Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Smink

Rouge
Rougehistoria


Färgar ej hälsa dig röd, skaffa dig rodnad med konst!
(Ovidius: Kärlekens konst, ca år 0)
Synonymer  Rött fettsmink, rött smink, röda sminkkakor, rougekakor, rougetabletter, ansiktsrött, rougepastiller, sminkblad, sminkpapper, kindsmink, spanskt läder, spanskt papper, spansk bomull, spanskt rött
Engelska namn Rouge, rouge tablets, cake rouge, vermilion, Spanish paper, pink saucer, rose powder, enamel powder, Damask rose drops, symphathetic blush, blush, blusher
Andra namn Romanska språk
Fard, rouge, rouge en feuilles, rouge de Chine, laine d' Espagne, rouge en tasse, rose en tasse, rouge en crépons, tampons au rouge, rouge à joues, fard à joues (franska), arrebol (spanska)
Andra språk
Wangenrot, Rouge (tyska), Colorete, schnouda (arabiska)

Tradition "Rouge är ett utmärkt smink", sade en engelsk herre på 1800-talet, "i dessa tider då kvinnor rodnar så sällan".
I årtusenden betydde "rouge", "rött smink", helt enkelt just rött smink, som lades på varhelst det behövdes. Kinesiska kvinnor rödtonade t. ex. också näsborrar och tungspets". Separata preparat för kinder - läppar - ögon började säljas på 1930-talet, framför allt med argumentet att det skulle vara ohygieniskt att använda samma på flera ställen och nu, när man visste det, pinsamt bonnigt. Samma rouge - läppstift - ögonskugga kan naturligtvis färga flera ställen så länge färg och form passar. Både läppstift och rouge kan t. ex. vara utmärkta ögonskuggor. Rouge och ögonskugga passar sämre på läpparna eftersom de inte är gjorda för att kunna sväljas.
Rougehistoria - tusentals år.
Framställning Tillverkningsprincipen är densamma för allt färgat smink; bara kulörerna skiljer:
• Salvrouge görs som läppstift.
• Krämrouge görs som färgade krämer
• Flytande rouge görs vanligen som spritutdrag, tinktur.
• Puderrouge görs som färgade ansiktspuder.
• Kakrouge görs som kompaktpuder.
Beskrivning • Salva, t. ex. rouge en tasse - fet rödfärgad massa.
• Kräm - mindre fet än salva.
• Gelé - fettfri gelé.
• Flytande rouge - flytande lösning.
• Puder - torrt löst.
• Kaka - puder pressat till en kaka, t. ex. spansk ull.
• Papper - tunna pappersblad med ett lager rött på, t. ex. spansk ull. Fanns i många varianter på 1800-talet, t. ex. spanska och kinesiska, och en del importerades verkligen från Kina. Lillfingret eller en bomullstuss fuktades och ströks över papperet varefter färgen överfördes till kinderna. Papper hade en nackdel: De måste göras med gummiämnen som gav en avslöjande glans... I sådana fall var det säkrare att gnida kinderna med vanligt rött silkespapper.
• Tyg - silke, bomull eller ylle indränkt med färgämne: Detta formades till en boll och fuktades lätt med alkohol eller vin när färgen skulle läggas på läppar eller kinder. Kallades rosenmuslin, med handtag på tygbollen de tampons au rouge.
Löslighet • Färgämnet i salvor bör vara lösligt eller åtminstone slambart i olja, annars får man en prickig rouge.
• I emulsionskrämer måste färgämnet också vara lösligt eller slambart i vatten.
Innehåll

Rougebas
• Salva: Vanlig salvbas av vax och olja - förr ister, kort och gott. Fortfarande den vanligaste typen, idag med syntetiska oljor som mineraloljor och silikonoljor.
• Kräm: Alla slags emulsionskrämer (t. ex. stearatkräm, cold cream) kan användas som bas och medium för rouge.
• Gelé: Baseras vanligen på silikonoljor (4-5 %) - syntetiska oljor och vaxer av kiseldioxid, se mer där. Syntetiska polymerer som PVP (polyvinylpyrrolidon), PVP/VA copolymer (polyvinylpyrrolidon/vinylacetat), polyeten (polyetylen), polybuten och PEG-produkter hjälper till att fästa och sitta kvar.
• Flytande: Vatten, rosenvatten, alkohol som lösningsmedel och ev. något som hjälper till att lösa färgämnet, t. ex. ammoniak. Ovanligt idag.
• Puderrouge är helt enkelt ett annorlunda färgat ansiktspuder.
• Kakan är ett kompaktpuder med mer rött. Pulvret hålls ihop till kaka med gummi arabicum eller något liknande gelémedel som också ger lite glans.
• Papper: Också här gummi arabicum och liknande geléämnen som bindemedel för att färgen ska sitta kvar på papperet.
Färg (pärlemor - vit - gul - brun - röd - svart - blå- grön)
• Olösliga pigment: Dagens rouge är i princip densamma som forna tiders men pigmenten, minst en fjärdedel av volymen, kan vara syntetiska lika väl som äkta järnoxidpigment. Framför allt är de finare malda än förr. Titandioxid ger vit bas, glimmer (Mica) glitter. Om röda, se under läppstift - rött för läppar och rött för kinder var samma sak i tusentals år fram till 1950-talet.
• Fettlöslig färg: Den enda fettlösliga är alkanna. Vaxkritor och liknande är sällan värt besväret. Bättre då att köpa blliga rouge och läppstft och smälta om och blanda.
• Vattenlöslig färg (livsmedelsfärg, tvålfärgslösning, "badbrusfärg") är oacceptabel idag eftersom den ser påmålad ut och inte håller för vatten. Karminrött (spanskt rött) från kochenillusen har använts mest, t. ex. i form av infärgade spanska papper och också saffranstinktur (gul). "Saffron" och "saffran" i gamla recept var dock inte gul saffran utan röd färg utvunnen ur färgtisteln. Torra vattenlösliga pulver (akvarellfärg, äggfärg, livsmedelsfärg) kan förstås provas som puderroge.
• Äldre tiders "sympatetiska rouge" (färglös i burken, röd vid hudkontakt) baserades på ett ämne kallat alloxan "vars ursprung vi tvekar inför att förklara", som ett par 1800-talsförfattare skriver. Eosin, förbjudet på 1960-talet, fungerade på samma sätt i rouge och "kyssäkta" läppstift genom kemisk reaktion med hud och slemhinnor.

Varianter Teatersmink - det de masstillverkade rougerna började med.
• Solpuder - starkt färgade ansiktspuder.
Hållbarhet

• Feta färgblandningar: Vanligen hållbara utan konserveringsmedel.
Emulsionskrämer: Måste konserveras eftersom de innehåller vatten.
• Lösa puder: Håller nästan i evighet så länge de skyddas från solljus, som kan förändra kulören.
Kakor: Smink i puderform - ansiktspuder, ögonskuggor, rouge - är alltid fuktkänsligt och med kakor tillkommer komplikationen att de spricker om de utsätts för fukt, särskilt om de blir nedkylda efteråt. Fukten späder ut bindemedlet så att det inte förmår hålla ihop kakan. En annan risk är att bindemedlet påverkas av andra ingredienser. Puderdosor blir lätt bakteriehärdar så tvätta och byt svamp, vippa etc. ofta. Använd inte fingrarna.


Hudvård Form
• Salva, kräm: Rouge läggs på först, puder sedan. Läggs på högsta punkten och tonas ut - lättare än puder och ser naturligare ut. Kan rinna i veck och rynkor. För mycket lyfts bort med papper och tonas ner med foundation.
• Puder, kaka: Pudras på efter ansiktspuder. Svårare att lägga på än kräm, blir lätt för mycket och kan se målat ut. För mycket lyfts bort med svamp.
• Gelé: Genomskinlig, len och plastig, sitter som berget. Läggs på med svamp. Svårt att lägga på snyggt; smälter inte in i huden som kräm utan fäster snabbt. Kraftiga rengöringsmedel kan krävas. Svårt att åtgärda om det blir för mycket.
Färg
Rouge bör ha samma färgton som hud, hår och ögon. Den känns först och främst igen på om den är kall eller varm:
• Blek hy som sällan blir solbränd - kall ton: Rosa, plommon, röda som går åt blått och silver.
• Olivfärgad hy som lätt blir solbränd - varm ton: Orange, röda som går åt gult och guld.
Hudtyp Puder suger upp fett och är bättre på fet hy än salvor och krämer, som kan rinna i veck och rynkor.
Hudreaktion

• De starka borttagningsmedel som kan behövas särskilt för geléer kan irritera. Salvor och krämer är mildare mot huden eftersom de är ta bort med vegetabilisk olja - se hudoljor.
• Konserveringsmedel och doftämnen är annars det som irriterar mest.
Färgämnena är inget problem så länge de är äkta och oblandade vegetabiliska eller jordfärgspigment och inte innehåller rester av tungmetaller.


Recept

Recept I
(A kind of Paint that resembles the natural Red)
• Stark brandy - 1 pint (5,7 dl)
• Bresiljaträ (rött färgämne) - 0,5 ounce (14 gram handelsvikt eller 15,5 gram medicinalvikt)
Bensoeharts - 0,5 ounce
Klippalun - 0,5 ounce
Låt dra 12 dagar; skaka om dagligen. Häll på önskat kärl och korka igen väl. En liten aning av denna vätska ger en så vacker röd färg åt kinderna att den knappast kan skiljas från naturlig. Och det bästa med denna hemlighet är att användningen inte är förknippad med dåliga följder. Kvinnor som inte vågar måla sig av rädsla för att det ska märkas kan använda blandningen utan risk för misstanke.
(Källa: Corson 1972 efter Antoine Le Camus: "Abdeker: or the art of preserving beauty", London 1754)
Anm. Det framgår inte om de engelska viktmåtten avser handels- eller medicinalvikter.
Recept II
(The Secret of a Turk for making an excellent Carmine)
• Pulveriserat bresiljaträ (rött färgämne), cochenille eller rött sandelträ - 1 pound (454 gram handelsvikt eller 373 gram medicinalvikt)
Alun - 8 ounces (226 gram handelsvikt eller 249 gram medicinalvikt)
Vitvinsvinäger - så mycket som behövs
Låt färgen dra i vinäger 3-4 dagar, koka allt en halvtimme, sila genom linnetyg och sätt tillbaka över elden. Lös alun i vinäger. Blanda de två vätskorna genom att röra dem i mortel. Ett skum kommer att flyta upp, det är detta som är karmin. Skumma av det och torka det.
(Källa: Corson 1972 efter Antoine Le Camus: "Abdeker: or the art of preserving beauty", London 1754)
Anm. Det framgår inte om de engelska viktmåtten avser handels- eller medicinalvikter.
Recept III
(bomull)
Rosenvatten
• Stött cochenille
Cochenille upplöses i rosenvattnet tills det är alldeles smält. Däri doppas ren bomull många gånger och torkas emellan, ända tills färgen är all. När man vill betjäna sig av denna bomull, väter man den med spott och gnider kinder och läppar därmed.
(Källa: Brown 1994 efter "Underrättelser för Fruntimmer i synnerhet hörande till Toiletten", ur Stockholms Almanach, 1799)
Recept IV
(kinesiska rougeblad)
Alkohol spädd med vatten
Cochenill
Gummi arabicum
Extrahera lössen i den utspädda alkoholen och filtrera vätskan. Tillsätt lite gummi arabicum och koka tills mycket lite vätska är kvar. Bred ut den klibbiga återstoden på pappersark och låt torka i skugga. När rougen ska läggas på kinderna stryker man över papperet med fuktat finger. Kinesiska rougeblad är en av de vackraste och dyraste rougerna som finns.
(Källa: Corson 1972 efter Alexandra Walker: "Female Beauty", 1840)
Recept V
(bomull)
Karmintinktur eller cochinelltinktur - efter behag
• Bomull
Bomullen fuktas med tinkturen tills den har fått den färgstyrka man önskar. Kallat "Spanish Ladies' rouge bloom".
(Källa: Corson 1989 efter S J Brown: "Toilet table talk, London 1856)
Recept VI
(flytande)
Alkohol - 4,5 liter
Rött sandelträ, pulveriserat - 675 gram
Benzoeharts - 450 gram
• Drakblod - 75 gram
Pulvren får dra i alkoholen två veckor. Filtreras. Kallat "Turkish bloom".
(Källa: Corson 1989 efter S J Brown, 1856)
Recept VII
(puder)
Krita, finriven - 5 delar
Karmin, finpulveriserat - 1 del
Blandas och används som rougepulver.
(Källa: Corson 1989 efter S J Brown, 1856)
Recept VIII
(kaka)
Talk - 900 gram
Alkohol - 300-400 gram
• Kartamin (rött pigment) - 100 gram
Färgämnet löses i spriten, varefter talken iröres. Den degfomiga massasn fylls på poslinskärl och får torka.
(Källa: Hector 1903 efter Hager)
Recept IX
(pastiljer)
Talk - 75 gram
• Vitt dextrin (stärkelse) - 25 gram
• Vit sockersirup - så mycket som behövs
Ammoniak (10 %) - 10 gram
Karmin - 5 gram
Bergamottolja - 5 droppar
Rosenolja - 2 droppar
• Sassafrasolja - 1 droppe
Färgämnet löses i ammoniak. Talk och eteriska oljor blandas i. Blandas med så mycket sockersirup att den kan formas till runda pastiljer med hjälp av en pastiljstickare. Pastiljerna får torka i luften. Vid sminkning fuktas huden med lite vatten, ingnides med en pastilj och sedan med en vit tygbit.
(Källa: Hector 1903 efter Dieterich)
Recept X
(fettsmink)
Kakaofett - 400 gram
Vitt vax - 400 gram
Olivolja - 200 gram
Ammoniak (10 %)  - 40 gram
Karmin
Rosenolja - 1,5 gram
Orangeblomolja - 0,5 gram
Bergamottolja - 0,5 gram
Geraniumolja - 5 droppar
Mysktinktur - 3 droppar
Ceylonkanelolja - 1 droppe
Irisrotsolja - 1 droppe
Fett, vax och olja smälts ihop i vattenbad. Parfymeras när det svalnat lite. När massan är kall rör man ner lösningen av ammoniak och karmin.
(Källa: Hector 1903 efter Dieterich)
Recept XI
(pasta)
Talk - 950 gram
Ammoniakalisk karminlösning - 50 gram
• Dragantslem - 8-12 gram
Mandelolja - 5 gram
Dragantslem:
   • Vatten 76 - gram
   • Glycerin - 18 gram
   • Dragantpulver - 6 gram
Dragantpulvret löses i vatten genom långvarig digererering varefter glycerin tillsätts. Talk och karminlösning blandas och massan får torka. Den stötes sedan med mandelolja och dragantslem till en deg som fylls på porslinsburkar.
(Källa: Hector 1903 efter Paschkis)
Recept XII
(pasta)
Talk - 890 gram
Vatten - till degkonsistens
Gummi arabicum - 60 gram
• Kartamin (rött pigment) - 50 gram
Rosenolja - efter behag
Massan utröres med vatten till en deg. Fylles på små porslinskärl.
(Källa: Hector 1903)
Recept XIII
(puder)
Talk - 500 gram
Vetestärkelse - 500 gram
Ammoniak (10 %)  - 30 gram
Sprit (68 %) - 20 gram
Karmin - 15-30 gram gram
Jasminessens - 10 gram
Rosenolja - 1 gram
Geraniumolja - 10 droppar
Bergamottolja - 10 droppar
Ylang-ylangolja - 1 droppe
Violrotsolja - 1 droppe
Kumarin - 0,01 gram
Talk, karmin, ammoniak och sprit rörs ihop, breds ut på papper och får torka i rumstemperatur. Stötes därpå och blandas med vetestärkelsen och doftämnena - kumarinen löses i jasminessensen först. Massan drives sedan genom en fin sikt.
(Källa: Hector 1903)
Recept XIV
(flytande)
Rosenvatten - 600 gram
Glycerin - 395 gram
Ammoniak - 3 gram
Karmin - 2 gram
Karmin löses i ammoniak varefter glycerin tillsätts. Lösningen värms upp tills ammoniaköverskottet avdrivits. När lösningen svalnat tillsätts rosenvatten. Får stå en månad varefter den klara vätskan hälls av.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept XV
(fettsmink)
• Tunn paraffinolja - 400 gram
Ceresin - 400 gram
Vitt vax - 150 gram
Cetylalkohol - 50 grmm
1.000 gram grundmassa för smink till kinderna.
(Källa: Tschechowa och Evers 1954)
Recept XVI
(puder)
Talk - 900 gram
Zinkvitt - 50 gram
• Zinkstearat - 50 gram
1.000 gram grundpulver för smink till kinderna.
(Källa: Tschechowa och Evers 1954)
Recept XVII
(Rouge
antique)
• Geraniumrött B - 150 gram
• Kadmiumgult nr 14869 - 25 gram
Vanillin - 1 gram
Bittermandelolja - 2 droppar
Färg- och doftblandning till rouge för 1.000 gram grundpulver enligt recet XII.
(Källa: Tschechowa och Evers 1954)
Recept XVIII
(puder)
Puder - 10 delar
• Venetiansk tvål - 5 delar
Karmin - 1 del
Franskt rött smink så som det i regel tedde sig på 1800-talet.
(Källa: Lindvall-Nordin 1984)

Litteratur: Se t. ex. Corson (1972), Gaugin (1947), Lodén (2008), Wärn (2009).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/rouge.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 05 13
Cookieinfo
Made with a Mac