Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rakning och annan hårborttagning
Före rakning: Raktvål och rakkräm
Efter rakning: Rakvatten - Rakkräm - Rakgelé - Rakpuder - Skäggvax och hårvax
Skägg- och rakhistoria


Hellre en hälsning av fan än av en skägglös karl.
(Palestinskt talesätt)

Tradition Skägg- och rakhistoria
Beskrivning Tvålar, krämer, lödder, spriter, geléer, puder...
Innehåll

• Lugnande - is och aloegelé minskar irritation bäst efteråt. Se fler ämnen under Hudläkemedel.
Bakteriedödande och svampdödande ämnen - skyddar talgkörtlarna och hårsäckarna från att inflammeras.
• Blodstillande - alun, eteriska oljor som cederträ, cypress, myrra och salvia.
Fler sammandragande ämnen under Bulor och svullnader.


Rakning
 

Våtrakning - rakning med hyvel eller kniv
• Fördelar: Hyvel och kniv skär av stråna mycket nära hudytan eller t. o. m. något innanför och är därför de mest effektiva sättten att raka, bra om man har snabbväxande skägg. Nya hårstrån kan växa ut på ett par dagar med alla metoder, särskilt snabbt i ansiktet, så vill man hålla helt hårfritt är rakning mildast.
• Nackdelar: Nackdelen är att hyveln kan skära av lite av huden också. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Hyvlar för kvinnor är alltid mindre effektiva än herrarnas.
• Våtrakning: Det våta i våtrakningen är något som ska mjuka upp skäggstråna så att de sväller lite och därmed blir lättare att raka av. Ickelöddrande rakkräm på tub används utan vatten eller borste medan vanlig tvål eller raktvål och rakkräm används med vatten och rakborste
. Rakar man sig i badet ger tvållödder och varmvatten samma verkan. Löddret ger glid och det varma vattnet lokalbedövar till och med så bra att det är lätt hänt att man tar i för hårt. Ett av de bästa preshavemedlen är en våt och varm handduk som läggs på huden en stund före, så som görs i raksalongsscener i gamla filmer. Enklast och kanske bäst, i alla fall på varm och fuktig hud: vegetabilisk olja. Mycket lite behövs för att ge glid åt rakbladet och ingen extra aftershave behövs.
• Riktning: Mothårs rakning ger bäst tag om stråna men kan irritera huden. Ben rakas nedifrån och upp. I ansikte och armhålor växer stråna åt olika håll så där får man variera. Medhårs rekommenderas på känslig hy, t. ex. om man har anlag för skäggfinnar.
Viktigast: Att rakbladet är - rakbladsvasst.

Torrakning - rakning med elektrisk rakapparat
Skäggstråna samlas upp i ett litet näthölje och skärs av där innanför med en av två tekniker: Roterande apparater klipper av med snurrande knivar, vibrerande apparater med lameller med vassa kanter som vibrerar i sidled. Dubbel- och trippelblad kan komma efter medan strået fortfarande står upp och ta vad det första bladet missade.
• Fördelar: Mild varje-dag-metod. Bekvämt och snabbt, kräver inte badrum.
• Nackdelar: Stubben blir alltid längre än med hyvel, eftersom nätet ger ett litet avstånd mellan blad och hud. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Rakapparater för kvinnor är alltid mindre effektiva än herrarnas.
• Torrakning: I motsats till vid hyvelrakning bör huden vara helt torr och inte nytvättad. Att elraka sig i duschen är alltså ingen bra idé ens med vattentät apparat.

• Preshave: För att apparatrakning ska fungera måste skäggstråna vara lite styva. Preshavemedel (något sprithaltigt som avdunstar fort) får hårstråna att resa sig och gör dem styva. Vegetabilisk olja fungerar inte här och täpper dessutom till rakapparaten.
Bortryckning Noppning - bortryckning av hårstråna
Stråna rycks bort ett och ett med pincett.
• Fördelar: Tar bort stråna med rötterna och varar därför länge. Med lite tur skadar man till slut hårsäcken så att inget nytt växer ut. Ingen risk för allergiska reaktioner. Passar näsa och öron och till finliret på ögonbryn, överläpp och haka. Små områden kan lokalbedövas med Xylocain-salva. Gratis.
• Nackdelar: Gör ont. Tidsödande. Stråna måste vara åtminstone 3-4 mm långa för att man ska få tag. Missar också tunna och fina strån. Ger tillfällig rodnad, risk för svullnad och irritation. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Dyrt på salong; måste upprepas ett par gånger i månaden.
  Epilering - bortryckning av hårstråna
Stråna rycks bort med en elektrisk epilator som förs över huden som en rakhyvel. (Ordet epilering används också om andra hårborttagningsmetoder, t. ex. slipning och diatermi.)
• Fördelar: Tar bort stråna med rötterna och varar därför länge. Med lite tur skadar man till slut hårsäcken så att inget nytt växer ut. Ingen risk för allergiska reaktioner. Passar till större områden som benen.
• Nackdelar: Gör ont. Stråna måste vara åtminstone 3-4 mm långa för att man ska få tag. Missar också tunna och fina strån. Ger tillfällig rodnad, risk för svullnad och irritation. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Lokalbedövande Xylocainsalva på stora områden blir dyrt.
 

Slipning - bortryckning och uttunning av hårstråna
Håriga områden bearbetas med sandpappersvante, pimpsten eller fotfil i cirklande rörelser, bäst i badet. Hårstråna rycks loss eller tunnas ut.
• Fördelar: Tar bort stråna med rötterna och varar därför länge. Även gammal hud slipas av, så huden blir mjuk. Ingen risk för allergiska reaktioner. Enkel metod på stora områden som benen, särskilt när hårstråna är tunna och fina och bra på stubb. Utväxt utan stubbighet. Gratis.
• Nackdelar: Kraftiga och utvuxna hårstrån är svåra att slipa av.
Kan irritera, lätt att riva sönder huden. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Inte lämpligt för ansiktet. Kräver lite arbete varje dag.

 

Tejp - bortryckning av hårstråna
Kraftfull silvertejp (gaffatejp) eller hårborttagningstejp trycks mot huden och rycks av.
• Fördelar: Tar bort stråna med rötterna och varar därför länge. Efter några veckor är stråna mjukare och mindre stubbiga än efter rakning. Med lite tur skadar man till slut hårsäcken så att inget nytt växer ut. Liten risk för allergiska reaktioner (tejp kan dock vara baserad på kolofonium). Bra för området mellan ögonbrynen.
• Nackdelar: Gör ont. Stråna måste vara åtminstone 3-4 mm långa för att fastna. Tillfällig rodnad, risk för svullnad och irritation.
Inte bara hårstrån följer med utan också lite hud och brun utan sol-färg. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Dyrt på salong; måste upprepas ett par gånger i månaden.

 

Hårborttagningsvax - bortryckning av hårstråna
Tunna muslinremsor att doppa i vax (blandningar av vaxer och hartser) eller sockervax (blandningar av sockerarter och kolofonium). Det finns också färdigpreparerade remsor. Behandling på klinik kostar 200-600 kr beroende på område, gör-det-själv-kit är betydligt billigare.
Fördelar: Tar bort stråna med rötterna och varar därför länge. Efter några veckor är stråna mjukare och mindre stubbiga än efter rakning. Med lite tur skadar man till slut hårsäcken så att inget nytt växer ut. Bra för ben, bikinilinje, överläpp, området mellan ögonbrynen."Kallt vax" för ansiktet är mildare men drar inte av lika effektivt.
• Nackdelar: Gör rejält ont. Lokalbedövande Xylocainsalva på stora områden blir dyrt. Stråna måste vara åtminstone 3-4 mm långa för att fastna. Tillfällig rodnad, risk för svullnad och irritation.
Inte bara hårstrån följer med utan också lite hud och brun utan sol-färg. Risk för brännskador. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Det sägs också att hud som vaxas regelbundet blir rynkig i förtid. Dyrt på salong; måste upprepas ett par gånger i månaden.
• Vaxning: Lokalbedöva eventuellt först med is i plastpåse eller Xylocainsalva från apoteket. Ta bort dem noga eftersom huden ska vara helt torr och fettfri. Smält vaxet till honungskonsistens i mikrovågsugn eller vattenbad. Prova på handledens insida att temperaturen är uthärdlig. Doppa spateln i vaxet och stryk ut på ett litet hudområde i taget. Pressa fast en remsa i vaxet. När det är stelt och kallt - ryck av åt sidan och mot hårväxten. Det finns också remsor med "kallt vax" som värms mellan händerna innan de gnids mot huden i 10 sekunder och dras av. Vaxrester tas bort med olja, sockervax med vatten.

  Borttagning med tråd - bortryckning av hårstråna
Hårstråna fångas med en lasso av sytråd och rycks bort.
• Fördelar: Tar bort stråna med rötterna och varar därför länge. De nya stråna sägs bli tunnare. Med lite tur skadar man till slut hårsäcken så att inget nytt växer ut. Ingen risk för allergiska reaktioner. Snabbare än noppning med pincett och ger hårlösare resultat eftersom flera strån går bort vid varje ryck. Tar bort alla slags hårstrån, även fina (ögonbryn. överläpp, haka) och korta (1,5 mm). Man behöver alltså inte vänta på utväxt utan kan t. ex. hålla överläppen hårfri genom att ägna den ett par minuter varje dag. Ögonbryn är lätta att forma. Gratis när man lärt sig göra det själv.
• Nackdelar: Gör ont som pincett men smärtan är kortvarigare. Tillfällig rodnad, risk för svullnad och irritation, särskilt om man råkar fånga lite hud. Kan ge inväxta hårstrån och skäggfinnar. Osäkra uppgifter om att huden skulle bli mörkare och tjockare. Kräver övning. Ovanligt på salonger utanför Asien och Mellanöstern och blir då dyrt; måste upprepas ett par gånger i månaden.
• Tråden: Vanlig sytråd av bomull, ca 60 cm lång. Tjocklek spelar inte så stor roll men den ska vara stark. Knyt ihop till en ring och håll upp framför dig med tråden på utsidan av fingarna. Snurra runt med ena handen ca 10 gånger så att de två trådarna snor ihop sig på mitten och ringen förvandlas till ett kryss. Ändra handgrepp från att hålla tråden runt händernas utsidor till att hålla den kring tummar och pekfingrar pekande framåt. Öva på att flytta krysset åt höger och vänster genom att röra tummar och pekfingrar upp och ner - mot varandra så att öppningen blir mindre, från varandra så att den blir större. (När metoden används på salong gör terapeuten en triangel och håller ena trådändan i munnen, men med en sådan kan man inte ta bort ansiktshår på sig själv.)
• Hårborttagning: Öva på benet. Tryck tråden mot huden med öppningen omkring hårstråna. Flytta krysset så att öppningen blir mindre. Håret fångas upp och dras ut med rötterna utan att man behöver lyfta.
Upplösning Hårborttagningskräm - kemisk upplösning av hårstråna
Kemikalier (vanligen alkalier som natriumhydroxid) löser upp hårstråna så att de lossnar och kan sköljas bort med vatten efter 5-15 minuter.
• Fördelar: Enda metoden utan risk för inväxta hårstrån och skäggfinnar. Passar till stora områden som ben och bikinilinje.
• Nackdelar:
Tillfällig rodnad, risk för svullnad och irritation, särskilt i ansiktet. Risk för allergiska reaktioner. Risk för att medlet absorberas, särskilt om det används direkt efter varmt bad eller dusch som öppnar porerna. Utväxten blir lite stubbig och kommer lika snabbt som vid rakning och vaxning, i ansiktet på ett par dagar.
Permanent hårborttagning

Diatermi - hårsäckarna förstörs
En elektrisk nål sticks in i varje hårsäck och dödar den = inget hår kan växa mer. Pris ca 600 kr per halvtimme.
• Fördelar: Permanent resultat. Bra på små områden som i ansiktet.
• Nackdelar:
Kan göra ont. Tillfällig rodnad, svullnad och stark solkänslighet, risk för skäggfinnar. Risk för tillfälliga eller permanenta pigmentförändringar (ljusare eller mörkare hud) och ärr. Tidsödande, inget för stora områden.

  Pulslaser - hårsäckarna förstörs
Huden belyses ett par cm i taget. Man känner ett stick eller lätt värme. Ljuset dödar hårsäcken genom dess pigment (melanin). Hårstråna lossnar efter några veckor. Pris 600-7.000 kr per behandling beroende på område.
• Fördelar: Permanent resultat. Smärtfritt. Bra på stora områden.
• Nackdelar:
Tillfällig svullnad, rödprickighet, sårighet, skäggfinnar och stark solkänslighet - man får inte sola på en månad före och efter. Risk för tillfälliga eller permanenta pigmentförändringar (ljusare eller mörkare hud) och ärr. Tidsödande - verkar endast på strån i tillväxtfas, ungefär vart fjärde, så åtminstone fem behandlingar krävs med ett par månaders mellanrum. Fungerar inte på vitt, grått, blont eller rött hår, endast på mörkt, bäst om hårstråna är tjocka och huden ljus. Dyrt.
Hudvård After shave
All hårborttagning går hårt åt huden och kräver eftervård - för damerna hudvård, för herrarna grooming...
• Dämpa svullnad och rodnad: Badda med iskallt vatten. Aloegelé.
• Desinfektera: Rakvatten. Klappa in med fingrarna tills torrt; det ger lite massage som sätter fart på blodcirkulationen.
• Mjuka upp: Aftershavekräm och rakgelé tillför hudvårdande ämnen men vilken mjuk kräm som helst minskar risken för irritation. Vegetabilisk olja gör dubbel tjänst som preshave och aftershave vid rakning med hyvel - blanda flera till en skräddarsydd hudolja.
• Dämpa mörkfärgning: After shavepuder för den som har snabb skäggväxt och ser orakad ut redan efter några timmar; populärt i södra Europa.
• Forma resterna: Skäggvax är ansiktshårets stylingmedel.
Raksår
• Badda genast med iskallt vatten en halv minut eller håll en isbit mot såret. Tryck sedan stadigt med handduk några minuter. Fukta den lite; den kan annars torka in och fastna i huden.
• Eller - blöt en bit alun och stryk på såret, det drar omedelbart ihop och stoppar blödningen.
• Till nästa gång: Byt rakblad. Slöa rakblad skadar mest.
Skäggfinnar
Hårsäcksinflammation som påminner om en finne men gör ondare och är envisare. Den uppstår när ett skäggstrå kröker sig vid borttagning och tränger ner i huden. Särskilt latinos och afrikaner med grovt och/eller lockigt skägg är i riskzonen.
Förebyggs genom att
• raka medhårs med lätt hand,
• doppa rakhyveln i ett sprithaltigt rakvatten eller ansiktsvatten,
• en gång i veckan rengöra ansiktet med peelingkräm eller rengöringspulver som skalar av gammal hud som täpper till porerna. På kroppen kan man använda en grövre kroppsskrubb som t. ex. saltskrubb.
När skäggfinnen väl är där:
• Undvik att raka området.
• Massera stället med en mjuk borste, t. ex. tandborste. Inåtväxande skäggstrån kan rätas upp igen.
• Se även medel för finnar och bölder.
Hudreaktion All hårborttagning irriterar (rodnad, svullnad, sveda, småsår). Med hårborttagningskräm tillkommer risken för allergiska reaktioner.

Litteratur: Se t. ex. Antczak och Antczak (2001), Gaugin (1947), Hällqvist och Fredman (1971), Pinfold (2000), von Platen (1995), Svanberg (1948), Wärn (2009).
Nätpublikationer: Youtube: OxfordJasmine's intro to eyebrow threading (2010 06 15).
Videojug: How to thread leg hair (2010 06 25). Youtube: Upper lip threading (2010 06 25).


 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/rakmedel.html
Datum: 2021 09 20 - Uppdaterad: 2010 06 27
Cookieinfo
Made with a Mac