Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fast tvål

Margarintvål


Tradition Det var engelska och amerikanska hobbykokare som upptäckte att industriprodukten margarin är en utmärkt fettråvara i tvål: Färdigvägt, standardiserat, med fasta fetters alla praktiska fördelar, tillgängligt i varenda livsmedelsbutik och till och med billigare än oljan det görs av.
Tvålhistoria
Framställning Margarintvål kallrörs på samma sätt som annan fast tvål. Den är lätt att ge färg och att smälta om.
Beskrivning Ljusgul, lättsmält och rätt torr grundtvål - överfettning rekommenderas.
Innehåll Margarintvål görs med samma råvaror som annan tvål - se om tvålingredienser. Det unika här är tvålens
Fett
Margarin är härdad vegetabilisk olja med fettsyrefördelning ungefär som i de fasta fetterna ister och palmolja, båda favoritråvaror i tvål. Handelns margarinsorter är rätt likvärdiga och kan blandas. Det kan kombineras fritt med andra fasta fetter och med vegetabiliska oljor.
• Margarinets enda kosmetikafrämmande ingredienser är aromämnena: Natriumbikarbonat, någon gång citronsyra, i så små mängder att det varken gör till eller ifrån för tvålen, samt upp till 14 % av någon pulveriserad mjölkråvara (filmjölk, syrad skummjölk, vassla). Skummjölkspulver tillsätts ofta i tvål av hemmakokare för att det antas vara hudvårdande och i tvålindustrin (0,5 % med 2 % kalciumstearat, eller hårt vatten) för att förebygga att tvålen sväller och spricker.

Recept

Recept I
(margarintvål)
• Vegetabiliskt margarin - 1.000 gram
Vatten - 320 ml
Kaustiksoda (Gripens 85-100 %) - 135 ml
Våg behövs inte men mät upp ingredienserna noggrant, allt i kärl av rostfritt, emalj eller plast. Låt det hackade margarinet smälta på mellanvärme på spisen. Strö under omrörning ner kaustiksoda i vattnet, undan för undan. Går det för fort bildas en hård kaka på botten som blir nästan omöjlig att lösa. Efter ett par skedar vitnar vattnet och börjar bubbla och ånga; stå inte med näsan över kärlet. När all kaustiksoda har tillsatts är luten starkt alkalisk och har en temperatur på 70-80°. Den ska sjunka till 50-55° vilket för denna lilla mängd tar ca 10 minuter. Margarinet ska upp till samma temperatur; värm på platta. Blir det för varmt, kyl av i vattenbad. När båda nått spektrat 50-55° (några graders differens gör ingen skillnad) hälls luten försiktigt ner i margarinet.
Använd glasögon som skydd vid vispningen. Efter en kvarts elvispning på låg hastighet liknar blandningen vaniljsås, efter ytterligare 20-25 minuter på mellan- och hög hastighet ser den ut som sockerkakkssmet och går ihop. Häll ut tvålmassan i en stor form; lagret blir ett par cm tjockt i en mindre långpanna av äldre modell. Täck med tidning och lägg ett par skärbrädor ovanpå som skydd. Nästa dag skärs tvålkakan upp i bitar (handskar måste fortfarande användas). Låt ligga i bitar och flisor och mogna. Efter en månad när vikten har minskat från inte fullt 1,5 kilo till runt 1,2 kilo (ca 1,4 liter småhack) kan tvålen smältas om med parfym och andra tillsatser som i överfettningsrecept IV och V nedan.
Detta recept är så gott som omöjligt att misslyckas med. Största risken är att smeten verkligen kan förväxlas med vanijsås och sockerkakssmet. Inga barn i närheten.
(Källa: Webmaster Shenet 2002)
Recept II
(margarin-kokostvål)
• Vegetabiliskt margarin - 500 gram
Kokosfett (M-Cocos) - 500 gram
Vatten - 345 ml
Kaustiksoda (Gripens 85-100 %) - 150 ml
Förfar enligt recept I ovan. Här har mängden kaustiksoda och vatten ökats något för att kompensera för kokosfettets högre förtvålningstal. Förtvålningen går ännu snabbare än med enbart margarin: Efter en kvarts vispning på mellanhastighet tjocknar smeten och efter ytterligare fem minuter på hög hastighet är den färdig. Kokosfettet gör tvålmassan ljusare gul och mer genomskinlig, så det här liknar mer smörkräm utdrygad med potatismjöl än sockerkakssmet... Tvålen förlorar mindre i vikt än ren margarintvål; från 1,5 till 1,3 kilo (1,8 liter småhack) efter en månad. Då behöver den överfettas för att göras mildare och parfymeras kraftigt för att kamouflera lutlukten, som i överfettningsrecept VI och VII nedan. Fördel förutom den snabba förtvålningen: Löddrar bra.
(Källa: Webmaster Shenet 2002)
Recept III
(margarin-kokostvål)
• Vegetabiliskt margarin - 2.500 gram
Vatten - 950 ml
Kokosfett (M-Cocos) - 500 gram
Kaustiksoda (Gripens 85-100 %) - 400 ml
Förfar enligt recept I. Förtvålas på 25 minuter. Större tvålsatser förtvålas inte långsammare än små, tvärtom eftersom de håller värmen bättre - men elvispen kommer att glöda i handen!
(Källa: Webmaster Shenet 2002)
Recept IV
(överfettad margarintvål)
• En sats hackad margarintvål enligt recept I ovan - ca 1,4 liter = 1,2 kilo
Vatten - 6 dl
Olja - 1 dl
Glycerin - 1 dl
Tvålparfym - t. ex. till ökentvål:
  • Finaste akvariesand - 2 dl
  • Finmald frankinsenceharts - 30-60 ml
  • Frankinsenceolja - 6-12 ml (120-240 droppar)
Småhackar man margarintvålen direkt efter förtvålningen och låter flisorna mogna luftigt, torrt och varmt kommer den att torka till ca 2/3 av sin ursprungsvikt på en månad. Blanda detta mycket torra flis med vatten i gryta och låt stå på ettans värme tills allt är löst; det tar en halvtimme med hjälp av lite elvispning (stavmixer kan smälta). Tillsätt olja och glycerin. Strö hartsen i den varma massan lite i taget och vispa in den noga; annars klumpar den sig. Små korn kommer att förbli osmälta. Tillsätt sand och sist eterisk olja. Den totala volymen blir inte fullt 2,5 liter. Häll upp i oljad form, t. ex. två plastlådor för lösgodis som fylls 2-3 cm upp = tvålarnas tjocklek. Låt stelna; det tar en kvart; slå ur, skär i bitar och putsa med potatisskalare. Ger 12 rejäla tvålar, beige till gulare varierande med vilken överfettningsolja som använts och prickig av sand och harts. Runt 45 % av den färdiga tvålen kommer att vara margarin, 35 % vatten som minskar vartefter tvålen torkar, 10 % glycerin och oförtvålad överfettningsolja, 10 % sand och doftämnen.
(Källa: Webmaster Shenet 2002)
Recept V
(överfettad margarintvål)
• En sats hackad margarintvål enligt recept I ovan - ca 1,4 liter = 1,2 kilo
Vatten - 6 dl
Olja - 1 dl
Glycerin - 1 dl
Honung - 10 ml-1 dl
• Smält bivax - 10 ml-1 dl
Tvålparfym - t. ex. till kolatvål:
  • Livsmedelsarom gräddkola - 2-10 ml
  • Benzoinolja - 24 droppar
  • Vanilj absolut eller extrakt 75-80 % - 20 droppar
  • Labdamumolja - 4 droppar
Förfar på samma sätt som i recept IV. Mängden honung och vax kan varieras men behåll proportionerna mellan dem - lika mycket av båda. Ett alternativ är att stryka de dyra eteriska oljorna och använda bara den större mängden kolaarom (finns i hobbybutiker). Den totala volymen färdig tvålmassa blir runt 2,4 liter och ger 12 rejäla tvålar, mörkgula av oblekt bivax och doftämnen.
(Källa: Webmaster Shenet 2002)
Recept VI
(överfettad margarin-kokostvål)
• En sats hackad margarin-kokostvål enligt recept II ovan - 1,8 liter = 1,3 kilo
Vatten - 7 dl
Olja - 1 dl
Glycerin - 1 dl
• Rött ljusvax i pärlor - 30 ml
• Syntetisk rosenolja - 30 ml
Titandioxid (ev.) - 10 ml
Förfar på samma sätt som i recept IV - smält tvålmassa, vatten, olja och glycerin. Ljusvax strös i och smälter snart. Titandioxid är inte nödvändigt eftersom grundtvålen är ganska ljus men ger en bra bakgrund till det röda så att resultatet blir en ljust rosa tvål. Titandioxiden kräver också extra tillsats av vatten och bidrar därför här till stor slutlig tvålvolym (nära 2,8 liter). Mycket doftämne krävs för att kamouflera lutlukten.
(Källa: Webmaster Shenet 2002)
Recept VII
(överfettad margarin-kokostvål)
• En sats hackad margarin-kokostvål enligt recept II ovan - 1,8 liter = 1,3 kilo
• Vatten - 1,2 liter
Olja - 1 dl
Glycerin - 1 dl
• Syntetisk jasminolja - 90 ml
Titandioxid - 30 ml
Variant på föregående utan färg. Bara titandioxid ger här en helt vit tvål och kräver massor av extra vatten; slutvolymen blir 3,3 liter. Mängden doftämne är astronomisk men behövs.
(Källa: Webmaster Shenet 2002)

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/tvalfastreceptmarg.html
Datum: 2021 12 09 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac