Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Ansiktsmasker

Matmasker


Tradition Folk har stått vid matlagningen och duttat på sig alla slags rester och småskvättar, tycks det. Boxarens ansiktsmask på blåtiran är rå köttfärs.
Framställning Mosa och blanda, lägg på ansiktet och låt sitta kvar kortare eller längre stund.
Beskrivning Rätt tunna smetar.
Innehåll

Nästan allt ur skafferi och kylskåp kan bli mat för huden:
• Jäst: bakjäst, öljäst, surdeg, surkål
• Mjölk och grädde - närande och uppmjukande.
• Yoghurt och vassla - svalkande och rengörande.
Honung - mycket populärt och vanligt som bindemedel i alla ansiktsmasker.
• Matoljor - vetegroddolja, hasselnötsolja, avokadoolja...
• Fint smulade kryddor - pepparmynta, rosmarin, timjan...

Varianter • Rengörande frukt- och grönsaksmasker.
• Säd, frön och nötter i djuprengörande mjölmasker.
• Gulan eller vitan efter hudtyp i äggmasker.
Hållbarhet Masker görs för tillfället; konserveringsmedel behövs inte. Råvaror som blir över kan används som tvätt- och skrubbmedel.

Recept

Recept I
(bakjäst, citronsaft)
• Bakjäst
Citronsaft - till en gröt
Stryk på finnar och pormaskar. Låt torka en halvtimme. Tvätta av med varmt vatten och skölj sist med kallt.
(Källa: Tschechowa och Evers 1954)
Recept II
(honung)
Honung - 1 msk 
Citronsaft eller apelsindaft - ett par droppar 
Havremjöl (eventuellt) 
Värms upp och blandas. Tag helst ett renande ångbad först. Masken får ligga på en kvart till 20 minuter. Torkas av med en bomullstuss fuktad i rosenvatten eller avhärdat vatten. Uppfriskande. Särskilt bra för torr och känslig hy. Honungen lugnar svullnader och inflammationer.
(Källa: Golbaek 1957, Lindberg 1982) 
Recept III
(öljäst)
• Öljästpulver - 2 msk 
Vatten, rosenvatten eller ansiktsvatten - till en jämn gröt 
Det är en mask som är särskilt bra, om man ska bort och tänker använda en klänning med stort dekolletage. I sådant fall fördelas masken inte bara över ansikte, hals och nacke utan också på byst, rygg och armar och särskilt invid armhålorna, där det gärna bildas veck. När masken torkat, tvättas den av under handduschen. Den slätar ut rynkor och gör huden ganska vit. 
(Källa: Golbaek 1957) 
Recept IV
(bakjäst)
• Bakjäst 
Mandelolja, mjölk, rosenvatten eller trollhasselvatten (trollhasseldekokt)
Rörs till en jämn massa.  Bra för torr och normal hy.
(Källa: Golbaek 1957) 
Recept V
(yoghurt, aprikos)
• Yoghurt - 3 msk 
• Torkade aprikoser - 4 st 
• Blötläggningsvattnet - så mycket som behövs 
Aprikoserna får ligga i blöt ett dygn, mixas sedan. Blanda allt till lagom konsistens. Låt ligga på huden 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten. Närande och uppfriskande och tar bort solsveda. 
(Källa: Hillker 1989)
Recept VI
(yoghurt, gurka)
• Naturell yoghurt - 1 bägare eller glas
Gurka - en halv
Skala och finriv eller mosa gurkan, blanda den med yoghurten. Smörj på huden, låt verka 10 minuter, skölj av i ljummet vatten. Lättflytande, så enklast att använda i badet. Slätar ut, mjukar upp och är bra mot rynkor.
(Källa: Wicklund 1990, Wärn 2009) 
Recept VII
(yoghurt)
• Fil eller yoghurt
Stryk ut tunt i ansiktet; undvik ögonpartiet. Ligg och vila tills masken stelnat. Tvätta av noga med kallt vatten.
(Källa: Hellgren 1996) 
Recept VIII
(yoghurt, honung)
• Fil eller yoghurt - 1 tsk
Honung - 1 tsk
Lägg på rent ansikte, låt sitta 20 minuter, tvätta av med ljummet vatten. Lugnande och fuktgivande, t. ex. på solbränna, brännskador, akne.
(Källa: Hellgren 1996, Wärn 2009) 
Recept IX
(grädde)
• Konserverad kaffegrädde eller vanlig vispgrädde
Honung (eventuellt)
Gnid in gräden i ansiktet och låt torka. Tvätta av med ljummet vatten. Förebygger rynkor om det används varje kväll. Man kan också värma grädden lite lätt ihop med honung. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1997)
Recept X
(ringblomma, honung)
• Hackade kronblad av ringblomma - 1 dl
Honung - 1 msk
Rör ihop till salvkonsistens. Låt ligga på huden en halvtimme. Inflammationshämmande; daglig behandling förbättrar snart hyn. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1997)
Recept XI
(gul lök)
• Gul lök
Koka löken mjuk. Mosa. Lägg lökmassan på finnar. Täck med plåster. Kan ge resultat över en natt. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1998)
Recept XII
(yoghurt, vinäger, persilja)
• Naturell yoghurt - 1-2 msk
Äppelcidervinäger - 1-2 skedar
Persilja - 1 knippe
Mortla eller mal persiljan till mos. Blanda med yoghurt och vinäger till en hanterbar smet. Stryk ut blandningen på huden. Tvätta av med ljummet vatten efter en kvart. Upprepa två gånger i veckan tills huden fått ny glans och finnarna försvunnit. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1998)
Recept XIII
(vetegroddolja)
Vetegroddolja eller E-vitamin - 1-5 ml
Eterisk olja efter hudtyp - 1 droppe
Massera in och låt sitta kvar 10-20 min. Torka av med pappersservett.
(Källa: Shenet 1999)

Litteratur: Se t ex Golbaek (1957), Lindberg (1985), Lindberg (1986), Tschechowa och Evers (1954).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/matmask.html
Datum: 2018 12 13 - Uppdaterad: 2010 06 5
Cookieinfo
Made with a Mac