Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rengöringsmedel

Kroppsskrubb


 
Mot trötthet gnider man in sig med olja och salt.
(Plinius ca år 70)

Synonymer  Kroppspeeling, kroppsscrub, skrubbolja, peelingolja, skrubbkräm, skrubbsalt, saltskrubb, sockerskrubb
Engelska namn Body peeling, peeling oil, scrubs, scrubbing powder, scrubbing cream, scrub cream, abrasive cream
Förväxlingsrisk Rengöringspulver - finmalt för ansiktet

Tradition Pulver av alla slag har alltid använts för grovrengöring. Det antika Greklands idrottsmän smorde in kroppen med olja och sedan sand, varefter allt skrapades av med strigel. Smörjan som samlades upp kunde säljas dyrt som parfym särskilt om idrottsmannen var olympisk segrare. Idag kan vi köpa pulver från andra sidan jordklotet och tror kanske att de är bättre för att de är exotiska, så vem vet: Snart börjar någon importera ökensand och lanserar det som haremspulver.
Framställning Finmalda pulver används som de är eller blandas i olja eller fett.
Beskrivning Torrt pulver eller grynig olja eller kräm. Några skarpa gränser finns inte mot de mildare medlen för ansiktet; se nedan under Varianter.
Löslighet Vatten, mjölk och andra vattenhaltiga vätskor löser salt och socker men inte mineraliska pulver. Vegetabiliska pulver mjuknar till gröt.
Oljor och eteriska oljor och fett, vaxer och hartser som kan smältas ner i oljan löser varken vattenlösliga pulver som socker och salt eller olösliga pulver som leror. Inte heller löses vegetabiliska pulver som havremjöl men de blir nog rätt grötiga efter ett tag.
Innehåll

Skrubbmedel
• Nedan recept med vattenlösliga pulver som salt, epsomsalt, strösocker och råsocker.
• Man kan också använda vegetabiliska pulver - från milt mandelmjöl och havremjöl till hårdare aprikoskärnmjöl och malda adukibönor - och mineraliska pulver av typen kaolinlera eller finmald sand.
Flytande ämnen
Olja, örtolja, salva, olivåterfettning (ca en tredjedel av volymen eller till valfri konsistens): Oljorna bör vara av den tjocka och feta typen, t. ex. olivolja, som inte absorberas så lätt av huden utan stannar kvar och ger glid.
Vatten, honung, yoghurt, mjölk och liknande kan blandas med salt och socker bara om blandningen ska användas omedelbart.
Doft
Eteriska oljor för hudtypen eller sådana som anses vara verksamma på celluliter. För doftsättning räcker 0,5 % (10-15 droppar per dl), upp till 2 % om man vill använda oljan för dess effekt på huden.

Varianter Här har samlats saltskrubb och sockerskrubb men det finns många andra sätt:
• Mildare skrubb med rengöringspulver och rengöringspasta.
• Torrborstning med enbart torrborste, sisalvante eller grov handduk.
• Pimpsten för t. ex. fotsulor i fotbad.
• Skrubbande tvål: Washballs.
• Avskalande men inte skrubbande peelingmasker.
• Saltskrubb med mindre mängd olja blir badsalt.
Hållbarhet • Vattenblandningar: Måste användas genast om pulvren är vattenlösliga.
• Fettblandningar: Kan sparas; mörkt och svalt - inte under lampan i badrummet. Kylskåp är bra, ta då ut en stund innan den ska användas. Tillsätt lite E-vitamin så håller sig oljeblandningen bättre utan att härskna.
Inköp We don't sell, we tell!
Saltad olja finns till astronomiska priser!

Hudvård Rengöringsmedel
Här skrubbar man effektivt av det yttersta av det översta hudlagret. Den tillsatta oljan mjukar upp omedelbart.
Hudtyp Hård, grov, skadad, åldrad hy, fet hy och aknehy, hy med ojämn pigmentering. Även torr hy kan må väl av skrubbning, när torrheten beror på att döda hudceller ligger kvar och får huden att se flagig ut.
Bad Bästa tillfället att skrubba ren huden är i eller efter badet. Använd badsaltet som skrubb. I bastu är fingertopparna allt som behövs för att rulla bort smuts och döda hudceller.
Massage Skrubbning ger också massage som stimulerar cirkulationen av blod och lymfvätska, vilket i sig anses avgifta och t. ex. hjälpa mot celluliter. Börja alltid skrubbmassagen nedifrån vid fötterna, arbeta i cirkelrörelser uppåt mot hjärtat, på armarna börja vid händerna.
Hudreaktion Salt torkar ut huden vilket kan irritera; huden är känsligare än man kan tro och för hård skrubbning märks ofta först efter ett par timmar. Olja mildrar saltets skrapeffekt och tillför lindrande fett. Skrubbkrämer och slipmedel kan också ge eksem.

Recept

Recept I
(salt)

Honung - 1 volymdel
• Röd natron (nativ soda) - 1 volymdel
Salt från Nedre Egypten - 1 volymdel
Mals till en deg och kroppen gnids in därmed. Anm. Natron = nativ soda, naturligt förekommande saltblandningar. Egyptisk natron bestod av soda, natriumbikarbonat och lite vanligt salt - blandningar lika dagens badsalter. "Röd natron" var antagligen järnrik (roströd).
(Källa: Manniche 2006 efter Edwin Smith-papyrusen 1500 f. Kr.)

Recept II
(salt)
Olivolja - 2 dl
Salt - 4-5 tsk (20-25 ml)
Blanda i flaska och skaka om. Smörj in hela kroppen och låt sitta kvar 10-15 minuter. Duscha av. Bra peelingmassage som ger mjuk och frisk hud. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1998) 
Recept III
(salt)
• Grovt havssalt - 5 dl
Aprikoskärnolja - 60 ml (4 msk)
Blanda. Tag en näve av blandningen och massera med cirklande rörelser med handflata och fingrar platta mot huden. Ta inte i för hårt; det är huden som ska bearbetas, inte vävnaderna under. Börja med benen, fortsätt med armar, bål och rygg. Duscha av. Skrubbar av och gör huden mjuk.
(Källa: Bardey 2000) 
Recept IV
(salt)
• Grovt havssalt - 1,25 dl
Rosmarinolja - 4 msk (60 ml)
Blanda till en gröt. Doppa massageredskapet (sisalvante, torrborste, grov handduk) i lite olja, sedan i lite salt. Massera med cirklande rörelser, särskilt på grova ställen som knän, armbågar och hälar. Duscha av med varmt vatten, torka och ta på något fuktighetsbevarande. Bra för torr och flagig hud, får i gång blodcirkulationen.
(Källa: Bardey 2000) 
Recept V
(valnöt)
• Malda valnötter - 125 ml
Olivolja - 1 msk (15 ml)
Ricinolja - 1 msk (15 ml)
Honung - 1 tsk (5 ml)
Gör en tjock smet. Använd som skrubb två gånger i veckan till fötter, händer och naglar, skölj av med varmt vatten.
(Källa: Bardey 2000)
Recept VI
(socker)
• Strösocker - 125 ml
Aprikoskärnolja - 2 msk (30 ml)
Citronsaft - av 1/2 citron
Blanda och använd genast till händerna.
(Källa: Bardey 2000)
Recept VII
(salt)
• Fint rundkornigt salt eller epsomsalt - 100-250 gram
• Torr olja - raps, solros, tistel - 100 ml
Eterisk olja - 50-75 droppar (2-3 %)
E-vitamin - 1 kapsel om 1 ml
Färg - några droppar (ev.)
Om blandningen ska färgas, gör det först: Droppa färgen på saltet och rör om. Blanda sedan vegetabilisk och eterisk olja och E-vitamin. Häll oljeblandningen över saltet och skaka ordentligt. Saltet löser sig inte i oljan och ska inte göra det heller. Tillsätt inte vatten eller annan vätska; det gör inte bara blandningen oaptitlig utan löser också upp saltet. Massera med blandningen när kroppen är varm. Duscha sedan - saltet ska rinna av, oljan och doften sitta kvar.
(Källa: Shenet 2001) 
Recept VIII
(socker)
• Strösocker - 0,5 dl
• Vegetabilisk olja - 2 tsk
• Mjölk - 2 tsk
Blanda till en jämn kräm. Använd blandningen som skrubbkräm över hela kroppen. Börja vid fötterna och sluta vid nacken. Du blir av med torr hud, döda hudceller och smuts. Hoppa in i duschen och skölj bort resterna med varmt vatten. Torka med handduk och smörj in huden med en lyxig fuktkräm.
(Källa: Elle 2001:8) 
Recept IX
(salt)
Salt - ca 1 dl
Enklast och bäst i badet är att gnugga in sig med tvål och sedan ta lite salt och skrubba med. Det går åt mindre än man tror. Den avskrubbande och uttorkande effekten är påtaglig så olja in huden efteråt.
(Källa: Shenet 2002)
Recept X
(salt)
Salt - 1-2 dl
Olja - 25 ml
Eterisk olja - 5-10 droppar
Rör ihop till en jämn smet. Använd som skrubb i badet - efter ett tag har man ett saltbad. Med eukalyptusolja blir det "turkisk scrub" ("djupgående, renande och cirkulationsökande - 20 min 450 kr").
(Källa: Shenet 2002)
Recept XI
(salt)
Salt - några dl
• Färska örter, t. ex. basilika, timjan - nävavis
Mal saltet tillsammans med de färska örterna. Bästa verktyget är en suribachi, en japansk keramikmortel med räfflad insida och trästöt. Mixer går också bra. Saltet blir snabbt knallgrönt. Plocka bort grövre stamdelar vartefter. Låt torka i solen eller ett par timmar i svag ugnsvärme (upp till 50°). Mal ner nya örter vartefter de skördas under sommaren. Utmärkt skrubbmedel och därtill ett gott örtsalt.
(Källa: Shenet 2003)
Recept XII
(socker)
• Råsocker - 100 gram
Olja - 30 ml
Eterisk olja - 30 droppar
Blanda samman och häll upp på burk. Kan sparas i flera månader. Använd i duschen. Duscha hudområdet med varmt och skönt vatten. Tag en handfull skrubb och arbeta in med cirkelrörelser på huden. Skölj av.
(Källa: Andersen 2003, Wärn 2009)
Recept XIII
(socker)
• Strösocker - 2 dl
Olja - 1 dl
Glycerin - 10-15 ml
Eterisk olja - 2 ml
Tvålfärg - lite
Blanda allt till en jämn massa. Blir den för oljig - tag mer socker, förr torr - mer olja. Håller utan konserveringsmedel i 3-5 månader om det inte kommer vatten i den.
(Källa: Morticia, Shenet Forum: Sockerskrubb, 2007)
Recept XIV
(salt)
• Finmalet oblekt havssalt - 5 dl
Mandelolja eller annan vegetabilisk olja - 2 dl
• Färska björklöv - 1 dl
Honung - 1 msk
• Rivet citronskal - 1 tsk
Citronolja - 30 droppar (ev.)
Blanda alla ingredienser med mixerstav eller i mixer. Om blandningen verkar för torr är det bara att tillsätta mer olja. Lägg den gröna, salta blandningen i en ren burk. Drar ut vatten ur vävnaderna, vilket sägs vara bra mot celluliter.
(Källa: Svenska Dagbladet 2009 03 20)
Recept XV
(salt)
• Finmalet havssalt - 1 dl
Rapsolja eller olivolja - ½ dl
Citronsaft - från ½ citron
Honung - 1 msk
Blanda. Tag ett fotbad och skrubba fötterna med saltskrubben efteråt. Skölj av och torka.
(Källa: Tidskrift för Hälsa 6:2009)
Recept XVI
(sand)
• Sand
Olivolja
Gå ner till stranden och gör som de gamla grekerna. Avsluta med lite alger som ligger och skräpar i strandkanten.
(Källa: Shenet 2010)

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bardey (2000), Hällqvist och Fredman (1971), Lodén (2002), Manniche (2006), Ostrov (2001), Wärn (2009).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/rengoringscrub.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac