Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer - Lotioner

Lecitinlotion


Synonymer  Lecitinmjölk
Engelska namn Lecitin lotion

Tradition Lecitinlotioner har varit populära från och till som "naturkosmetika".
Framställning • Varmrörd: Lecitingranulat smälts ihop med olja, blandningen rörs ner i uppvärmd vätska och allt elvispas tills helt svalt. Värmekänsliga ingredienser rörs ner när blandningen svalnat till 30-40°, sura ingredienser sparas också till slutet. Temperatur är viktigt: Vätskan får inte vara för kall och blandningen ska inte kylas ner för snabbt, då går emulgeringen om intet.
• Kallrörd: Olja, vatten och lecitin blandas och får stå över natten.
Beskrivning Tunn lotion, som vaniljsås eller ovispad grädde, med brödig lukt av lecitin och ofta osmaklig färg.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika, alkohol. löser sig i den ingående vätskan.
• Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser kan smältas med i oljedelen.
pH och inkompatibiliteter
• Emulsionen blir svagt alkalisk men tål tillsats av surhetsreglerande medel.
Innehåll Lecitin
• I granulatform och utan tillsatser, 5-15 % av volymen.
• Flytande lecitin är mindre pålitligt och emulgerar inte alltid.
Fett och olja
Kan väljas efter smak och behov, med några kom-ihåg.
Jojobaolja är ett undantag; det emulgerar inte med lecitin.
Vetegroddolja tillsätts när lecitinet smält färdigt eftersom detta inte smälter i vetegroddolja. 
Gurkörtsolja och nattljusolja är värmekänsliga och rörs i först när blandningen svalnat.
• Fettlösliga tillsatser som E-vitamin räknas in i oljemängden.
Vätska
Vatten eller vattenutdrag som macerat, infusion, dekokt utgör 40-75 % av volymen.
• Vattenlösliga tillsatser räknas in i vätskemängden och löses däri. Exempel: aloegelé, glycerin, sorbitol, honung.
• Extra förtjockningsmedel som xantangummi och agar-agar. räknas också till vätskan.
Övrigt
Övriga ingredienser, t. ex. hudläkande, väljs efter hudtyp:
Eteriska oljor - för doftsättning räcker 0,5 %, som aktivt ämne upp till 3 %.
Tinkturer för doft eller som aktivt ämne (2-5 %). Alkohol konserverar först vid 15 %.
• Värmekänsliga ingredienser som aloegelé sparas till slutet.
• Sura tillsatser som karbamid sparas till slutet. Mjölksyra kan ingå med 1 % av volymen; när den tillsätts kan blandningen skära sig en aning men det går snart bort i vispningen.
Konserveringsmedel, t. ex. parabener, löses i vätskan. Sura konserveringsmedel, som natriumbensoat och flytande Atamon (natriumbensoat och mjölksyra), sparas till sist för att inte förstöra emulgeringen.
Hållbarhet Måste konserveras.

Hudvård Hudläkemedel
Lecitin fungerar här framför allt som emulgeringsmedel men gör också huden väl.
Hudreaktion Irriterar sällan.

Recept

Recept I Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 75-105 ml
Glycerin - 45-105 ml
Olja (inte jojobaolja eller vetegroddolja) - 22-55 ml
Lecitingranulat - 15 ml
Kakaofett (ev.) - 10 ml
Eterisk olja - 50-160 droppar (1-3 %) 
Natriumbensoat - 0,25 ml
Olja, fett och lecitin värms upp i vattenbad till ca 70° tills lecitinet smält. Osmälta korn kan plockas bort utan att ersättas om de inte är för många. Vätska och natriumbensoat värms för sig så att pulvret löses, glycerin tillsätts. Den heta vätskan hälls långsamt i oljan under elvispning. Vispa tills helt svalt. Eterisk olja tillsätts sist. Lotionen är lite seg och förvaras bättre i burk än i flaska. 
(Efter Hillker 1989) 
Recept II Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 75-105 ml
Olja (inte jojobaolja eller vetegroddolja)  - 45-52 ml
Glycerin - 30-50 ml
Aloegelé - 15-60 ml 
Lecitingranulat - 15-30 ml
Eterisk olja - 50-160 droppar (1-3 %)
Natriumbensoat - 0,25 ml
Olja och lecitin värms upp i vattenbad till ca 70° tills lecitinet smält. Osmälta korn kan plockas bort utan att ersättas om de inte är för många. Vätska och natriumbensoat värms för sig så att pulvret löses, glycerin tillsätts. Den varma vattenblandningen hälls långsamt i oljan under elvispning. När blandningen är sval tillsätts aloegelé och eterisk olja.
(Efter Hillker 1989) 
Recept III
(grundrecept)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 75 ml
• Vattenlösliga ämnen (ev.) - ingår i vätskemängden
Fett och olja (ej jojobaolja eller vetegroddolja) - 20-25 ml
Lecitin - 5-8 ml
• Sura ingredienser (ev.) - några ml
Konserveringsmedel
Totalt 100-108 ml. Fett, olja och lecitin blandas och värms till runt 65-70°. Lecitinet ska smälta ordentligt, annars får man en grynig kräm; några få som inte vill smälta kan pillas bort utan att ersättas. Vätska  värms för sig till samma temperatur och vattenlösliga ämnen och konserveringsmedel löses däri. Vätskan rörs långsamt ner i fettet. Vispas tills emulsionen är helt sval. Värmekänsliga och sura ingredienser tillsätts mot slutet.
(Källa: Shenet 1999) 
Recept IV
(kallrörd)
Olja (inte jojobaolja eller vetegroddolja) - 42 ml
Vatten eller aromatiskt vatten - 42 ml
Lecitin - 16 ml 
Konserveringsmedel
Totalt 100 ml plus konserveringsmedel. Olja, vatten och lecitin blandas och får stå över natten. Det löser sig till en simmig vätska som med lätt vispning blir tjock som vaniljsås. Emulsionen blir svagt alkalisk. Konserveras.
(Källa: Shenet 1999) 

Litteratur: Se t. ex. Hillker (1989).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/lecitinlotion.html
Datum: 2018 08 21 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac