Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rumsdofter

Rökelsevätska


Synonymer  Rökättika, röksprit, stänkparfym, rumsspray
Farmakopénamn Tinctura fumali, Vapor, Spiritis fumalis
Engelska namn Incense water, mist spray, pomos, scent bottle, perfuming pan, perfumed light, theatre spray, odor neutralizing spray, inhalation

Tradition Rökelsehistoria
Vätskor har fått avge ångor och doft mot sjukdom och onda inflytanden i årtusenden - från perserrikets bassänger fyllda med rosenvatten över fyrtjuvsvinägern som fick förånga, Versaille's bordsfontäner med orangeblomsvatten, doftlamporna och refraichisseurerna i 1800-talets övermöblerade borgarhem till dagens Fête de Fleurs-aerosoler.
Framställning

Flytande eller vattenlösliga doftämnen blandas i vatten eller vattenlöslig vätska.

Beskrivning Doftande vätskor, vanligtvis klara och färglösa som ger en ren och ogrumlad doft, fri från t. ex. rökelsepinnarnas lukt av brandrök.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som ättika och alkohol löser inte eteriska men duger som lösningsmedel i sprayer. etc. om vätskan skakas om före användning.
Innehåll Flytande medium
Vatten och rosenvatten fungerar som lösningsmedel och utspädningsmedel för doftämnena.
Vinäger och ättika: Vinäger var under pestens århundraden ett av de mest använda skyddsmedlen. Den kokades eller hälldes på en glödhet skyffel så att ångorna spreds i rummet. Helst skulle den innehålla kamfer. Fyrtjuvsvinäger skapades redan på 1300-talet. Idag används ättika som luktrenare av professionella luktsanerare.
• Vanlig alkohol är ett givet lösningsmedel för eteriska oljor. I dagens sprayer, kulor och geléer används också isopropylalkohol och estrar som etylacetat och bensylbensoat.
Doftämnen
• Destillerade eteriska oljor efterlämnar inga fläckar. Det kan däremot en del pressade citrusoljor göra och framför allt resinoider och absoluter (värst myrraolja som outspädd torkar in till en mörkbrun fläck och benzoin som ger en gulbrun). De kan också täppa till luftrenare och sprayflaskor.
Tinkturer kan också användas men kan färga av sig.
Varianter Toalettättikor - använda som rumsparfym, cologne, ansiktsvatten.
Fyrtjuvsvinäger - berömt pestskydd.
Rumsdofter är startsida för t. ex:
Fast rökelse, rökelsepulver, rökelsepapper - bränns.
Luktpåsar, potpourrier och pomandrar - varken bränns eller värms.
Förkylningsångbad, luktsalt - akutlukter att andas in.
Hållbarhet Vattenlösningar kan stå upp till en vecka, sedan blir vattnet dåligt. Med ättika håller de lite bättre och också aromatiska vatten som rosenvatten håller sig bra. Alkohol konserverar vid 15 % (en volymdel 40 % vodka i två volymdelar vatten).

Rumsdoft Rumsspray
• Enklast och snabbast, t. ex. i tider av förkylning, är att duscha ljummet vatten med några droppar eterisk olja i rummet. De tunna friska oljor som är effektiva vid förkylning ger inga fläckar på textilier, det gör däremot absoluter och resinoider som båda innehåller harts- och vaxrester. 1800-talets refraichisseurs var sådana handsprutor med vattenlösningar av eteriska oljor.
Blanda i andra vätskor
• Rengöringsvatten: Eteriska oljor droppas i skurvattnet, sista sköljvattnet, vattnet i stänkflaskan eller ångstrykjärnet.
• Väggfärg: Några droppar eterisk olja per liter räcker. Vid moskébyggen blandar man rosenvatten eller mysk i murkbruket - lukten sprids när solen ligger på.
• Bläck: Ett par doppar i en flaska bläck är ett fint gammalt trick för romantiska brevskrivare.
Dunsta av med fukt
• Vattenskål: Krångligare behöver det inte vara. Droppa eterisk olja i vatten och ställ i rummet. Se ångbad för bra förkylningsoljor som lindrar hosta och dödar luftburna bakterier och virus. Blanda ättika i vattnet så renas dessutom rummet från dåliga lukter.
• Fuktad svamp: Doppa en svamp i kokande vatten och droppa sedan eterisk olja på. En sådan svamp kan man ha liggande i en skål och återfukta med kokhett vatten vid behov. Förr skyddade man sig mot pest genom att bära med sig en vinägerindränkt svamp eller bomullstuss att lukta på.
• Elementet: Doppa eterisk olja på tyg och häng på elementet. Olja kan också droppas i vattnet i elementets luftfuktare. Oljan desinfekterar vattnet, som ska vara destillerat.
• Elektrisk luftrenare eller luftfuktare: Droppa vätskan på filtret.
Ånga av med värme
• Doftlampa: Vanlig metod förr - man fyllde ett metallkärl med rosenvatten och kryddor och ställde på elden där det fick ånga av. Dagens aromalampor fungerar enligt samma princip, vattenskål-över-värme. Det ska vara rätt mycket vätska eftersom rena eteriska oljor kan ta eld vid hög värme.
• Spisplatta: Fyll spisplattans lilla fördjupning med en sked vatten och droppa sedan på några droppar eterisk olja. Eller stänk helt enkelt ett par droppar på varm platta - det gnistrar, sprakar och luktar. På kaminens och järnspisens tid var det populärt med alkohollösningar (tinkturer) och ättikslösningar (toalettvatten). Vanligaste pestskyddet i Frankrike på 1700-talet: Vinäger hälldes på en glödhet skyffel så att ångorna spreds i rummet.
• Torktumlare: Eteriska oljor droppas på en tygbit som läggs i torktumlaren.
• Dammsugare: Ett gammalt husmorstips är att droppa parfym på dammsugarens utblåsningsfilter. Doften sitter kvar rätt länge och behöver inte förnyas varje gång.
• Glödlampa: Ska vara släckta och svala när man droppar på eterisk olja. Doften avges när lampan tänds. Det får inte bli så varmt att oljan bränns vid. Bäst är att droppa i en reflexavskärmare påsatt på glödlampan - som gjord för doftavdunstning.
• Stearinljus: Tänd ljuset och släck det när vaxet smält runt veken. Droppa lite eterisk olja i det smälta vaxet och tänd ljuset igen. Håll veken kort så varar doften länge. Droppa inte eterisk olja direkt på brinnande ljus; de flammar upp och doften förflyktigas dessutom på sekunder.
• Oljelampa: När oljelampor var den vanliga belysningen doftsattes ofta den vegetabiliska oljan, om inte annat så för att den vanligen var av enklaste kvailtet och luktade illa. Det engelska "perfumed light" avser sådana parfymerade oljelampor (medan "perfumed candles" är rökelsestickor). Idag blandas syntetiska doftoljor i geléljus av petroleumprodukter.
• Brasa: Det går utmärkt att droppa lite eterisk olja på vedklabbarna innan brasan tänds. En droppe per klabb räcker, och låt veden dra åt sig en stund. Droppa inte direkt in i brasan; oljorna ger sprakande eld och i värsta fall uppflammande lågor.
Doftsatt papper och tyg
• Indirekt metod: Dränk in en bomullstuss med eterisk olja och lägg den i en plastpåse tillsammans med det som ska parfymeras. Slut till ordentligt och låt ligga ett par dagar till veckor. Metoden kan användas för att parfymera papper (pappersnäsdukar, lådpapper, presentpapper, brevpapper, vykort, julkort med juldoft), textilier (insektsbortstötande sjalar, medicinska näsdukar mot sjösjuka och vid förkylning), mjukplast (koncentrationshöjande musmattor), läder (förr impregnerade man handskar och t.o.m. lädertapeter som avgav doft i åratal).
• Direkt metod: Blanda vatten och eterisk olja och dränk in textilier med blandningen. Utmärkt för strumpor och sockar - svalkande pepparmynta på sommaren, värmande ingefära på vintern. Några droppar outspädd eterisk olja kan droppas på handskarnas foder.
Rökelsepapper är en helt egen rökelseform med parfymerade papper som värms eller bränns.

Recept

Recept I
(a boiling perfume for perfuming a chamber)
Rosenvatten av damaskros
• Pulveriserad kryddnejlika - 15 gram
Lagerblad - 8 gram
Fyll ett silver- eller stengodskärl med rosenvatten och tillsätt kryddorna. Sätt kärlet över elden. Fyll på nytt rosenvatten när så behövs.
(Källa: Day 1979 efter William Salmon: "Polygraphices", 1701)
Recept II
(röksprit)
• Spiritus concentratus (koncentrerad sprit, 90-91 %) - 840 viktdelar
• Resina Benzoe, Sumatra (Sumatrabensoe) - 70 viktdelar
• Balsamum peruvianum (perubalsam) - 50 viktdelar
• Aetheroleum Lavandulae (eterisk lavendelolja) - 10 viktdelar
• Aetheroleum portugallicum (eterisk apelsinolja) - 10 viktdelar
• Aetheroleum Rosmarini (eterisk rosmarinolja) - 10 viktdelar
• Aetheroleum Aurantii amarum (eterisk pomeransolja) - 7 viktdelar
• Tinctura Moschi; 1:1.000 Spir. dilut. (mysktinktur) - 3 viktdelar
1.000 viktdelar. Spiritus fumalis = rök-sprit.
(Källa: Pharmaca Composita 1896 efter Pharmaca Composita I 1891, efter grevinnan Bark)
Recept III
(röksprit)

• Spiritus concentratus (koncentrerad sprit, 90-91 %) - 964 viktdelar
• Tinctura Vanillae (vaniljtinktur) - 6 viktdelar
• Aetheroleum Neroli (eterisk neroliolja) 6 viktdelar
• Aetheroleum Caryophylli (eterisk kryddnejlikolja) - 6 viktdelar
• Aetheroleum Geranii (eterisk geraniumolja) - 5 viktdelar
• Aetheroleum Cassiae (eterisk kassiakanelolja) - 5 viktdelar
• Aetheroleum Rosmarini (eterisk rosmarinolja) - 3 viktdelar
• Aetheroleum Lavandulae (eterisk lavendelolja) - 3 viktdelar
• Aetheroleum Menthae piperitae (eterisk pepparmyntsolja) - 2 viktdelar
1.000 viktdelar. Till platinalampor. Spiritus fumalis = rök-sprit.
(Källa: Pharmaca Composita 1896 efter Pharmaca Composita I 1891, efter grevinnan Bark)

Recept IV
(rökättika)
Alkohol (95 %) - 75 gram
Benzoetinktur - 10 gram
Eteriska oljor - ca 8 gram
• Koncentrerad ättika (ev.) - 5 gram
Några droppar härav slås på en het kamin. Ättikan kan tas bort; man tar då mer benzoetinktur.
(Efter Hector 1903)
Recept V
(luftrenare)
Vatten - 4 dl
Vinäger - 1 msk
Natriumbikarbonat - 1 tsk
Blanda i sprayflaska och vänta ett par minuter tills löddret från bikarbonaten är borta. Sätt då på lock, skaka väl och spraya i rum. Absorberar lukt och fräschar upp luften.
(Källa: Thacker 1994)
Recept VI
(luftrenare)
Vatten - en kastrull
Vinäger - 1/2 dl
Kanel - 1/2 tsk
Blanda i kastrull och koka utan lock. Vinägern tar bort matos, kanelen parfymerar.
(Källa: Thacker 1994)
Recept VII
(luftrenare)
Isopropylalkohol - 25 ml
Eteriska oljor - 200 droppar
Blandas i sprayflaska.
(Källa: Bremness 1995)

Litteratur: Se t. ex. Corbin (1986), Gentz och Lindgren (1946), Gaugin (1947), Lindgren (1918), Wicklund (1998), Worwood (1991).
• Artiklar: Thomas Danielsson: Konstgjord blomdoft kan ge cancer (Göteborgs-Posten 2004 12 24).
Nätpublikationer: Miljöministeriet, Miljöstyrelsen (2004): Afgivelse af kemiske stoffer i rögelse (2009 04 29).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/rokelsevatska.html
Datum: 2021 10 24 - Uppdaterad: 2010 02 16
Cookieinfo
Made with a Mac