Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hårinpackningar - Såromslag - Smink

Hennarecept


Tradition

 
Annons 1923

Henna färgar ylle, bomull, siden, läder, mänskligt hår och mänsklig hud. Sedan tusentals år används det i Nordafrika och Asien för att måla dekorativa mönster på händer och fötter vid bröllop och andra stora festligheter. Färgning och målning med henna ingår också i religiösa ceremonier inom hinduism och vissa judiska riktningar och är inom åtminstone en del riktningar av islam sunnah d.v.s. en traditionell och rekommenderad handling baserad på Muhammeds eget exempel. Profeten färgade hår och skägg med henna och såg gärna sina hustrur med hennamålade naglar.
Nordafrika
Hennablad har hittats i egyptiska gravar från Sentiden (1000-300 f. Kr.) men om tidigare bruk är uppgifterna osäkra. Det har hittats mumier från 3000 f. Kr. med färgat hår och färgade bindlar men det har inte gått att fastställa att det varit just henna som använts. Av hieroglyfer från 2.000 f. Kr. framgår att ett bladpulver användes till att färga naglar och hud och samma växts blommor i parfym och salvor. Naturligtvis hänvisas idag gärna till drottningarna Nefertiti (1300-talet f. Kr.) och Kleopatra (årtiondena f. Kr). Den förra var rödhårig och den senare lär ha älskat hennablomma i kyphi-parfym. Några direkta belägg för att de använt henna finns inte men det är förstås mycket troligt.
Från Egypten spreds bruket västerut och förekommer idag t. ex. i Marocko. I Nordafrika lever hennamålningen kvar mest uttalat som magiskt skydd; färgen sägs hindra onda makter från att tränga in i kroppen.
Mellanöstern
På 1800-talet kom europeiska resenärer hem och berättade om vardagsservicen på orientens dambadhus, t. ex. hennainfärgning av naglar och handflator i Persien och cirklar, halvmånar och stjärnor som man kunde få målade på skinkorna i Bagdad. Här målar fortfarande kvinnor hud och naglar och färgar håret med henna och män färgar hår och skägg.
Bruket att färga och måla med henna spreds med islam men är mycket äldre än så i Mellanöstern. Man tror att det spreds österut från Egypten men de äldsta fynden i sumerernas gamla huvudstad Ur i Mesopotamien är äldre än de äldsta egyptiska: sminkdosor med henna som användes som läppfärg och rouge 5000 f. Kr.
Indien
När perser tog växten al-henna till Indien på 700-talet hade importerat pulver använts länge där; i Bombay finns målningar av hennamålade kvinnor från omkring år 350. Kroppsmålning med henna var viktig redan i buddhistisk tradition (från 500-talet f. Kr.) och dessförinnan inom hinduisk.
Den indiska mönstermålningen mehndi vid bröllop ska ursprungligen ha gjorts för att skilja gifta kvinnor (hennamärkta) från ogifta (omärkta). De senare var det fritt fram att enlevera. Idag mönstermålas både den hinduiska och islamska bruden och i norra Indien också brudgummen. Helst ska målningen göras av yrkesfolk eftersom allt annat än lyckobringande röd färg är ett dåligt omen. Det tar dagar att schablon- och frihandsmåla händer, underarmar, fötter och fotleder.
Östasien
Från södra Kina finns belägg för hennabruk vid vår tideräknings början. Som i Indien kan målningen och färgningen ha ingått i buddhistiska traditioner. Till den östasiatiska övärlden (Malaysia, Indonesien) har hennamålning spritts med emigranter från Indien och Mellanöstern.
Sverige
Hennafärgning är inget unikt asiatiskt eller afrikanskt; redan romerska damer hennafärgade håret. I Sverige var den det vanligaste färgningsmedlet hos 1910-30-talens damfrisörer. Hennapulver ingick ofta i 20-talets pulverschampon (som tillsattes vatten) och torrschampon (där hennan fungerade närmast som ett färgande hårpuder).
På 1990-talet blev hennamålning populärt som en del av tatueringsmodet. Snart kom de första svåra eksemfallen orsakade av "turisthenna" med kemiska tillsatser. Skolvårdande myndigheter valde då att förbjuda hennamålning av alla slag som kursval i svenska skolor.
• Mer hårhistoria.

Framställning

Hennapulvret ska siktas fint för att få bort alla ojämnheter. Använd nylonstrumpa och sila ett par-tre gånger. Det är särskilt viktigt vid hudmålning där smeten måste vara helt slät.
• Pulvret blandas med varm vätska till en jämn smet; nedan ges exempel på sådant som kan ingå. Använd kärl av plast, glas eller porslin. Metallkärl kan ge obehagliga överraskningar, som grön färgton.
• Smeten får stå övertäckt i åtminstone ett par timmar, för starkast färgeffekt ett par dagar. Om temperaturen finns olika bud. Enligt en del ska smeten stå varmt, enligt andra i kylskåp.

Beskrivning • Spritsfärg ska ha mjuk tandkrämskonsistens.
• Färg som ska läggas på med tandpetare el. dyl. kan vara lite tjockare.
• Hårhenna kan vara en ganska grov gröt.

Innehåll

 
Grundingredienser
Hennapulver med eller utan färgande effekt.
• Kokt (varmt eller avsvalnat) vatten, helst destillerat eller källvatten.
Hårvårdande tillsatser i färgande eller ofärgande hårhenna

Hennan kan kombineras med andra ämnen för att bli ännu mer hårvårdande. Se
hårvårdande ämnen
inpackningar
oljeinpackningar. En aning olja i smeten gör den lättare att fördela i håret. Ibland kombineras hennainpackningen med en regelrätt oljeinpackning, vilket rimligtvis bör hindra vätskeutdraget från att nå håret. Det verkar vetttigare att göra oljeinpackningen före eller efter. Om håret är så torrt att det behöver en oljeinpackning är det förresten för torrt för en hennainpackning.
Färgförstärkande tillsatser i färgande hårhenna och målningshenna
Färgande hårhenna är ofta blandningar av henna och andra pulveriserade växter; på så sätt får man olika färgtoner. Kemikalier som förstärker eller förändrar färgen kan också vara tillsatta. Se under hennapulver om de vanligaste tillsatserna. Uppslag kan också finnas under tonande hårsköljningar. Exempel på vad hennasmeter brukar tillsättas:
• För starkare färg: Malda kryddnejlikor förstärker färgen. I Indien blandar man ibland kryddnejlikolja eller eukalyptusolja i färgande hårhenna och målningshenna. Det är också detta som ingår i s.k. mehndi-olja som ibland säljs som "framkallare" ihop med hennapulver.
• För mörkare och hållbarare färg: Valnöt eller indigoblått gör hudmålning och brunt hår mycket mörkt. Så här gör man i Förenade Arabemiraten för mörk och hållbar färg: Skiva 3-6 limefrukter och torka dem i solen eller svag ugnsvärme. Koka de torkade skivorna i vattnet tills det blir rött och sila bort fruktresterna. Blanda ett par tsk av vattnet i hennasmeten och använd också efteråt för att hålla målningen fuktig. I Indien uktar man smeten med citronsaft och menar att den också förstärker färgen. I Sudan håller man de målade kroppsdelarna över röken från en öppen eld. Tid och tålamod är bra ingredienser: gör om samma målning tre-fyra gånger; den blir mörkare för varje gång. Förbered huden ordentligt; se nedan om målningens hållbarhet.
• För blå ton: Druvjuice, indigoblått eller ultramarin ger blåaktig lyster åt svart hår.
• För rödare ton: Några msk konjak.
• För mindre röd ton: Kaffe (starkbryggt, inte snabbkaffe, som fått stå en dag), vanligt svart te (kokt en halvtimme och/eller draget över natten) fördjupar brunt genom att ta ner röda toner i både hårhenna och målningshenna.
• För gyllene ton: Surt (filmjölk, citronsaft, vinäger, rödvin) förstärker guld- och koppartoner i t. ex. kastanjebrunt hår. Också torkad, pulveriserad rabarberrot ger guldton som gör brunt hår mer kopparrött.
Så här kunde man blanda hennan i ett familjeharem i Marocko på 1940-talet:
 
Experterna måste tillhandahålla åtminstone fyra olika blandningar för att tillfredsställa gårdens smak. De som ville ha starkt röd ton blandade henna med kokt saft av granatäppleskal och en nypa karmin. De som ville ha mörkare blandade med varm valnötsdekokt. Ville man bara stärka håret gjorde henna med tobak underverk. För att ge fukt till torrt hår blandades en tunn hennasmet med olivolja, arganolja eller mandelolja och masserades in.
  Konsistensmedel i hårhenna och målningshenna
Något förtjockande behövs inte men gelémedel kan vara till bra hjälp för att få smeten mjukare och lättare att fördela.
Pektin: Certo fruktpektin som används för att geléa sylt innehåller både surt och socker som förstärker hennans effekt. Blandas med vätskan. Recept finns bland geléer.
Agar-agargelé är också enkelt att göra och fungerar bra ihop med surt.
• En aning olja gör smeten lättare att fördela. Den klassiska inpackningsoljan olivolja passar utmärkt. Däremot lär den inte vara så bra för att göra smeten mjuk och lätt att måla med. Bättre för detta är några droppar eterisk kryddnejlikolja eller eukalyptusolja som också gör färgen starkare; se ovan.
Hållbarhet • Vilken temperatur smeten ska dra i finns det olika bud om: I rumstempereratur i inte alltför tillslutet kärl eller täckt med lock, eller varmt eller i kylskåp och ordentligt täckt, helst med plastfolie.
• Överbliven smet kan frysas och bör då användas inom en månad. I kylskåp håller den sig upp till en vecka, bäst om den innehåller konserverad citronsaft, vin eller vinäger. Gammal smet förlorar i färgeffekt och kan mögla.

Hudvård

Här om målning. Om bladens och pulvrens övriga användning, se hennapulver.
Solskydd
Hennamålning skyddar inte mot solskador men definitivt mot pigmentering - när målningen försvinner kan man ha fått ett ljust mönster på den i övrigt solbrända huden.
Deodorant
Inte bara bladen och pulvret av henna utan också färgen som målats på huden anses svalka. I Saudiarabien skyddar hennainfärgning fotsulorna mot den varma sanden. I Nordafrika säger man att mönstret skrämmer onda makter från att angripa kraften man lämnar efter sig i fotavtrycken.

Indisk schablon 1990-tal
Hudmålning
Benämningen tatuering syftar på att infärgningen blir vattenfast. Man gör alltså inte hål i huden som vid tatuering utan målar smeten på hudytan. Det bildas inga sår eller andra skador. Färgresultatet kan variera från orange och röd över brun och grön till nästan svart.
Målningstekniker
Proffs i Asien och Afrika målar utan verktyg: rullar till en sträng mellan tumme och pekfinger och för över på huden...
• Täckande målning: Förekommer i bl. a. Saudiarabien där man färgar in hela fotsulorna och handflatorna för svalka och solskydd. I södra Egypten färgar de mörkhyade kvinnorna in stora delar av kroppen; resultatet lär bli "en färg som av mogna dadlar". Heltäckande infärgning av naglarna, som i Indien och Mellanöstern, sitter kvar under nagelns hela utväxt.
• Schablonmålning: Den enklaste tekniken som blivit mest använd i Europa. Hennasmeten läggs över hålen i en schablon och åstadkommer därvid ett mönster. Kanter isoleras med kirurgtejp eller plåster. Det kan vara petigt att ta bort schablonen efteråt utan att skada målningen.
• Målning på överförd bild: Önskad bild kopieras i kopieringsapparat och papperet läggs med bilden nedåt. När baksidan bestryks med aceton eller nagellackborttagningsmedel överförs bilden på huden. Sedan är det bara att fylla i med henna. Bra för fina detaljmönster.
• Frihandsmålning: Smeten läggs på med tandpetare eller spritsas på utan mönsterhjälp. Spritsar med färdigblandad smet finns att köpa eller så använder man en gräddsprits, spruta utan kanyl eller gör en själv: klipp ett litet hål i hörnet på en plastpåse.
• Negativt mönster: Ett mönster görs med en smet av socker och limejuice och täcks sedan med henna. Resultat: hudfärgat mönster på hennafärgad bakgrund.
  • Nordafrika: Geometriska eller stiliserade blommönster, människor, djur.
• Mellanöstern: Slingrande och glesa mönster, t. ex. girlanger av blommor som vandrar upp från fingrar och tår till underarm och knä.
• Indien: Små detaljer (blommor, växter, droppar, vågor, spiraler, shackrutor, Paisley, djur) som bildar fyrkanter, rektanglar eller cirklar som växer upp på underarmar och vader - en bröllopsmålad hand kan se ut som om den har spetshandskar. Bröllopsmålningar kan också innehålla bilder av brudstolen, kannan med vigvatten, bruden och brudgummen, påfåglar och hakkors. Någonstans i mönstret får gärna brudgummens initialer finnas gömda - något för honom att leta efter på bröllopsnatten.
 

Målningens styrka och hållbarhet
Färg från "tatueringsstift" håller ett par dagar. Färdigköpt spritsfärg kan sitta ett par veckor. Egna blandningar håller 1-4 veckor. Faktorer som påverkar:
• Huden: För att färgen ska fästa bra och sitta kvar länge måste huden vara jämn (förbered med skrubbning), ren och fettfri (tvätta med tvål och vatten, sedan rosenvatten eller alkohol). En avslutande tvättning med lite vattenutspädd kryddnejlikolja eller eukalyptusolja sägs öppna porerna så att färgen kan tränga in bättre. Båda används också i smet och som "framkallare".
• Hennan: Ju färskare pulvret är desto bättre färg ger det. Hårhenna ger svagare färg och duger inte till målning.
• Plats: Starkast blir färgen på varma kroppsdelar utan pigment och hår, t. ex. handflator och fotsulor.
• Temperatur: Värme, t. ex. från sol eller hårtork, förstärker färgen.
• Fukthalt: Det målade området ska hållas torrt men smeten fuktig. Skydda med bomullstussar eller plast plus vantar och sockor. Så fort målningen visar tecken på att spricka fuktas den. I Indien gör man det med en blandning av citronsaft och socker, i Förenade Arabemiraten med ett vattenavkok på lime (se ovan). Båda blandningarna anses också göra färgen starkare.
• Tid: Hennasmeten ska sitta på i 3-12 timmar, helst ett par dagar; ju längre den sitter desto starkare färg. Sedan tar det ett par dagar för färgen att utvecklas, så målningen bör göras i god tid innan den ska visas upp.
• Ta bort: Smet som kommit fel måste tas bort genast, annars lämnar den färgfläckar. Snabbar på bortblekning och ska alltså undvikas om man vill behålla målningen: Tvätt med tvål och vatten och så snabbt som möjligt, skrubbmedel, blekande AHA-krämer.

Hårvård

Färgande och icke färgande henna: Hårinpackning
• Både färgande och icke färgande henna är effektiva vårdande inpackningar som gör håret glansigt och lättare att kamma ut.
• Framför allt ger hennainpackning, särskilt ofärgad, volym och styrsel genom att hårstråna blir mer porösa = tjockare. Detta gör också att håret suger åt sig mer och blir känsligare för behandlingar. Frisörer vill helst inte permanenta hennade hår och de är också erkänt svåra att färga över.
• Den uttorkande effekten gör hennainpackning särskilt lämplig för fett hår. Otroligt men sant: Hår som måste tvättas två-tre gånger i veckan kan efter en ofärgad hennainpackning klara sig en vecka eller två utan att se flottigt ut.
• Inpackningen är också svalkande och välgörande för hårbotten, särskilt om man har mjäll (svampdödande).
• Behandlingen sägs också ha solskyddande effekt.
Färgande och icke färgande henna: Hennainpacka inte
• Permanentat, kraftigt behandlat eller mycket torrt hår: Hennainpackning både med och utan färg torkar ut och gör hårstråna porösa. Torrt och slitet hår kan bli risigt och också alltför färgstarkt eftersom det tar upp mer färg.
• Strax före en permanent. Permanenten kan bli svag eller inte fungera alls, vilket frisörer ibland förklarar med att "ämnen ur hennan fälls ut på hårtstrånas yta".
• Vid graviditet eller sjukdom: Inte för att henna anses giftigt utan för att håret får annorlunda kvalitet.
• Vid kyla: I de varma länder som henna kommer ifrån sägs också att man inte ska använda henna när det är mycket kallt, eftersom behandlingen i sig är kylande.
Färgande henna: Färgresultat
• Försök inte bedöma färgresultatet efter pulvrets eller smetens färg. En importör ger tipset att pröva färgen på en bit ylle. Det visar naturligtvis inte vilken färg håret får (mycket få har yllefärgat hår) men kan ge vinkar när man jämför flera hennafärger.
• Hårets utseende strax efter behandlingen är inte heller rättvisande. Det tar ett par tre dagar innan håret får sin slutliga färg.
• Grå-, vit- och ljushåriga bör se upp - färgeffekten kan bli mycket stark.
Färgresultatet varierar mycket efter varifrån pulvret kommer. Olika länder gillar och har specialiserat sig på olika nyanser som fås genom blandning av olika växter.
• Rött: Mörkbrunt hår kan ges vackra röda skiftningar med henna. Iransk hårhenna ger i allmänhet rödast resultat. Pulver av stjälkar sägs ge karmosinrött, bladen brunrött, en blandning av dem starkt rött.
• Orange: Ljusblont hår kan få morotsfärg, grått hår kan bli starkt orange till rött. Nordafrikansk henna (Egypten, Marocko - vanliga i Europa) blir mer orange än iransk. Verkningstiden spelar också in, märkligt nog så att färgen blir gulare om pulvret får verka kortare tid. Man ska alltså akta sig för att avbryta en hennafärgning i förtid. Skulle det hända, gör om den så att färgen fördjupas. Det är svårt att fördela smeten jämnt och det syns tydligast på ljust hår som kan bli flammigt.
• Svart: Svart fås av indigoblått som ofta ingår i hennapulvren.
• Grön ton: Kan bli resultatet om man tillagar hennan eller tillsatserna i metallkärl.
Färgande henna: Hårfärgens styrka och hållbarhet
• En färgande hennabehandling går bort undan för undan under 2-3 månader, ibland lite ojämnt och flammigt särskilt på ljust hår, men gränsen mellan tonat och otonat hår blir aldrig så skarp som vid en färgning.
• Ta bort: För att få bort hennafärg inom ett dygn rekommenderar en tillverkare inpackning av lika delar natriumbikarbonat och sirap (för att ta bort mörk färg) eller lika delar koncentrerad citronsaft och hårbalsam (för att få bort ljus färg). Inpackningen fördelas i håret, torkas med hårtork tills den är torr och sköljs sedan ur med vatten. För att få bort hennafärg senare: Gör en inpackning med tomatjuice. Eller: Tvätta håret flera gånger med kraftigt rengöringsmedel som skurpulver. Därefter behövs nog en oljeinpackning.

Massage Omslag av hennapulver används i Mellanöstern för sin kramplösande effekt. I islamsk medicin används omslag med hennapulver och vinäger vid huvudvärk orsakad av värme.
Hudreaktion • Rent hennapulver utan tillsatser: Allergiska reaktioner är mycket ovanliga.
• Henna med tillsatser: "Turisthenna" med tillsats av syntetiska hårfärgningsmedel kan ge mycket svåra och livslånga eksem. Gör ett 24-timmarstest på huden och därefter ytterligare ett, eftersom den allergiska reaktionen kommer först andra gången. Eukalyptusolja och ännu mer kryddnejlikolja som används som förstärkande ämne i en del recept kan ge obehagliga hudreaktioner. Ersätt med citronsaft.

Recept

Recept I
(färgande hårinpackning)
• Färgande hennapulver - 112 gram
• Pulveriserad rabarberrot - 14 gram
• Ljus honung - 14 gram
Ättiksyra - 14 gram
• Varmt vatten - så mycket som behövs till en gröt
Allt röres till en deg som packas in i håret. Lämnas i två timmar att torka, längre om det behövs. Sedan tvättas håret i flera ljumma vatten med lite ammoniak och soda. När håret torkat blir det kopparrött. Händerna insmörjes med vaselin under behandlingen för att inte bli fläckade.
(Källa: Wenström 1938)
Recept II
(hårinpackning)
• Kallt vatten - 6 dl
Hennapulver (med färg eller ofärgad) - 2 msk (30 ml)
Rör sakta ner pulvret i vattnet i en kastrull, rör tills den tjocknat till en kräm. Värm försiktigt i 3 minuter under omrörning. Pensla den varma hennan i hårbottnen och kamma sedan ut den genom håret. Ta på en duschmössa och låt sitta en timme. Skölj noga!
(Källa: Powell 1995)
Recept III
(läkande hudomslag)
Hennapulver
Vatten - till en gröt
Blandas till en gröt och läggs på skrubbsår, eksem, svampinfektioner. Låt ligga på 20 minuter eller över natten. Mycket använt omslag i t. ex. Iran.
(Källa: Wicklund 1997)
Recept IV
(färgande hårinpackning)
• Färgande hennapulver - 60 gram till kort hår, 90 gram till mellanlångt, 150-240 gram till långt
• Kokt och avsvalnat destillerat vatten eller källvatten - till en gröt
Kokosfett till inpackning efteråt
Blanda till en gröt, ej i metallkärl. Konsistensen ska vara ungefär som chokladpudding. Skydda pannan och öronen med bomull, nacken med handduk och använd plasthandskar. Packa in hårtest för hårtest, 2-3 cm bred, ända ner till hårbotten med smeten. När allt hår är inpackat masseras smeten in ordentligt. Täck med duschmössa och sedan handduk. Låt verka 2-24 timmar. Det går snabbare om man värmer med hårtork eller sitter i solen en halvtimme. Skölj ur. Vänta en stund och tvätta sedan håret som vanligt med schampo och handdukstorka. Massera in lite kokosfett i håret, täck med handduk minst en timme och skölj sedan ur.
(Källa: Weinberg 1999)
Recept V
(hudmålning)
Hennapulver för hudmålning
• Hett te eller kaffe
Citronsaft - 2 skedar per kopp te eller kaffe
Olja; i Indien använder man den vanligaste och billigaste oljan senapsolja men vilken som helst går bra, t. ex. olivolja, och också eterisk olja som eukalyptusolja, lavendelolja eller kryddnejlikolja.
• Citronsaft + socker att fukta med
Mal hennapulvret fint så att det blir jämnt och utan klumpar eller kvistar. Tilsätt den varma vätskan, citronsaften och oljan. Rör allt till en slät lera. Låt svalna minst en timme; bäst är blandningen efter två dygn.
Rengör huden; i Indien gör man det med rosenvatten eller senapsolja. Lägg på hennan med en smal pinne, strut eller spruta utan kanyl. Bara hennasträngen, inte redskapet, ska vidröra huden. Låt ligga på minst 4-5 timmar, helst över natten. Täck med bomullstussar för att skydda. Låt inte målningen torka. Fukta med en blandning av socker och citronsaft när det behövs; detta ger också djupare färg.
När smeten är mörkröd tas den bort. Gnugga av med olja, tvätta med vatten och gnugga med olja igen. Låt bli att tvätta de närmaste 12 timmarna; detta gör också färgen djupare. Tvätta sedan målningen så lite som möjligt och helst inte med tvål så håller den 2-4 veckor.
(Källa: Sellman 2000)
Recept VI
(färgande hårinpackning)
Citronsaft - 2-6 dl 
• Färgande hennapulver - 1-3 dl
• Finmalda kryddnejlikor (ev.) - 5-25 ml
Agar-agarpulver - 2-6 ml
eller
• Certo fruktpektin - 4-8 ml 
Citronsaft kokas upp och något av gelépulvren strös i; båda löser sig snabbt med vispning. Agarlösningen är klar direkt efter uppkoket, pektinlösningen ska koka en minut innan den tas från plattan. Hennapulver och kryddnejlika blandas i ett kärl av plast, glas eller porslin och gelélösningen rörs ner. Blandningen stelnar till gelé på några minuter och blir så hårt att man kan vända upp och ner kärlet utan att något rinner ut. Låt stå täckt i rumstemperatur 12-24 timmar.
Vispa sönder geléet; det blir genast lite lösare. Korrigera eventuellt med lite mer citronsaft. Använd plasthandskar och fördela smeten i rent och torrt eller handdukstorrt hår. Packa in håret i plast och sedan handduk så att det håller värmen, eller bada bastu, sitt i solen eller värm med hårtork under inpackningen. Låt verka 30 min - 2 tim. Natriumbikarbonat kan vara till hjälp för att få smeten ur håret.
(Källa: Shenet 2002)
Recept VII
(färgande hårinpackning)
• Malt bryggkaffe (inte instant) - 1-3 dl
Vatten - 1-3 dl
• Färgande hennapulver - 1-2,5 dl
Citronsaft - 1-2 dl till en mjuk smet
Blanda kaffepulver och vatten och koka upp. Häll blandningen över hennapulvret i ett kärl av plast, glas eller porslin och rör till en tjock gröt. Låt stå 12 timmar i rumstemperatur. Tillsätt citronsaft och rör till en slät och klumpfri smet. Låt även detta stå 12 timmar. Därefter är smeten färdig att använda. Kaffet är med för att fördjupa brun färg.
(Källa: Shenet 2002)
Recept VIII
(icke färgande hårinpackning för volym)
• Icke färgande hennapulver - 1 dl till kort hår, 2 dl till axellångt
Vatten - 2 dl till kort hår, 4 dl till axellångt
Blanda henna och vatten och rör till en tjock klumpfri gröt. Låt helst stå och svälla upp till 12 timmar i rumstemperatur. Fördela gröten i håret, packa in allt i plast och sedan handduk. Låt verka åtminstone 15-20 minuter, helst ett par timmar. Värme (bad, bastu, sol, hårtork) hjälper till. Mycket bra för fett hår. Effekten blir ungefär som av en permanent - hårstråna blir porösa = tjockare och av det får håret volym. Kan göras var sjätte vecka.
(Källa: Shenet 2002)
Recept IX
(blekande hårinpackning)
Citronsaft - 2 dl till kort hår, 4 dl till axellångt
• Icke färgande hennapulver - 1 dl till kort hår, 2 dl till axellångt
Blanda citronsaft och henna och rör till en tjock klumpfri gröt. Låt helst stå 12 timmar i rumstemperatur och svälla. Fördela gröten i håret. Sitt i solen ett par timmar. Värmen hjälper hennan och solskenet hjälper citronsaften att bleka. Bra för fett hår; ger mycket volym.
(Källa: Shenet 2002)
Recept X
(hudmålning)
Citronsaft - ca 1 dl
• Färgande hennapulver - 0,5 dl
• Finmalda kryddnejlikor (ev.) - 1 tsk
Lägg henna och kryddnejlika i kärl av plast, glas eller porslin. Droppa i citronsaft och rör till en slät och klumpfri smet. Låt stå täckt i rumstemperatur 12-24 timmar. Därefter är smeten färdig att måla med.
(Källa: Shenet 2002)
Recept XI
(hudmålning)
• Destillerat vatten, kokt och fortfarande varmt - så mycket som behövs
• Färgande hennapulver - så mycket som behövs
• Tepåsar - 2 st
Citronsaft eller avkok av lime - 2 tsk eller mer
• Snabbkaffe - 2 tsk
Eukalyptusolja - några droppar
Sockerlösning
• Citronsaft - 2 delar
• Socker - 1 del
Låt tepåsarna dra i det varma vattnet i fem minuter. Sila hennapulvret under tiden. Tillsätt snabbkaffe och citronsaft (eller limeavkok: Skivad limefrukt torkas i sol eller svag ugnsvärme, kokas i vatten tills det blir rött och silas av). Blanda i hennapulvret. Konsistensen ska bli som tandkräm. Täck skålen med plastfolie och låt dra minst två timmar eller i kylskåp över natten. Droppa i eukalyptusolja strax före målningen.
Låt färgen sitta på minst 4-5 timmar, helst 8 timmar. Lös socker i citronsaft och fukta målningen med lösningen. Ju längre målningen kan hållas fuktig desto bättre blir resultatet. Man kan också plasta in målningen och ha den på under natten.
(Källa: Smith 2002)
Recept XII
(färgande hårinpackning)
• Färgande hennapulver - 50-100 gram
• Varmt vatten - till en lagom tjock blandning
• Vegetabilisk olja (ev.) - lite
Applicera i fuktigt hår med början från hårrötterna och arbeta utåt topparna. Börja från hjässan och gå nedåt mot nacken. Vira en plastpåse om håret och till sist en handduk. Låt blandningen sitta i 20 minuter - 1 timme. Ju längre tid desto starkare färg. Skölj sedan mycket noga. Schamponera gärna för att få ut eventuell överskottsfärg. Ta gärna balsam i håret. Färgeffekten håller ca 10 tvättar. Använd gärna plasthandskar.
(Källa: Crearome 2003)
Recept XII
(icke färgande hårinpackning för volym)
• Någon billig köpt inpackning - 50 %
• Icke färgande hennapulver
• Destillerat vatten
Silkesprotein
Eteriska oljor
Eftersom jag är lite förtjust i den där sköna känslan man får av köpt balsam och inpackning men tycker att ofärgad henna gör mitt hår alldeles fantastiskt har jag kommit fram till följande ultimata blandning: 50%: av någon billig köp inpackning (på H&M säljer de en som heter Graffiri, 400 ml för ca 25 kr) och resten ofärgad henna, vatten, silkesprotein och eteriska oljor. Hållbarheten är sisådär, så gör inte för mycket elelr förvara i kylskåp.
Ger fantastisk lyster och volym.
(Källa:Signaturen Beckis, Shenet Forum: Enkel fuskhårinpackning, 2005)

Litteratur: Se t. ex. Corson (1972), Gadalla och Ibrahim (2000), Gunn (1973), Jönsson (1910), Lindgren (1918), Lodén (2008), Manniche (2006), Sellman (2000), Smith (2002), Thompson (1927), Weinberg (1999), Wenström (1938), Wicklund (1997).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14).
• Citat: Experterna måste tillhandahålla...: Mernissi (1995).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/hennarecept.html
Datum: 2021 09 20 - Uppdaterad: 2010 05 16
Cookieinfo
Made with a Mac