Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Ansiktsvatten - Eau de cologne

Kölnervatten 4711


Synonymer  Eau de cologne, Maria Farina, luktvatten, åderkålång
Farmakopénamn Aqua Coloniensis, Alcoolatum fragrans, Spiritus coloniensis
Engelska namn Eau de cologne
Andra namn Romanska språk
Eau de Cologne, Teinture d'essence de citron composée (franska), Agua de Colonia (spanska),
Andra språk

Kölnisches Wasser, Kölnischwasser (tyska)

Tradition Kölnervattnets historia är fortfarande omstridd. Flera tyska företag vill ta åt sig äran, och inkomsterna, av den doft som gav namn åt hela gruppen cologner.
Framställning Som annan cologne: ursprungligen genom spritdestillering av växter. Senare övergick man till att destillera eteriska oljor. Idag löser man de eteriska olljorna i stark sprit.
Blandning och mognad
Det finns två huvudvägar:
• Eteriska oljor blandas för sig och får mogna minst en månad. Därefter tillsätts runt 15 delar 95 % alkohol och allt får mogna ytterligare en vecka.
• Eteriska oljor (1 del) och 95 % alkohol blandas direkt till alkohollösning i färdiga proportioner (15 delar alkohol) eller koncentrat (2 delar alkohol). Får mogna minst ett par veckor, helst ett halvår.
Vattenspädning
Efter mognad tillsätts vatten eller aromatiskt vatten droppe för droppe, runt 1 del till 3 delar alkohollösning.
Klarning
Lösningen kyls ner till strax över 0° och filtreras genom papper eller tyg.
Beskrivning Klar, ofärgad spritlösning med friskt doft.
Mått och vikt 95 % alkohol:100 ml väger 82 gram, 100 gram = 123 ml
90 % alkohol:100 ml väger 86 gram, 100 gram = 120 ml
70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram, 100 gram = 112 ml
40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram, 100 gram = 105 ml
För detaljer, se alkoholmått.
Löslighet • I colognen kan lösas vatten, glycerin, ättika, alkohol. Eteriska oljor löses inte fullständigt om alkoholhalten är under 70 %.
• Olösligt: fett, oljor, vaxer, hartser.

Innehåll

Alkohol
• Den färdiga colognen håller ca 70 % alkohol.
• Doftämnena blandas först i starkare alkohol (95-99 %) som helst ska vara ljummen, droppe för droppe med omskakning efter varje droppe. I brist på apotekssprit finns 60 % vodka att beställa på Systembolag. Vanlig 40 % vodka löser doftämnena dåligt.
Vatten
• Upp till 25 % destillerat vatten tillsätts ljummet i ljummen lösning, droppe för droppe med omskakning efter varje droppe.
Orangeblomsvatten är perfekt; destillerat och med rätt doft.
Eteriska oljor
Många cologner påstår sig vara "originalet" med "det klassiska receptet" och "receptet enligt huset Farina". Grundreceptet på doftblandningen är enkelt:
• Citrusoljor (ca 85 %): Citron (runt 25 %), neroli (runt 20 %) och bergamott (runt 10 %) är obligatoriska. Därefter vanligen apelsin (runt 25 %) och pomerans (runt 5 %), eller så ersätts de med samma mängd citron, neroli eller bergamott.
Rosmarin (runt 10 %) ger frisk skärpa. Ingår ofta men inte alltid men måste nog räknas som hörande till originalet.
• Annat extra friskt som basilika, t. o. m. kamfer. Mängden kamfer ska vara vara mycket liten. Den ska inte kännas igen som kamfer utan bara ge sting.
• Något kan tillsättas för sötma, oftast lavendel, ibland ros.
• Basnoter och fixering: Ekmossa, cederträ, mysk, patchouli, sandelträ, vetivert. De två senare fördunklar inte friskheten.
Övrigt
Ammoniak kan ingå här som i andra cologner för att göra doften friskare - inte mer än ett par doppar 25 % ammoniak per dl.
• Det enkla och goda Kölnervatten som kan köpas i finska livsmedelsbutiker och apotek innehåller också allantoin - utmärkt om det ska användas som rakvatten.
• Dagens "äkta kölnervatten" kan bestå av upp till 50 ingredienser. Innehöll "det klassiska receptet" verkligen limonen, linalol, citral, hydroxycitronellal, geraniol, citronellol...?

Varianter • Gränsen mellan Kölnervatten och cologner i allmänhet är begripligt nog luddig. Se hela gruppen cologne och samlingen blandade colognerecept!
• I flera av recepten nedan anges bara doftämnenas proportioner. Med andra lösningsmedel kan man skapa annat med colognedoft, t. ex badolja och hudolja. Något av spritsigheten går dock förlorad i olja.
Hållbarhet Förvara mörkt, svalt, tillslutet.

Hudreaktion Doftämnena är det som mest riskerar att irritera, särskilt gamla citrusoljor p.g.a. oxiderat limonen.

Recept

Recept I
(la première qualité)

Vinsprit, 60 over proof (51 %) - 6 gallons (27,25 liter)
Apelsinolja - 5 oz (141 gram)
Cedratolja - 5 oz (141 gram)
Neroliolja - 3 oz (85 gram)
Rosmarinolja - 2 oz (57 gram)
Bergamottolja - 2 oz (57 gram)
Petitgrainolja - 1 oz (28 gram)
Blanda och skaka om; låt stå i ro i några dagar och buteljera sedan. - Anm. Brittisk handelsvikt och -volym.
(Källa: Piesse, 1857)

Recept II
(la duxième qualité)
Majssprit - 6 gallons (27,25 liter)
Apelsinolja - 4 oz (113 gram)
Citronolja - 4 oz (113 gram)
Bergamottolja - 4 oz (113 gram)
Petitgrainolja - 2 oz (57 gram)
Rosmarinolja - 2 oz (57 gram)
Neroliolja - 0,5 oz (14 gram)
Blanda och skaka om; låt stå i ro i några dagar och buteljera sedan. - Anm. Brittisk handelsvikt och -volym. Colognens sekunda kvalitet kommer av att neroli ersatts av petitgrain samt av spriten; allt utom fransk vinsprit var på Piesses tid undermåligt till parfym.
(Källa: Piesse, 1857)
Recept III Citronmelisstinktur - 8 libr (2,8 kilo)
Rosmarinstinktur - 8 libr (2.8 kilo)
Koncentrerad sprit (90-91 % volym) - 3 libr (1.1 kilo)
Bergamottolja - 6 uns (178 gram)
Citronolja - 6 drachmer (22 gram)
Cedratolja - 4 drachmer (15 gram)
Neroliolja - 3 drachmer (11 gram)
Rosmarinolja - 2 drachmer (7,5 gram)
Totalt ca 7 kilo varav eteriska oljor 3 %. Destilleras. Skall enligt uppgift användas av firman Farina i Köln. - Anm. Gamla svenska mått.
(Källa: Berlin 1849)
Recept IV • Stark alkohol (91 %) - 9 pints (4,26 liter)
Tinktur av rosengeranium - till önskad doft
Apelsinolja - 2 ounces 228 minims (73,3 ml)
Limettolja - 2 ounces 228 minims (73,3 ml)
Bergamottolja - 2 ounces 228 minims (73,3 ml)
Neroliolja - 1 ounce 144 minims (38,5 ml)
Citronolja - 1 ounce 144 minims (38,5 ml)
Lavendelolja - 1/2 viktounce (15,5 gram)
• Renad benzoin - 1/4 viktounce (7,8 gram)
Rosmarinolja - 1/4 viktounce (7,8 gram)
Alkohol, benzoin, rosmarinolja och lavendelolja blandas och skakas om ordentligt. Därefter tillsätts det övriga undan för undan. Får dra flera veckor och fylls sedan på flaska. Receptet har publicerats av Farina, en av skaparna av Cologne. - Anm. Ska möjligen resultera i ett Kölnervatten även om det inte är troligt att Farina publicerade originalreceptet. Anm. Amerikanska medicinalmått.
(Källa: Felter och Lloyd 1898, 1900 efter Amer. Drug. Cir. vol. VIII p 85 och Amer. Jour. Pharm 1864 p 375)
Recept V Sprit - 900 gram
Vatten - 100 gram
Bergamottolja - 6,5 gram
Citronolja - 6,5 gram
Neroliolja - 3 gram
Petitgrainolja - 1 gram
Lavendelolja - 10 droppar
Rosmarinolja - 5 droppar
Rosenolja - 1 droppe
Total 1.018 gram varav eteriska oljor 2 %.
(Källa: Hector 1903)
Recept VI Sprit - 900 gram
Vatten - 100 gram
Neroliolja - 3,5 gram
Petitgrainolja - 3,5 gram
Cedratolja - 3,5 gram
Bergamottolja - 3,5 gram
• Portugalolja (apelsinblom, apelsin, pomerans) - 3,5 gram
Limettolja - 3,5 gram
Citronolja - 3,5 gram
Rosmarinolja - 1 gram
Lavendelolja - 15 droppar
• Önant-eter - 3 droppar
Totalt 1.026 gram varav eteriska oljor 3 %.
(Källa: Hector 1903)
Recept VII Sprit - 900 gram 
• Destillerat vatten - 100 gram 
Bergamottolja - 4 gram 
Limettolja - 3,5 gram 
Petitgrainolja - 3 gram 
Cedratolja -2,5 gram 
Neroliolja - 2, 5 gram 
Lavendelolja - 1 gram 
Geraniumolja - 1 gram 
• Jasminextrakt (pröva jasmin absolut) - 1 gram 
Ammoniak - 1 gram 
Rosenolja - 4 droppar 
Total 1.019 gram varav eteriska oljor 2 %.
(Källa: Hector 1903, Gaugin 1947) 
Recept VIII • Koncentrerad sprit
Neroliolja
Bergamottolja
Citronolja
Rosmarinolja
Pomeransolja
Farmakopénamn: Teinture d'essence de citron composée.
(Källa: Lindgren 1918 efter Franska farmakopén 1908)
Recept IX Citronolja - 2,5 uns (ca 75 gram)
Apelsinolja - 2,5 uns (ca 75 gram)
Neroli - 1,5 uns (ca 45 gram)
Bergamottolja - 1 uns (ca 30 gram)
Rosmarinolja - 1 uns (ca 30 gram)
Pomeransolja - 0,5 uns (ca 15 gram)
Vinsprit 60 % (konjak)- 3 gallons (13,65 liter)
Blanda och skaka väl. Citronoljan ska först tillsättas till spriten och destilleras, och sedan sättes neroli och rosmarinolja till destillatet. Giver utmärkta resultat. - Anm. Enligt svensk översättning. Uns kan vara handelsvikt = 28,35 gram eller apoteksvikt = 31 gram. Gamla mått.
(Källa: Thompson 1928, efter Piesse)
Recept X Alkohol denaturerad med kolokvint - 10.000 viktdelar
Bergamottolja - 30 viktdelar
Neroli - 25viktdelar
Rosmarinolja - 20viktdelar
Citronolja - 20viktdelar
Lavendelolja - 10 viktdelar
Totalt 10.105 viktdelar varav eteriska oljor 1 %.
(Källa: Meyer 1952)
Recept XI Alkohol denaturerad med kolokvint - 890 viktdelar
Vatten - 200 gramviktdelar
Bergamottolja - 12viktdelar
Citronolja - 5 viktdela
Rosmarinolja - 2 viktdelar
Neroli - 1viktdelar
Lavendelolja - 0,5 viktdelar
Ammoniak - 0,2viktdelar
Totalt 1.111 viktdelar varav eteriska oljor 2 %.
(Källa: Meyer 1952)
Recept XII • Fin alkohol (95 %) - 30.000 gram
• Destillerat vatten (för lösning av de eteriska oljorna) - 8.000 gram
Bergamottolja - 10 gram
Citronolja - 5 gram
• Portugalolja (apelsin, apelsinblom, pomerans) - 5 gram
Bensoetinktur - 5 gram
Neroli - 4 gram
Rosmarinolja - 2 gram
Lavendelolja - 2 gram
Petitgrainolja - 1 gram
Mysktinktur  - 1 gram
Rosenolja, bulgarisk - 0,1 gram
Ylang-ylangolja - 0,05 gram
Total 38.035 gram varav eteriska oljor 0,1 %. Ingredienserna ska omskakas. Först tillsättes citronoljan och spriten, varefter den destilleras. Därefter tillsätts destillatet rosmarinolja och neroli. Detta ska vara ett originalrecept från 1700-talet.
(Källa: Fischerström 1968)
Recept XIII Alkohol (95 %) - 30.000 gram
Citronolja - 150 gram
• Portugalolja (apelsin, apelsinblom, pomerans) - 150 gram
Neroli - 100 gram
Rosmarinolja - 50 gram
Bergamottolja - 50 gram
Totalt 30.500 gram varav eteriska oljor 2 %. Ett recept från 1800-talets mitt.
(Källa: Fischerström 1968)
Recept XIV Vinsprit (60 %) - 13,65 liter
Apelsinskalsolja - 2,5 uns (71-78 gram)
Citronolja -2,5 uns(71-78 gram)
Neroliolja - 1,5 uns (42-47 gram)
Bergamottolja - 1 uns (28-31 gram)
Pomeransolja - 0,5 uns (14-15 gram)
Det vinnande förslaget i en engelsk tävling utlyst på 1920-talet om ett modernt luktvatten av kölnertyp. - Anm. Det brittiska unset kan här vara handelsvikt (28,35 gram) eller apoteksvikt (31,1 gram), här avrundade till närmsta gram.Gamla mått. Se även recept XVI nedan.
(Källa: Fischerström 1968)
Recept XV Sprit (94 %) - 36 liter
Apelsinblomsvatten - 4 liter
Bergamottolja  - 240 gram
Petitgrainolja - 120 gram 
Neroli -  120 gram
Jasminolja - 40 gram 
Lavendelolja - 40 gram 
Geraniumolja  - 40 gram
Rosmarinolja  - 10 gram
Rosenolja - 2 gram
Blandas och får mogna ett par månader. Det klassiska receptet på den eau de cologne som tillverkats i Köln sedan 1700-talet.
(Källa: Möller 1997)
Recept XVI Sprit (60 %)
Apelsinolja - 5 
Citronolja  - 5 
Neroli - 3 
Rosmarinolja  - 2 
Bergamottolja  - 2 
Pomeransolja  - 1 
(Källa: Okänd 1999)
Recept XVII Neroli  - 30
Bergamottolja  - 30 
Citronolja  - 30 
Lavendelolja - 9 
Rosmarinolja  - 1 
Citronmelissolja  - kan också ingå 
(Källa: Okänd 1999)
Recept XVIII Citronmelisstinktur (95 % alkohol) 
Neroli  - 20 
Bergamottolja - 10 
Citronolja  - 5 
Lavendelolja  - 1 
Rosmarinolja  - 1 
Stark och frisk doft.
(Källa: Shenet-läsare 2001)
Recept XVIX Vinsprit (60 %) - 12 liter
Bergamottolja - 800 gram
Neroliolja - 400 gram
Pomeransolja - 80 gram
Apelsinskalsolja - 20 gram
Citronolja - 20 gram
Det vinnande förslaget i en engelsk tävling utlyst på 1920-talet om ett modernt luktvatten av kölnertyp. - Anm. Säkert samma tävling som i recept XI ovan, men med vikterna mycket fritt tolkade av Bresle och Stenson, som upptar Fischerström bland källorna.
(Källa: Bresle och Stenson 2002)
Recept XX
(grundrecept)
Alkohol (95 %) - 70 gram (86 ml)
Orangeblomsvatten - 25 gram (25 ml)
• Eteriska oljor - 5 gram (6 ml)
Ammoniak 25 % - 1-2 droppar
Blandning eteriska oljor:
Citronolja  - 1,35 gram (45 droppar)
Apelsinolja - 1,35 gram (45 droppar)
Neroli  - 0,9 gram (30 droppar)
Bergamottolja  - 0,55 gram (18 droppar)
Rosmarinolja  - 0,55 gram (18 droppar)
Pomeransolja eller petitgrainolja - 0,3 gram (9 droppar)
Totalt 100 gram (117 ml) varav eteriska oljor 5 %. Doftämnen blandas och får mogna minst en månad, därefter tillsätts alkoholen och allt får mogna ytterligare minst en vecka. Alkoholen kan också tillsättas direkt till doftämnena och allt får då mogna minst ett par veckor. Efter mognad tillsätts vatten eller aromatiskt vatten droppe för droppe med omskakning. Lösningen kyls till strax över 0° och filtreras genom papper eller tyg. Grundrecept som kan varieras.
(Källa: Shenet 2002)
Recept XXI
(dagens kölnervatten)
Alcohol
Water
• Fragrance (Parfum)
Limonene
Linalool
Citral
Hydroxycitronellal
Geraniol
Citronellol
Så ser innehållsförteckningen ut idag för ett av de kölnervatten som skryter om sina fina traditioner. Se mer om dessa under Kölnervattnets historia.
(Källa: Innehållsförteckning 4711 2008)

Litteratur: Se t. ex. Berlin (1849), Fischerström (1968), Gaugin (1947), Meyer (1952), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/kolnervatten.html
Datum: 2018 06 24 - Uppdaterad: 2010 05 18
Cookieinfo
Made with a Mac