![]() |
Fast tvål |
|
|
||
Synonymer | Tvål, hård tvål, natrontvål, fettsyrat natrium, natriumsalt av fettsyror, förtvålade fettsyror, natriumtvål | |
Farmakopénamn | Sapo, t. ex. Sapo albus, Sapo albus oleaceus (vit tvål), Sapo medicatus (medicinsk tvål) | |
E-nummer | E 470 a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror | |
CAS-nummer | 617-89-31-0 (av kokosfett, talg), 8052-48-0 (av talg), 67701-10-4 | |
Engelska namn | Soap, hard soap, bar soap, piece of soap, solid soap | |
Andra namn | Romanska språk Savon, savon dur (franska), sapone (italienska), jabón (spanska), sabon (portugisiska) Nordiska språk Sæbe, haandsaebe, haard saebe, toiletsaebe (danska), såpe (norska), sápa (isländska), saippua (finska) Asiatiska språk Saboon (arabiska) Andra språk Seifen, harte Seife (tyska), zeep (holländska) |
|
Förväxlingsrisk | Ja, mellan tvål och såpa
i översättningar. Se Tvål-
och såphistoria. Det vi till vardags menar med tvål är bara en av många natriumtvålar - se tvåltyper. |
|
|
||
Tradition | Tvål- och såphistoria | |
Framställning av kallrörd tvål |
När fett kaustiksoda blandas med fett inträffar
en hydrolysprocess där fettet spjälkas upp
i sina två beståndsdelar glycerin och fettsyror.
Glycerinet förblir
fritt men fettsyremolekylerna förenar sig med kaustiksodan och bildar det alkaliska salt som är själva
tvålen. |
|
Redskap Våg som väger åtmnstone upp till 500 gram. Två termometrar som mäter upp till 100°. Rostfri handvisp eller elvisp. Stavmixer är för vekt. • Mätkärl för vatten. Blandningskärl för kaustiksoda och lut i rostfritt stål, emalj eller kraftigt glas. Aluminium fräts sönder. • Blandningskärl för olja i rostfritt stål eller emalj. • Smältkärl för fett i värmesäker metall eller mikrosäker plast. Stor form eller flera mindre av trä, rostfritt stål, emalj eller kraftig plast att hälla upp i. Långpanna är bra. Säkerhet Plast- eller gummihandskar. Man kan inte ta i tvålen med bara händerna när den är nygjord. Skyddsglasögon. Om inte annat så hindrar de en från att gnugga sig i ögonen. Lugn och ro. Skicka ut barn och husdjur tre-fyra timmar. |
||
1. Blandning |
Tvålens
grundingredienser vägs upp och ställs i
ordning i förväg. Minneslista: Olja och fett i rostfritt eller emaljerat kärl, t. ex. en gryta. Kaustiksoda och vatten i rostfritt eller emaljerat kärl, t. ex. en hink. Eventuella tillsatser (tvålparfym, tvålfärg, extra olja till överfettning) var för sig eller blandade tillsammans i ett kärl. |
|
Smält fett Fettblandningen smälts. Även om den består av enbart oljor måste den värmas. Vad gäller temperaturer är nutida tvålsjudare mycket noggranna, men skiljer sig åt rejält inbördes. På det här stadiet kan man nöja sig med att fettet tas från värmen när det smält. Kokosfett smälter vid 23-28° och flyter vid 30°, palmkärnolja smälter vid 25-28°, ister vid 35-45°, talg vid 45-50°. |
||
Blanda lut Häll kaustiksodan i vattnet (inte tvärtom), lite i taget med omrörning för varje omgång. Häller man för snabbt hinner pulvret inte lösas utan bildar en hård kaka som är nästan omöjlig att lösa upp. Så fort kaustiksodan kommit vattnet har man fått lut, som genast kommer att börja värmas upp av sig själv. Den avger starka ångor, så stå inte med näsan rakt över kärlet. Det går också att blanda till luten i förväg, låta den svalna och sedan värma upp den när den behövs, men det är inte att rekommendera att ha lut stående obevakad eller att baxa den upp och ner på spis. |
||
Rätt temperatur Detta är ett tillfälle när det absolut behövs termometer, och de ska vara två, och mäta oljans och lutens temperaturer, inte temperaturerna på kärlens botten. Håll alltså termometrarna i handen eller häng dem på kanten så att de har en bit ner till botten. Oljeblandningen och luten ska ha samma temperatur. Några få graders skillnad har ingen betydelse, och i så fall bör fettet vara den varmare. Det händer sällan att man behöver värma upp fettet; det vanliga är att man får vänta in att lutens svalning. Vilken temperatur som är den rätta är omdebatterat. En del nöjer sig med 25°, andra menar att den bör hållas runt 40° och ytterligare andra går ända upp till 60°. Det kan kanske vara en vägledning att kokosfett sedan länge är känt för att förtvålas vid den låga temperaturen 40° och temperaturer runt 40° är också vanliga. Ett är säkert: Blir massan för varm skär den sig. Ett kallt vattenbad kan sänka temperaturen i en sådan akut situation. |
||
Häll i lut När båda blandningarna har samma temperatur hälls luten ner i fettblandningen. Om luten vill flyta på fettytan, vänta med att tillsätta mer tills den löst sig ordentligt. |
||
2. Omrörning |
När luten tillsätts börjar
en hydrolysprocess: Fettsyrorna
frigörs från glycerinet i fettet och börjar
reagera med alkalierna. Det är inte fråga om
någon emulgering mellan
fett och alkalier utan om den särskilda processen
förtvålning och den behöver hjälp
av rörelse. Elvisp är bra. Var noga med att inte sätta igång den förrän den är helt nedsänkt i massan. Vispa på ganska låg hastighet. Ju mer man vispar, desto snabbare kommer fett och lut att förtvålas och desto fastare och mer löddrande kommer tvålen att bli. Inom tvålindustrin har man problemet att alltför kraftig mekanisk bearbetning ger tvål som lätt spricker men den risken är inte så stor hemma i köket. Handvisp går också utmärkt men är tröttsamt och kan skvätta. Vispar man tillräckligt ihärdigt med handvisp bildas luftbubblor som rörs ner i smeten, vilket man kan vilja ha eller inte - med tillräckligt luftig smet får man en tvål som flyter. |
|
Temperaturtricks Också värme snabbar på förtvålningsprocessen - den som har is i magen kan alltså elvispa smeten på (mycket) låg värme på spisplattan. Genom att manipulera med temperatur kan man också styra den färdiga tvålens egenskaper. Överkurs: Kyler man den halvfasta tvålmassan snabbt och använder mindre vatten än vanligt, blir tvålen hård utan att spricka men kommer att löddra sämre. Samma resultat men en mjukare tvål får man om man under hela tillverkningsprocessen har lägre temperatur än vanligt och använder mer vatten. |
||
Förtvålning Förtvålningen kan gå på en kvart eller ta flera timmar beroende på de ingående oljorna. Fast animaliskt fett förtvålas snabbare än flytande vegetabilisk olja. Ibland är det bara att vänta, och röra då och då - förr eller senare sker undret. Konsistensen ändras över hårschampo och majonnäs till cold cream, ibland till fast som en salva. När vispen börjar göra mönster i smeten är det dags att testa: Om ett skeddrag i masssan lämnar ett spår som ligger kvar några sekunder är förtvålningen klar. Om en liten klick massa som droppas på ytan ligger kvar i en upphöjning några sekunder är förtvålningen klar. Förtvivlar man, kan man i stället för att slänga den oförtvålade smeten hälla aningen alkohol i den - det räcker med lite doftämne löst i alkohol - så snabbstelnar den. Det kan gå så fort att man inte hinner få ner massan i formarna. |
||
3. Tillsatser |
Massan kan få parfym, färg extra fett (överfettning) och andra tillsatser redan nu. Tyvärr är det inte mycket lönt eftersom det mesta förstörs av alkalierna på det här stadiet. Det är bättre att nöja sig med att göra en grundtvål nu och sätta till tillsatserna vid en omsmältning om en månad när tvålen har neutraliserats. | |
4. Upphällning |
Häll därför bara upp smeten
i provisoriska formar, inoljade så att tvålen
blir lättare att ta ut sedan. Mjölkpaket och
emaljerade långpannor går bra; finare slutliga
formar kan vänta till omsmältningen.
Tänk på att tvålen fortfarande är så luthaltig att den fräter sönder aluminium och händer. Använd gummihandskar eller engångs kirurghandskar. |
|
Isolering Täck med plast eller fuktade (gamla) handdukar. Luft ska inte till i det här stadiet. Isoleringen håller också kvar värmen som bildas.. |
||
5. Stelning |
Det tar en natt upp till två dygn för tvålmassan att stelna i formen. Tvål på animaliskt fett stelnar snabbare än tvål på olja. Även rumstemperaturen påverkar; värme (50-60°) snabbar på, men det är bäst att undvika både värme och kyla för att få tvålen att stelna snabbt, risken är att den blir skör. | |
6. Uppskärning |
När tvålen stelnat stjälper
man ut den ur formarna - handskar behövs fortfarande.
Är det svårt att få ut tvålen kan
man ställa formarna i frys ett par timmar och sedan
vänta 10 minuter innan man slår ut dem. Skär den i mindre bitar - gör det nu medan den är tillräckligt mjuk. Lägg bitarna under tyg eller en tidning i ett varmt, välventilerat men dragfritt rum. |
|
Diskning En inte oviktig detalj. De flesta kärl som använts är kladdiga av starkt luthaltiga tvålrester. Börja med att skölja dem - använd handskar.- och diska sedan med diskmedel och något surt (ättika, vinäger, citronsaft). Avsluta med en sur sköljning för att neutralisera de sista alkalieresterna. Torka av ytorna omkring; det skvätter alltid lite vid vispningen. |
||
7. Mognad |
Tvålen måste stå minst
tre veckor, helst fem; ju längre tid desto bättre
blir den. Vänd på bitarna då och då
så att luft kommer till från alla sidor. Unden dessa veckor neutraliseras lutresterna så att pH sjunker till 9-10. Tvålen krymper lite och brukar också blekna. Ibland bildar luten ett vitt mjöl på ytan; det är bara att borsta eller tvätta av. Värre är om det bildas en geléaktig smörja på ytan. Se felsökningsguiden för sådana problem. |
|
Färdig tvål Efter fyra-fem veckor är tvålen klar att användas. Ju längre den får ligga, desto mildare blir den. Finputsa den eventuellt i kanterna med potatisskalare. |
||
Omsmältning Färg, parfym och hudvårdande ämnen kan sättas till redan från början, men risken är stor att de förstörs av alkalierna. Det är först när tvålen är mogen och neutraliserad som det egentligen lönar sig att färga och parfymera, och mycket mindre mängder behövs. Dags för omsmältning, alltså! |
||
Felsökning
De flesta tvålar kan återanvändas, till och med sådana som skurit sig vid förtvålningen - smältas om eller så använder man flisor av den i en annan sats för att ge effekter. De enda gånger tvålen verkligen ska kasseras är om den fått för hög halt natriumhydroxid. Det kan visa sig på tre sätt: tvålen innehåller små bubblor tvålen innehåller små vita bitar tvålen har ett (tjockt) geléartat fettlager på ytan. |
||
Bokföring Vilken temperatur hade massan vid blandningen? Vilken av olivoljorna gjorde tvålen brun? Blev den knallgrön av en eller två ml Terra verde? Förtvålades den på en eller två timmar? Med eller utan elvisp? Vad hände efter två veckor? Anteckna allt under arbetets gång. Det är bästa sättet att slippa göra om samma misstag flera gånger och för att kunna upprepa favoriterna. |
||
Beskrivning | Fast, men ska inte vara torr. Oljetvål blir lätt mjuk, talgtvål hård och sprickig. | |
Löslighet |
Tvål är lösligt i vatten
därför att fettsyrorna i förening med
lut blir anjoniska
= negativt laddade. Lösligheten är lite olika
beroende på vilka fettsyror tvålen är
gjord av. |
|
Innehåll | Tvålens grundingredienser | |
Mått och vikt | Köpta toalettvålar brukar väga 75-100 gram. | |
Varianter |
Varmrörd tvål |
|
Ersättning | I recept på stearatkrämer ingår t. ex. ofta färdig tvål men kan ersättas med natriumbikarbonat som då förtvålar fettet. | |
Hållbarhet | Finfin. Största riskerna är att tvålen torkar för mycket (kan användas) och att fettet härsknar (släng). Det mesta hänger på vilka oljor och fetter som använts. Industritillverkad tvål håller sig teoretiskt i ett par år, i praktiken många gånger längre. | |
|
||
Hudvård | Rengöringsmedel Såpa och tvål hjälper till att ta bort smutsen mekaniskt men är inte så bakteriedödande som man kan tro. Den rengör inte heller genom alkalierna utan genom att emulgera smutsen - den är en anjonaktiv tensid. Den har tvättverkan vid 0,3-0,5 gram per liter, vilket känns igen på att vattnet blir grumligt. Emulgeringsmedel Egentligen inte ett emulgeringsmedel utan ett förtvålningsmedel när den används i speciella krämer, t. ex. stearatkrämer. Många liknande natriumtvålar används idag i kosmetika. |
|
Hudtyp | Fet hy: Är både sur och
fet och tål och mår bra av fast tvål. Torr hy: Äkta glycerintvål (inte detsamma som omsmält glycerintvålsmassa) och överfettad tvål. Känslig hy: Äkta glycerintvål. Se under tvåltyper för många olika specialingredienser som kan användas i tvål till olika hudtyper. |
|
Hårvård | Tvålschampon var det normala fram till 1950-talet. Största nackdel - gör håret matt och kräver neutraliserande eftersköljning. Tvål är också en anjonaktiv tensid med negativ elektrisk laddning i den vattenlösliga delen - det som gör håret flygigt. | |
Massage | Tvål mot sendrag och kramp? Ja, se bara på sidan om muskelmassage. | |
Tandvård | Tvål var förr vanligt i tandkräm och tandpulver. | |
Hudreaktion | Själva tvålen: Vid ständigt
arbete i vatten med tvål eller såpa kan man
få det som kallas tvåleksem, vinterklåda
och hemmafrueksem, men annars orsakar tvål mycket
sällan hudreaktioner. Den mildaste typen är
antagligen äkta glycerintvål, den omildaste
kallrörd tvål
på kokosfett.
En undersökning som testade de 18 största tvålmärkena
på USA-marknaden bedömde Dove som den mildaste.
Tvålens tillsatser: Parfym och färg är de ingredienser man först bör misstänka om en tvål irriterar (klåda, rodnad). Deodoriserande, antiseptiska och särskilt antibakteriella tvålar kan innehålla ämnen som irriterar särskilt slemhinnorna. Ju naturligare tvålen verkar, desto större risk för irritation. Oäkta glycerintvål och "naturtvålar" med dekorativa inlägg av blommor och blad kräver tvålfrämmande tillsatser som kan reta huden. |
|
|
||
Mat och dryck | Tillåtet som Övrig tillsats i livsmedel (E 470 a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror) | |
Invärtes bruk | Tvål har också varit vanligt i piller, särskilt laxerande. | |
Giftighet | Natriumtvålar används i livsmedel i så små mängder att FAO/WHO inte ansett det nödvändigt att rekommendera något maximalt dagsintag. | |
Miljö | Godkänt som Bra Miljöval. | |
|
||
Litteratur:
Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver
(1960), Gaugin (1947), Hellquist (1948), Meyer (1952),
Ostrov (2001), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1948),
Thomssen (1947). Artiklar: Grunbaum, Catharina: Om avstavning och finsk tvål (Dagens Nyheter 1992 11 22). Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Surfactants (2205 07 20). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). |
||
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |
||
|