Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Smink

Nagelpolityr


- Och varför tror alla att man inte gör något när man filar naglarna?
(Trött maka och mor, 2004)

Synonymer  • Nagelpolityr, nagelputs, nagelpolerpulver, polermedel, nagelpolerpasta, nagelpolish
• Nagelfett, nagelemalj, nagelfernissa
Engelska namn Nail enamel, nail polish
Andra namn Romanska språk
Brillant pour ongles (franska)
Andra språk
Glanzmittel für Fingernägel (tyska)

Tradition

 

Annons 1928
 
Cutex 1936. Sensationellt framgångsrik kampanj - sålde både läppstift och nagellack - för Revlon som tog efter fyra år senare. Därefter är det dålig smak att inte matcha dem.

 

Nagelpolityr är äldre tiders diskreta nagelputs - konsten att göra naglarna släta och glansiga utan att lackera dem. Detta var det vanliga fram till 30-talet. Man rengjorde och blekte med nagelvatten, putsade jämnt med polermedel och gned sist in med fett eller annat för att få glans. Polermedlen kunde också innehålla färgpulver. Därifrån är steget inte långt till medel som verkligen färgar in, som hennapulver som läggs på indiska och egyptiska naglar.
Nagellack
I svenska annonser 1928 (t.v.) presenterades nagellack som "en alldeles ny typ av nagelpolityr, ett flytande nagellack". Så här skulle det användas:
Med tillhjälp av den lilla kamelhårsborsten, dryper ni en droppe av Cutex-nagellacket på varje nagel. Den breder ut sig över nageln och hårdnar omedelbart till en jämn, blank yta med en vacker rosa glans, som varar under flera dagar.

Man fick "två halvmånformade flaskor i det prydligaste lilla fodral" för 3 kr, samma som priset för ett kilo smör.
Genomskinligt lack
Så alldeles nytt var det inte. I USA hade det första flytande lacket lanserats redan 1905, även om Cutex lack från 1916 brukar få gälla för det första. Samma år kom flytande lack på den svenska marknaden. I Frankrike hade de vackra och rika lackerat naglarna hela 20-talet. De tog evigheter på sig att torka och satt kvar dåligt men gav verkligen en sensationellt "jämn blank yta med en vacker rosa glans", som det sägs i en svensk annons. I själva verket fanns de redan då i många färger. Råvaran var celluloid, en blandning av kollodium, kamfer och alkohol som använts till lackering sedan 1870-talet.
Täckande lack
1930 dök de första täckande färgade lackerna upp på kungliga naglar på franska rivieran. De väckte ett enormt uppseende men blev, om inte accepterat, så i alla fall tolererat som grannlåt för de rika i Europa och USA. Dagtid gick det förstås inte an alls och var inte heller riktigt god smak för kvällsbruk, men det var åtminstone chockerande på ett bedårande lyxigt sätt. I motsats till läppstift förknippades nagellack aldrig med prostitution utan hörde från första början till det mondäna livet. De som ogillade det kunde visserligen dra till med "grannlåtsälskande negersmak" men knappast att det var billigt. Det var ju trots allt en prinsessa som varit först, eller hur?
Revlon
Företaget Revlons ökänt ohederliga konkurrensmetoder började redan med företagets bildande 1932, möjliggjort genom ett halvstulet tyskt patent på täckande nagellack. Sådana fanns redan men Revlons byggde på pigment istället för löslig färg, vilket gjorde det till det första snabbtorkande och det första som satt ordentligt. Märket hade 80 % av USA-marknaden tills Elizabeth Arden gav sig in i leken 1940. I slutet av 50-talet lanserades produkterna i Europa.
Revlons stora marknadsföring har blivit ökänd både för sin ohederlighet och känd för sin framgång. Läppstift lanserades 1940 på temat att läppstift och nagellack skulle matcha varandra. Idén var inte ny som Revlon senare har hävdat (se Cutex-annonsen t.v.) men extremt framgångsrik. Efter andra världskriget omvandlade Revlon nagellack och läppstift till säsongsvaror genom att introducera nya varje vår och höst samtidigt som säsongens kläder kom.
Svensk manikyr
1933 kunde man i Sverige köpa täckande lack i många röda nyanser och två år senare fanns det i Åhlén & Holms postorderkatalog. Pris: 75 öre (att jämföra med polerpasta: 30 öre). Snart fanns det också i guld, silver, svart, blått och grönt. Accepterat och vanligt blev det även i Sverige efter andra världskriget. Vid mitten av 50-talet ägde nästan varannan svensk kvinna ett nagellack.
Fransk manikyr
Det var också i USA som den "franska manikyren" uppfanns av en driftig herre som sett hur franska kontorister gav naglarnas undersida en snabbfix med vit korrigeringspenna av typen Tippex. Sådana vita nagelpennor finns fortfarande att köpa. Dagens s.k. franska manikyr består i att nageln, lång och fyrkantig, målas på ytterkantens utsida och insida med vitt nagellack och sedan hela nageln med transparent ljustonat lack. I Frankrike används det inte.
Nagelskulptörer
Nagelbygge har sitt ursprung i USA där man efter andra världskriget började modellera konstgjorda naglar av tandfyllningsplast. Sedan 60-talets lekfullhet lossat på hämningarna vad gällde färger, började man på 70-talet experimentera också med mönster, något som gick bara om man fick arbeta i lugn och ro på lösnaglar. På 80-talet hade trenden nått Europa, som därmed också fick sina nagelskulptörer.
Svensk folkvisdom
Pekar man med fingret mot månen får man kartnagel. Pekar man mot regnbågen får man regnbågsfärgade naglar. Snurrar man högertummen motsols runt vänstertummen får man kartnagel.
Konsumtion
• Sverige 50-talets mitt: Nästan varannan kvinna äger åtminstone ett nagellack.
• Sverige 1994: 66 % av kvinnorna i 20-årsåldern använder nagellack åtminstone en gång om året, 28 % aldrig.

Framställning • Nagelputs: Pulver siktas ihop och blandas eventuellt med något fett.
• Nagelfett: Fett och vax smälts ihop.
Beskrivning • Nagelputs: Torrt eller fett pulver, eventuellt färgat.
• Nagelfett: Fett att gnida in, eventuellet lätt rödtonat.
Innehåll

Nagelputs för släthet
• Något slipande mineralpulver (titandioxid, zinkoxid, kalcium, talk, kaolin), i princip samma som i tandpulver och tandpasta, som också var vad finurliga flickor använde förr för att putsa naglarna. Precis som i tandkräm måste pulvren vara mycket finmalda, naglar repas ännu lättare än tänder. T.o.m. potatismjöl kan räcka långt. Sådant som kiselgur, salt och pimpstenspulver är för hårt.
Fett eller olja och något mjukt vax (bivax) för att ge glid under putsningen: vilken salvbas som helst alltså.
• Eventuellt något färgat pulver.
Nagelfett för glans
• Nagelfett har samma ingredienser som cerat (olja och vax)- men med mer hårda och glansgivande vaxer som karnaubavax. Enkla nagelfetter kunde bestå av rödfärgat vaselin.
• Hartser nedsmälta med fettet ger glans och ett skyddande lager. Myrraharts har varit det vanliga. I förlängningen har myrraessens fått rykte som "nagelstärkande".
• Eventuellt lite färgad olja eller fett.

Varianter Nagelvårdsmedel före eller utan polering.
Hållbarhet Hållbara utan konserveringsmedel.

Hudvård Nagelvatten rengör och bleker.
• Nagelputs slipar naglarna släta. Polera inte hårt och oftare än en gång i veckan; ytan kan slitas sönder.
• Nagelfett polera naglarna glansiga.
Hudreaktion Dagens nagellacker hör till de mest allergiframkallande av all kosmetika. Det är inte fingrarna som reagerar utan ansiktet - även pojkvännens - eftersom det vidrörs med fingrar och naglar. Det är framför allt formaldehyd, toluen och dibutylftalat (DBP) som irriterar. Det finns lacker utan dessa ämnen idag.

Recept

Recept I
(nagelfett)
Vit vaselin - 160 gram
Japanvax - 25 gram
Karnaubavax - 5 gram
Valrav - 5 gram
Isättika - 0,8 gram
Alkannin - 0,5 gram
• Doftämne
Fett och vax smältes samman i vattenbad. Efter svag avkylning tillsätts färg, ättika och essens. Används till att polera naglarna glansiga.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept II
(nagelfett)
• Vit syrafri vaselin
• Fettlöslig röd anillinfärg 
Används till att polera naglarna glansiga.
(Källa: Svanberg 1948) 
Recept III
(nagelputs)
Talk - 40 gram 
• Pariserrött - 30 gram 
Zinkoxid - 20 gram 
Kiselgur - 10 gram 
Allt ska vara mycket finfördelat. Siktas och blandas. Används till att putsa naglarna släta.
(Källa: Svanberg 1948) 
Recept IV
(nagelputs)
Titanoxid - 65 gram 
• Pulveriserad pimpsten - 25 gram 
Talk - 10 gram 
Rosenolja - 5-10 droppar
• Rött färgämne (ev.)
Allt ska vara mycket finfördelat. Färgämnet blandas först med talken. Siktas och blandas. Används till att putsa naglarna släta. 
(Källa: Svanberg 1948) 
Recept V
(nagelputs)
Myrraessens - 3-4 droppar
Ren eterisk myrraolja på naglarna ger glans. Den läker också såriga nagelband. På samma sätt kan myrraharts och myrratinktur användas i en salva. Används till att putsa naglarna släta.
(Källa: Shenet 2000)
Recept V
(nagelputs)
Olivolja eller sesamolja - 10 ml
Vitlera, maizenamjöl eller talk - 5 ml
Blandas. Massera naglarna med blandningen. Receptet räcker till båda händerna. Används till att putsa naglarna släta.
(Källa: Andersen 2003)

Litteratur: Se t. ex. Jones (2010), Mulvey och Richards (1998), Riordan (2004), Svanberg (1948). Priser: Lagerqvist och Nathorst-Böös (1997). Konsumtion: Lodén (2002), Lodén (2008), Söderberg (2001), Wärn (2009) .

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/nagelpolityr.html
Datum: 2020 10 28 - Uppdaterad: 2011 09 11
Cookieinfo
Made with a Mac