Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Aromatiska vatten - Eau de cologne - Blomdofter

Lavendelvatten och extrait de lavande


Engelska namn Lavender water, lavender cologne, extract of lavender, essence of lavender
Andra namn Romanska språk
Eau de lavande, extrait de lavande (franska)
Andra språk
Lavendelwasser (tyska)
CAS-nummer • 90063-37-9
INCI-namn • Lavandula angustifolia flower water ["aqueous solution of the steam distillate obtained from the flowers"]
• Lavandula angustifolia water ["aqueous solution of the steam distillate obtained from the lavender"]

Tradition • Se parfymfamiljen fougèresparfymer om lavendeldofter
Lavendelvatten är ett klassiskt aromatiskt vatten. Det har använts invärtes som smärtstillande medel och utvärtes som magiskt skydd och parfym. Till populariteten bidrog lavendelns rykte som pestmedel - det mesta fick i det ryktet under pestens förtvivlade århundraden. På 1500-talet fanns vattnet i lager i Gustav Vasas kryddkammare.
English lavender
Redan på 1300-talet var lavendelvatten populärt vid det engelska hovet och på 1500-talet lär Elizabeth I ha varit tokig i det; det lindrade hennes huvudvärk. Drottning Henrietta Maria i mitten av 1600-talet ska ha badat i lavendeldoftande vatten varje vecka. I början av 1800-talet blev det närmast en politisk plikt att lukta fresh English lavender för att markera hur antifransk man var. Därmed fick doften en militant laddning som gjorde det acceptabelt även för män att parfymera sig med den. Än idag anses lavendel vara en maskulin doft. Uppståndelsen kring den första blommiga herrdoften Eau Sauvage (Dior 1966) - lavendel och citrus - var avsevärt större i Frankrike och USA än i England.
Framställning

Hydrolat
Vatten som blir över vid destillering av lavendelolja.
Destillat
Ört och/eller blommor destilleras med vatten eller ånga; det senare vattnet blir hållbarare. Snabb avkylning är viktig; om vattnet är varmt när det kommer ur kylröret försämras både lukt och hållbarhet. De första små mängderna luktar bäst trots att de innehåller mindre eterisk olja än senare fraktioner. Vattnet får stå en dag varefter all synlig eterisk olja tas bort, t. ex. genom att uppsugande papper dras över ytan. Vattnet får sedan mogna någon månad för att doften ska utvecklas.
Franska blomvatten förekommer i åtminston fem olika styrkor:
• Tvåkilosvatten (eau 2 kilos): Ur 6 viktdelar färska blommor avdestilleras lika mycket vatten varav den första hälften används.
• Fyrdubbelt vatten (eau quadruple, eau 1 kilo, KPK, Aqua quadruplex, Aqua naphae quadruplex): Ur 6 viktdelar färska blommor avdestilleras 9 viktdelar vatten varav de första 6 används.
• Tredubbelt vatten (eau triple, eau superieure, Aqua triplex, Aqua naphae triplex): Ur 6 viktdelar färska blommor avdestilleras 4 viktdelar vatten.
• Dubbelt vatten (eau double, eau codex, Aqua duplex, Aqua naphae duplex): Ur 6 viktdelar färska blommor avdestilleras 3 viktdelar vatten, eller så späder man helt enkelt fyrdubbelt vatten med lika delar destillerat vatten.
• Enkelt vatten (eau simple): Dubbelt blomvatten späds med lika delar destillerat vatten.
Engelska lavendelvatten
Oftare än med andra aromatiska vatten låter man andra örter destillera med, och destillerar med en blandning av vatten och alkohol, så ofta och så mycket att "lavendelvatten" lika ofta är eau de cologne som aromatiskt vatten.
Ex tempora
• Eterisk lavendelolja skakas ihop med ljummet destillerat vatten. Mjölkighet orsakad av olöst olja åtgärdas efter ett par veckor med kylning och filtrering eller så får man skaka om vid användning. Bättre löslighet får man om den eteriska oljan löses i lite alkohol, propylalkohol eller turkisk rödolja innan den tillsätts vattnet.
Ursprung
Hydrolat och destillat görs i Frankrike och gamla franska kolonier som Marocko och Turkiet. Från Mellanöstern, annars en pålitlig leverantör av aromatiska vatten, hittar man inget; lukten är inte populär i muslimska länder eftersom den associeras med begravning. Indiska vatten kan vara hydrolat, destillat eller ex temporaberedningar.

Beskrivning Klar och nästan färglös vätska med lavendeldoft.
• Destillat: Kan ha vit ton och gröntonas när det blir gammalt.
• Ex tempora: Slår i gult och mörknar och tjocknar något med tiden.
Mått och vikt Som vatten - 100 ml väger ca 100 gram. Med 20 % alkohol: 100 ml väger 98 gram; 100 gram = 102 ml.
Löslighet • Ej blandbart med oljor. Eteriska oljor och annat fettlösligt löses inte heller i vattnet.
• Kan blandas obehindrat med glycerin, vatten, alkohol och annat vattenlösligt.
Innehåll

Hydrolat
Vatten.
• Eterisk lavendelolja - mycket lite, men det räcker för att ge lukt och smak.
• Vattenlösliga doftämnen (bl. a. fri ättiksyra, ammoniak, fenyletylalkohol) som går bort ur den eteriska oljan vid destilleringen och istället hamnar i vattnet. Det är dessa ämnen som ger hydrolat och destillat en lite annan lukt än ex temporaberedningar.
• Konserveringsmedel behövs inte.
Destillat
Vatten.
Alkohol: Till skillnad från rosenvatten och orangeblomsvatten, men i likhet med många andra aromatiska vatten genom tiderna, används ofta också alkohol vid destilleringen. Halten i det färdiga vattnet kan vara ända upp till 70 %.
Eterisk olja från både lavendel och andra örter, och i högre halter om alkohol har ingått vid destilleringen.
• Vattenlösliga doftämnen löses även av alkohol och följer alltså med i vattnet.
• Konserveringsmedel behövs inte.
Ex tempora
Vatten, destillerat eller mycket väl kokt: Från nästan hela innehållet till så lite som en tredjedel.
Alkohol kan som i andra vatten tillsättas för att lösa de eteriska oljorna (upp till 10 %) eller för att konservera vattnet (15-20 %). Även propylalkohol eller turkisk rödolja kan användas som lösningsmedel. När lavendelvattnet är snarare en eau de cologne kan alkoholhalten vara 70 %. Gränsen mellan de två är vag. Tonka/myskmadratinktur är en passande bassprit för lavendeldofter.
• Surhetsreglerande medel som citronsyra finns ibland i köpta aromatiska vatten.
Eteriska oljor - någon tusendel (1-3 droppar per dl) upp 6 %, någon gång ända till 20 %. Gränsen är flytande mot extraits (recept nedan) där halterna kan nå upp till 30 %.
Exempel på eteriska oljor i lavendelvatten och andra lavendeldofter:

 
  Toppnoter Mellannoter Basnoter
Lavendel

Engelsk lavendel, lavandin

Fransk lavendel, spiklavendel

Örtigt Dragon, kamomill, pepparmynta Isop, mejram, persilja Tonkaböna, vetivert
Friskt Kamfer, rosmarin, salvia Myrra Frankincense
Citrus
Krydda

Kalmus, kanel, kardemumma, kryddnejlika, muskotblom

Sandelträ
Sött Geranium, jasmin, muskatellsalvia, ros, ylang

Benzoin, cassie, labdanum

Fett     Ekmossa, patchouli, mysk, bävergäll, sibet
Pudrigt   Ambrette, iris Ambra, opoponax
Pudrighet är vanligt i lavendeldofter men enligt Piesse (1857) försämrar det lukten på engelskt lavendelvatten, som ska vara friskt, och missfärgar det snabbt.
Hållbarhet

Aromatiska vattens flasketiketter brukar uppge två års hållbarhet. Det klarar vattnet med råge om det förvaras mörkt och svalt. Det måste skyddas särskilt för ljus, som gör vattnet grumligt och slemmigt.
Hydrolat
Hydrolat är den mest hållbara formen. Starkt ljus gör vattnet gröntonat.
Destillat
Destillat håller sämre (surnar, blir slemmigt, luktar ruttna ägg) särskilt när det är utspätt. Farmakopéerna i början av 1900-talet gav följande anvisning: "Förvaras på svalt ställe i väl fyllda och slutna kärl, i skydd för ljuset. Har under förvaringen flyktig olja avskilts, skall den före dispenseringen lösas genom lindrig uppvärmning och omskakning." Lite alkohol kan skydda mot förruttnelse men också göra att vattnet surnar därför att det bildas ättiksyra.
Ex tempora
"Ex tempora" = för tillfället, d.v.s. "ska endast beredas i mindre, efter åtgången lämpad mängd". Vattnet måste göras på destillerat vatten för att bli hållbart. Något surt som citronsyra förbättrar hållbarheten. Alkohol konserverar vid 15-20 %:
• 15 % alkohol i 1 dl (100 ml) vatten:
37 ml vodka (40 %) + 63 ml vatten, d.v.s. ungefär 1 + 2 volymdelar.
22 ml denaturerad sprit (70 %) + 78 ml vatten, d.v.s. ungefär 1 + 3 volymdelar.
17 ml denaturerad sprit (95 %) + 83 ml vatten, d.v.s. ungefär 1 + 5 volymdelar.
• 20 % alkohol i 1 dl (100 ml) vatten:
50 ml vodka (40 %) + 50 ml vatten, d.v.s. lika delar.
Bensoetinktur, som med vattnet bildar ett slags jungfrumjölk. 3 % är det vanliga i äldre recept för konservering av vätskor. Här är det inte alkoholen så mycket som hartsen som konserverar (och ger vaniljlukt).

Varianter

Lavendelinfusion - utdrag i vatten
Lavendeltinktur - utdrag i alkohol
Eau de cologne - gränsen är vag
Extraits - färdiga alkohollösningar av doftämnen att använda som ingrediens i alkoholhaltig parfym; se recept där.

Inköp We don't sell, we tell!
• Hydrolat: Hos importörer av eteriska oljor för 30-55 kr per 100 ml och ibland i hälsokostbutiker till ungefär samma priser.
• Ospecificerade lavendelvatten: Hos importörer av eteriska oljor för runt 65 kr per 250 ml, i indiska livsmedelsbutiker för runt 25 kr per 250 ml.

Parfym Doftbeskrivning
Doften kan variera avsevärt beroende på innehåll och teknik, från friskt örtig, över sött blommig fougères, till fett tung när vattnet är "ambrerat" med mycket animaliska basnoter.
Användning
• Vattnet kan ofta användas som - och är ofta - eau de cologne.

Recept

Recept I
(destillat)
Eau de vie (konjak; runt 51 % alkohol) - 3,4 liter
Lavendelblommor - 225 gram
• Mynta (pepparmynta, krusmynta) eller citronmeliss - 115 gram
Orangeblommor - 85 gram
Rosmarinblommor - 57 gram
Vild timjan - 57 gram
Destilleras, försiktigt i början. Ger 1,7 liter utmärkt lavendelvatten.
(Källa: Kennett 1975 efter Antoine Hornot Déjan: Traité des Odeurs, 16-1700-tal)
Recept II
(destillat)
• Renad vinsprit (runt 51 % alkohol) - 2.500 ml
Rosenvatten - 500 ml
• Engelsk lavendelolja - 115 ml
Blandas och destilleras tillsammans. Endast de första 2,5 liter som destillerar över tas till vara. Mycket fint destillat, kallat Smyth's lavender.
(Källa: Piesse 1857)
Recept III
(ex tempora)

• Renad vinsprit (runt 51 % alkohol) - 3.000 ml
Rosenvatten - 500 ml
• Engelsk lavendelolja - 115 ml
Blandas och filtreras och är därefter färdigt för försäljning som lavendelvatten.
(Källa: Piesse 1857)

Recept IV
(ex tempora)
• Renad vinsprit (runt 51 % alkohol) - 3.000 ml
Rosenvatten - 500 ml
• Fransk lavendelolja - 115 ml
Ett enklare vatten (Common lavender water), som föregående men med fransk lavendelolja.
(Källa: Piesse 1857)
Recept V
(ex tempora)
Sprit (90-91 %) - 850 gram
Orangeblomsvatten - 100 gram
Lavendelolja - 25 gram
• Portugalolja (pomeransolja eller apelsinolja) - 5 gram
Bergamottolja - 5 gram
Eau de lavande double = extra starkt (eterisk olja ca 4 %).
(Källa: Hector 1903) 
Recept VI
(ex tempora)
Sprit - 810 gram
Vatten - 100 gram
Ambratinktur - 60 gram
Lavendelolja - 30 gram
Ambrerat lavendelvatten.
(Källa: Hector 1903)
Recept VII
(ex tempora)
Spiritus vini (t. ex. konjak, runt 51 % alkohol) - 3,4 liter
Rosenvatten - 1 liter
Lavendelolja - 115 gram
(Källa: Pio 1922)
Recept VIII
(ex tempora)
Alkohol - 3.000 gram
Rosenvatten - 200 gram
Lavendelolja (Mitchamolja) - 130 gram
Kumarin - 5 gram
3.335 gram. Old English Lavender Water.
(Källa: Fischerström 1968, Bresle och Stenson 2002)
Recept IX
(ex tempora)
Alkohol - 7.000 gram
Vatten - 1.500 gram (1,5 liter)
Tolutinktur - 200 gram
Bensoetinktur - 200 gram
Mysktinktur - 150 gram
Bergamottolja - 100 gram
Lavendelolja - 100 gram
Citronolja - 65 gram
Perubalsamolja - 30 gram
Kumarin - 16 gram
Cassiaolja - 5 gram
Neroli - 5 gram
Genarylacetat - 5 gram
9.376 gram, varav tinktur 6 % och eteriska oljor 3 %. Trots det franskklingande namnet Eau de Lavande Royale ett engelsk recept med traditioner tillbaka till 1500-talet, då det bland annat användes som malmedel.
(Källa: Fischerström 1968)
Recept X
(ex tempora)
Alkohol - 500 gram
• Syntetisk ambra - 155 gram
Lavendelolja - 85 gram
Mysktinktur - 50 gram
Perubalsamolja - 32 gram
• Tinktur av sibet - 25 gram
Citronolja - 10 gram
Vanillin - 10 gram
Kumarin - 8 gram
Geraniumolja - 5 gram
Eau de lavande double ambrée = dubelt ambrerat lavendelvatten.
(Källa: Fischerström 1968)
Recept XI
(ex tempora)
Alkohol (90 %) - 900 gram
Orangeblomsvatten, tredubbelt - 100 gram
Lavendelolja, fransk - 25 gram
• Artificiell rosenolja - 5 gram
Rosmarinolja - 2 gram
Ylang-ylangolja - 1 gram
Jasmin absolut - 1 gram
• Oleoresin av iris (iris absolut) - 1 gram
Muskotnötsolja  - 0,25 gram
Blanda doftämnena och alkoholen och låt mogna en månad. Tillsätt orangeblomsvattnet. Filtrera eventuellt.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept XII
(ex tempora)
Alkohol  
Orangeblomsvatten - 30 ml
Bensoesyra - 15 ml
Lavendelolja - 15 ml
Patchouliolja - 2,5 ml
Lagerbladsolja - 2,5 ml
Kryddnejlikolja - 15 droppar
Vintergrönolja - 15 droppar
Ylang-ylangolja - 10 droppar
Lös upp bensoesyran och de eteriska oljorna i alkoholen. Tillsätt orangeblomsvattnet, skaka väl och låt stå fem dagar. Sila genoom duk. Låt stå till sig några veckor. Amerikanskt lavendelvatten.
(Källa: Buckman 1975)
Recept XIII
(ex tempora)
Lavendelessens - 2 delar
Ylang-ylangessens - 2 delar
Jasmin absolut - 1 del
Söt lavendeldoft.
(Källa: Wildwood 1994)

Litteratur: Se t ex Berlin (1851), Fischerström (1968), Gaugin (1947), Kennett (1974), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Wildwood (1994).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 24).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/lavendelvatten.html
Datum: 2018 12 13 - Uppdaterad: 2009 10 7
Cookieinfo
Made with a Mac