Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Parfym

Alkoholbaserad parfym
Eau de cologne


Tradition En del ser det ungerska vattnet (exakt daterat till 1370) som den första alkoholhaltiga parfymen. Andra vill mena att den föddes ett par århundraden senare då Frangipani d.y. löste doftämnen i alkohol. I romanen Parfymen låter Patrick Süskind den gamle parfymören Baldini tänka över sitt liv:
 
Hans parfymistiska framgångar grundade sig uteslutande på en upptäckt som den geniale Mauritius Frangipani - italienare för övrigt! - hade gjort för nu tvåhundra år sedan, nämligen att doftämnen är lösliga i sprit. Genom att Frangipani blandade sina luktpulver med alkohol och därmed överförde deras doft till en flyktig vätska, hade han befriat doften från materien, hade förandligat doften, uppfunnit doften som ren doft, kort sagt: skapat parfymen. Vilken bragd! Vilken epokgörande insats! I själva verket jämförbar med människosläktets största bedrifter, såsom när assyrerna uppfann skriften, Euklides geometrin, Platon idéerna och grekerna förvandlade druvor till vin. Ett sant prometheiskt dåd!
  Parfymhistoria!
Alkohollösning är idag den helt dominerande parfymtypen. Den är inte bara tilltalande för ögat; alkoholen ger också ett sting och en hets till friska dofter som är svår att åstadkomma med olja.
Framställning Doftblandning
• Man börjar doftblandningen med de tunga basdofterna (runt 40 % av doftämnenas volym), fortsätter med mellannoterna (30 %) och tillsätter topparna (30 %) sist - eller så börjar man uppifrån med toppnoten och arbetar sig nedåt. Grundreglerna för blandning är desamma för alla parfymtyper, så se startsidan för parfym, där det också finns länkar till olika dofttyper - blommiga, citrus etc.
• Doftkoncentratet blandas med stark alkohol eller alkoholutdrag av växter (tinkturer). Spriten bör vara ljummen. Proffsen arbetar med uppvärmd sprit, vilket är riskabelt - ren alkohol kokar och antänds vid 78°. De eteriska oljorna ska tillsättas mycket långsamt, droppe för droppe och med omskakning mellan varje droppe.
Mognad
• Blandningen av eterisk olja och alkohol får stå ett par veckor eller upp till ett halvår. Under lagringen "gifter sig" doftämnena med varandra och det bildas nya, särskilt estrar. Den värsta spritlukten försvinner och lukten rundas av.
• Om man använder grundblandningar (extraits, essences) som fått mogna ihop åtminstone en månad i förväg kan mognadstiden för den färdiga blandningen förkortas betydligt, men inte uteslutas helt. Även blandningar måste gifta ihop sig.
• Ett trick för att snabba på mognaden är att dagligen ställa kärlet med blandningen i varmt vatten en timme och sedan kyla av.
Efter mognad
• Lite vatten eller aromatiskt vatten tillsätts eventuellt, men det är vanligare i eau de cologne än i parfym (se de många olika parfymkoncentrationerna under Varianter nedan). För att minska risken för grumling måste även vattnet tillsättas mycket försiktigt - en droppe i taget med omskakning efter varje droppe. Tillsätter man för mycket eller för snabbt blir parfymen genast mjölkig och det är svårt att filtrera bort. 
• Sist filtrering för att få vätskan klar.
Beskrivning Klar spritlösning.
Mått och vikt 95 % alkohol:100 ml väger 82 gram, 100 gram = 123 ml
90 % alkohol:100 ml väger 86 gram, 100 gram = 120 ml
70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram, 100 gram = 112 ml
40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram, 100 gram = 105 ml
För detaljer, se alkoholmått.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin och ättika löses obehindrat i alkoholbaserad parfym men kan göra den oklar.
• Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer och hartser löses mer eller mindre beroende på halten alkohol. 90-95 % krävs för att eteriska oljor ska lösas helt; redan en sänkning till 70 % minskar lösligheten avsevärt.
Innehåll

Medium
Alkohol är medium - 90-95 % krävs för att eteriska oljor ska lösas ordentligt. Har man inte tillgång till apotekssprit får man använda luktfri vodka. Den starkaste på Systembolaget håller 60 %, Absolut vodka 40 %.
Tinkturer (växtutdrag i alkohol) fungerar både som medium och doftämne.
Isopropylalkohol löser eteriska oljor mycket bra men kan ha för mycket egen (ej behaglig) lukt för att duga till parfym.
• Destillerat vatten eller aromatiskt vatten (1-5 %) brukar tillsättas i ren alkohol men är förstås överflödigt om man använder vodka som redan innehåller 60 %. Cologner (nedan) späds ytterligare.
Förtjockningsmedel
• Alkoholbaserad parfym och cologne kan också ges fast form; lite krångligare än flytande.
Doftämnen
Dagens parfymer innehåller 10-30 % doftämnen, mest syntetiska, resten är alkohol och vatten. Amerikanska stinkers, vanliga innan de europeiska kollegerna och konkurrenterna satte stopp för dem i slutet av 70-talet, kunde innehålla så mycket som 40 %. Cologner och andra eau innehåller mycket mindre; se under Varianter nedan.
Eteriska oljor - 10-30 % av volymen (runt 200-600 droppar per dl). Av detta bör toppnoter och mellannoter utgöra runt 30 % vardera, basnoter runt 40 % - det behövs mer bas i alkoholbaserad parfym än i oljebaserad parfym för att balansera alkoholens spritsighet. Se ingångssidan till parfym för allmänna råd om blandning av doftämnen.
Isolat och syntetika - huvuddelen i industritillverkad parfym. I 30-talets parfymer utgjorde de runt 15 % av doftämnena, idag är kan hela parfymen vara syntetisk. Hemmablandaren stöter sällan på dem och de är svåra att hantera ihop med eteriska oljor eftersom de är så starka.
Halvfabrikat
Parfymörer håller sig med en rad färdigmognade lösningar som står redo på hyllan.
Extraits och essences av eteriska oljor
Extraits och essences förekommer ofta i parfymrecept. De är färdiga alkohollösningar av eteriska oljor, t. ex. 1 del eterisk olja i 2 delar alkohol, som man vill ha färdigmognade eller som är så starka att de alltid måste spädas. I styrkor skiljer man på:
Extraits triples = starka, 15-30 % doftämnen i alkohol.
Extraits doubles = medelstarka. Ca 10 % doftämnen i alkohol och vatten.
Extraits simples = svagare. Ca 5 % doftämnen i alkohol och vatten.
• Essences, lavages, esprits = Under 5 % doftämnen i alkohol och vatten.
Dofterna är vanligen enkla, som extrait de rose av enbart rosenolja. De finns omnämnda på sidorna om respektive eterisk olja, rubriken Parfym. För en del mycket doftstarka och kraftfulla oljor som ekmossa är utspädning helt nödvändig innan man över huvud taget kan arbeta med dem. Känd är Guerlains "ekmossesoppa" som förr ingick i alla husets parfymer och kanske fortfarande gör det. En enkel hemmavariant på just ekmossesoppa ges recept på nedan.
Extraits av växt- och djurdroger
Detta är vad apotekaren kallar tinkturer, spritutdrag. Med en del känsliga råvaror är de enda möjliga metoden att få ut doften.
Extraits av hartser, som bensoetinktur, myrratinktur, tolutinktur. Se grundrecept på harts- och balsamtinkturer.
Extraits av djurdroger: Ambratinktur, bävergällstinktur, mysktinktur och sibettinktur.
Extraits av pomada: Enligt kitsliga parfymörer det enda rätta; ger naturligare doft än eterisk olja löst i alkohol. Grundrecept nedan.
Accords
Färdiga blandningar av eteriska oljor utan alkohol. Har man "alltid" bergamott i sina dofter kan man lika gärna ha en ungefärlig och färdigmognad bergamottblandning stående. 2-5 oljor får mogna ihop i åtminstone en månad och kan sedan användas till parfymblandning. Man kan göra toppnotsackord, mellannotsackord och basnotsackord, basdofter (gröna, citrus, blommiga, orientaliska...) och färdiga essenskopior. Tjocka och svårlösliga absoluter och resinoider kan hållas flytande tillsammans med oljor rika på limonen som löser bra (apelsin, citron, grapefrukt...) - 2 volymdelar citrusolja till 3 delar resinoid kan vara lagom. Grundrecept även på detta nedan.
Prefixées
Förfixerad alkohol är ytterligare ett praktiskt halvfabrikat att ha på lut. Här är det inte doftämnena som är förberedda utan lösningsmedlet. Bensoetinktur och sibettinktur har använts mycket. De kan vara så svaga att de inte luktar, men fixerar gör de. Recept nedan.

Varianter

Parfum
• Parfum: 15-40 % doftämnen i koncentrerad alkohol. Stark och dyr i mycket små flaskor.
Eau
I alla andra "parfymer" är alkoholen utspädd med vatten i efterhand och följdaktligen kallas de eaus. Lättskvätta dofter för vardagsbruk och till lägre pris; det mesta på parfymmarknaden sedan 1960-talet:
Eau de Parfum, fleur de parfum. esprit de parfum, soie de parfum: 8-22 % doftämnen i 80-90 % alkohol. Doften varar 8-12 timmar.
Parfum de toilette: Runt 15 % doftämnen i 80-90 % alkohol.
Eau de toilette: 4-15 % doftämnen i 80-85 % alkohol. Doften stannar kvar i 8-12 timmar. Europeisk eau de toilette för herrar är svagare.
Eau de cologne: 3-6 % doftämnen i 70 % alkohol. Doften stannar kvar 3-7 timmar.
Eau fraîche: Runt 3 % doftämnen i 80 % alkohol. Lättare och friskare cologne (citrus, blomma, trä). Doften varar 3-12 timmar.
Body splash, splash cologne: 1-3 % doftämnen - närmast ett doftande ansiktsvatten.

Hållbarhet

Nyblandad alkoholhaltig parfym luktar mest sprit. Den måste stå på mognad minst en månad, helst ett halvår så att doftämnena får tid att reagera kemiskt med varandra och bilda nya. Mognadstiden kan förkortas om man använder färdiga lösningar som extraits och förfixerad alkohol. För både extraits och färdiga doftblandningar i alkohol gäller:
• Lagra svalt: Efter mognaden kylskåpskallt eller kallare (2-4°).
• Lagra mörkt: Aldrig i solljus eller ens ljus. Använd mörka flaskor.
• Lagra luftfritt: I industrin minimeras mängden luft och syre genom förvaring i helt fyllda behållare. Blir de inte helt fyllda ersätts luften med kväve. Hemma kan man fylla på med glaskulor eller annat neutralt material så att vätskan når ända upp. Ställ kärlet upp och ner; det hindrar luft från att komma in via korken/locket.
• Lagra i rätt kärl: Mörkt glas, rostfritt stål eller emalj. I industrin förvaras parfym i rostfria behållare. Andra metallkärl ska undvikas; järn, nickel och koppar påskyndar oxidering. Plast kan påverka och påverkas och håller inte tätt. För parfym som börjat användas är förslutningen viktig. Sprayflaska är bättre än korkflaska där fingrarna ständigt kommer åt. Mer om redskap och kärl.
• Doftens hållbarhet på kroppen: När parfymen hamnat på huden håller doften olika länge på olika hudtyper; t. ex. längre på fet hy än på torr - se Lukt och luktsinne


Parfym Användning
• Kraftig pafrym - verklig parfum - kan tas på hårtopparna, och på kläderna om den innehåller enbart eteriska oljor. På kroppen tas den på varma ställen där blodet pulserar ytligt, t. ex. handlederna och under öronen.
Eaus - spraya i luften och stig in i molnet.
Hudreaktion Den som har känslig hud kan sätta parfymen på hårtopparna - rena eteriska oljor i alkohol tynger inte ner håret och ger inte fläckar, Tinkturer av växter kan däremot ge fläckar. På huden är oljebaserad parfym mildare än alkoholbaserad.

Recept

Recept I
(pomadaextrakt, cassie)
Pomada nr 24 av cassieblommor - 500 gram
• Renad vinsprit (runt 51 % alkohol) - 825 ml
Får dra i 3-4 veckor i sommarvärme varefter spriten silas av. Sist värms den nu "tvättade" pomadan försiktigt till flytande, varvid de sista extraktresterna flyter upp till ytan och kan hällas av när fettet stelnat igen.
(Källa: Piesse 1857)
Anm. Principen är densamma för alla pomadaextrakt. Pomada görs genom att blommor får dra i flytande fett tills all doft dragits ur. "Nr 24" betyder att blommorna ersatts med nya 24 gånger.
Recept II
(pomadaextrakt, grundrecept)

Pomada som man gjort själv - 100 gram
Vinsprit (runt 51 % alkohol), så renad som möjligt - 125-350 ml
Hacka upp kall pomada så fint som möjligt och lägg i en flaska med vid öppning. Täck med sprit och låt dra en vecka eller mer i sommarvärme. Spriten som hälls av är blomextrakt. Samma procedur kan användas med örtolja; denna måste då skakas väl minst varannan timme.
(Källa: Piesse 1857)
Anm. Ångar man av alkoholen får man pomadaabsolut - se grundrecept under absolut.

Recept III
(extrait, grundrecept)

Vinsprit (runt 51 % alkohol), så renad som möjligt - 1 liter (930 gram)
Eterisk olja - någon av följande till ungefärliga styrkor:
Bergamott - 25 gram (3 %)
Bittermandel - 10 gram (1 %)
Citron - 37-50 gram (4,5-6 %)
Geranium - 100 gram (10 %)
Kryddnejlika - 10 gram (1 %)
Kryddpeppar - 12,5 gram (1,5 %)
Lavendel - 44 gram (5 %)
Neroli - 10 gram (1 %)
Patchouli - 8 gram + rosenolja - 1,5 gram (1 %)
Vetivertessens - 12 gram (1,5 %)
Får dra i två veckor. Ger bergamottextrakt, bittermandelextrakt etc. som används färdigmognat i parfymblandningar.
(Källa: Piesse 1857)

Recept IV
(extrait, lavendel)
• Renad vinsprit (runt 51 % alkohol) - 2.250 ml
• Engelsk lavendelolja - 115 ml
Blandas och filtreras och är är efter mognad färdigt att använda som ingrediens i doftblandningar.
(Källa: Piesse 1857)
Recept V
(essence, grundrecept)
Alkohol (95 %) - 800 gram (1.000 ml)
Eterisk olja som löses klar, någon av följande:
Cederträ, iris - 50 gram
Lavendel - 40 gram
Ros, vintergröna - 20 gram
Citron, neroli, vetivert - 15 gram
Patchouli - 7 gram
Totalt 807-850 gram (1.006-1.055 ml) varav eterisk olja 7-50 gram (6-55 ml). Alkoholen värms upp svagt och luktämnena tillsätts. Då lösningen stått ett tag (utfrysning) avhälls den klara lösningen. En slags svagare (1-6 %) extrait.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VI
(extrait triple, grundrecept)
Alkohol (95 %) - 600 gram (720 ml)
Eterisk olja - 100 gram (110 ml)
700 gram (830 ml) varav 16-17 % eterisk olja. Tredubbelt extrait för utspädning till svagare enligt nedan.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VII
(extrait double, grundrecept)
• Extrait triple enligt ovan - 1.200 gram (1.425 ml)
Alkohol (95 %) - 700 gram (840 ml) 
• Destillerat vatten - 100 gram (100 ml)
2.000 gram (2.365 ml) varav 10 % eterisk olja. Dubbelt extrait.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VIII
(extrait simple, grundrecept)
• Extrait triple enligt ovan - 800 gram (950 ml)
Alkohol (95 %)  - 800 gram (960 ml)
• Destillerat vatten - 400 gram (400 ml)
2.000 gram (2.310 ml) varav 5 % eterisk olja. Enkelt extrait.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept IX
(extrait, grundrecept)
Alkohol (95 %) - 100 gram (120 ml)
• Destillerat vatten - 20 gram (20 ml)
Eterisk olja - 8-25 gram (6-23 ml)
Magnesiumkarbonat
128-145 gram (146-163 ml) varav 6-17 % eterisk olja - extrait simple till extrait triple. Vätskorna blandas och skakas om, värms lätt. Kyls till minst -10° under ett dygn. Filtreras så kallt som möjligt, eventuellt flera gånger, med papper som pudrats med magnesiumkarbonat.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept X
(extrait,
lavendel)
Alkohol - 500 ml
• Torkade lavendelblommor - 30 ml
Kanel - 30 ml
Mal växterna i marmormortel. Låt dra i alkoholen minst två veckor. Sila vätskan. Det här ansiktsvattnet kan även brukas mot huvudvärk, feber, nervositet och depression.
(Källa: Buchman 1975)
Recept XI
(extrait triple, ekmossa)
Alkohol (helst 95 %) - 80 droppar
Ekmosseresinoid - 20 droppar
Ca 20 % doftämne. Låt stå minst en månad. Filtrera genom Melitta-filter. För enkel dosering av ekmossa som fixatör i alkoholbaserad parfym (ca 20 droppar per dl). Till oljebaserad parfym kan ekmossan spädas i jojobaolja.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XII
(extrait, lavendel)
Tonkatinktur (95 % alkohol) - 70 ml
Lavendelessens - 30 ml
65 % alkohol. Mycket kraftigt (sexdubbelt) och sött extrait att låta mogna och ha på lut till lavendeldofter. Tonka fungerar bra som fixatör på just lavendel.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XIII
(extrait, lavendel)
Tonkatinktur - 70 ml
Lavendelessens - 30 ml
Ekmosseresinoid - 2 ml (ca 40 droppar)
Labdanumessens eller labdanum absolut - 3 ml (ca 60 droppar)
Fet och söt basdoft, klart maskulin. Används som bassprit i lavendeldofter med t. ex. sandelträ och någon citrus som toppnot, spädes med alkohol och vatten och filtreras genom Melitta-filter.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XIV
(extrait triple, ekmossa)
Alkohol (helst 95 %) - 80 droppar
Labdanum absolut, vanilj, benzoin, nard, muskatellsalvia - 15 droppar
Ekmosseresinoid - 5 droppar
Ca 20 % doftämne. Variera doftämnena efter behag. För en riktig ekmossesoppa tillsätts ekmossan någon mjuk avrundande vaniljdoft, eller muskatellsalvia, den enda doft som kan matcha ekmossans styrka. Låt mogna några veckor, filtrera genom Melitta-filter. Använd som doftämne i chypresdofter eller som fixatör i all slags alkoholbaserad parfym (20 droppar per dl). Till oljebaserad parfym kan ekmossan spädas i jojobaolja.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XV
(parfum, grundrecept)
Alkohol (95 %) - 60 ml
• 2-5 eteriska oljor - upp till 40 ml
Nära 50 % eterisk olja. Parfum i betydelsen koncentrerad doftblandning. Oljorna bör ha samma not (topp-, mellan- eller basnot). Låt en doft dominera och de övriga fungera som stöd. Man kan t. ex. göra ett citrusackord (toppnot), ett rosackord (mellannot) eller ett ambraackord (basnot). Skaka om blandningen då och då. Låt stå minst en månad. Använd som doftämne vid parfymblandning.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XVI
(doftblandning, grundrecept)
Alkohol (95 %) - 15 ml
Eteriska oljor - ca 10 % volym = 1,5 ml (ca 60 droppar) varav:
  Basnoter - 40 % = 0,60 ml (ca 24 droppar)
  Mellannoter - 30 % = 0,45 ml (ca 18 droppar)
  Toppnoter - 30 % = 0,45 ml (ca 18 droppar)
Totalt 16,5 ml varav eterisk olja ca 9 %.
(Källa: Aftel 2003)
Recept XVII
(förfixerad alkohol, grundrecept)
Alkohol (95 %) - 100 ml
• Fixerande eterisk olja - 0,2 ml = 4 droppar
0,25 % eterisk olja. Skaka om då och då. Låt stå åtminstone en månad innan den används. Denna lilla mängd eterisk olja räcker för att alkoholen ska fungera fixerande på tillsatta doftämnen. För förslag på fixerande eteriska oljor, se dofttyper. Se också recept på bensoetinktur och sibettinktur som används sedan länge på detta sätt. Ekmossesoppa i recept ovan är ett annat exempel.
(Källa: Shenet efter Aftel 2003)
Recept XIV
(extrait, harts och balsam)
Harts- och balsamtinkturer
- mycket användbara som fixerande extraits.

Litteratur: Se t ex. Ackerman (1992), Aftel (2003), Bresle (1986), Bresle (1994), Bresle och Stenson (2002), Gaugin (1947), Gentz och Lindgren (1946), Hector (1903), Kruskopf (1959), Lindgren (1918), Lodén (2002), Meyer (1952), Irvine (1995), Naves (1947), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1932), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/parfymalkohol.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 05 17
Cookieinfo
Made with a Mac