Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eau de cologne - Historia

Colognehistoria


I vilket fall som helst tycks Eau de Cologne ha uppfunnits av en italienare, döpts i Frankrike och tillverkats i Tyskland.
(Thompson, 1928)

Klostersprit Historien om eau de cologne börjar med quinta essentia, destillerad alkohol, som man på 1300-talet upptäckt tog till sig krafterna ur det man lade i den. Dessa klosterspriter intogs först som magstärkande snaps och undermedel mot pest men utvecklades snabbt åt alla möjliga håll. Äldst är det ungerska vattnet, ett rosmarindoftande linimet för onda leder. Otaliga andra har skapats genom åren - se ingångssidan till cologne. Inom parfymeriet räknas det till citrusfamiljen.
Aqua mirabilis,
aqua admirabilis

På 1600-talet hade spriterna nått status som rena undervatten, aqua mirabilis eller aqua admirabilis. De togs invärtes (60 droppar i lite vatten varje dag för hälsa och långt liv), inhalerades (bra mot pest, huvudvärk, hjärtklappning), masserades på reumatism och ledvärk, parfymerade kläder och skvättes i rum mot sjukdomsframkallande dålig lukt. Marknadsföringen av vattnen som invärtes medel upphörde när det började lagstiftas om innehållsdeklaration av läkemedel, vilket skedde i Tyskland på 1700-talet och i Frankrike 1810; ingen colognetillverkare ville avslöja sitt recept. I svenska annonser på 1920-talet verkar det "fördelakigt på lynnet och sjukrummets trista atmosfär och idag har det "a positive effect on body, mind and soul".
En tysk stad gav namnet - Kölnisch Wasser, eau de Cologne, Aqua Coloniae, vatten från Köln.
Det finns två huvudhistorier om hur det föddes, en fransk och en tysk, båda fulla av motsägande fakta.

Roger & Gallets franska historia
d

 

Milano
Historien om Kölnervatten börjar i 1600-talets Milano där Giovanni (Jean) Paolo Feminis (-1736) handlade med kryddor, ungerskt vatten och andra undervatten.
Köln
1690 hade Giovanni Paulo flyttat till Köln där han öppnade ett köpmanshus. Ett av hans aqua gick så bra att det började kopieras och omgärdas av allehanda rykten: I själva verket hade han inte gjort det själv utan fått det - eller köpt det av en munk hemma i Milano - eller av en kärlekskrank abedissa i klostret Santa Maria Novella i Florens, berömt för sina vatten - eller av en brittisk militärläkare som uppfunnit det i Indien som ett medel mot dysenteri...
Verklig fart på affärerna blev det 1709 när brodern Giovanni Maria (Jean Marie) Farina (1685-1766) anlände, eventuellt ihop med en tredje broder Jean Baptiste. Rörelsen Farina specialiserades nu helt på luktvatten och började exportera Aqua admirabilis Coloniae 1730 eller 1732. 1736 avled Giovanni Paulo och Giovanni Maria ärvde butiken. 1742 började vattnet kallas Kölnisch Wasser.
1763 fick vattnet sitt stora genombrott. Det var sista året av sjuårskriget med Frankrike och Köln var fullt med franska ockupationssoldater som under dåliga hygieniska förhållandena använde det som toalettvatten. Vid hemresan året därpå tog med sig eau de Cologne och på det sättet nådde det Frankrike.
Paris
Tunga animaliska dofter hade sedan mitten av 1700-talet börjat bli ansedda som skadliga och ersatts av lätta och blommiga. Alla slags friska vatten var populära och drottning Marie Antoinette blev särskilt förtjust i vattnet från Köln och gjorde det populärt i höga kretsar. Om Napoleon några år senare berättas att han hällde en flaska cologne - levererad av Houbigant - över huvud och axlar varje morgon för att piggna till, särskilt i fält. 4 liter om dagen gick åt.
1806 startades en Parisrörelse av en brorson - osäkert vilken brors son - vid namn Jean Antoine Farina; det är detta år som Roger & Gallet uppger som startår för sin cologne. Den frodades i årtionden och såldes sedan till en Léon Colas som sålde den vidare 1862. Det är när Parisrörelsen går ur händerna på familjen Farina som den långa konflikten börjar. Köpare var kusinerna Armand Roger och Charles Gallet, som grundat parfymeriet Roger et Gallet samma år. En process inledd av familjen Mûhlens i Köln om rätten till namnet Farina vanns av bröderna 1880. Firman säljer fortfarande Eau de Cologne Jean Marie Farina, det Kölnervatten som dominerar i Frankrike.

Mühlens tyska historia
          d

Den tyska historien handlar om vattnet 4711 som var den första masspridda parfymen under eget varunamn. Richard Wagner (1813-1883) lär ha konsumerat väldiga mängder av just detta vatten.
Köln
Historien om familjen Mühlens i Köln är att bankdirektör Mühlens äldste son Wilhelm fick receptet, eller licens att använda namnet Farina, i bröllopsgåva. Det ges ett exakt datum: 8 november 1792. Givaren (eller säljaren, enligt belackare) Jean (Johann) Marie Farina var en munk som bodde hos familjen; religionsförföljelserna var svåra i Frankrike i slutet av 1700-talet och många franska munkar levde i landsflykt i Tyskland.
Wilhelm som var apotekare förstod att uppskatta gåvan och började tillverka vattnet i lokalerna på Jühlichsplatz 4711 vid Glockergasse, Klockgatan. Uppgifterna om när tillverkningen började varierar, som allt i den här historien: 1792 när han fick receptet, 1803, eller kanske redan 1772 som företaget självt uppger som födelseår för Kölnisch Wasser 4711. När tillverkningen än började så var Kölnervatten sedan länge etablerat som ett av många aqua mirabilis, just sådana som Giovanni Paolo Feminis handlat med i Milano och Köln hundra år tidigare. Trots att det inte fick marknadsföras som invärtes läkemedel i Tyskland dracks det fortfarande mest. Här inträffar förresten ytterligare en fransk ockupation av Köln som kan ha främjat vattnets spridning: De 20 åren 1794-1814 som Köln var införlivat i den nya franska republiken.
Etiketten i grönt och guld skapades 1839. Den första flaskan från 1820 var ett litet glasrör med vaxsigill - bilden t.v.
Kontrollerbart är att långt senare, 1881, registrerades Eau de Cologne & Parfümerie Fabrik Glockergasse 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferdinand Mühlens: "Eau de cologne- och parfymfabriken Klockgatan 4711 mittemot Ferdinand Mühlens hästhåll" - Ferdinand var Wilhelms sonson som tagit över 1873.
Redan innan registreringen av namnet 4711 exporterades det; från mitten av 1800-talet till Asien och från 1870-talet till USA, där man på grund av de höga införselavgifterna började tillverkning 1879. Året därpå anlades en fabrik i lettländska Riga, vid den tiden hörande till Ryssland, och 1905 en i Stockholm.
Firman förblev familjeägd länge men köptes kring millennieskiftet upp av amerikanskt kapital.

What's in a name?

Pengar. Vem som helst som hette Farina kunde snart göra sig en hacka på att sälja eller hyra ut sitt namn. 1875, ungefär när Mühlens registrerade sitt företag i Köln och Roger & Gallet köpte Parisrörelsen, fanns det 48 fabriker i Köln som tillverkade eau de Cologne, 35 under namnet Farina. Under 18- och tidigt 1900-tal hade varenda svensk tvål- och tandkrämsfabrik sitt kölnervatten.
Att ha adress vid Jühlichsplatz var också lönsamt; colognetillverkarna ville ha den på flaskorna.
4711
var det nummer som givits Jühlichsplatz av den franska ockupationsmakten. Wilhelm Mühlens apotek på Glockengasse låg enligt företagsregistreringen gegenüber der Pferdepost, mittemot hästhållet, och Kölnervatten kunde snart säljas bara genom att ha ordet gegenüber i namnet. Det finns faktiskt ett tredje företag som påstår sig vara originalet, Farina Gegenuber (Farina mittemot) med Kölnisch Wasser från 1709.

Luktvattnet i varje hem

Fram till 1950-talet fanns 4711 i vartenda svenskt hem. Man hade kanske inte vattenledning, men en flaska kölnervatten hade alla råd med. Alla kvinnor hade det handväskan som den tidens handsprit att att ordna det mesta med - desinfektera, torka av barnen, ta bort fläckar, badda pannan och fräsha upp sig varma sommardagar. Ännu i början av 1970-talet fanns det 4711-automater på damtoaletterna på svenska pubar och restauranger.
Som det sägs på ett enkelt och utmärkt kölnervatten som ännu säljs på finska apotek:
- förmånligt alternativ till våtservetter,
- friskar upp i sommarhettan,
- avlägsnar fett från ansiktshyn,
- underlättar elrakning som "pre-shave",
- desinficerar huden efter rakning.


Nike Dunk SB Mid (2007)
4711 började säljas i Sverige 1880 och åren 1905-1973 hade Ferdinand Mühlens till och med en svensk filial med tillverkning i Stockholm - den var i stort sett det enda som blev kvar av företaget sedan det exproprierats av USA efter första världskriget; mellankrigstiden fick ägnas åt att bygga upp exporten igen.
Den svenska försäljningen i slutet av 1900-talet (50.000 100 ml-flaskor om året) är ingenting jämfört med förr. Mest köps det av äldre människor. Det är värt att upptäckas av en ny generation.
Obserwera!
Drottning Sophias
Eau de Cologne.
Allmänhetens uppmärksamhet fästes på denna inom flere kretsar sedan år kända och anwända Eau de Cologne, som nu först blifwit i handeln tillgänglig. Utom den fina och rena luft den medför, anses den som ett werksamt medel mot hufwud- och tandwärk, solbränna, fräknar, finnar, ömkhla, gagnelig för tändernas skötsel.
E. Boije af Gunäs.
H. M:t Drottning Sophias af Swerige Hofflefvantris
Ofwanstående owanligt utmärkta Eau de Cologne, äfwensom Hvit Blankswärta, fabriserad af samma personlighet, försäljes i Umeå hos

Lina Bjuhr.
Farmakopéerna I södra Europa har flera likartade cologner varit officinella, i Frankrike från 1839 till in på 1900-talet. Svenska farmakopén har inte upptagit någon Spiritus coloniensis men en liknande Spiritus odoratus fanns att köpa på apotek en bra bit in på 1900-talet.
Recept Mycket hemlighetsmakeri har omgärdat Kölnervattnet. Många recept påstås vara "originalet", "det klassiska receptet" och "receptet enligt huset Farina". In på 1990-talet berättades historien om hur Ferdinand, sjätte generationen Mühlens ... en gång i veckan låste in sig i ett gallerförsett rum ... blandade till det koncentrerade extraktet ... som lagrades på fat av Schwarzwald-bok ... innan det skeppades ut i världen för utspädning hos licensfirmor ...
Dagens EU-lagstiftning som tvingar parfymtillverkare att innehållsdeklarera de mest allergena ingredienserna avslöjar sådana sagor på ett pinsamt sätt - limonen, linalol, citral, hydroxycitronellal, geraniol och citronellol lär knappast ha ingått i något gammalt munkrecept. Har man tillgång till stark alkohol och en handfull eteriska oljor är det dock lätt att göra en cologne som luktar som originalet, ja, kanske mer som originalet. Se receptsamlingarna
Kölnervatten 4711
Cologne-ingång till andra berömda cologner som ungerskt vatten, carmelitervatten, Floridavatten, lavendelvatten, Lissabonvatten, Portugalvatten...
Blandade cologne-recept


Annons 1923

Litteratur: Se t ex Barillé (1995), Birch-Jensen (1991), Edgren (2007), Fischerström (1968), Haggard (1946), Jones (2010), Kennett (1975), Naves (1947), Thompson (1928), Valnet (1992), Vogelsang-Eastwood (1995).
• Artiklar: Obserwera!... (Skellefteå Nya Tidning 1873 11 26). Mats Nihlén: Hemligheten bevaras på nummer 4711 i Köln (Arbetarbladet 1992 07 28). Christine Desmouiller-Gren: Parfym - en historia om väldoft (Populär Historia 3:1999). Eva Heyman: Snart bara en bankkod (Göteborgs-Posten 2000 12 23).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 09 14).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/kolnervattentrad.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2011 06 26
Cookieinfo
Made with a Mac