihop emulsionen. Eller: Pröva att ljumma köptvål och röra ner lite köpkräm i den. Experimentera!
(Källa: Webmaster Shenet 2000)
Recept V
(duschtvål)
• Kokt avkylt vatten, dekokt eller infusion - 1.050 ml (10,5 dl)
Olivåterfettning - 50 ml
Salt - 10 ml
Karbamid - 10 ml
Glycerin - 10 ml
Paraben - 10 ml
Blandas samman. Rör långsamt några minuter mellan varje ingrediens och se särskilt till att salt och karbamid löser sig ordentligt.
MIPA-laurylsulfat - 250 ml
Betain - 250 ml
Mandelolja eller annan olja - 15 ml
Totalt 1.655 ml. Blandas ner under försiktig omrörning - det ska inte skumma. När allt tillsatts, rör i ytterligare minst 5-6 minuter. Ju längre man blandar desto tjockare blir konsistensen.
Jag har använt receptet i ett år och det har fungerat väldigt bra - kan användas som både handtvål och duschtvål och är ganska fuktbevarande.
(Källa: koshka, Shenet Forum: Fuktbevarande hand- och duschtvål, 2006)
Recept VI
(duscholja)
Olja, t. ex. olivolja - 85 % volym
• Neutral handdiskmedel (innehåll: följande) - 15 % volym
      Natrium Laureth Sulfat 
      Vatten
      Citronsyra
      Salt
      Parabener
Eterisk olja (ev.) - några droppar
Olja, diskmedel och eterisk olja hälles i flaska och skakas om. Blandningen kan användas genast men om man skakar lite då och då under ett par dagar stabiliserar den sig. Från början liknar den ett hoprört ägg, efter en vecka ett vispat ...
(Källa: Mimmi, Shenet Forum: Duscholja, 2006)
Anm. Receptet lämnades som svar på en förfrågan om en duscholja som man kunde göra själv - "något som löddrar lite och efterlämnar en skön fet hinna på kroppen".
Recept VII
(duscholja)

Olja, t. ex. billig matolja - 70 % volym
Sesamolja - 13 % volym
• Neutral handdiskmedel enligt ovan eller MIPA-laurylsulfat - 13 % volym
Glycerin - 4 % volym
Eterisk olja (ev.)
Sesamoljan är inte nödvändig men bra eftersom den gör att blandningen emulgerar snabbare. Allt hälles i flaska och skakas. Man skakar lite då och då under ett par dagar så att man ser att blandningen stabiliserar sig.
(Källa: Morticia, Shenet Forum: Duscholja, 2007)


Litteratur: Se t. ex. Andersen (1998), Andersen (2003), Antczak & Antczak (2001), Edgren (2007), Eriksson (1999), Hällqvist och Fredman (1971), Lodén (2002), Nyström (1996), Ostrov (2001). Svensk statistik: Edgren (2007).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/tvalflytande.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 02 3
Cookieinfo
Made with a Mac