Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hudololjor
Badolja - Massageolja - Smörjelseolja


Synonymer  Ansiktsolja, kroppsolja, rengöringsolja
Engelska namn Body oil, skin oil, beauty oil, facial oil, plant oil nourisher
Förväxlingsrisk Örtolja (växtutdrag i olja) - som förstås kan användas som hudolja

Tradition Forntidens och antikens människor i Mellanöstern och södra Europa använde väldiga mängder olja - se örtoljans historia. Att vara insmord och glänsande var ett glädjetecken i dessa torra trakter och att smörja in andra ett sätt att vara artig och visa respekt. I det oljefattiga Norden hade man istället animaliska fetter som ister och smör som skyddade bra mot kyla. I söder lärde man sig göra doftande örtoljor men i Norden lade man inte ner mycket besvär på fettet. Bara vid sjukdom smältes det ihop en sårsalva eller giktsalva. Till vardags smorde man sig med det som fanns, t. ex. fläsksvålen.
När bönderna blev stadsbor på 1800-talet behövdes inte lika mycket fett men köpsalvorna var länge ordentligt feta. Först på 1950-talet fanns kemin och tekniken som gjorde det möjligt att tillverka lätta vattenrika emulsionskrämer, sådana vi är vana vid idag. De flesta var glada att slippa det gammaldags kladdet.
Sedan dess är kosmetikaindustrins svar på alla hudvårdsfrågor fukt fukt fukt, och den får man av vattenrika krämer och lotioner. För tillfället överröstas de av nya coola varumärken som säljer The Oil Cleansing Method (OCM) och hudvård med naturliga växtoljor. Alla oljorna är på något magiskt sätt både organiska och klimatsmarta och så unikt högteknologiska att inga andra firmor kommer ens i närheten...
Och köparen blir nöjd. För vilken shopaholic vill höra att det bästa hudmedlet är vanlig matolja?
Framställning Vegetabiliska oljor blandas och tillsätts eventuellt eteriska oljor för doft och vård.
Beskrivning Olja, salva eller cerat med eller utan doft.
Löslighet • Vattenlösliga ämnen (vatten, glycerin, ättika, alkohol...) löses inte i oljorna.
• Fettlösliga ämnen (fett, oljor,eteriska oljor, vaxer, hartser...) löses och kan blandas med.
Innehåll

Vegetabilisk olja är huvudsaken - vilken matolja som helst är nyttig för huden. I Sverige kan man idag utan besvär få tag på ett 30-tal olika oljor, var och en med sina egna unika egenskaper. Man väljer de man gillar (lukt, konsistens, känsla...) och vad hudtypen behöver.
Ullfett är extremt fuktbindande. Mer än 5 % gör oljan oklar.

 
Torra oljor
- kan kännas torra redan vid 10 %
Halvfeta oljor
Feta oljor
Druvkärn, gurkört, nyponfrö,
tistel (alla upp till 20 %)
Känslig Gurkört, nattljus, soja, tistel
(alla upp till 5 %)
Aprikoskärn, hasselnöt, jojoba,
mandel
, persikokärn

Avokado, oliv, raps, ris, shea, vetegrodd

Sliten och glåmig Gurkört, nyponfrö, tistel Aprikoskärn, hasselnöt, jojoba,
mandel
, persikokärn, solros
Avokado, makadami, oliv, vetegrodd
  Nedan ges recept på oljeblandningar för olika hudtyper att använda som de är eller att tillsätta ytterligare hudvårdande ämnen.
• Kryddörter och andra växter kan dras ut i vegetabilisk olja till örtolja - antikens metod. Även här kan man skräddarsy och välja örter med rätt hudvårdande egenskaper.
• Oljorna kan förtjockas till salvor och cerat. Grundreceptet är enkelt. Allt som behövs är bivax eller något fast fett och värme.
• En fördel med oljor är att de inte behöver konserveringsmedel, i motsats till krämer och lotioner som kräver mer ju mer vatten de innehåller. I tunnna oljeblandningar med mycket fleromättat fett, t. ex. för ansiktet, kan man tillsätta E-vitamin, som skyddar mot härskning och också är bra för huden. 1 % (en 1-ml-kapsel per dl) är lagom. Därmed har man gjort sin egen E-vitaminolja till en bråkdel av butikspriset och bättre också. Allt som ska stå på lager och i butik i månader och år kräver kemiska tillsatser.
  Hudoljor för kroppen
• Kroppsoljor kan tillsättas upp till 3 % eteriska oljor, sedan börjar det närma sig oljebaserad parfym. För doftsättning räcker 0,5 % (10-15 droppar per dl hudolja).
Rengör helt med olja
Gnugga in olja i handflatorna så att den värms och tvätta sedan hela ansiktet lugnt och metodiskt med oljan. Låt det ta tid. Håll därefter en varm och blöt tvättlapp mot ansiktet tills den har svalnat. Gnugga inte. Skölj av lappen i varmt vatten, krama ur och upprepa, 4-5 gånger.
 
Rengör delvis med olja
Grovtvätta ansiktet med tvål och vatten. Tag rikligt med olja på en bomullstuss och torka hela ansiktet med mjuk och varlig hand. Låt det ta tid. Byt bomullstuss när det behövs. Fortsätt torka tills bomullen är helt ren.
Hudoljor för ansiktet
• Ansiktsoljor parfymeras snålt eller inte alls. Hudvårdande eteriska oljor kan tillsättas; inte mer än 1,5 % (30-45 droppar per dl hudolja).
• Ansiktsoljor görs lättare och med tunnare och "torrare" oljor än kroppsoljor. Någon riktigt näringsrik och lättupptagen med mycket fleromättade fettsyror bör ingå (1-10 %), från torra som tistelolja och gurkörtsolja till mycket torra som nattljusolja och nyponfröolja.
Riskliolja (50 %) är bra på svullnader och mörka ringar under ögonen.
Hudoljor för rengöring
Fett löser fett, d.v.s. smuts och smink. Även de enklaste vegetabiliska oljor är bättre än rengöringsmedel eftersom de är effektiva men milda. Kvällsrengöringen kan göras helt eller delvis med olja. I inget fall ska man tvätta med vatten efteråt. Nattkräm behövs inte.
• Oljeblandningar till rengöring får inte bli för torra, det känns det för strävt. Det är bättre med halvfeta till feta oljor som inte absorberas så lätt.
• För rengöring helt med olja kan en blandning av 10-30 % ricinolja (mycket fet) och resten t. ex. solrosolja, olivolja eller vad man föredrar, en eller flera, vara bra. Se recept nedan.
• Oljan kan förtjockas till en rengöringskräm. Cold cream är en klassiker och lätt att göra.
E-vitamin är bra för både huden och oljan.
• Parfymera inte om oljan ska användas kring ögonen.
• Klåda i underlivet kan gå över hastigt om man slutar tvätta med tvål och istället gör sig ren med olja. Jordnötsolja och majsolja är exempel på sådant som prövats men vilken olja som helst som man inte är allergisk mot bör gå bra.
Hudoljor för graviditetsstrimmor (hudbristningar, striae) och ärr
• Grundolja: Vetegroddolja eller olivolja, eventuellt blandad med någon annan som går in lätt i huden, t. ex. solrosolja.
• Någon näringsrik olja med mycket fleromättat fett tillsätts (upp till 10 %): gurkörtsolja, nattljusolja, nyponfröolja.
• Vill man förtjocka är sheasmör ett lämpligt fett.
• Eteriska oljor (upp till 3 %, 60-90 droppar per dl) som sägs vara bra: Eternell, frankincense, grapefrukt, jasmin, lavendel, mandarin, morotsfrö, neroli, palmarosa, rosenträ, rosmarin, salvia.
Varianter Cellulitblandningar samlade för sig.
Massageoljor - för muskler, leder etc.
Badoljor - hudoljor hällda i badet.
Rengöringskrämer - tar inte bara bort utan lämnar också något kvar.
Kroppsskrubb - oljor med riviga tillsatser.
Hållbarhet Hudoljor från varuhushyllan håller sig i minst ett år enligt etiketterna men i praktiken alltid längre; tillverkarna fegmärker. Hållbarheten hos både köpt och egen olja beror på:
• Oljan. Näringsrika oljor med mycket fleromättat fett (typ gurkörtsolja) är känsliga och dyra. Tjockare oljor med mer mättade fetter (olivolja) håller sig bättre. Bäst håller sig högraffinerade oljor utan några näringsämnen kvar (färglös, smaklös och doftlös majsolja för tio kronor litern). Skräpoljorna är ändå bättre än industrins favorit flytande paraffin ("babyolja"), som inte ens är någon olja utan en petroleumprodukt utan fettsyror och därför obegränsat hållbar och därför i sin tur billig,
• Antioxidanter. Finns naturligt i oljor, mer ju mindre behandlade de är. Antioxidanterna minskar men tar inte bort risken för härskning. Egna kan tillsättas, mindre i tjocka oljor med mycket mättat fett, mer i tunna med mycket fleromättat: E-vitamin (0,5-1 % = en 1-ml-kapsel per 2-1 dl). Rosmarinextrakt (0,1-0,4 % = 2-8 droppar per dl). Eteriska oljor med antioxidant effekt måste doseras så högt (0,25-1 % = 5-20 droppar per dl) att de ger tydlig lukt och dessutom kan irritera. Mildast är frankincense.
• Förpackning: Ska vara ren (byt ut hellre än diska den gamla), liten (oljan hinner gå åt innan den blir dålig), tät (syre skadar oljan; glas är bättre än plast) och mörk eller förvaras mörkt (ljus förstör).
• Förvaringsplats: Sval och mörk, inte under badrumslampan, men kylskåskall olja är inte behaglig. En dl-flaska klarar sig bra en månad inne i badrumsskåpet.
Inköp We don't sell, we tell!
3 ml-flaskorna för 600 kr vid kosmetikadisken är inte bättre än halvlitersflaskorna för ett par tior i livsmedelsaffären.

Hudvård • Det är inte fukten vi tvättar bort utan fettet. Talgkörtlarna levererar dagligen en tsk fett inifrån vars uppgift det är att hålla ytan mjuk och skydda mot torka, fukt och kyla.
• Fett och fettlösliga ämnen tränger igenom huden också när de påförs utifrån, i motsats till vattenlösliga ämnen. Bäst absorberas det när huden är varm och fuktig som efter tvätt, dusch och bad. Pröva att smörja in ansikte, fötter eller vad som helst på kvällen och vakna förvånad: allt har absorberats, och inte av lakanen. Känns det flottigt, minska mängden. Det behövs mindre än man tror. Här är ju oljan 100 % ren och inte utspädd till ett par procent som i lotion. Ett par droppar räcker vanligen till hela ansiktet.
Hudbristingar (striae)
75-90 % av alla kvinnor och män får hudbristningar.
• När: I tonåren och under graviditet ("graviditetsstrimmor").
• Var: Pojkar får dem särskilt på ryggen, flickor på brösten, båda på mage, lår, höfter och bak.
• Hur: Hudbristningarna visar sig först som 1/2-1 cm breda röda och lite upphöjda linjer som sedan bleknar och plattas ut och blir nedsänkta och blanka. De orsakas av hormoner och viktökning som tunnar ut underhuden och får kollagenknippen att brista. De kan behandlas och även förebyggas med daglig massage. Läs först om vad som lämpar sig och definitivt inte lämpar sig för gravida.
Hudtyp • Mest typiskt används hudoljor till torr eller mogen hy och för specifika problem som hudbristningar och åderbråck.
• De mjukar upp torr och sprucken hud som på armbågar, knän och fötter. Foundation som flagar är ett säkert tecken på uttorkad hud. Lösningen är kanske inte en annan foundation på morgonen utan olja från livsmedelsbutiken att på kvällen.
• Också för fet hy kan ren olja vara mycket bra om man väljer rätt sort. Varför är huden fet? Antagligen för att den behöver fettet. Avfettar man den kommer nytt fett att akutproduceras och den onda cirkeln är i gång.
Massage Eteriska oljor tillsätts för doften och för sin effekt på hud, kropp och själ. Citronolja eller mandarinolja masserade över leverområdet stimulerar t. ex. utrensning som - kanske - kan lindra akne och eksem.
Bad Bästa tillfället att smörja in sig med olja är efter badet - varm och fuktig hud drar åt sig olja och fettlösliga ämnen bra. Samma olja kan naturligtvis också användas i badvattnet som badolja.
Hudreaktion De flesta överkänslighetsreaktioner av kosmetika kommer från doftämnen och konserveringsmedel. Vegetabiliska olja är mycket milda och irriterar sällan. Att tänka på:
• Mättat fett (fasta fetter) kan kännas tunga och täppa till porerna. Mest stänger mineralfetter till (vaselin, paraffin).
• Mycket känsliga kan få kosmetikaakne (pyttesmå upphöjda utslag) av olivolja, jordnötsolja och sesamolja, möjligen också majsolja och tistelolja. De går bort när man slutar med oljan.
• Undvik torkande oljor som linfröolja.

Recept

Recept I
(balsameringsolja)

Olja
Libanonceder
Olibanumharts
Myrraharts
Backtimjan
(Källa: Irenes 1974)
Anm. Balsamering, någon? Mer specifikt än så är inte receptet, så man får väl experimentera lite vid balsameringarna tills man kommit fram till egyptiernas hemlighet, eller en av dem. Det verkar inte finnas en växt som de inte använde vid balsamering. Libanoncedern här är förresten högst tveksam. "Cederolja" ingick ofta i egyptiernas balsameringsoljor men var varken eterisk olja eller örtolja. Se under terpentinolja om detta.
Recept II
(för torr hy, baby)
Jojobaolja - 100 ml
Rosenessens - 6 droppar
Totalt 100 ml varav eterisk olja ca 0,25 %. För torr hy och till babyhy.
(Källa: Kraus 1993)

Recept III
(på hudbristningar)

Vetegroddolja - 15 ml
Lavendelessens - 2 droppar
Neroliessens - 1 droppe
Frankincenseessens - 1 droppe
Totalt 15 ml varav eterisk olja ca 3 %. Masseras dagligen på mage och bröst dagligen för att förebygga graviditetsstrimmor och kan också krympa redan uppkomna bristningar.
(Källa: Lawless 1996)
Recept IV
(för torr hy)
Olivolja - 60 ml
Citronsaft - av en citron
Honung - 15 ml
Totalt ca 100 ml. För torr hy. Skaka om före användning och massera in på armbågar och andra torra hudpartier två gånger om dagen i en vecka, sedan en gång i veckan.
(Källa: Duff 1998)
Recept V
(för torr hy)
Aprikoskärnolja - 40 %
Makadamiolja - 30 %
Tistelolja - 20 %
Gurkörtsolja - 5 %
E-vitamin - 5 %
Basolja för torr hy att använda som den är eller med tillsats av eteriska oljor.
(Källa: Crearome 1999)
Recept VI
(för fet hy)
Tistelolja - 50 %
Jojobaolja - 28 %
Avokadoolja - 20 %
E-vitamin - 2 %
Basolja för fet hy och aknehy att att använda som den är eller med tillsats av eteriska oljor.
(Källa: Crearome 1999)
Recept VII
(för känslig hy)
Aprikoskärnolja - 70 %
Vetegroddolja - 20 %
Sheaolja - 9 %
E-vitamin - 1 %
Basolja för känslig hy att att använda som den är eller med tillsats av eteriska oljor.
(Källa: Crearome 1999)
Recept VIII
(för känslig hy, baby)
Sheaolja - 40 %
Avokadoolja - 38 %
Tistelolja - 20 %
E-vitamin - 2 %
Basolja för känslig hy och till babyhy att att använda som den är eller med tillsats av eteriska oljor.
(Källa: Crearome 1999)
Recept IX
(för mogen hy)
Aprikoskärnolja - 40 %
Makadamiolja - 30 %
Tistelolja - 20 %
Gurkörtsolja - 5 %
E-vitamin - 5 %
Basolja för mogen hy att att använda som den är eller med tillsats av eteriska oljor.
(Källa: Crearome 1999)
Recept X
(för aknehy)
Jojobaolja - 50 ml
Nattljusolja - 15 droppar
Citronessens - 15 droppar
Totalt 51 ml varav eterisk olja ca 1 %. Masseras in på aknehy under 5-10 minuter efter den dagliga tvättningen.
(Källa: Meidinger 1999)
Recept XI
(på hudbristningar)
Mandelolja - 100 ml
Vetegroddolja - 20 ml 
Mandarinessens - 16 droppar
Neroli - 12 droppar
Lavendelessens - 12 droppar
Totalt 122 ml varav eterisk olja ca 1,5 %. Massera in blandningen på hudbristningar på magen två gånger om dagen från graviditetens femte månad.
(Källa: Shealy 2000)
Recept XII
(på rynkor)
Hasselnötsolja - 2 tsk (10 ml)
Mandelolja - 1 tsk (5 ml)
Apelsinessens - 8 droppar
Blanda. Använd morgon och kväll på rynkor - särskilt bra för sådana man fått av för mycket sol.
(Källa: Bardey 2000)
Recept XIII
(på varma och trötta ben och fötter)
Sojaolja - 125 ml
Pepparmyntsessens - 4 droppar
Massera på varma och trötta ben och fötter.
(Källa: Bardey 2000)
Recept XIV
(på hudbristningar)
Aprikoskärnolja - 48 ml 
Vetegroddolja - 20 ml 
Nyponfröolja - 20 ml 
E-vitamin - 10 ml 
Mandarinessens - 25 droppar
Rosmarinessens - 25 droppar
Salviaessens - 15 droppar
Totalt 100 ml varav eterisk olja 2 %. Massera in två gånger om dagen på hudbristningar.
(Källa: Salvesen 2001)
Recept XV
(på ärr, hudbristningar)
Nyponfröolja - 25 ml 
E-vitamin - 5 ml 
Lavendelessens - 25 droppar
Eternellessens - 20 droppar
Rosenträessens - 20 droppar
Neroli - 5 droppar
Totalt ca 33 ml varav eterisk olja ca 9 %. Massera in på ärr två gånger om dagen. Kan vara verksam även på gamla ärr. Kan också användas på hudbristningar.
(Källa: Salvesen 2001)
Recept XVI
(för trött hy)
Ringblomsolja gjord på hasselnötsolja - 47 ml
E-vitamin - 30 ml
Nyponfröolja - 10 ml
Gurkörtsolja - 10 ml
Lavendelessens - 20 droppar
Eternellessens - 15 droppar
Morotsfröessens - 10 droppar
Fänkålsessens - 10 droppar
Neroli eller rosenträessens - 5 droppar
Betakaroten 20 % - 2-5 droppar
Totalt 100 ml varav eterisk olja ca 3 %. Upplivande dunderkur för uttröttad hy. Använd på kvällen, inte utomhus sommartid eftersom flera av de eteriska oljorna är fototoxiska.
(Källa: Shenet 2002) 
Recept XVII
(benolja, ansiktsolja)
Tistelolja - 75 %
Rapsolja - 25 %
Billig och okomplicerad grundblandning, lätt och snabbabsorberad. Bra på kliande ben med dålig blodcirkulation och också en utmärkt ansiktsolja.
(Källa: Shenet 2004) 
Recept XVIII
(rengöringsolja)

Ricinolja - 30 %
• Någon tunnare näringsrik olja, t. ex. solrosolja, olivolja eller vad man föredrar - 70 %
Gör små satser i början och pröva fram proportionerna mellan oljorna. Torr hy behöver mindre ricinolja (pröva 10 %), fet hy mer (pröva 30 %). Minska på ricinoljan om huden känns torr. Märkligt nog kan för mycket ricinolja torka ut huden.
Det är ricinoljan som rengör, drar till sig och rensar ut. Den kompletterande oljan är till för att späda och tunna ut och tillföra fukt och näring. Vilken eller vilka de ska vara kan man välja själv efter behag. Solrosolja och olivolja nämns för att det är dem jag själv använt. - Diska flaskan noga när den fylls påigen eller byt ännu hellre till en ny.
(Källa: Stephanie Strauss, The Beauty Bottle, 2009)
Anm. Detta är oljereceptet till The Oli Cleansing Method, d.v.s. man rengör ansiktet med enbart olja, inget vatten - se beskrivning ovan.


Litteratur: Se t. ex. Andersen (2004), Hällqvist och Fredman (1971), Lawless (1996), Ostrov (2001), Salvesen (2001), Wicklund (1998).
• Artiklar: Susannah Taylor: Oil Magnates (Vogue (London) November 2006).
Nätpublikationer: The Beauty Bottle: The oil cleansing method (2009 10 03).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/hudolja.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac