Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fast tvål

Kallrörd tvål


Tradition Hemmakokarnas och de små tillverkarnas favoritmetod. Metoden slog igenom när det billiga och lättförtvålade kokosfettet började importeras på 1800-talet men kan användas med de flesta fasta fetter.
Tvålhistoria
Beskrivning Mjukare än varmrörd tvål, dels av oljorna, dels för att allt glycerin lämnas kvar i tvålen.
Framställning 1. Blandning. 2. Omrörning. 3. Tillsatser. 4. Upphällning. 5. Stelning. 6. Uppskärning nästa dag. 7. Mognad i några dagar - en månad.
Hur man gör kallrörd tvål tvål hemma i köket
Felsökningsschema
Innehåll Ingredienser i tvål
Varianter • Enkel tvål: Enkel kallrörd tvål görs helt eller huvudsakligen på kokosfett, som förtvålas lätt.
• Toalettvål: Svensk toalettvål av bättre kvalteter har tllsatts jordnötsolja. Fettsyrehalt 72-75 %.
• Lanolintvål: Kokostvål med tillsats av ullfett (2-10 %) som löses i kokosoljan före förtvålningen.

Recept

Recept I
(talgtvål)
Talg - 454 gram
Vatten - 142 ml
Natriumhydroxid - 57 gram (ca 67 ml)
Tvålparfym (ev.)
Tvålfärg (ev.)
1. Blandning: Talgen smälts. Kaustiksodan hälls undan för undan ner i vattnet och rörs så att den löser sig helt. När både talg och lut nått 54° (runt 49-60°) hälls luten ner i fettet. 2. Omrörning: Rör försiktigt tills blandningen förtvålas; det brukar gå snabbt med talg. Pröva genom att dra med sked över ytan; i en förtvålad massa blir det en rand som stannar kvar några sekunder. 3. Tillsatser: Färg, doft och ev. annat sätts till, eller så väntar man med dessa till en omsmältning om några veckor. 4. Upphällning: Massan hälls i form. 5. Stelning: Täck med handduk och låt stå ett dygn eller tills det hårdnat. 6. Uppskärning: Ta ur och skär i bitar. Tvålen är fortfarande starkt luthaltig, så använd handskar. 7. Mognad: Ställ att mogna minst en månad. Ger en vit, fast och dryg tvål som löddrar med små bubblor, bäst i höga temperaturer.
(Källa: Coss 1998)
Recept II
(talgtvål)
Talg - 340 gram
Kokosfett - 340 gram
Olivolja eller solrosolja - 227 gram
Natriumhydroxid - 142 gram
• Till solrosoljan: Bivax - 28 gram (2 msk)
Vatten - 325 ml
Tvålparfym (ev.) - 20 ml
Tvålfärg (ev.)
1. Blandning: Talg, olja och eventuellt bivax smälts. Kaustiksodan hälls i vattnet som börjar bubbla och värms upp. När både fett och lut nått 54° (runt 49-60°) hälls luten ner i fettet. 2. Omrörning: Rör försiktigt tills blandningen förtvålas. Pröva genom att dra med sked över ytan; i en förtvålad massa blir det en rand som stannar kvar några sekunder. Blandningen med olivolja förtvålas på 25 min, den med solrosolja och bivax på 30 min. 3. Tillsatser: Färg, parfym och ev. annat sätts till, eller så väntar man med dessa till en omsmältning om några veckor. 4. Upphällning: Massan hälls i form. 5. Stelning: Täck med handduk och låt stå ett dygn eller tills det hårdnat. 6. Uppskärning: Slå ut ur formarna och skär i bitar. Tvålen är fortfarande starkt luthaltig, så använd handskar. 7. Mognad: Ställ att mogna minst en månad. Både olivolja och solrosolja ger en tvål som löddrar med stora bubblor; den med solrosolja blir lite fastare av bivaxet..
(Källa: Coss 1998)
Recept III
(oljetvål)
Olivolja - 680 gram
Vatten - 283 ml
Palmolja - 227 gram
• Vitt bivax - 57 gram
Natriumhydroxid - 142 gram
Avokadoolja (ev.) - 15 ml
Mejramessens (ev.) - 10 ml
Fänkålsessens (ev.) - 5 ml
1. Blandning: Olja och vax smälts ihop. Kaustiksodan hälls i vattnet som börjar bubbla och värms upp. När båda blandningarna nått 54° (runt 49-60°) hälls luten ner i fettet. 2. Omrörning: Rör försiktigt tills blandningen förtvålas - det tar ca 40 min. Pröva genom att dra med sked över ytan; i en förtvålad massa blir det en rand som stannar kvar några sekunder. 3. Tillsatser: Färg, doft och ev. annat sätts till, eller så väntar man med dessa till en omsmältning om några veckor. 4. Upphällning: Massan hälls i form. 5. Stelning: Täck med handduk och låt stå ett dygn eller tills det hårdnat. 6. Uppskärning: Slå ut ur formarna och skär i bitar. Tvålen är fortfarande starkt luthaltig, så använd handskar. 7. Mognad: Ställ att mogna minst en månad. Ger en vit hård tvål med stora bubblor.
(Källa: Coss 1998)
Recept IV
(olivoljetvål)
Olivolja - 500 ml
Vatten - 150 ml
Natriumhydroxid - 73 ml
Bivax - 15-30 ml
• Smältbar färg som ljusfärg, vaxkritor (ev.) - 3 ml
• Tillsatser (ev.) - enligt recept nedan
1. Blandning: Olivolja, bivax och smältbar färg smälts ihop (vill man ha en vit eller ljust färgad tvål krävs en olja som ger mindre färg än olivolja och eventuellt också blekt bivax). Kaustiksodan hälls i vattnet undan för undan och rörs så att det löser sig. Blandningen börjar genast värmas upp och avger starka ångor, så håll inte näsan direkt ovanför. När all kaustiksoda har tillsatts har luten en temperatur på 70-80° och är starkt alkalisk. Luten hälls ner i oljan när båda lösningarna nått 49-55°; om de är för varma skär sig blandningen. 2. Omrörning: Blandningen vispas, bäst med elvisp. Efter trekvart har smeten konsistens som hårschampo och blir snabbt som majonnäs; en kvart senare börjar elvispen göra mönster i smeten. Förtvålningen är klar när en sked lämnar ett spår som ligger kvar några sekunder på ytan; därefter når smeten snabbt salvkonsistens. Färgen är också mörkgul som salva. 3. Tillsatser: Detta blir en fullt fungerande tvål men man kan också ge tillsatser enligt nedan; det är praktiskt att ha tillsatsblandningar färdiga i en eller flera skålar och fördela tvålsmeten i denna/dessa till olika varianter. Bäst är dock att vänta till en omsmältning om en månad. 4: Upphällning: Häll upp smeten i en stor oljad form eller flera små. 5. Stelning: Låt stå under handduk ett dygn eller två, rumstemperatur eller varmare, tills tvålen är fast. 6. Uppskärning: Om det är svårt att få tvålen ur formarna, ställ dem i frys ett par timmar; ta ut och slå ut efter 10 min. Använd handskar, tvålen är fortfarande frätande. Skär i bitar. Täck med tyg. 7. Mognad: Låt stå i rumstemperatur. Efter tre-fyra veckor kan tvålen användas eller smältas om och ges tillsatser. Ger en mild tvål med mjukt småbubbligt lödder.
(Källa: Shenet 1999)
Recept V
(överfettad olivoljetvål)
• En sats olivoljetvål enligt recept IV ovan - ca 750 ml
Glycerin - 30 ml
• Valfri olja - 15 ml
Tillsätts direkt efter förtvålningen eller vid en omsmältning när tvålen neutraliserats tre-fyra veckor senare: Blanda ihop glycerin och olja i förväg (man behöver inte vara noga på millilitern med mängderna), rör ner blandningen i lite av tvålmassan och sedan alltihop i resten av tvålmassan. Elvispa för att få allt väl blandat.
(Källa: Shenet 1999)
Recept VI
(överfettad rosentvål)
• En sats olivoljetvål enligt recept IV ovan - ca 750 ml
Glycerin - 30 ml
• Valfri olja - 15 ml
• Artificiell rosdoft eller annan tvålparfym - 5 ml
• Cayennepeppar, paprikapulver eller currypulver - 4-5 ml
Tillsätts direkt efter förtvålningen: Blanda ihop tillsatserna i förväg (man behöver inte vara noga på millilitern med mängderna), rör ner blandningen i lite av tvålmassan och sedan alltihop i resten av tvålmassan. Elvispa för att få allt väl blandat. Det blir en slät massa, så fast att den får skedas ner i de oljade formarna. Olika konstgjorda doftämnen kan dock bete sig olika beroende på framför allt lösningsmedel; har man otur kan smeten bli näst intill fast på några sekunder. Kryddorna ger olika nyanser rosa: Cayennepeppar laxrosa, paprika persikorosa, curry gulrosa. Gör inte misstaget att blanda i torkade rosenblad; det ljusgula blir en mörk smörja, vare sig man vispar eller inte. Vid en omsmältning när tvålen neutraliserats tre-fyra veckor senare kan mängden doft och färg minskas.
(Källa: Shenet 1999)
Recept VII
(mandel-havre-tvål)
• En sats olivoljetvål enligt recept IV ovan - ca 750 ml
Mandelmjöl - 120 ml
Havremjöl - 45 ml
Glycerin - 30 ml
Labdanumessens - 30-60 droppar
Benzoinessens - 30-60 droppar
Vanilj absolut - 15-30 droppar
Tillsätts direkt efter förtvålningen: Blanda ihop tillsatserna i förväg (man behöver inte vara noga på millilitern med mängderna), rör ner blandningen i lite av tvålmassan och sedan alltihop i resten av tvålmassan. Elvispa för att få allt väl blandat. Det blir en mörkgul grynig massa som får skedas ner i de oljade formarna. Vid en omsmältning när tvålen neutraliserats tre-fyra veckor senare kan mängden doft minskas.
(Källa: Shenet 1999)
Recept VIII
(kokostvål)

Kokosfett (M-Cocos) - 500 gram
Vatten -  265 ml
Natriumhydroxid - 100 ml
Glycerin (ev.) - 15 ml
• Extra olja (ev.) - 10 ml
1. Blandning: Smält kokosfettet. Strö ner kaustiksodan i vattnet undan för undan; vattnet värms genast upp och blir mjölkigt. Rör hela tiden så att inte kaustiksodan hinner stelna till hårda klumpar; de är svåra att lösa. När all kaustiksoda har tillsatts har luten en temperatur på 70-80° och är starkt alkalisk. När både lut och kokosfett håller mellan 20 och 30° hälls luten ner i fettet. 2. Omrörning: Rör om med handvisp; blandningen är vattnig och ojämn i början och kan skvätta av elvisp. Övergå till elvisp när blandningen är jämn. Bäst är att röra utan uppehåll, men massan går ihop också om man rör oavbrutet först i en kvart och sedan bara låter den stå och återkommer till den varje kvart och håller den nyter och pigg med en stunds vispning - det tar då ca 1,5 timmar. När den tjocknar och blir halvgenomskinlig kan man vispa på högsta hastighet. Till slut droppar blandningen som tjock kräm från vispen. Förtvålningen är klar när ett drag med en sked lämnar ett spår som stannar kvar på ytan några sekunder. 3. Tillsatser: Blanda glycerin och extra olja, rör ner blandningen i lite av tvålmassan och sedan alltihop i resten av tvålmassan. Elvispa för att få allt väl blandat. (Tvålen kan också parfymeras och färgas redan nu, men resultatet blir bättre om man gör det vid en omsmältning om tre-fyra veckor när tvålen neutraliserats.) 4. Upphällning: Häll upp smeten i en stor form eller flera små; inoljning eller fuktigt tyg i botten gör att tvålen blir lättare att ta ur sedan. 5. Stelning: Täck med handduk och låt stå varmt eller åtminstone i rumstemperatur i två dygn eller tills tvålen är fast. 6. Uppskärning: Slå ut ur formarna (om det är svårt: ställ i frys ett par timmar; ta ut och slå ut efter 10 minuter). Använd handskar; tvålen är fortfarande starkt luthaltig. Skär i bitar, täck med tyg. 7. Mognad: Låt stå i rumstemperatur att mogna. Eventuella sodakristaller som bildats på ytan kan skäras, borstas eller sköljas bort. Efter tre-fyra veckor kan tvålen användas eller smältas om. Denna tvål löddrar mycket, men blir som all kokostvål ganska luthaltig även efter mognad och kan se lite grynig ut.
(Källa: Shenet 2000)

Recept IX
(överfettad istertvål)
Ister - 400 gram
Vatten - 125 ml
Natriumhydroxid - 50 gram (59 ml)
Glycerin - 15 ml
• Extra olja - 10 ml
Totalt ca 600 gram = ca 400 ml, som blir ca 600 ml tvål.
1. Blandning: Ister smälts. Kaustiksoda hälls undan för undan ner i vattnet som genast värms upp och börjar bubbla - rör hela tiden så att kaustiksodan inte hinner stelna till hårda klumpar; de är svåra att lösa. När all kaustiksoda har tillsatts har luten en temperatur på 70-80° och är starkt alkalisk. När båda blandningarna håller 54° (några grader upp eller ner gör ingen skillnad) rörs luten ner i fettet. 2. Omrörning: Rör tills blandningen förtvålas, vilket tar ca 2 timmar, kortare tid om man vispar flitigt med elvisp. Blandningen kan också värmas mycket försiktigt, men se upp - blir den för varm skär den sig. Först är blandningen grå och oljig, sedan blir den vit och ogenomskinlig. Förtvålningen är klar när ett drag med en sked lämnar ett spår som stannar kvar på ytan några sekunder. 3. Tillsatser: Blanda glycerin och extra olja, rör ner blandningen i lite av tvålmassan och sedan alltihop i resten av tvålmassan. Elvispa för att få allt väl blandat. (Tvålen kan också parfymeras och färgas redan nu, men resultatet blir bättre om man gör det vid en omsmältning om tre-fyra veckor när tvålen neutraliserats.) 4. Upphällning: Häll upp smeten i en stor form eller flera små; inoljning eller fuktigt tyg i botten gör att tvålen blir lättare att ta ur sedan. Täck med handduk. 5. Stelning: Låt stå varmt eller åtminstone i rumstemperatur i två dygn eller tills tvålen är fast. 6. Uppskärning: Slå ut ur formarna (om det är svårt: ställ i frys ett par timmar; ta ut och slå ut efter 10 minuter). Använd handskar; tvålen är fortfarande starkt luthaltig. Skär i bitar, täck med tyg. 7. Mognad: Låt stå i rumstemperatur att mogna.Efter tre-fyra veckor kan tvålen användas eller smältas om. Den blir kritvit, hård, dryg och mild med storbubbligt lödder.
(Källa: Shenet 2000)
Recept X
(grundrecept stormarknadstvål)
Lut 375 gram i glasburk
Vatten - 250 gram (2,5 dl)
Kaustiksoda - 125 gram (ca 59 ml)
Vatten: Ställ en glasburk på vågen. Digital våg: nolla vågen, så att burkens vikt inte kommer med vid vägningen. Vanlig våg: väg burken och anteckna vikten. Väg sedan upp vattnet i skålen. En icke nollad våg kommer att visa 250 gram + burkens vikt. Ta bort burken. Kaustiksoda: Sätt på gummihandskar. Ställ en mindre glas- eller plastburk på vågen. Nolla den eller anteckna vikten. Väg upp kaustiksodan. Blandning av de två: Ställ vattenburken på diskbänken. Häll försiktigt kaustiksodan i vattnet - aldrig vattnet i kaustiksodan. Rör med träsked tills all kaustiksoda är löst. Luten kommer att värmas upp, eventuellt ända till 90°. Ställ den utom räckhåll för barn och djur i en halvtimme för att svalna (till ungefär 50°; det behöver inte mätas).
Oljor 1.000 gram i plastskål
• A, flytande i rumstemperatur - grundoljor: Olivolja, jordnötsolja, majsolja, sojaolja, solrosolja, tistelolja - 350 gram
• B, också flytande i rumstemperatur - mer exotiska oljor som ger olika egenskaper och färg: Avokadoolja, hampfröolja, hasselnötsolja, mandelolja, solrosolja - 250 gram
• C, fasta i rumstemperatur - hjälper till att göra tvålen fast: Ister, kokosfett, margarin - 400 gram
Välj en olja från varje rad. Man kan experimentera med olika kombinationer. Enda regeln är att A ska vara 350 gram, B 250 gram och C 400 gram. Ändra inte vikterna mellan raderna; då kommer receptet inte att fungera. Solrosoljan är den enda som kan användas som antingen A eller B. Exempel på blandningar se nedan. Uppvägning (allt måste vägas): Ställ en plastskål på vågen, nolla eller anteckna vikten. Häll i A-olja till 350 gram. Nolla igen och häll i 250 gram B-olja eller till 600 gram. Om skålen är mikrovågssäker, nolla igen och tillsätt 400 gram C-olja eller till 1.000 gram. (Om skålen inte är mikrovågssäker, vägs C-oljan upp för sig i en skål som kan användas i mikro.) Smältning: Mikra blandningen (eller skålen med endast C-olja) på medelvärme tills C-oljan är smält. Smältningen underlättar blandningen med de flytande oljorna. Blanda ihop alla oljor A, B och C med handvisp eller elvisp.
Tillsatser några tsk-msk
Välj efter tycke och smak. De behöver inte vägas. Fler än en kan väljas; experimentera med olika mängder och blandningar.
Eterisk olja; för doft - upp till 1 msk (utrördt i 1 msk B-olja)
• Doftolja; för doft - upp till 2 msk (urörda i 1 msk B-olja)
Honung; för söt doft, fuktgivande och uppmjukande - upp till 1 msk
• Livsmedelsfärg; för färg - upp till 1 tsk
• Kryddpulver (t. ex. kanel, ingefära, gurkmeja, muskotnöt); för färg och doft - 1 tsk
• Örtte (t. ex. kamomill, fläder, björnbär, maskros); för färg, doft, konsistens - 1-2 tepåsar
Havreflingor; för konsistens - 1-2 msk
• Rivet bivax; uppmjukande - 10 gram (10-20 ml)
• Gryn, frön, rismjöl; för slipande effekt - upp till 1 msk
Vill man ha oparfymerad tvål utan tillsatser till baby eller doftöverkänsliga kan man hoppa över dem och gå direkt till
den lätta delen: Tillverkningen
1. Blandning: Sätt på gummihandskar. Häll långsamt och under omrörning luten i oljeblandningen. Rör för hand; sätt inte på elvisp förrän allt är ihällt. Ställ undan det tomma lutkärlet i vasken. 2. Omrörning: Med elvisp (tjocknar blandningen snabbare): börja på låg hastighet. Med handvisp: rör utan uppehåll. 3. Tillsatser: Tillsätts när smeten börjar göra linjer som lämnar spår där man har har rört. Blanda ner ordentligt för hand (med elvisp avstängd). Kryddor, frön och te kan också strös på ytan. [4. Upphällning: Detta moment saknas; tvålen får stelna i blandkärlet.] 5. Stelning: Sätt lock på skålen och linda in den i en gammal handduk. Smeten är redan varm och kommer att tjockna och värmas upp ytterligare. Det tar några timmar för den att tjockna till tvål. Kolla efter 1-2 timmar. Geléringen börjar i mitten och går ut mot kanterna och stelnar sedan från kanterna in mot mitten. Låt stå med lock och i handduk över natten. 6. Uppskärning: Packa upp nästa dag. Tvålen kommer att vara helt fast. Lossa den i kanterna och stjälp ut. Om den inte lossnar, ställ i frys en kvart. Skär i bitar. 7. Mognad: Låt mogna några dagar eller veckor. Vatten kommer att avdunsta och tvålen att bli hårdare.
(Källa: Hanaor och Woodcock 2006)
Anm.: Förtvålningstal för oljor och fetter.
Recept XI
(stormarknadstvål)
Exempel på blandningar i stormarknadstvål enligt recept X ovan:
Lavendel- och kamomilltvål
• Oljor: A olivolja 350 gram, B solrosolja, C kokosfett 400 gram
• Tillsatser: 1 tsk eterisk lavendelolja, 2 tepåsar kamomillte, lite röd och blå livsmedelsfärg
Avokadotvål
• Oljor: A solrosolja 350 gram, B avokadoolja 250 gram, C ister 400 gram
• Tillsatser: 1 msk doftolja
Sommaträdgårdstvål
• Oljor: A solrosolja 350 gram, B mandelolja 250 gram, C margarin 400 gram
• Tillsatser: 2 tepåsar ros- och hallonte som mixas ner i smeten, 1 msk syréndoftolja, 1 tepåse ros- och hallondoftolja som strös på
Nöt- och honungstvål
• Oljor: A jordnötsolja 350 gram, B hasselnötsolja 50 gram, C kokosfett
• Tillsatser: 1 msk kristalliserad honung, 1 msk mald kanel, 1 tsk mald muskotnöt
(Källa: Hanaor och Woodcock 2006)

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/tvalfastkall.html
Datum: 2021 10 24 - Uppdaterad: 2008 01 29
Cookieinfo
Made with a Mac