Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer - Ullfettskrämer

Lanolinkräm


Synonymer  Lanolinkräm, lanolinsalva
Farmakopénamn Unguentum lanolini 
Engelska namn Emulsion, lanolin cream
Andra namn Nordiska språk
Lanolincreme (danska)
Andra namn Lanolinsalva - utan vätska
• Lanolin kan på engelska och ibland också på svenska betyda ullfett (utan vatten) som ger de fetare ullfettskräm och ullfettssalva.

Tradition Ullfett har använts mycket i krämer sedan det började framställas industriellt i slutet av 1800-talet. Det är det fett som mest liknar människans och krämer med ullfett blir mycket skyddande.
Framställning Feta ingredienser smälts ihop och uppvärmd vätska strilas i. Värmekänsliga ämnen tillsätts när blandningen svalnat lite. Röres, röres och röres tills krämen är helt sval.
Beskrivning Fet ljusgul kräm som kan variera i konsistens från fast till tjockflytande.
Löslighet • Vätska (vatten, glycerin, ättika, alkohol...) och vattenlösliga ämnen (aloegelé...) löser inte fettet och löses inte men lanolinet tar upp och emulgerar dem till en kräm.
• Fettlösliga ämnen (fett, oljor, vaxer, eteriska oljor, hartser, vaselin, paraffin, salicylsyra...) kan smältas med.
pH och inkompatibiliteter
• En stor fördel med lanolin och ullfett är att sura ämnen kan ingå utan att emulgeringen förstörs och krämen skär sig.
Innehåll

Krämbas
• Fett: Lanolin, d.v.s. ullfett med 25 % vatten (upp tll 45 % av krämens vikt eller volym): Fungerar både som fett ämne för huden och som emulgeringsmedel för vätskan i krämen. Annat fett eller olja kan också tillsättas och även bivax för fastare konsistens.
• Vätska (15-30 % av vikten eller 20-50 % av volymen): Vatten, aromatiska vatten (rosenvatten...), vattenutdrag på växter (macerat, infusion, dekokt), fruktsafter (gurksaft...), vattenrika ämnen (aloegelé...). Utnyttja möjligheten att använda sura vätskor som vassla och citronsaft; med ullfett blir det inga problem med emulgeringen.
Tillsatser
• Vattenlösliga ämnen (fuktgivande som glycerin, sorbitol, salt, honung, sura som askorbinsyra, borsyra, karbamid, mjölksyra, salicylsyra, bensoesyra, svagt alkaliska som borax) kan tillsättas med vätskan. En av de stora fördelarna med lanolin är att sura ämnen inte påverkar krämens konsistens.
• Värmekänsliga ämnen (E-vitamin, eteriska oljor, tinkturer...) tillsätts först när krämen svalnat lite.
Konserveringsmedel
• Odestillerat vatten och vattenutdrag måste konserveras (bensoesyra, natriumbensoat, torrt Atamon 0,5 %, flytande Atamon 1 %). En kombination av parabener, det vanliga i köpta krämer, skyddar både vatten och fett.
• Fettdelen hindras från att härskna med antioxidationsmedel (E-vitamin, rosmarinextrakt). Inte nödvändigt vid sval förvaring och även i rumstemperatur klarar sig krämen i månader utan att fettet försämras.

Varianter Både krämer och salvor kan göras av både lanolin och rent ullfett. Skillnaden består i vattenhalten.
• Lanolinkräm - lanolinet innehåller vatten, vätska tillsätts också i krämen - den minst feta varianten.
Lanolinsalva - lanolinet innehåller vatten, ingen vätska tillsätts.
Ullfettskräm - ullfettet är vattenfritt, vätska tillsätts i krämen.
Ullfettssalva - ingen vätska i vare sig ullfett eller salva - den fetaste varianten.
• Med riktigt mycket vätska tillsatt får man en lotion.
Hållbarhet Lanolinkrämer brukar inte konserveras trots att lanolinet innehåller vatten, som är destillerat. Rätt hanterad bör en lanolinkräm hålla i ett par år. Pilla inte i den med smutsiga fingrar. Som alla feta emulsioner är lanolinkrämerna känsliga för värme som kan få vatten och fett att separera. Det behöver inte betyda att krämen blivit dålig; det är bara att av vätskan, värma återstoden och röra i lite ny vätska. Förändrad lukt däremot är ett säkert dåligt tecken.

Hudvård Hudläkemedel
Feta skyddande krämer, t. ex. bra som som handkräm eller fotkräm.
Hudtyp För all torr hud, inklusive narig och självsprucken.
Hudreaktion Känslighet mot ullfett och lanolin förekommer.

Recept

Recept I

• Lanolinum (lanolin) - 66
• Aqua destillata (destillerat vatten) - 65
• Paraffinum liquidum (flytande paraffin) - 6 gram
• Ceresinum album (vit ceresin) - 1 gram
Till den sammansmälta blandningen blandas noga destilerat vatten. Kompositionen av ullfettskräm är bättre. Farmakopénamn: Lanolin-salva (Unguentum Lanolini).
(Källa: Pharmaca Composita 1896 efter D:r Carlander, Göteborg)
Anm. Kallas salva men innehåller vatten så hör till dagens krämer. Recept på regelrätt lanolinsalva ges också.

Recept II
(citronhudkräm)
• Söt mandelolja - 30 gram
Kakaoolja - 20 gram
Lanolin - 10 gram
Citronsaft, väl silad - av 1 citron
Salicylsyra - 14 gram
Rosenolja - 10 droppar
Totalt ca 100 gram. Lanolin och oljor smältes ihop. Citronsaft tillsätts. Saliclylsyra rörs ner i en sked av blandningen och detta blandas sedan med det hela. När krämen är sval tillsätts rosenoljan. Behaglig och lättabsorberad.
(Källa: Wenström 1938)
Anm. Salicylsyran kan minskas, ersättas med annat konserveringsmedel eller strykas om man använder färdigkonserverad koncentrerad citronsaft på flaska. En del av oljan kan bytas ut mot mer lanolin.
Recept III
(grundrecept)
Lanolin - 400 gram
• Destillerat vatten - 200 ml
Olivolja - 100 gram
• Parfym (t. ex. eterisk olja) - efter behag
Totalt 700 gram plus parfym. Lanolin och olja smälts samman försiktigt. Vattnet värms upp och tillsätts i en tunn stråle och under ständig omrörning. Omrörningen fortsätter tills krämen är sval. Parfymämnen tillsätts efter någon avkylning.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept IV
(grundrecept)
Lanolin - 300 gram
Mandelolja - 300 gram
Rosenvatten - 300 ml
Vitt bivax - 60 gram
• Parfym (t. ex. eterisk olja) - efter behag
Totalt 960 gram plus parfym. Lanolin, olja och vax smälts samman försiktigt. Rosenvattnet värms upp och tillsättes i en tunn  stråle och under ständig omrörning. Omrörningen fortsätter tills krämen är sval. Parfymämnen tillsätts efter någon avkylning.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept V
(skin food)
Lanolin - 1 volymdel
Kokosfett - 1 del
Aloegelé - 1 del
E-vitamin - 4.000 IE per 100 ml
Totalt 3 volymdelar. Smält ihop lanolin och kokosfett. Ta från värmen och tillsätt aloegelé och E-vitamin.
(Källa: Berkely Holistic Health Center 1978)
Anm. Med reservation för att lanolin i engelskspråkiga recept också kan betyda vattenfritt ullfett. Skin food var ursprungligen en kräm från engelska Innoxa på 1920-talet och blev sedan namn på alla krämer med lanolin eller ullfett. 1938 när Food, Drug and Cosmetic Act började gälla i USA fick Elizabeth Ardens Orange Skin Food döpas om till Orange Skin Cream - det var ju ingen mat.
Recept VI Rosenvatten eller orangeblomsvatten - 2-3 volymdelar
Lanolin - 2 delar
Kokosfett - 2 delar
Aprikoskärnolja - 2 delar
Totalt 8-9 volymdelar. Smält ihop lanolin, kokosfett och olja. Ta från värmen och tillsätt rosenvattnet. Vispa till kräm.
(Källa: Berkely Holistic Health Center 1978)
Anm. Med reservation för att lanolin i engelskspråkiga recept också kan betyda vattenfritt ullfett.
Recept VII Lanolin - 150 ml
Mandelolja - 90 ml
Orangeblomsvatten - 90 ml
• Stark myntainfusion - 30-60 ml
Totalt 360-390 ml. Smält ihop lanolin och olja. Ta från värmen och tillsätt vätska. Vispa till kräm.
(Källa: Berkely Holistic Health Center 1978)
Anm. Med reservation för att lanolin i engelskspråkiga recept också kan betyda vattenfritt ullfett.
Recept VIII Mandelolja eller aprikoskärnolja - 90 ml
Rosenvatten eller örtte (infusion, dekokt) - 60 ml
Lanolin - 30 ml
Aloegelé - 30 ml
Totalt 210 ml. Smält ihop lanolin och olja. Ta från värmen och tillsätt aloegelé och vätska. Vispa till kräm.
(Källa: Berkely Holistic Health Center 1978)
Anm. Med reservation för att lanolin i engelskspråkiga recept också kan betyda vattenfritt ullfett.
Recept IX Aloegelé - 50 ml 
Olja - 25 ml 
Kokosfett - 15 ml
Bivax - 5 ml
Lanolin - 5 ml 
Eterisk olja (eventuellt) - 1-3 ml 
Total 100 ml plus eventuell eterisk olja. Smält ihop kokosfett, olja och vax. Rör ihop lanolin och aloegelé för sig (undvik mixer; den blir nästan omöjlig att rengöra). Låt den varma oljeblandningen rinna ner i lanolinblandningen under elvispning. När krämen emulgerar blir den vit och får majonnäs-konsistens. Vispa tills svalt; tillsätt eterisk olja vid halvsvalt. Häll på burk; det stelnar snabbt. Fet men absorberas bra och lämnar ingen fet hinna på huden. 
(Källa: Shenet 2000)
Recept XI
(4-3-2+1-kräm)

• Vätska, t. ex. rosenvatten, citronsaft, gurksaft, vattenutdrag på örter (infusion, dekokt), aloesaft/gelé - 60 ml (43 % volym)
Vegetabilisk olja, för torr hy t. ex. lika delar fet oliv, halvfet sesam, torr gurkört - 45 ml (32 %)
Lanolin - 30 ml (21 %)
eller
Ullfett + vätska - 23 ml + 7 ml (21 %)
Salicylsyra - 2 ml (1,5 %)
Eterisk olja, för torr hy t. ex. sandelträ - 2 ml = 50-60 droppar (1,5 %)
E-vitamin - 1 ml (0,75 %)
Totalt 140 ml: 4 msk vätska, 3 msk olja, 2 msk lanolin + 1 tsk tillsatser. Välj vätska, olja och eterisk olja passande för torr hy. Färdiggeléad aloegelé blir flytande ihop med det sura men det gör inget för konsistensens skull; lanolinet förtjockar. Salicylsyran konserverar. 1,5 % är starkt och flagar av rätt bra; mängden kan halveras.
Värm vätskan eller minst hälften av den (30 ml) till kokande och lös salicylsyran däri. Löser den sig inte, tillsätt mer vätska. Tillsätt resterande vätska till en ljummen blandning. Smält ihop lanolin/ullfett och olja och rör ner blandningen i vätskan. Tillsätt eterisk olja och E-vitamin när allt svalnat lite. Rör eller vispa tills krämen är slät och helt sval. Variant med andra syror nedan. För salicylsyresalva med vaselin, som Eight Hour Cream, se lanolinsalva.
(Källa: Shenet 2009)

Recept XII Citronsaft eller koncentrerad vassla - 60 ml (43 % volym)
Vegetabilisk olja, för torr hy t. ex. lika delar fet oliv, halvfet sesam, torr gurkört - 45 ml (32 %)
Lanolin - 30 ml (16 %)
eller
Ullfett + vätska som i föregående recept - 23 ml + 7 ml (16 %)
Aloesaft/gelé - 5 ml (4 %)
Glycerin - 4 ml (3 %)
Eterisk olja, för torr hy t. ex. sandelträ - 2 ml = 50-60 droppar (1,5 %)
E-vitamin - 1 ml (0,75 %)
Totalt 140 ml. Variant av 4-3-2+1-kräm ovan, eftersom salicylsyra inte kan köpas på apotek längre (däremot salicylsyrevaselin - se lanolinsalva för Eight Hour Cream). Vassla (med 10 % mjölksyra) ger ungefär 4 % mjölksyra i krämen, citronsaft (med 7 % citronsyra) ungefär 3 % citronsyra. Välj olja och eterisk olja passande för torr hy. Färdiggeléad aloegelé blir flytande ihop med det sura men det gör inget för konsistensens skull; lanolinet förtjockar.
Värm upp vätskan. Smält ihop lanolin/ullfett och olja och rör ner blandningen i vätskan. Tillsätt eterisk olja och E-vitamin när allt svalnat lite. Rör eller vispa tills krämen är slät och helt sval. Ställ kärlet i ett kärl med kallt vatten så svalnar den snabbare. Den kan skära sig lätt efter en stund men går ihop igen efter en minut eller två. Skär den sig senare i burken beror det på slö eller för tidigt avbruten vispning! Färg och konsistens som majonnäs. Fet, men mycket lite behövs på torra händer, armbågar etc.
(Källa: Shenet 2009)

Litteratur: Se t. ex. Gaugin (1947), Gentz och Lindgren (1946), Gunn (1973), Johansson (1926), Jones (2010), Lindgren (1918,), Svanberg (1932), Svanberg (1948), Svenska farmakopén X (1925).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/lanolinkram.html
Datum: 2018 04 23 - Uppdaterad: 2011 01 16
Cookieinfo
Made with a Mac