Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Ansiktsmasker

Ögonkompresser


 
Tänk när ditt öga är sjukt, är trött av mödor och tårar,
då skall apotekaren ta och sjuda av rosor ett vatten.
Bada ditt öga däri, och snart dina blickar sig klara;
kanske vad nyss du såg svart i rosenrött får du skåda.
(Ur August Strindberg: Rosa mystica, 1905)

Förväxlingsrisk  • Ögonbad - att skölja ögongloben med.
Tradition Gurkskivorna
på ögonlocken har blivit en symbol för fåfänga och utseendehysteri. En liten rättelse bara: De ska inte skäras till tjocka som glasögonlinser utan hyvlas tunt för att sluta till fint om ögonlocken. De tar ner svullnad ännu bättre om man låter dem ligga i frysen 10 minuter först. Eller gör samma sak med ett par skedar!
Tepåsen
är en annan modern klassiker. Kyl ner ett par använda tepåsar och lägg sedan på ögonlocken. Garvämnena och kylan tar ner svullnad och svalkar skönt.
 
Modersmjölk, norrinnande vatten, regnvatten som samlats på jordfasta stenar efter ett åskväder... I ögonkompresser och sköljningar återkommer annars ständigt samma tre växter: malört, fänkål och rosor.
Malörten
Malört har funnits i svenska ögonrecept så lännge det har funnits svenska recept över huvud taget, verkar det som, både för sjukdomar, synproblem och yttre irritationer som svullnad.
Fänkålen
Fänkål har haft namn pm sog som bra för ögonen i tusentals år. Redan Plinius berättar runt år 70 att fänkål "tar bort film och dimma från våra ögon" och hade till och med hört att örten skulle verka mot grå starr. Inte konstigt; fantastiska skrönor har berättats om fänkål, den äldsta att ormar är blinda tills de har ömsat skinn mot örten. Dess pressade saft var "en god läkedom till mörke och dumme ögon", ansåg Arvid Månsson på 1600-talet och en bra bit in på 1900-talet fanns "Romershausens ögonessens" med fänkål - vem vet, den kanske finns än.
Rosorna
Månsson och många före och efter honom förlitade sig också mycket på rosor:
 
Lägger man roser vid sjuk ögon då taga de bort svedan och svullnaden.
 
Om rosenvatten gjort på röda rosor berättar han att
 
låtet uti ögonen, och väl struket omkring dem, det är gott för rinnande ögon ... Det utdrager ock hettan av ögonen, om man låter något litet där av i dem, och doppar en klut i samma vatten, och lägger honom om natten uppå ögonen.
  Ett 1500-talstips:
 
Doppar man kläde i rosenvatten och binder vid ögonen två dagar, då borttager det hetta och mörker över ögonen och gör dem hela.
  Nej nej
Muskatellsalvia
Moderna råd om att göra ögonkompresser med muskatellsalviaessens bygger på ett missförstånd. Utdrag på muskatellsalvia (eng. clear eye) har aldrig använts till ögonvård. Det är växtens små slembildande frön man i England lagt in under ögonlocket för att irritationen ska dra med sig smolk och flytningar. Motsvarande medel i Sverige har varit kräftsten, en liten broskbildning som finns i kräftans huvud. Metoden skadar lätt ögat.
• Blåklint
Blåklint har man trott på därför att den är blå. En fransk skönhetsbok från 1900-talets början vet besked om detaljerna:
 
Blåklinten skall emellertid vara av det vilda, inte odlade slaget, och den skall plockas på morgonen, sedan daggen fallit, samt torkas i skugga och gömmas på torrt ställe tills den behövs.
Framställning • Vätska kokas eller blandas och silas mycket noga innan kompress doppas i den. Vätska kan också blandas med honung eller förtjockas till gelé så att den ligger kvar.
• Blad pressas eller mosas, grönsaker och frukter mosas eller skivas.
Beskrivning • Vattenutdrag (infusioner, dekokter) till kompress eller baddning. Kalla, blöta tepåsar är utmärkta.
• Vinägerutdrag (toalettättikor) att använda på samma sätt; svalkar mer.
• Färskpressad växtsaft, eventuellt blandad med honung, att stryka på ögonlocken.
• Mosade eller skivade grönsaker och frukter att använda på samma sätt.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika och alkohol löses i vätskor och geléer.
• Fettlösliga ämnen som oljor och eteriska oljor löses inte i vätskan men kan blandas i om blandningen ska användas direkt - skakas om.
Innehåll

Allt sammandragande är bra, vilket betyder i stort sett alla örter eftersom de är rika på garvämnen. Avsvalnade örttepåsar är utmärkt.
Svullnad och påsighet
• Vattenutdrag: Ekbarksdekokt, fläderblomsinfusion, infusion på groblad, kamomill, körvel, lindblomsinfusion, nyponinfusion, rosendekokt, roseninfusion, rosmarininfusion, kallt starkt te, trollhasseldekokt, åkerfräkendekokt, åkerfräkeninfusion
• Andra vätskor: Gurksaft, kvittenslem, rosenvatten, färskpressad saft eller toalettättika med groblad, äggvita. Vattenlösningar av alun har använts länge och mycket.
• Övrigt: Gurka, potatis, is i näsduk eller plastfolie, äpple. Modern huskur: Hemorrojdsalva - starkt sammandragande. Likadant fungerar vattenlösningar av alun (som hemorrojdsalvor ofta bygger på) som finns i nordiska läkeböcker från 1200-talet och framåt, t. ex. mot blodsprängda ögon.
Mörka ringar
• Vattenutdrag: Malörtsinfusion, nyponinfusion, pepparmyntsinfusion, trollhasseldekokt, ögontröstdekokt (Euphrasia officinalis).
• Övrigt: Potatis, äpple.
Inflammerade, variga ögonlock
• Vattenutdrag: Ekbarksdekokt, fänkålsinfusion, kamomillinfusion (använda tepåsar är utmärkta), kardborrotsdekokt, ringblomsinfusion (Arvid Månsson: "gott för allehanda ögonasjukdomar, vare sig av hetta eller köld, och det gör dem klar"), trollhasseldekokt, ögontröstdekokt, ögontröstinfusion.
• Andra vätskor: Aloegelé, linfrögelé.
• Övrigt: Färska groblad
Vagel
• Vattenutdrag: Fänkålsinfusion, kamomillinfusion, åkerfräkendekokt, åkerfräkeninfusion.
• Andra vätskor: Alun löst i vatten, vassla.
• Övrigt: Potatis, rismjöl.

Hållbarhet Ska inte sparas utan görs för tillfället.

Hudvård Ögonkompresser används på ögonlocken när ögonen och huden omring känns och ser trötta ut. Inget på denna sida handlar om ögonen som sådana, ögonsjukdomar eller synproblem. På tal om det: "Klara ögon" i gamla texter betyder inte glänsande ögon, utan god syn utan fördunklande hinna.
Hudreaktion Huden kring ögonen, tunn, tunn för att vi ska kunna blinka, tål inte att masseras och skrubbas som resten av ansiktet. Skräp i ögat? Gnugga inte det nedskräpade ögat - gnugga det andra. De har kontakt.

Recept

  Då ögonen är röda som blod eller har fläckar
Recept I
(vagel - rosmjöl)
• Ljus muslin
Rismjöl
På några timmar försvinner vaglar, om man breder ut en gröt av rismjöl på ljus muslin och placerar den varm på ögat.
(Källa: de Réville 1910)
Recept II
(inflammation - rosenvatten)
• Linnelapp
• Ljummet rosenvatten
Värm rosenvattnet lätt - det ska inte vara kallt - och doppa tyget i det. Lägg på inflammerade ögon (klåda, stickningar, rodnad, blodsprängdhet, svullnad, tårar, värk).
(Källa: Johansson 1926)
Recept III
(inflammation - kamomill)
Kamomillinfusion
En nyss använd tepåse är utmärkt. En infusion måste silas noggrant. Bomull eller gastyg doppas i den ljumma vätskan och läggs på ögonlocken 10-15 min. Lugnar, tar bort påsighet och gör blicken klarare. Upprepa flera gånger dagligen vid inflammerade ögonlock med var. Vid vagel ska kompressen vara varm.
(Källa: Johansson 1926, Golbaek 1957, Buchman 1975, Thomson 1980, Ranta och Ounapuu 1984)
Recept IV
(svullnad - gurka)
• Skivad eller mosad gurka eller gurksaft
Hyvla tunna skivor med osthyvel, mosa och lägg i gasbinda eller doppa bomullstussar i gurksaft. Lägg på ögonlocken och vila en kvart. Lugnar, tar bort påsighet och gör blicken klarare. Kan upprepas dagligen i ett par veckor som en kur.
(Källa: Golbaek 1957, Buchman 1975, Wärn 2009 och många före och efter)
Recept V
(svullnad, mörka ringar - potatis)
• Skivad eller mosad potatis eller pressad potatissaft
Tunna skivor läggs direkt på, mosad potatis mellan två bitar gastyg och pressad saft doppar man bomullstussar i. Lägg på ögonlocken och vila en kvart. Tar bort påsar och mörka ringar kring ögonen. Kan upprepas dagligen i ett par veckor som en kur.
(Källa: Golbaek 1957, Buchman 1975)
Recept VI
(svullnad - svart te)
• Vanligt svart te, indiskt, kinesiskt eller japanskt, t. ex. i tepåsar
Bomullstussar kan doppas i kallt te och läggas på som kompress. Ännu bättre är ett par använda tepåsar. Lägg dem i frys en stund så att de blir riktigt svalkande. Garvämnena i teet tar ner svullnad.
(Källa: Golbaek 1957, Leigh 1992, Wärn 2009 och många andra)
Recept VII
(svullnad, mörka ringar, inflammation - trollhassel)
Trollhasseldekokt, helst iskall
Dekokten silas noggrant. Bomull eller gastyg doppas i dekokten och läggs på ögonlocken. Mot påsighet, mörka ringar och inflammation.
(Källa: Buchman 1975)
Recept VIII
(inflammation - malört)
• Infusion på malört
Infusionen silas noggrant. Bomull eller gastyg doppas i vätskan och läggs på ögonlocken. Effektivt vid ögoninflammation.
(Källa: Buchman 1975)
Recept IX
(mörka ringar, inflammation - ögontröst)
• Stark infusion på ögontröst (Euphrasia officinalis)
Infusionen silas noggrant. Bomull eller gastyg doppas i vätskan och läggs på ögonlocken. Tar bort mörka ringar under ögonen. Vid inflammerade ögonlock upprepas flera gånger dagligen.
(Källa: Buchman 1975, Thomson 1980)
Recept X
(inflammation - fänkål)
Fänkålsinfusion
Bomull eller gastyg doppas i den ljumma dekokten och får ligga på ögonlocken 10-15 min. Upprepa flera gånger dagligen vid inflammerade ögonlock.
(Källa: Buchman 1975, Thomson 1980)
Recept XI
(svullnad, mörka ringar - nypon)
Nyponinfusion
Sila noga. Bomull eller gastyg doppas i dekokten och läggs på ögonlocken. Möjligen kan ett mos av nypon användas. Tar bort påsighet och mörka ringar.
(Källa: Buchman 1975, Ranta och Ounapuu 1984)
Recept XII
(svullnad, vagel - åkerfräken)
Åkerfräkendekokt
Bomull eller gastyg doppas i dekokten och läggs på ögonlocken. Minskar svullnad och rodnad och kan vara effektiv mot vagel. .
(Källa: Buchman 1975, Ranta och Ounapuu 1984)
Anm. Koka minst 30 min och sila mycket noga, flera gånger genom kaffefilter, så att de små hårda kiselpartiklarna försvinner. Kompress på mosad ört avrådes bestämt ifrån.
Recept XIII
(inflammation - ek)
Ekbarksdekokt
Bomull eller gastyg doppas i den ljumma dekokten och får ligga på ögonlocken 10-15 min. Upprepa flera gånger dagligen vid inflammerade ögonlock. Garvämnena tar ner svullnad.
(Källa: Thomson 1980)
Recept XIV
(trötthet - aloegelé)
Aloegelé
Färdig gelé används, eller så skär man till en lagom bit av ett öppnat blad. Får ligga på en kvart. Lugnar och svalkar trötta ögon.
(Källa: Leigh 1992)
Recept XV
(mörka ringar - äpple)
• Skivat eller mosat äpple eller pressad äpplejuice
Tunna skivor läggs direkt på, mosat äpple mellan två bitar gastyg och pressad saft doppar man bomullstussar i. Lägg på ögonlocken och vila en kvart. Tar bort mörka ringar kring ögonen.
(Källa: Shenet 2000)

Litteratur: Se t ex Bardey (2000), Klemming läkebok 2, 7, 10 (1883-1886), Månsson (1987), Plinius (1968). Muskatellsalvia: Culpeper (1976), Johansson (1926), Wärn (2009). Blåklint: de Réville (1910).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/ogonkompress.html
Datum: 2021 10 24 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac