Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsioner

Lotion
Tvättlotion: Ansiktsvatten - Rengöringslotion
Krämlotion: Glycerinlotion - Lecitinlotion - Sur lotion - Boraxlotion

Synonymer  Oljeemulsion, mjölk, kroppslotion 
Farmakopénamn Lotione, Lotio
Engelska namn Lotion, wash, liquid cream, milk, body milk
Andra namn Nordiska språk
Vartaloemulsio (finska)
Romanska språk
Lait por le corps (franska)
Asiatiska språk
Rôshon (japanska)
Andra språk
Körpermilch (tyska)

Tradition Här lotion i dess moderna betydelse, alltså en tunnflytande kräm, men med lite utvikningar till den gamla betydelsen tvättvatten. Se också äldre tiders lotioner:
• Riktigt sur lotion som framför allt var ett blekmedel.
• Tvättvatten som ansiktsvatten av många slag.
• Tunnflytande glycerinlotion ("Sprit, glycerin och rosenvatten") som användes som handkräm.
Framställning Som andra emulsioner: En fet och en vattenhaltig blandning värms var för sig och blandas ihop. Vispas tills blandningen är helt sval, annars kan emulsionen separera senare. Felsökningsschema.
Beskrivning • Tvättlotion: Vätska med konsistens som vatten eller tjock grädde.
• Krämlotion: Tjock vätska med konsistens som grädde till vaniljsås.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika och alkohol kan lösas i vattenfasen.
Fett, oljor och fettlösliga ämnen som eteriska oljor och hartser kan lösas i fettfasen.
pH
och inkompatibiliteter

• Lotioner tål sällan stora mängder sura tillsatser (vattenlösliga pulver, färskpressade fruktsafter, vätskor som konserverats med sura konserveringsmedel); för detta får man specialgöra sur lotion.
Innehåll Vätska
• Upp till 95 % vatten, aromatiskt vatten eller annan vätska (infusion, dekokt, macérat) - välj bland hudvårdsmedlen eller efter hudtyp.
• Till vätskemängden räknas också vattenlösliga ämnen som glycerin, karbamid, gelépulver och konserveringsmedel.
Feta ämnen
Olja eller örtolja (ett par % och uppåt), fetare eller torrare allt efter smak och behov. 
• Vaxer och vaxliknande ämnen som bivax, cetylalkohol, stearin och stearinsyra hjälper upp emulgeringen. 
Emulgeringsmedel
• De sedvanliga - alla de vanliga typerna av emulsionskrämer kan göras som flytande lotioner.
• Använder man lanolin eller ullfett behövs ingen tillsats av extra emulgeringsmedel.
• En liten mängd gelémedel kan användas för att understödja emulsionen.
Konserverings- och antioxidationsmedel
• Halten konserveringsmedel är överlag högre och sorterna starkare i lotioner än i krämer, eftersom vattenhalten är högre.
• En del konserveringsmedel som natriumbensoat kan påverka emulgeringen. Man bör därför vänta med att tillsätta dem tills emulgeringen är klar, och inte i för stora mängder.
Värmekänsliga ingredienser
• Många ämnen är känsliga för uppvärmning (t. ex.många fettlösliga ämnen, tinkturer, eteriska oljor, E-vitamin och, sockertensid, gurkörtsolja) och bör tillsättas först när blandningen svalnat till 30-40°. Små mängder kan tillsättas direkt i burken.
Doftämnen
Eteriska oljor - till doftsättning räcker 0,5 %, som aktivt ämne upp till 3 %. Välj bland hudvårdsmedlen eller efter hudtyp.
Absoluter kan användas om lotionen kommer att gå åt inom ett par månader; senare missfärgar de ofta emulsioner. Särskilt jasmin absolut och orangeblom absolut ger snart en oaptitlig gulgrå färg.
Varianter • Krämlotioner: Glycerinlotion, lecitinlotion, boraxlotion, sur lotion.
• Tvättlotioner: Ansiktsvatten, rengöringslotion.
Ersättning • Cynikern vet att "lotion är bara vattenspädd kräm". Vanligen kan vilken kräm som helst förvandlas till lotion genom tillsats av (konserverat) vatten eller ett aromatiskt vatten som rosenvatten
Hållbarhet

Lotion innehåller mycket vatten och brukar därför vara hårt konserverad och hålla sig bra, i teorin ett par år, i praktiken flera. Tillsatta vitaminer etc. försvinner förstås och bakteriehalten kan stiga om man kladdat mycket, men det händer sällan eller aldrig att en lotion från varuhushyllan blir dålig och börjar lukta illa, ruttnar eller möglar.
Hemgjord lotion måste konserveras om den ska sparas längre än en vecka; med destillerat vatten kan den hålla sig några dagar till. Konserverad och rätt hanterad håller den sig i minst ett år. Om halten konserveringsmedel hållits låg är det extra viktigt att tänka på förpackning (tät, mörk, liten, med snäpplock), förvaring (svalt, mörkt) och hygien (kladda inte med smutsiga fingrar, stäng locket).
Ju magrare en lotion är, d.v.s. ju mer vatten den innehåller, desto större risk att den möglar. Om den får stå länge avdunstar vattnet och den tjocknar. Det gör lotionen mer koncentrerad eftersom halten verksamma ämnen kommer att utgöra en större andel av helheten. Vid minusgrader fryser vattnet och konsistensen kommer sedan inte att återgå till normal igen. Fel i tillverkningen märks inte alltid genast utan visar sig efter ett tag. Använd felsökningsschemat för emulsioner. Ett säkert dåligt tecken är som alltid förändrad lukt.


Hudvård Lotioner tas upp lätt av huden, är lätta att fördela på stora ytor och kan läggas på tunt. Därmed känns de inte så feta.
Hudreaktion Den som är känslig för konserveringsmedel bör hellre använda krämer och oljor, som inte kräver lika kraftig konservering. Man kan göra krämerna mindre feta och mer svalkande genom att gnida in dem tillsammans med några droppar vatten - instant lotion.

Mat och dryck Den magra oljeemulsionen är den vanligaste naturliga emulsionen i livsmedel -  exempel är mjölk (emulgere = mjölka), grädde och majonnäs. 
Invärtes bruk Läkemedel har ofta lotionform - vattenlösliga ämnen fördelas jämnt i dem. De är också ett bra lternativ till rena oljelösningar - smakar mindre illa samtidigt som emulgerad olja tas upp snabbare och fullständigare än oblandad.

Recept

Recept I
(emulsion av feta oljor)
Vatten - 15-20 + 50-55 viktdelar 
Olja - 20 delar 
Gummi arabicum, pulver - 10 delar 
Sammanrives till dess oljedrppar inte längre syns. Därefter iblandas så mycket vatten att emulsionen utgör 100 delar. 
(Källa: Svenska farmakopén 1901)
Anm. Exempel på vad man kallade emulsion före de moderna emulgeringsmedlen - geléer med tillsats av olja. 
Recept II
(fröemulsion)
Vatten - 5 + 85 delar 
• Sköljda frön (t. ex. mandel) - 10 delar 
Stötes tillsammans till en likformig massa, varefter tillblandas så mycket vatten att den silade emulsionen utgör 100 delar. 
(Källa: Svenska farmakopén 1901)
Anm. Den andra typen av emulsion man hade att nöja sig med för hundra år sedan. Detta är också vad man fram till 1600-talet menade med mandelolja. Fröemulsionerna är svåra att få stabila. Ska de hålla länge bör de testas i ett par veckor i både värme och strax under 0°.
Recept III Vetegroddolja - 125 ml 
Kakaosmör - 15 gram
Lanolin - 15 ml
Vatten - 45 ml
Honung - 5 ml
Natriumbenosat - 0,2 ml
Smält olja, kakaosmör och honung tillsammans i vattenbad. Hetta upp vattnet med konserveringsmedlet. Häll vätskan sedan skedvis i oljan under elvispning. Fortsätt vispa till lotionen svalnat. Häll på flaska. Fuktighetbevarande lotion för hela kroppen. 
(Källa: Hillker 1989) 
Recept IV Mandelolja - 100 ml
Roseninfusion - 75 ml
Lanolin - 45 ml
Glycerin - 10 ml
Natriumbensoat - 0,25 ml
Smält ihop olja och lanolin på vattenbad. Lös konserveringsmedlet i infusionen genom att värma upp - koka inte. Ta oljan från vattenbadet och tillsätt glycerin. Strila försiktigt ner vätskan i fettet under elvispning. Vispa tills lotionen är sval och håller ihop. 
(Källa: Hillker 1989) 
Recept V
(grundrecept)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 70-90 ml upp till 100 ml
• Värmekänsliga ingredienser - upp till 10 ml 
Fett och olja - 5-10 ml
Natriumstearoyllaktylat - 3-4 ml 
• Sura ingredienser - några ml
Glycerylstearat - 1,5-2,5 ml 
Parabener - 8-14 droppar
Olja och glycerylstearat smälts på vattenbad; 65-70° är lagom temperatur. Vätska och paraben blandas för sig och värms till samma temperatur. Om temperaturskillnaden mellan dem är för stor kan man få en grynig emulsion. Oljan rörs långsamt ner i vätskan. Vispa tills emulsionen är sval; först vid 65-70° i 4-5 min, därefter kan man ställa skålen i kallt vatten. Krämen kan bli tunn om man värmer för mycket eller kyler ner för snabbt. Vispa inte ner för mycket luft. Värmekänsliga och sura ingredienser allra sist.
(Källa: Andersen 1998)
Recept VI Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - ca 80 ml 
Fett och olja - 12-13 ml 
• Värmekänsliga ingredienser (ev.) - upp till 10 ml
Vegetal - 8,5 ml 
• Sura ingredienser (ev.) - några ml
Fett och olja och värms ihop, bäst i vattenbad, till 65-70°. Vätska och Vegetal blandas och värms för sig på samma sätt till samma temperatur. Fettblandningen rörs ner långsamt i vätskan. Vispa tills emulsionen är sval. Vispa inte ner för mycket luft. Värmekänsliga och sura ingredienser tillsätts sist (motsvarande mängd dras från vätskan vid beräkningen), vid 40-45° eller fingervarmt. 
(Källa: Crearome ca 2000)

Litteratur: Se t. ex. Andersen (1998).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/lotion.html
Datum: 2021 09 20 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac