Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hårvårdsmedel - Insektsmedel

Medel mot huvudlöss


Den som inte lusen går på är inte frisk.
(Svenskt talesätt)

Tradition Huvudlössen är gamla - rester har hittats på människor från 3.000 f. Kr. Det har varit regel snarare än undantag att alla med hår har haft löss i det. Att inte ha några var rent av oroväckande - var det så illa ställt att till och med lössen försmådde en? Löss var bra för hårväxten sades det - skalliga hade ju aldrig löss, eller hur? Därmed inte sagt att de var omtyckta. Särskilt barnen som inte kunde låta bli att klia sig fick svåra lussår, i Sverige botat med osaltat smör som fått iigga på kopparlock tills det blivit grönt av ärg. När såren började vara sig, hårbotten var en enda sårskorpa och håret en enda tova återstod bara att raka av alltihop. Det har man också alltid gjort i förebyggande syfte i täta kollektiv som kloster, fängelser och fångläger. I samma takt som håret växte ut kom också lössen tillbaka. Kvicksilversalvor och sabadillättika tog verkligen död på lössen men till priset av mänskliga skador.
Nya tiders huvudlöss
Under 1920- och 30-talens hygienvurm som sammanföll med att man började bygga bort den värsta trångboddheten försvann både vägglöss och hårlöss i Sverige. I mitten av 80-talet kom hårlössen tillbaka, spridda särskilt via daghem och skolor. I en enkät bland skolsköterskor 2001 uppgav nära hälften att man hade problem med huvudlöss på skolan och de har inte minskat sedan dess. Försäljningen av lusmedel ökar stadigt med toppar vid terminsstarterna.
• Mer om löss och annat smått under insektsmedelshistoria
Hur de ser ut Lössen
är genomskinligt grå, grågula, bruna eller svarta kryp (mörkare när de nyss sugit blod) med sex ben och utan vingar. Nykläckta är 1/2-1 mm långa, en vecka gamla (fullvuxna) är 2-4 mm. Var lugn: När man ser dem krypa i i hårbotten förstår man genast vad det är.
Lusäggen (gnetterna)
Vanligen lättare att se - små ovala korn, gulvita till bruna, som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. De flyttar sig inte på hårstrået utan sitter fast och följer med i hårets utväxt som är ca 1 cm i månaden. Honorna börjar kläcka dem vid 6-7 dagars ålder, alltså så fort de själva är vuxna. Efter ungefär en vecka kläcks äggen till löss.
Skalen
Lössen ömsar skal ungefär varannan dag tills de är vuxna, alltså vanligen tre gånger. Det blir en väldig massa skal i håret, lätta att förväxla med stora mjäll. Liksom äggen sitter de fast på stråna men syns inte ordentligt förrän hårstrået har vuxit upp en bit.
Hur de märks • Syns? Inte mycket. Det vanliga är att man får en lapp från skolan, tar en titt i barnens hår, inget hittar och rycker på axlarna. En dag råkar man titta närmare och där kryper de i hårfästet, nacken eller bakom öronen. Eller, möjligen, trillar en lus ner i boken man läser en dag tre veckor senare... Nästa gång vet man vad man ska titta efter och hittar dem direkt.
• Lämnar spår? Ibland. Svarta prickar på kudden och kragen är lössens avföring. Hittar man något som liknar döda löss på hårstråna är det deras tomma skal.
• Känns? Troligast. Några bett känner man inte, däremot kan man få en känsla av att något just rört sig i håret. Det som alarmerar de flesta är klåda, som kommer av saliven som lössen avger när de biter för att suga blod. En dag när man sitter mittemot sitt barn inser man plötsligt att båda har suttit och rivit sig i huvudet i en halvtimme, eller så hittar man lössen när barnen klagat över sin såriga hårbotten - de har kliat sönder sig. Till slut kan klådan sträcka sig till öron, nacke, hals och axlar.
Hur de hejdas • Genom att inte ha hår över 1/2 cm långt. Huvudlöss kan bara leva i människors huvudhår (rätt temperatur) - inte i skägg, kroppshår, djurpäls, kläder eller sängkläder.
• Genom att undvika huvudkontakt med andra. Huvudlöss är en sällskapssjukdom. Barn som umgås tätt ihop överför dem till varandra och sedan till sina bokstavligt talat närstående vuxna. I kyssåldern är det dags för nästa sociala sjukdom - herpes!
• Genom att inte byta mössor med varandra. Lössen fastnar och överlever sådana byten.
• Genom att kontrollkamma familjen med mycket fin luskam veckan innan skolterminen börjar och sedan en gång i veckan i några veckor.
• Genom att genast berätta för skolan att ens barn fått huvudlöss, även om man hunnit behandla. Detta därför att skolan då kan bedöma spridningens omfattning och hindra att den går vidare genom att ge de andra föräldrarna tips om att kolla sina barn.
• Genom att lusbehandla när budet går om att hela gruppen, klassen, skolan etc. ska göra det. Alla på en gång är den enklaste metoden på lång sikt - och det kan verkligen bli långvarigt om behandlingarna inte samordnas. Ibland får barn genomlida luskur efter luskur en hel termin därför att någon förälder tänkt att just de inte behöver behandla sitt barn. Till slut kommer även den mest inbilske vuxne till sans och hittar till lusmedelsflaskan med förbundna ögon när larmet går. I Danmark har man börjat med nationell lusdag - alla skolbarn luskammas samma dag på senvintern.
• Genom att använda lusavstötande eteriska oljor i schampo eller balsam. En svag tillsats (1-2 % = 25-50 droppar per dl) dödar inte löss som redan hittat till håret men gör miljön mindre attraktiv för andra. Växla t. ex. mellan lavendel, tea tree och eukalyptus,
Hur de inte hejdas • Genom att frysa sängkläder, tvätta dem i hög temperatur eller med något gift. Det är lika effektivt att lägga tvätten i tvättkorgen eftersom lössen ändå dör inom 1-2 dygn utanför håret. Däremot är det bra att byta sängkläder och tvätta kammar och borstar för att få bort saliv och avföring som kan ge klåda.
• Genom att använda apoteksmedel "för säkerhets skull". Varken gifter eller kvävningsmedel (olja, silikon) stöter bort löss i omgivningen utan dödar helt enkelt dem som redan finns i håret. Familjemedlemmar utan löss har alltså inget för att ta en luskur tillsammans med dem som verkligen har dem - det är som att ta huvudvärkstabletter när kompisen har huvudvärk. Vad man ska göra är att hålla noggrann uppsikt när någon i familen fått dem, d.v.s. luskamma håret noggrant under samma tid som den lusdrabbade gör det = dagligen i ett par veckor.
 
Åhört på apoteket:
- Det här medlet ska du inte använda om det bara är barnen som har löss.
- Varför inte det?
- Det är inte bra att använda lusmedel i onödan. Lössen kan bli resistenta.
- Hur kan de bli resistenta om jag inte har dem?
- Eh ... ja, så är det i alla fall.
  Resistenta löss hade rapporterats från USA, England, Frankrike och Danmark när man 2006 började misstänka att de nått också Sverige. Sedan 2008 rekommenderas i de flesta länder mekaniskt verkande medel (olja, silikon) istället för kemiska (nervgifter).
Hur de lever • Ungefär en månad och bara i människors huvudhår, inte i skägg, kroppshår eller djurhår. Man kan inte få dem av något djur. Honan lever i 2-3 månader och lägger varje dag 3-5 ägg som kläcks efter en vecka. En enda hona ger alltså 200-300 ägg (gnetter). De sitter fast mycket hårt på hårstråna och smittar inte vare sig från huvudet eller från tappade hårstrån.
• Rörligt först när de är vuxna (6-7 dagar gamla). Först då klarar de att förflytta sig från ett huvud till ett annat. Nykläckta löss är så gott som orörliga och smittar alltså inte. Inga huvudlöss kan hoppa, flyga eller simma.
• Av blod - inte smuts. Att "hårlöss bara trivs i rent hår" är en överdrift för att trösta 2000-talsmänniskor. I så fall hade våra förfäder garanterat inte fått några! De överför inte bakterier eller virus.
Hur de dör

Utanför hårbotten
Utanför hårbotten dör lössen inom ett dygn, högst två. De dör dels av kylan, dels av svält - på människan suger de blod var 3:e-6:e timme. Huvudlöss kan inte som vägglöss ligga i ide i månader. Redan efter några timmar är de så spaka att de inte kan fortplanta sig och knappt röra sig. De kan alltså leva en stund i kammar, borstar och mössor, som bör rengöras samtidigt med lusbehandlingen - frys några timmar eller tvätta i 60°. Huset behöver inte saneras. Örngott och lakan bör man byta efter båda behandlingarna för att slippa saliv och avföring som kan ge klåda.
Efter första behandlingen
Nervgifter dödar de flesta löss inom 12 timmar, eteriska oljor inom 6-12 timmar, olja, fett och silikon inom 1 timme. Om några lever dagen efter har man missat dem. Gör om genast och räkna som förstabehandling.
Efter andra behandlingen
Mer eller mindre gnetter (ägg) överlever alltid och ur dem kläcks nya löss efter några dagar. Mycket små löss (1 mm långa) en vecka efter behandlingen är sådana nykläckta. Vänta lugnt in dem och upprepa behandlingen efter en vecka - viktigt, och gäller oavsett vilket medel som använts.

Livet efter döden • Döda löss och döda ägg kan schamponeras bort.
• Lössens skal däremot kan sitta kvar på hårstråna långt efter det att både löss och ägg är borta. Ingen tvättning hjälper, endast daglig finkamning i ett par veckor. De sista skalen kan man få pilla bort från hårstråna ett och ett.

Löslighet Fetter och oljor är olösliga i vatten och alkohol. Däremot kan de blandas obehindrat med eteriska oljor.
• Eteriska oljor är olösliga i vatten och svag alkohol som vodka (40 %); blandningar får skakas om före användning. Däremot är de lätta att blanda jämnt i hårschampo och balsam tack vare dessas tensider och emulgeringsmedel.
• Silikonoljan dimetikon är olöslig i vatten.
I apotekens lusprepeparat är den löst i snabbdunstande (och lättantändliga) lösningsmedlet cyclometikon 5, i kolikmedlet Minifom emulgerad i vatten med glycerolmonostearat och polysorbat 60,
Innehåll Kemiska medel
• Nervgift: Tre nervgifter (malatoin, permetrin, bensylbensoat), alla med vidrig lukt, har i många år rekommenderats av Läkemedelsverket och sålts receptfritt på apotek. De fungerar fortfarande för det mesta, men ökad resistens har lett till att man numera rekommenderar endast det första, och även mot detta finns idag resistenta lusstammar i Sverige. Det finns på apotek i receptfria preparatet Prioderm för inpackning (0,5 % malatoin löst i isopropanol och isopropylmyristat + parfym). Permetrin (Nix) och bensylbensoat (Tenutex) är receptfria andrahandsval som inte alltid finns på apoteken.
• Eteriska oljor: Luktar godare än kemiska medel men kväljande starkt. De blandas i t. ex. hårschampo eller balsam (3-5 %) eller för längre verkningstid oljeinpackning eller annan hårinpackning (2-4 %). Förstahandsval till barn är lavendel, mild mot huden men omvittnat effektiv mot huvudlöss, samt tea tree. Till vuxna kan man också överväga anis eller stjärnanis, citroneukalyptus, eukalyptus, geranium, kajeput, persiljefrö, rosmarin. Kryddnejlika är starkt mot både huvudlöss och människor. Nedan finns ett recept med 9 % tea treeolja som ska sitta kvar över natten ... eget omdöme är också en nödvändig ingrediens.
Mekaniska medel
Gammal metod som numera rekommenderas - verkar genom att kväva lössen.
• Fett som kokosfett eller olja som olivolja. Den gamla metoden var smör i norra Europa, olivolja i södra. En klassisk oljeinpackning slår två flugor i en smäll - glans i håret och bort med lössen. Olja och fett är också till hjälp för att få bort gnetter och skal som kan sitta kvar envist vid hårstråna. Även balsam gör håret glatt så att det blir lätt att kamma ur dem.
• Apotekens oljepreparat bygger på behandlat fett (Paranix spray: triglycerider av kaprinsyra och kaprylsyra + isopropylalkohol som lösningsmedel + anisolja som bidrar till kvävningen och ylangolja för att lindra hudreaktionen).
• Silikonoljan dimetikon ingår i apotekspreparatet Hedrin (per gram lösning: 4 % (40 mg) dimetikon + 96 % snabbdunstande och brandfarliga lösningsmedlet cyclometikon 5). Se mer om dimetikon och andra silikonoljor under paraffin.
Dessutom
• Vill man inte döda djur med gift får man välja mellan att ta bort lössen (finkamning dagligen några veckor) eller håret (100 % effektivt omedelbart). Lössen dör av båda metoderna eftersom de inte kan leva utanför människans huvudhår.
Inköp We don't sell, we tell!
Kemiska medel
• Prioderm kutan lösning (malatoin): 55 ml = 2 behandlingar ca 105 kr på apotek.
• Eteriska oljor: 10 ml = 2-3 behandlingar 50-100 kr i hälsokostbutiker; följ länkar för uppgifter om aktuell prisnivå. I recept förekommer anis och stjärnanis, citron, citroneukalyptus, eukalyptus, geranium, kajeput, kryddnejlika, lavendel, persiljefrö, rosmarin, tea tree, timjan.
Mekaniska medel
• Inpackning med t. ex. kokosfett eller olivolja, för någon tia i livsmedelsaffären.
• Paranix spray (olja): 60 ml = 4-8 behandlingar ca 180 kr på apotek.
• Hedrin lösning (silikonoljan dimetikon): 100 ml = 2 behandlingar ca 155 kr på apotek.
Luskam
• Luskam ca 20 kr apotek. Finkammar som sägs döda lössen med elektricitet: 300-400 kr på nätet.

 
d
Finkam (s.k. evighetskam)
är tillverkad af preparerad massa efter alldeles ny metod, hvarför den är absolut obräcklig. Densamma är kolossalt stark; man kan t. ex. slå den mot en fast yta, utan att den går sönder eller skadas på minsta sätt. Häraf inses lätt fördelen af att köpa dylika. Längd 8 1/2 cm. Pris 25 öre.
(Åhlén & Holms postorderkatalog 1909-1910)

 

 

Både kemiska och mekaniska lusbehandlingar måste upprepas efter 7-10 dagar. I mellantiden kan håret tvättas som vanligt.
Kemiska medel
• Nervgift: Inpackning (som Prioderm) gnids in i torrt och balsamfritt hår och tvättas ur efter 12 timmar. Schampo schamponeras in i nytvättat, balsamfritt och handukstorrt hår och får sitta i 5-10 minuter; ingen balsam efteråt.
• Eteriska oljor: Inpackning får sitta i 6-12 timmar; behandlingstid beror på person, dos och oljans irritationspotential. Man låter inte 5 % kryddnejlikolja sitta på barn över natten - man låter inte kryddnejlikolja sitta på barn över huvud taget. Schampo används som vanligt och får sitta i en stund. Recept nedan.
Mekaniska medel
Oljeinpackningar masseras in i torrt hår, får verka 1-2 timmar eller så länge man önskar och tvättas sedan ur.
• Apotekens oljepreparat (som Paranix) masseras in i torrt hår, får verka 15 minuter och tvättas sedan ur.
• Apotekens silikonpreparat (som Hedrin) masseras in i torrt hår, får verka 1 timme och tvättas sedan ur.
Kamning
Ju finare och tätare kam och ju svårare att kamma med desto bättre. Grundmodellen ser fortfarande ut som för hundra år sedan.
• Kamning utan något medel kan räcka om det görs dagligen i ett par veckor. Vått hår med balsam är enklast att finkamma. Bena upp håret och kamma hårslinga efter hårslinga från hårbotten och utåt.
• Kamning tillsammans med luspreparat: Alla lusbehandlingar ska kombineras med kamning. Kamma före och efter behandlingen, dagligen under veckan mellan två behandlingar och varannan-var fjärde dag i ett par veckor efter den andra behandlingen.
Och om de finns kvar?
• Troligast: Slarv eller miss - lätt hänt. Fullvuxna löss (2-4 mm) ska inte finnas i håret dagen efter behandling; gör i så fall om och räkna som förstabehandling. Små löss (1/2-1 mm) en vecka efter behandling är däremot precis vad man ska vänta sig; det är ägg som överlevde första vändan och nu har kläckts. Det är dessa man väntar in med andrabehandlingen.
• Möjligt: Fullvuxna löss en vecka efter behandling kan vara nya som man smittats med. Börja från början.
• Minst troligt: Man har fått löss som är resistenta mot nervgifter. Byt från gift till olja eller silikon - inga löss kan bli resistenta mot kvävning. Sista budet: Receptbelagt gift som kanske biter på resistenta stammar.
Klådstillande
Skulle lusbehandling dröja är det viktigt att stävja klådan. Hårtvätt hjälper ett par timmar. För lokalbedövning: stark mentolsprit, eterisk pepparmyntsolja, apotekens salva Xylocain med 5 % lokalbedövande lidokain.
Hudreaktion

Kemiska medel
• Nervgifter kan svida i sår, mer sällan i hel och oskadad hårbotten, ge utslag, svullnad, klåda, stickningar och håravfall (Prioderm). Allergiker och personer med hudsjukdomar bör förhöra sig extra på apoteket. Tenutex kan missfärga blont hår.
• Eteriska oljor kan irritera och ge allergiska reaktioner. Särskilt kryddnejlika är tufft mot både löss och hud och man kan reagera också på citron, persiljefrö, timjan och anis (stjärnanis är mildare). Citroneukalyptus, eukalyptus, geranium, kajeput och rosmarin irriterar sällan. Lavendel och tea tree är mildast mot huden men fortfarande effektiva mot löss.
Mekaniska medel

• Rena fetter som kokosfett och vegetabiliska oljor som olivolja är garanterat mildast mot huden.
• Apotekens oljepreparat (som Paranix) är inte hudirriterande.
• Apotekens silikonpreparat (som Hedrin) kan ge klåda och utslag och ska inte användas på sprucken hud.


Giftighet

Kemiska medel
• Med nervgifterna är giftigheten förstås själva poängen. De ska inte användas till barn under 2 år; erfarenheten från graviditet och amning är begränsad (Prioderm).
• Eteriska oljor kan vara giftiga och eftersom de absorberas genom huden kan de förgifta också den vägen. Inga oljor bör användas till barn under 2 år, till äldre barn endast lavendel och tea tree. Allvarliga sjukdomar som hjärtsjukdom och högt blodtryck är kontraindikationer för en del oljor. Epileptiker bör t. ex. unvika citroneukalyptus och eukalyptus medan gravida bör undvika anis, stjärnanis, geranium, kajeput, kryddnejlika, persiljefrö och rosmarin. Även citron och timjan hör till de giftigare oljorna. Se detaljer under varje enskild olja.
Mekaniska medel
• Rena fetter och oljor utan tillsatser är ogiftiga.
• Apotekens oljepreparat kan användas av gravida och till barn från 2 års ålder (Paranix).
• Apotekens silikonpreparat kan användas av gravida och till barn från 6 månaders ålder (Hedrin). Dimetikon används invärtes mot spädbarnskolik (10 droppar Minifom motsvarande 9-10 droppar dimetikon flera gånger dagligen). Egenblandat luspreparat - recept nedan - innehåller 10-15 droppar dimetikon per tsk.


Recept

Recept I
(inpackning)
• Osaltat smör
• Frön av persilja
En salva göres av smör och persiljefrön (smör smältes på låg värme med frön, silas av varmt).
Användning: Fördriver strax ohyra ur huvudet om den några gånger smörjes därpå.
(Källa: Jägervall 1990, efter Nils Rosén von Rosensten: Underrättelser om barnsjukdomar och deras botemedel, 1764)
Recept II
(inpackning)
Olivolja - 1 dl
eller
• Lika delar äppelcidervinäger och vatten - 1 dl
• Finhackade eller pressade klyftor av vitlök - 3-4 st
Totalt ca 110 ml varav ca 10 % vitlök. Blanda. Ska helst stå några dagar men kan också användas genast.
Användning: Gnid in i håret. Upprepa efter några dagar.
(Källa: Schöneck 1983)
Recept III
(inpackning)
• Vegetabilisk olja - 75 ml
Lavendelolja - 1 ml (ca 25 droppar)
Rosmarinolja - 1 ml (ca 25 droppar)
Geraniumolja - 0,5 ml (ca 13 droppar)
Eukalyptusolja - 0,5 ml (ca 12 droppar)
Totalt 78 ml varav eteriska oljor ca 4 %. Droppa de eteriska oljorna i oljan; de löser sig obehindrat.
Användning: Dela upp håret i sektioner och dränk in dem en och en ner till hårbotten. Långt hår läggs upp på hjässan så att allt blir genomdränkt. Lägg plast runt huvudet och bakom öronen för att förhindra de eteriska oljornas avdunstning. Låt sitta i två timmar. Schamponera och skölj rent, kamma igenom med finkam. Upprepa tre dagar senare. Kuren tar inte bara bort löss utan ger också glans och lyster till håret.
(Källa: Bremness 1995 efter Maggie Tisserand: Aromatherapy for women)
Recept IV
(inpackning)
• Vegetabilisk olja - 50 ml
eller
• Lika delar alkohol (50 %) och destillerat vatten - 50 ml
Tea treeolja - 5 ml
Totalt 55 ml varav eteriska oljor ca 9 %. Samma alkoholhalt (25 %) kan erhållas också genom att blanda 31 ml vodka (40 %) + 18 ml vatten. Droppa den eteriska oljan i vätskan. Den löser sig obehindrat i vegetabilisk olja och ganska bra i alkohollösningen.
Användning: Massera in i hårbotten och låt verka några timmar eller över natten. Tvätta ur och finkamma håret. Upprepa var tredje dag tills lössen är borta.
(Källa: Klüge 1999)
Recept V
(sköljvatten)
Vatten - 5 dl
• Eterisk olja, en eller flera av tea tree, timjan, citron - totalt 0,5 ml (ca 10 droppar)
Totalt 5 dl varav eteriska oljor ca 0,1 %. Droppa oljorna i vattnet. De löser sig inte så blandningen måste skakas om före användning.
Användning: Som sista sköljvatten efter hårtvätt. Använd dagligen tills både löss och ägg är borta.
(Källa: Ody 2001)
Recept VI
(inpackning)
Vatten - 100 ml
Lavendelolja - 2 ml (ca 50 droppar)
Kryddnejlikolja - 1 ml (ca 25 droppar)
Tea treeolja - 1 ml (ca 30 droppar)
Totalt 104 ml varav ca 3 % eteriska oljor; en stark blandning som inte lämpar sig för barn eller känsliga. Droppa oljorna i vattnet. De löser sig inte så blandningen måste skakas om före användning.
Användning: Duscha vätskan i håret och massera sedan så att den når ända ner i hårbotten. Packa in i gladpack, plastpåse eller duschmössa. Låt sitta en timme och tvätta sedan ur. Upprepa behandlingen en vecka senare. Luskamma dagligen i mellantiden och i två veckor efteråt med balsam till kamning enligt recept nedan.
(Källa: Shenet 2002)
Recept VII
(inpackning)
Vatten - 50 ml
• Eterisk olja, t. ex. anis, lavendel eller tea tree - 1-2 ml (ca 25-50 droppar)
Totalt 51-52 ml varav ca 2-4 % eterisk olja; till barn endast lavendel eller tea tree. Droppa oljan i vattnet. Den löser sig inte så blandningen måste skakas om före användning.
Användning: Duscha vätskan i håret och massera sedan så att den når ända ner i hårbotten. Packa in i gladpack, plastpåse eller duschmössa. Låt sitta en timme (4 %) eller över natten (2 %) och tvätta sedan ur. Upprepa behandlingen en vecka senare. Luskamma dagligen i mellantiden och i två veckor efteråt med balsam till kamning enligt recept nedan.
(Källa: Shenet 2002)
Recept VIII
(balsam till kamning)
Hårbalsam - 50 ml
• Eterisk olja, t. ex. anis, lavendel eller tea tree - 1 ml (ca 25 droppar) (eventuellt)
• Luskam
Totalt 50-51 ml varav eventuellt ca 2 % eterisk olja; till barn endast lavendel eller tea tree. Droppa oljan i balsamen; den löser sig bra.
Användning: Massera in i vått hår. Kamma med finkam från hårbotten och ända ut. Stryk eller slå av kammen efter varje drag och fortsätt tills bara tomma skal följer med. Skölj ur. Balsamen gör håret lättkammat, de eteriska oljorna är avskräckande. Kamma dagligen under veckan mellan två lusbehandlingar och varannan dag i ett par veckor efter den andra behandlingen.
(Källa: Shenet 2002)
Recept IX
(schampo)
Hårschampo - 100 ml
• Eterisk olja, t. ex. anis, lavendel eller tea tree - 2-6 ml (ca 50 -150 droppar)
Totalt 102-106 ml varav ca 2-5 % eterisk olja; till barn endast lavendel eller tea tree. För ett par-tre hårtvättar kan man ta den större mängden eterisk olja, för användning under längre tid inte mer än 2 %. Droppa oljan i schampot; den löser sig lätt i tensiderna.
Användning: Tvätta håret som vanligt men låt schampot sitta kvar i håret en kvart. För avskräckande effekt och underhållsbehandling.
(Källa: Shenet 2002)
Recept X
(silikonolja)
Silikonoljor bör fungera men är ofta utspädda i lösningsmedel. Se mer om silikonoljor under Kiseldioxid: Varianter.
• Destillerat vatten eller rosenvatten - 95 ml
• Minifom kolikdroppar (94% dimetikon) - 5 ml (ca 250 droppar)
Totalt 100 ml varav ca 4,5 % dimetikon, som räcker till två behandlingar av kort till öronlångt hår. En flaska Minifom (100 ml 200 kr) spädd till två liter räcker alltså till 40 behandlingar, att jämföra med luspreparatet Hedrin 4 % (100 ml 155 kr) som räcker till två.
Innehåll Minifom per ml emulsion: 94 mg dimetikon + 5-6 mg kolloidal kiseldioxid, vatten, emulgeringsmedel, konserveringsmedel.
Innehåll Hedrin per gram lösning: 4 % (40 mg) dimetikon + 96 % snabbdunstande och brandfarliga lösningsmedlet cyclometikon 5.
Blanda i duschflaska. Minsta spill på golvet gör det glashalt. Skaka om, duscha i håret och massera in. Låt verka en timme, tvätta ur. I motsats till apotekens silikonpreparat med lösningsmedel som avdunstar på ett par minuter, torkar håret här långsamt som vanligt. Kanske bör man räkna verkningstiden från det att håret är torrt? Blir inte lika oljigt som apotekens preparat när håret torkat. Som alltid: upprepa en vecka senare.
• Bladglans
Förslaget bladglans har också inkommit. Det säljs som spray och består av silikonoljor och/eller upp till 60 % isopropylalkohol. Det kväver både sköldlöss, ullöss och spinnkvalster på växter och kan säkert klara av huvudlöss också. På samma sätt används för övrigt paraffinolja mot bladlöss, sköldlöss och kvalster. Särskilt hudvänlig är nog inte bladglansen. Varning för eld eller glöd i närheten då drivgaserna (propan eller cigarettändargasen butan) är lättantändliga. Som alltid: upprepa en vecka senare.
(Källa: Shenet 2009)
Recept XI
(hårspray)
• Hårspray Super Extra Ultra Mega Hold - en flaska
Spraya varenda millimeter av hårbotten och sedan hela håret. Massiv sprayning dödar småkryp som spindlar och tvestjärtar genom att lackera dem till stenstoder så varför inte också huvudlöss? Som alltid: upprepa en vecka senare.
(Källa: Shenet 2009)
Recept XII
(kyla)
• Minusgrader
I minusgrader fryser både löss och ägg ihjäl. Lössen behöver minst 18° för att leva, äggen minst 22-25° för att kläckas. Lössens idealtemperatur är 27-30° så däromkring ligger temperaturen i hårbotten. Hudytan håller konstant 34°. Kanske värt att pröva några barhuvade vinterpromenader? Som alltid: upprepa en vecka senare.
(Källa: Shenet 2009)
Recept XIII
(värme)
• Hårtorksvärme
Löss dör vid 52-54°och däröver. Fem minuter 60°räcker. En modern torr bastu brukar värmas till 65-70° men kan komma upp i 90-100°. Hårtorkar lär komma upp i 70-90°. Blås alltså så varmt det går från hårbotten och utåt i torrt hår. Blöt sedan håret, ta i mycket balsam och kamma ur löss och ägg. Tvätta som vanligt och ta i balsam eller efterbehandla efter den hårda blåsningen. Som alltid: upprepa en vecka senare.
(Källa: Shenet 2009)

Litteratur: Se t ex Bergman (2003), Bergmark (1985), Keyland (1989), Nilsson och Peterson (1998), af Klintberg (1986), Svensson (2002), Wicklund (1998).
• Artiklar: Mia Terént: Loppor och löss går igen (Fataburen 2004). Lena Boija: Stoppa lössen innan de sprider sig! (Apoteket 2:2006). Karin Lundahl: Löss kan vara resistenta (Göteborgs-Posten 2007 08 09). Anders Sahlberg: Huvudlöss tål lusmedel (Göteborgs-Posten 2008 09 04).

Nätpublikationer: FASS.se (2009 10 30). Hedrin.se (2009 10 30). Paranix.se (2009 10 30).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/harloss.html
Datum: 2021 12 09 - Uppdaterad: 2010 05 7
Cookieinfo
Made with a Mac