Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer - Salvor

Handkräm


Synonymer  Handkräm, handpomada, handlotion, fuktkräm, skyddskräm
Farmakopénamn Unguentum ad manus, Unguentum pomadinum ad manus
Engelska namn Hand cream, hand lotion, skin lotion, mousturizing lotion, skin mousturizer, hand and body cream, hand and body lotion, barrier cream

Tradition Forna tiders utomhusarbete var inte nådigt för händerna. Man smorde in sig med det fett som fanns tillgängligt - talg, ister eller helt enkelt gned sig med en fläsksvål. Öronvax ansågs bra på självsprickor och fanns alltid tillgängligt.
Glycerinlotioner
av typen "Sprit, glycerin och rosenvatten" var det första kosmetiska medel som nådde de svenska stugorna. Det framstod närmast som ett undermedel för spruckna och nariga händer. Länge blandade man sådan lotion själv av ingredienser från apoteket. Förtjockad med gelémedel blev den glyceringelé, satte man till stärkelse fick man en skyddande glycerinkräm.
Annars har handkrämerna ofta varit feta salvor eller cold creams. Idag säljs de vanligen som magra allt-i-ett-krämer eller lotioner för hela kroppen.
Framställning Feta krämer är lätta att göra med bara feta ämnen (cerat, salva, hudolja) eller så har man också i vatten och emulgeringsmedel (emulsionskräm, lotion) - se varianterna nedan.
Beskrivning Från magra vätskor till feta salvor. Skyddskrämer är riktigt feta blandningar som ska stöta ifrån sig kyla och fukt vid arbete. De måste vanligen tvättas av så fort arbetet upphör eftersom man annars lämnar fettfläckar efter sig.
Innehåll Olja, fett, vax
Fett för att mjuka upp och skydda mot nötning och kyla, t. ex. ullfett eller kokosfett - kraftfullt fuktavstötande och hindrar också fukt från att avgå
Olja för att mjuka upp, t. ex. sesamolja.
Paraffin och vaselin vårdar inte men ger ett rejält avstötande skydd - ett av få tillfällen då de kan vara motiverade i hudvård.
• Silikon av olika typer förekommer i dagens krämer som skyddande och avstötande medel.
Fuktgivare
Se särskilt ämnen för torr hy och hudsprickor.
• I feta krämer vaxiga ämnen som bivax, stearinsyra eller cetylalkohol för att hindra fukt från att avgå.
• I krämer vattenlösliga ämnen som glycerin, sorbitol, karbamid, salt, honung.
Vätska

Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt).
Citronsaft har varit vanligt - det är bl. a. blekande.
Glycerin mjukar upp, bevarar fukt och är fettbortstötande.
Förtjockande ämnen
• Geléämnen som gummi arabicum, dragant, alginater bildar en skyddande yta som inte löses av fett.
Stärkelse skyddar och hjälper till att ge de infettade händerna grepp.
• Gängse emulgeringsmedlen; mer för krämens konsistens än för händerna.
Konserveringsmedel
• Vattendelen i kräm och lotion måste konserveras (natriumbensoat, Atamonpulver 0,5 %).
• En kombination av parabener, vanligt i köpta krämer, hindrar bakterietillväxt i både vätska och fett.
• Antioxidationsmedel hindrar fettdelen från att härskna (E-vitamin, rosmarinextrakt).
Varianter Här har samlats preparat som uttryckligen sägs vara bra för händernas vård, t. ex. för röda, nariga, spruckna händer. Se också:
• Magert och fuktgivande: Glycerinlotion, glyceringelé, lotion.
• Magert och skyddande: Glycerinkräm.
• Fett och skyddande: Cerat, feta salvor som lanolinsalva och ullfettssalva, hudoljor, feta krämer som cold cream, lanolinkräm och ullfettskräm, .
Fuktkräm kan göras både fet och mager.
Hållbarhet • Salvor och oljor behöver inte konserveras.
• Krämer: Rätt konserverad, förvarad (rimligt svalt) och hanterad (ta inte med smutsiga fingrar) bör en hemmagjord handkräm hålla i åtminstone ett par år. Säkert dåligt tecken: Förändrad lukt.

Recept

Recept I • Osaltat smör
• Sönderskurna Borsdorfferäpplen eller russin - hälften så mycket som smöret
Vax - 1/3 av det utpressade smöret
• Salmiak (se ammoniak) (ev.) - lite
Frukten rensas från skal, kärnor och stenar och kokas med smör till dess att all fuktighet bortdunstat, det är, till dess intet sprakande märkes mer, när en droppe av smöret drypes i elden, och det genom linne utpressade smöret försättes med vax. En rätt tjänlig läkande salva till spruckna bröst, händer eller läppar etc.
(Källa: Haartman 1765)
Anm. Alltså en gammaldags äpplepomada - se cold cream-historiken.
Recept II
(handpomada)
• Vitt bivax - 50 viktdelar
Olivolja - 45 viktdelar
Valrav - 40 viktdelar (eller ca fjärdedelen cetylalkohol)
• Eterisk bergamottolja - 0,9 viktdelar
• Eterisk kryddnejlikolja - 0,9 viktdelar
Vax, valrav och olja sammansmältes, varefter under avsvalningen övriga beståndsdelar tillblandas. Utgjutes i kapslar. Namn: Hand-pomada (Unguentum pomadinum ad manus).
(Källa: Pharmaca Composta 1896 efter Pharmaca Composita I 1891 och Schulzenheim)
Recept III
(handpomada)
Mandelolja - 100 viktdelar
Valrav - 50 viktdelar (eller ca fjärdedelen cetylalkohol)
• Vitt bivax - 15 viktdelar
Perubalsam - 2 viktdelar
Kopaivabalsam - 1 viktdel
• Eterisk pepparmyntsolja - 1 viktdel
Vax, valrav och olja sammansmältes, varefter under avsvalningen övriga beståndsdelar tillblandas. Utgjutes i kapslar. Namn: Hand-pomada (Unguentum pomadinum ad manus).
(Källa: Pharmaca Composta 1896 efter Pharmaca Composita I och Höökenberg)
Recept IV
(mot röda händer)
Lanolin - 50 % vikt
Borax - 50 %
Används på röda händer.
(Källa: Helsovännen 22:1891)
Recept V
(pasta för händerna)

• Smält honung - 500 gram
• Malen sötmandel (mandelmjöl)- 250 gram
• Malen bittermandel - 65 gram
• Äggulor - 8 st
Blanda mandelmjöl och ägg väl samt tillsätt sedan honungen under ständig omrörning.
(Källa: de Réville 1910)
Recept VI
(pomada mot spruckna händer)
Olivolja - 50 % vikt
Vax - 44 % vikt
Spermaceti - 8 % vikt
(Källa: Pio 1922)
Anm. Valrav (spermaceti) kan ersättas av cetylakohol.
Recept VII
(Gaddes salva)
Mandelolja - 300 gram
Glycerin - 240 gram
Spermaceti - 50 gram
Vitt vax - 40 gram
Neroliolja - 40 droppar 7 droppr
Rosenolja - 5 droppar
(Källa: Johansson 1926)
Anm. 630 gram + eteriska oljor ca 2 gram. Valrav (spermaceti) kan ersättas av cetylakohol.
Recept VIII
(för vita händer)
Rosenvatten - 46 % vikt
• Flytande honung - 31 % vikt
Gult vax - 15 % vikt
• Pulveriserad myrrha (se myrraessens) - 8 % vikt 
Glycerin - till en lös deg
Vaxet smältes i vattenbad, d.v.s. i ett kärl stående i hett vatten. Medan det ännu är varmt tillsättes myrrhan och blandningen röres grundligt. Därpå iröres honungen och rosenvattnet samt, lite i taget, så pass mycket glycerin som behövs. Sedan händerna på kvällen är tvättade, utbreds degen tämligen tjockt på händerna och rymliga handskar pådrages och får sitta på under natten. Ger vita händer.
(Källa: Wenström 1938)
Recept IX
(mot spruckna händer)
Kakaoolja - 44 % vikt
• Söt mandelolja - 44 % vikt
Zinkoxid - 6 % vikt
• Pulveriserad borax - 6 % vikt
• Bergamottessens - 10 droppar per 100 gram
Oljorna smältes i vattenbad, d.v.s. i ett kärl stående i hett vatten. När de är väl blandade tillsätts zinkoxid. Blandningen rörs tills den stelnar och bergamottessens droppas i. Under stelnandet rörs hela tiden. Salvan ingnides efter aftontvättningen och rymliga handska pådrages och får sitta på under natten.
(Källa: Wenström 1938)
Recept X • Destillerat vatten - 70 % vikt
Glycerylstearat - 13 % vikt
Glycerin - 10 % vikt
Sesamolja - 3 % vikt
Bivax - 2 % vikt
Lecitin - 2 % vikt
Allt smälts ihop varefter det rörs tills det är svalt.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept XI
(mot röda händer)
Lanolin - 80 gram 
Paraffinolja - 20 gram 
Vanillin - 0,1 gram 
Rosenolja - 2 droppar 
Salva för röda och nariga händer.
(Källa: Svanberg 1948) 
Recept XII Kakaosmör - 1 del
Mandelolja - 1 del
Bivax - 1 del
Smälts ihop på vattenbad och rörs tills det svalnat. 
(Källa: Buchman 1975)
Recept XIII Rosenvatten - 150 ml
Glycerin - 30 ml
Majsolja - 30 ml
Värm tills det tjocknar.
(Källa: Buchman 1975)
Recept XIV Citronsaft - 3 msk
Mandelolja - 3 msk
Bivax - 1 tsk  
Citronessens - 3 droppar
Pressa citronsaft och sila och tillsätt mandelolja. Smält bivax. Tillsätt lite av mandeloljan som flyter ovanpå citronsaften, undan för undan tills alls är sammansmält. Ta från värmen och tillsätt eterisk olja. Håll i burk och skaka då och då tills krämen är kall.
(Källa: Rose 1981)
Anm. Enklare är att smälta ihop vax och olja, värma citronsaften för sig till ungefär samma temperatur och röra i. Om krämen ska sparas bör citronsaften konserveras.
Recept XV
(mot nariga händer)
Olivolja - 1 del
Citronsaft eller gurksaft - 1 del
Båda varianterna brukar rekommenderas för torra och nariga händer, den med citronsaft särskilt för spruckna nagelband. Skakas om och gnides in dagligen tills bättre.
(Källa: Lindeberg 1982)
Recept XVI Orangeblomsvatten - 100 ml
Tistelolja - 45 ml
Kokosfett - 30 ml
Glycerin - 10 ml
Vitt vax - 5 gram 
Borax - 5 ml
Natriumbensoat för konservering - en knivsudd 
Smält vax, olja och fett tillsammans i vattenbad. Lös borax ioch konserveringsmedel i apelsinblomsvattnet och värm upp till samma temperatur som fettblandningen så att pulvren löser sig; koka inte. Blanda glycerinet i fettet och ta det från värmen. Häll sakta och under elvispning ner vätskan i fettblandningen och vispa tills krämen håller ihop och inte går isär längre. Fortsätt vispa tills den är helt sval. Det går fortare om man ställer kärlet i en skål med kallt vatten men låt det inte svalna allt för snabbt.
(Källa: Hillker 1989) 
Anm. Tveksamt om extra konserveringsmedel behövs; borax konserverar.
Recept XVII Citronsaft - 1 del
Glycerin - 1 del
Eau de cologne - 1 del
Håller händerna mjuka.
(Källa: Valnet 1992)
Recept XVIII Jojobaolja - 50 ml
Bivax - 10 gram
Kakaosmör - 5 gram
Eterisk olja - 25 droppar
(Källa: Kraus 1993)
Recept XIX
(för mjuka händer)
Gurksaft - 1 msk
Olivolja - 1 msk
Smörj in händerna med blandningen. Ger mjuka händer.
(Källa: Hellgren 1996)
Recept XX
(grundrecept lotion)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) och ev. vattenlösliga ämnen - 65-80 ml
• Värmekänsliga ingredienser (t. ex. eterisk olja) - upp till 10 ml; dra ifrån motsvarande mängd vätska och vattenlösliga ämnen
Fett och olja - 5-10 ml
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 3-4 ml
• Sura ingredienser - några ml
Glycerylstearat ("VE-fett") - 1,5-2,5 ml
Paraben - 8-14 droppar
Blanda ihop fettfasen och värm i vattenbad till 65-70°. Emulgeringsmedlet ska smälta ordentligt, annars får man en grynig kräm. Vattenfasen blandas för sig och värms till samma temperatur som fettblandningen.
Rör ner fettet långsamt i vattnet. Vispa noga ända tills emulsionen är sval; först vid 65-70° i 4-5 min och börja sedan kyla. Krämen kan bli tunn om man värmer för mycket eller kyler ner för snabbt. Om temperaturskillnaderna mellan fett  och vatten är för stora kan emulsionen bli grynig. Slarvar man med temperaturer och vispning, separerar fettet eller (vanligare) vattnet från från resten av krämen efter ett tag. Vispa inte heller ner för mycket luft. Värmekänsliga och sura ingredienser allra sist.
(Källa: Andersen 1998)
Recept XXI
(grundrecept kräm)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) och ev. vattenlösliga ämnen - 65-80 ml
Fett och olja - 20-25 ml
• Värmekänsliga ingredienser (t. ex. eterisk olja) - upp till 10 ml; dra ifrån motsvarande mängd vätska och vattenlösliga ämnen
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 6-7 ml
Glycerylstearat ("VE-fett") - 4-5 ml
• Sura ingredienser - några ml
Paraben - 8-14 droppar
Normalfet kräm. Förfar enligt grundrecept på lotion ovan.
(Källa: Andersen 1998)
Recept XXII
(grundrecept fet kräm)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) och ev. vattenlösliga ämnen - 65-80 ml
Fett och olja - 30-35 ml
• Värmekänsliga ingredienser (t. ex. eterisk olja) - upp till 10 ml; dra ifrån motsvarande mängd vätska och vattenlösliga ämnen
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 7,5 ml
Glycerylstearat ("VE-fett") - 5,5 ml
• Sura ingredienser - några ml
Paraben - 8-14 droppar
Fet kräm. Förfar enligt grundrecept på lotion ovan.
(Källa: Andersen 1998)
Recept XXIII • Destillerat vatten - 66 ml
Olivolja, rapsolja eller aprikoskärnolja - 10 ml
Glycerin eller sorbitol - 5 ml
Natriumstearoyllaktylat  ("MF-fett") - 5 gram
Sheasmör eller ullfett - 4 gram
Glycerylstearat ("VE-fett") - 3,5 gram
Vetegroddolja - 3 ml
Bivax - 2 gram
Cetylalkohol eller stearinsyra - 1 gram
E-vitamin - 0,5 ml
Lavendelessens - 10 droppar
Paraben - 8 droppar
Sandelträessens - 4 droppar
Förfar enligt grundrecept på lotion ovan. Fettet rörs ner i vattenfasen. Värmekänsliga ingredienser sist. För spruckna, sträva och nariga händer. E-vitaminhalten blir 4,5 IE per gram kräm.
(Källa: Andersen 1998)
Recept XXIV
(mot spruckna händer)
Äppelcidervinäger - 1 del volym
Olivolja - 1 del
Gör huden mjuk och smidig.
(Källa: Hellmiss 1999) 
Anm. Får omskakas före användning.
Recept XXV
(grundrecept)
Vatten eller annan vätska - 46-68 ml 
Fett och olja - 18-40 ml eller mer
Vegetal - 14 ml 
• Värmekänsliga ingredienser - upp till 10 ml; vätskan minskas lika mycket
• Sura ingredienser (t. ex. sura konserveringsmedel) - några ml; vätskan minskas lika mycket
Fett och olja och värms ihop för sig, vätska och Vegetal för sig, båda till 65-70°. Fettblandningen rörs ner långsamt i vätskan. Värmekänsliga och sura ingredienser tillsätts sist vid 40-45° eller fingervarmt. Elvispa noga tills emulsionen är helt sval; slarvig vispning eller för snabb nedkylning gör krämen tunn eller så separerar snart fettet eller (vanligare) vattnet från resten.
(Källa: Webmaster Shenet 1999)
Recept XXVI
(Hjortens handkräm)
Stearinsyra
Jordnötsolja
• Flytande paraffin
• Vitt vaselin
Glycerin
Triaetanolamin
Cetylalkohol
Tween 80
• Parfym 
Parabener E 216 och E 218
• Destillerat vatten
(Källa: Innehållsförteckning 1999. Tillverkare: Näsströms kosmetik, Östersund) 
Anm. Ett exempel på innehållet i en enkel stearatkräm - till skillnad från liknande i handeln är den här också billig i inköp. 
Recept XXVII
Kakaosmör - 125 ml
Sesamolja - 3 msk (45 ml)
Kokosolja - 2 msk (30 ml)
• Rivet bivax - 2 msk (30 ml)
Olivolja - 1 msk (15 ml)
• Destillerat vatten - 2 tsk (10 ml)
Smält bivax på låg värme med vatten. Skeda i kakaosmöret och blanda. Tillsätt det övriga lite i taget. Häll på glasburk; det tjocknar när det svalnar. Använd generöst på hela kroppen. Bra för torr hud.
(Källa: Bardey 2000)
Recept XXVIII
(grundrecept)
• Självemulgerande vaselin - 45 % vikt
Vatten - 25 % vikt
Glycerin - 20 % vikt
• Torkad ört, t. ex. ringblomma, vallört, citronmeliss, kamomill, salvia - 10 % 
Smält vaselinet i vattenbad och tillsätt resten. Håll varmt i ca tre timmar. Fyll på vatten i vattenbadet vartefter det kokar bort. Sila blandningen genom vinpress eller nylonfilter innan den börjar kallna och rör sedan tills den börjar tjockna. Häll upp på rena burkar av glas eller plast. Vanligen hållbar i månader men hållbarheten kan förlängas genom förvaring i kyl eller kallt skafferi.
(Källa: Ody 2001) 
Recept XXIX
(grundrecept)
• Självemulgerande vaselin - 300 gram
Tinktur - 300 ml
Smält vaselinet i vattenbad, tillsätt tinkturen och värm några minuter. Tag från värmen och rör sedan tills krämen börjar tjockna. Häll upp på rena burkar av glas eller plast. Vanligen hållbar i månader men hållbarheten kan förlängas genom förvaring i kyl eller kallt skafferi.
(Källa: Ody 2001) 

Litteratur: Se t. ex. Andersen (1998), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/handkram.html
Datum: 2018 11 15 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac