Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Salvor - Emulsionskrämer

Nattkräm


Ingenting värre det finns än en hustru med massor av pengar.
Innan hon ännu är klar är hon ryslig att skåda,
ansiktet sväller av deg, Poppoea-salvorna stinker,
vill hennes man ha en kyss så smetar han ner sina läppar.
(Decimus Junius Juvenalis: "Damernas toalettbestyr" ur Satirer, ca 110)

Synonymer  Närande kräm
Engelska namn Night cream, emollient cream, nourishing cream, skin food, tissue cream
Andra namn Romanska språk
Crème pour la nuit, soin de nuit (franska), creme de noite (portugisiska)
Nordiska språk

Yövoide (finska)
Andra språk
Nachtcreme (tyska)

Tradition Ordet nattkräm dyker upp i svenskan 1929. Till klassikerna hör cold cream.
Framställning Tillverkas som salvor, cold creams eller feta emulsionskrämer.
Beskrivning Feta krämer.
Löslighet • I vattenfasen löses vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika, alkohol.
• I fettfasen löses fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor, hartser.
Innehåll Vätska
Vatten, aromatiskt vatten eller växtsaft.
• Vattenutdrag på örter och andra växter: macerat, infusion, dekokt.
Fett och olja
Ullfett och lanolin är populära i dessa krämer; de är fuktupptagande och liknar hudens eget fett. 
• Fuktgivande oljor: avokadoolja, gurkörtsolja, jojobaolja, kakaosmör, nyponfröolja, vetegroddolja.
• Billiga krämer i handeln är vanligen enkla blandningar av paraffin och vaselin.
Aktiva tillsatser
• Aktiva ämnen efter hudtyp. Fuktgivande och fuktbevarande ämnen finns t. ex. samlade under torr hy.
• Parfymeras med eteriska oljor eller tinkturer, som ofta också fungerar som aktiva ämnen.
Konsistensmedel
Bivax kan användas för att förtjocka.
• Gängse emulgeringsmedel, t. ex. glycerylstearat i fettet, natriumstearoyllaktylat, borax eller annat i vattnet.
• Ibland förstärkande gelémedel (xantangummi, agar-agar).
Konserveringsmedel
• Nattkrämer innehåller relativt lite vatten och behöver därför inte så mycket konserveringsmedel. Om vattnet är destillerat eller aromatiskt kan det undvaras helt.
• Antioxidationsmedel (E-vitamin, rosmarinessens) kan tillsättas för att hindra fettet från att härskna.
• En kombination av parabener är vanligt i köpta krämer och konserverar både vatten- och fettdelen.
Varianter Ullfettskrämer, lanolinkrämer och cold creams används ofta som nattkmer.
Hållbarhet Rätt hanterad bör en nattkräm hålla sig i åtminstone ett par år. Förvara den svalt så att inte fettet härsknar. Pilla inte i den med smutsiga fingrar (tvätta händerna eller ta kräm med spatel) och sätt alltid på locket. Säkert dåligt tecken: Förändrad lukt.

Hudvård Nattkräm ska användas tunt, och inte alltid - hyn behöver vila också. Under natten bildar huden eget fett och fukt, så en kräm kan vara både onödig och störande.
Nattkräm och dagkräm
Skilladerna är inte så stora; möjligen anstränger man sig mer för att göra dagkrämerna icke glänsande.
• Nattkrämen är framför allt närande. Oljorna ska också hindra fukt från att avges.
• Dagkrämen ska skydda mot dagens smuts och kanske också mot solsken. Dagkräm för torr hy ska också hindra fukt från att avdunsta och här kan nattkrämen ofta användas i tunt lager som dagkräm.
Hudtyp Särskilt för torr hy.

Recept

Recept I
(för torr hy)
Gurksaft - av två gurkor
Matolja - 4 lod 
Rosenvatten - 1 lod 
• Vitt vax - 1 lod 
Vaxet smältes, oljan tillsätts, tas från vattenbadet. Sedan tillsätts gurksaften och sist rosenvattenet under omrörning. Rör tills det svalnat och fått salvkonsistens. Bra nattkräm för torr hy. 
(Källa: Hoffman 1859) 
Recept II
(för fet hy)
Mandelolja - 100 gram
Valrav - 30 gram
Rosenvatten - 30 gram
Vitt vax - 15 gram
Kamfer - 10 gram
Rosmarinolja - 4 droppar
För fet hy.
(Källa: de Réville 1910)
Recept III
(närande hudkräm)
Lanolin - 140 gram
Kakaoolja - 140 gram
• Portugalextrakt - 140 gram
Kokosnötolja - 112 gram
• Söt mandelolja - 112 gram
Spermaceti - 14 gram
Benzoetinktur - 3,5 gram
Orangeblomolja (neroli) - 20 droppar
Fettämnena blandas i ett kärl stående i hett vatten och röres tills det hela är smält. Vid avsvalnandet tillsätts portugalextrakt, benzoetinktur och orangeblomolja varefter rörningen fortsätter tills krämen blir färdig.
(Källa: Wenström 1938)
Anm. Spermaceti kan ersättas med cetylalkohol. Portugalextrakt: Något portugalvatten bör vara likvärdigt.
Recept IV
(vid slapp hud)
• Söt mandelolja - 100 gram
Vitt vax - 50 gram
Benzoetinktur - 25 gram
Rosenvatten - 25 gram
• Pulveriserad tannin - 12,5 gram
Olja och vax blandas i ett kärl stående i hett vatten och röres tills det hela är smält. Vid avsvalnandet tillsätts så småningom de övriga ämnena, rosenvatten endast några droppar i taget. Röres tills det stelnar och blir smidigt. Krämen strykes lätt över brösten eller kinderna utan gnidning och däröver penslas elastiskt kollodin, som bildar ett skyddande och fast överdrag. Detta sker på aftonen, och på morgonen tages det bort vid badet eller tvättningen. Behandlingen fortsättes någon tid.
(Källa: Wenström 1938)
Recept V • Mineralolja (flytande paraffin) - 32 gram
Lanolin - 18 gram
• Vitt bivax - 18 gram
Vatten - 17 gram
Cetylalkohol - 8,5 gram
Valrav - 4 gram
Lecitin - 1,5 gram
• Parfym (t. ex. eterisk olja) - 1 gram
Konserveringsmedel - 0,15 gram
Olja, fett, vax och valrav smälts för sig, vatten och lecitin värms för sig. Vätskan hälles i fettet. Parfym och konserveringsmedel sist. Ger en rätt vaxig kräm.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept VI
(för känslig hy)
Brännässelolja - 105 ml 
Vatten - 90 ml
Glycerin - 15 ml
Kakaosmör - 15 gram 
Bivax - 15 gram 
Natriumbensoat - 0,25 ml
Smält ihop örtolja, kakosmör och vax på vattenbad. Lös konserveringsmedlet i vattnet genom att värma upp det - koka inte. Ta oljan från vattenbadet och  tillsätt glycerinet. Tillsätt sedan vätskan försiktigt under elvispning. Vispa tills krämen är tjock och slät och håller ihop.  Förvara svalt men inte i kylskåp. För känslig hy. 
(Källa: Hillker 1989) 
Recept VII
(för rynkig hy)
Fänkålsinfusion - 60 ml
Mandelolja - 45 ml
Kakaosmör - 15 gram 
Bivax - 5 gram 
Glycerin - 5 ml
Honung - 5 ml 
Natriumbensoat - 0,2 ml 
Smält ihop olja, fett och vax på vattenbad. Lös konserveringsmedlet i infusionen genom att värma upp den - koka inte. Ta oljan från vattenbadet och  tillsätt glycerin och honung. Tillsätt sedan vätskan försiktigt under elvispning. Vispa tills krämen är tjock och slät och håller ihop.  Förvara svalt men inte i kylskåp.  Bra för rynkig hy.
(Källa: Hillker 1989) 
Recept VIII

Vetegroddolja - 75 ml
Kamomillinfusion - 60 ml 
Vatten - 30 ml
Glycerin - 10 ml 
Natriumbensoat - 0,2 ml 
Smält ihop olja och vax på vattenbad. Lös konserveringsmedlet i infusionen och vattnet  genom att värma upp - koka inte. Ta oljan från vattenbadet och  tillsätt glycerin. Tillsätt sedan vätskan försiktigt under elvispning. Vispa tills krämen  håller ihop. 
(Källa: Hillker 1989) 

Recept IX Vatten - 60 ml 
• Trollhasselinfusion (trollhasseldekokt) - 60 ml 
Mandelolja - 45 ml 
Kokosfett - 45 ml
• Vitt vax - 20 gram 
Kakaosmör - 15 gram 
Glycerin - 10 ml
Honung - 5 ml 
Natriumbensoat - 0,25 ml 
Smält ihop olja, fett och vax på vattenbad. Lös konserveringsmedlet i infusion och vatten genom att värma upp - koka inte. Ta oljan från vattenbadet och  tillsätt glycerin och honung. Tillsätt sedan den heta vätskan försiktigt under elvispning. Vispa tills krämen  håller ihop. 
(Källa: Hillker 1989) 
Recept X
(grundrecept)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) och vattenlösliga ämnen - 55-70 ml
Fett och olja - 20-25 ml 
• Värmekänsliga ingredienser -  upp till 10 ml; dra ifrån motsvarande mängd vätska och vattenlösliga ämnen
Natriumstearoyllaktylat - 6-7 ml 
Glycerylstearat - 4-5 ml
• Sura ämnen - några ml
Parabener - 8-14 droppar
Fett och glycerylstearat smältes tillsammans, övriga ingredienser värmes för sig. Båda blandningarna bör nå 65--70°. Rör ner fettet långsamt i vattnet. Vispa noga ända tills emulsionen är sval; först vid 65-70° i 4-5 min och börja sedan kyla. Värmer man för mycket eller kyler för snabbt kan krämen bli tunn, om temperaturskillnaderna mellan fett  och vatten är för stora kan emulsionen bli grynig, slarvar man med temperaturer och vispning kan fettet fettet eller (vanligare) vattnet separera från från resten av krämen efter ett tag. Vispa inte heller ner för mycket luft. Värmekänsliga och sura ingredienser tillsätts allra sist.
(Källa: Andersen 1998)
Recept XI
(grundrecept)
Aromatiskt vatten, växtsaft, infusion eller dekokt och vattenlösliga tillsatser - 40 % volym 
• Valfri olja eller örtolja och fettlösliga tillsatser - 35 %
Kakaosmör eller kokosfett - 15 % 
Bivax - 5% 
Glycerin eller honung - 4 % 
Eterisk olja - 0,5 %
Natriumbensoat eller torrt Atamon - 0,5 %
Smält ihop olja, fett och vax. Värm vätskan och lös konserveringsmedlet i den, tillsätt därefter glycerin. Strila vätskan i fettet under elvispning. Vispa tills krämen är sval och håller ihop. Enkelt grundrecept på fet salva vars ingredienser kan väljas allt efter hudtyp.
(Källa:Shenet 2004) 
Recept XII
(grundrecept)
Aromatiskt vatten, infusion eller dekokt och vattenlösliga tillsatser - 50 % volym 
• Valfri olja eller örtolja och fettlösliga tillsatser - 35 %
Kakaosmör eller kokosfett - 10 % 
Glycerin eller honung - 4 % 
Eterisk olja - 0,5 %
Natriumbensoat eller torrt Atamon - 0,5 %
Smält ihop olja och fett. Värm vätskan och lös konserveringsmedlet i den, tillsätt därefter glycerin. Strila vätskan i fettet under elvispning. Vispa tills krämen är sval och håller ihop. Enkelt grundrecept på fet salva vars ingredienser kan väljas allt efter hudtyp.
(Källa:Shenet 2004) 

Litteratur: Se t. ex. Andersen (1998), Gaugin (1947), Svanberg (1948).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/nattkram.html
Datum: 2018 09 25 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac