Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Filtrering


  Vätskor vill man vanligen ha klara, kanske för att sedan kunna färga dem. För att slippa långrandiga reningar -
Förebygg
• Mixa inte växtdelar. Det snabbar på extraheringen eftersom lösningsmedlet når större yta men sprider också små växtdelar i vätskan. Resultat: svårt eller omöjligt att få utdraget klart. I de sista filtreringarna är partiklarna extremt små och ibland så lätta att de inte sjunker, d.v.s. de kan inte heller dekanteras av. Vid tionde långsamma genomrinningen ångrar man att man tog genvägen med mixer.
• Lägg inte växtdelarna som ska dras ut direkt i vätskan. Stoppa dem i tygpåse eller finmaskig sil.
• Krama inte tygpåsar med växter för att få ut det sista. Vätskan blir garanterat full med skräp.
Filtrering All filtrering börjar med att det flytande får stå (timmar, dagar) så att det mesta av partiklarna sjunker till botten. Vätskan dekanteras sedan försiktigt. Den grumliga bottensatsen slänger man eller gör något annat med. Filtreringen bör göras före konservering med parabener eftersom det kan hämma den konserverande effekten av många parabener.
Filtrering med kyla
Nedkylning gör att svårlösliga delar fälls ut och kan filtreras bort. Kyl vätskan till strax över 0° och filtrera genast genom sidentyg eller kaffefilter. Upprepa tills lösningen är helt klar. 
Filtrering utan kyla
Ställ undan vätskan i upp till 10-14 dagar. Filtrera. Ställ undan igen. Upprepas tills lösningen är helt klar.
Filtrering med mineralpulver
Med neutrala mineralpulver som talk, kiselgur, lera, kaolinlera, valklera, kol, magnesiumkarbonat i filtret kombinerar man filtrering med klarning. Strö pulvret på kaffefiltret innan vätskan hälls på (1 tsk per liter). Pulvret drar till sig orenheterna och tillsammans kommer pulver och orenheter att bilda en tunn hinna på papperet och slamma igen det. Var beredd på lång genomrinningstid, ofta dagar, men effektiv.
Tiden kan förkortas genom att man byter papper då och då. (Fusk, enligt apoteksregler. Det första som filtreras fram ska rätteligen filtreras om för att styrkan på utdraget ska bli kontrollerbar.) Rester av kol tas bort med en andra filtrering med potatismjöl i filtret.
Klarning Klarning med mineralpulver
Mineralpulver (talk, kiselgur, lera, kaolinlera, valklera, kol, magnesiumkarbonat, 1 tsk per liter) strös direkt i vätskan. Låt stå några dagar, rör om då och då. De grumlande partiklarna dras till pulvret och blir därmed lätta att filtrera bort.
Klarning med alun
Vattenreningsverkens metod kan vara värd att experimentera med: Lös alun i lite vatten och tillsätt i vätskan (som bör ha neutral reaktion = pH 6-8 för att detta ska fungera). Vispa lite och låt sedan stå. Snart bildas flockar av aluminiumhydroxid på ytan, som binder till sig bakterier och andra organiska grumligheter. Efter ett tag sjunker flockarna med skräpet till botten av sin egen tyngd och den rena vätskan kan dekanteras av.
Klarning med gelatin
Lös gelatin i vätskan. Proteinet ingår olösliga föreningar med garvämnen som det finns gott om i växtutdrag. Filtrera.
Klarning med fryst gelatin
Dosering: 3 ml gelatinpulver per dl vätska. Strö gelatinpulver i en liten del av vätskan. Låt blandningen svälla några minuter och värm den sedan lite eller tillsätt lite mer vätska så att gelatinet löses helt. Tillsätt gelatinblandningen i resten av vätskan. Ställ undan att stelna. 1 dl vätska stelnar till gelé på 1,5-2 timmar i kyl, långsammare i rumstemperatur. Frys därefter geléet. Vid upptining kommer geléet att separera i två delar: ren och färglös vätska och dallrande gelérester med olösliga, vattenlösliga och fettlösliga orenheter, som växtpartiklar och färg. En del vätska blir kvar i geléet så räkna med lite spill.

Klarning med äggvita
Rör ut rå äggvita i vätskan. Värm lätt tills äggvitan koagulerar och flyter upp till ytan. Olösliga partiklar kapslas in i äggvitan och följer med när man tar bort den.
Växtutdrag Hit hör växtsafter som gurksaft och alla slags utdrag på växter i vatten (macerat, infusioner, dekokter), alkohol (tinkturer) och olja (örtoljor). Grumlighet, bottensats och ytlager är de vanligaste problemen.
 

Växtutdrag blir grumligt
Grumliga utdrag får man
alltid om man mixar växtdelarna, slarvar med filtreringen och ibland även när man är mycket noggrann med den. Partiklarna är då för små för att kunna filtreras bort men tillräckligt stora för att grumla. Om inte nedanstående tillvägagångssätt hjälper får man pröva klarning enligt ovan.
• Börja med att grovfiltrera med durkslag eller trådsil.
• Låt sedan vätskan självrinna genom tyg eller nylonstrumpa; det kan ta några timmar eller en dag. Pressa inte ut vätska med handkraft på slutet, det gör bara att man får med växtfibrer.
• Finfiltrera genom kaffefilter. Ibland krävs mycket tålamod. Några få dl kan ta dagar med många byten av filter.
• Låt därefter stå i fred en dag eller två. Rubba inte kärlet; det får all grumling som sjunkit till botten att singla upp igen. Lyft det mycket försiktigt och dekantera av.
• Finfiltrera igen genom kaffefilter.

  Växtutdrag får bottensats
Bottensats märks inte förrän vätskan stått några dagar. Om orsaken är otillräcklig filtrering är åtgärden given. Partiklarna kan också helt enkelt vara för små för att kunna filtreras bort, kanske för att materialet mixats. Tursamt nog är de ockå så tunga att de samlas på botten. Därmed blir de lättare att avskilja än lätta partiklar som flyter omkring i vätskan.
• Låt stå en dag eller två, dekantera, låt stå orubbat ett dygn.
• Placera ena änden av en slang i vätskan, andra änden i ett mottagningskärl. Till och med ett sugrör med veck kan användas; placera då den korta delen i vätskan.
• Sug upp vätska med munnen så att den når upp genom nästan hela slangen. Täpp till snabbt med fingret, håll öppningen över mottagningskärlet och släpp. Vätskan kommer att fortsätta att sugas uppåt, ut genom slangen och ner i kärlet. Sug upp det översta klara lagret och lämna bottensatsen kvar.
  Växtutdrag får ytlager
Ytlager på en väl filtrerad vätska består av luftbubblor eller små, mycket lätta partiklar. Liksom bottensats är det relativt lätt att åtgärda eftersom partiklarna finns samlade på ett ställe.
• Ställ undan ett par dagar för att kontrollera att ytlagret inte är resultat av jäsning eller bakterietillväxt. Det märks på lukten och på att lagret växer.
• Grovskumma ytan med sked.
• Släpp ett poröst papper (Melitta-flter, toalettpapper, pappersnäsduk) på ytan och dra sedan bort. Använd bomull och bomullspinnar till det sista.
Vattenlösningar Hit hör ansiktsvatten och andra vattenlösningar som aromatiska vatten, toalettättikor , toalettättikslösningar och örtvatten.
  Vattenlösning blir grumlig
Kan inträffa när sura ämnen tillsätts.
• Inte mycket annat att göra än att filtrera som växtudrag ovan.

• Om det inte hjälper får man pröva klarning enligt ovan. Undvik magnesiumkarbonat i sura lösningar.
  Vattenlösning får beläggning på kärlets väggar
Beläggningen är icke vattenlösliga ämnen. Mest typiskt sker det med hartsämnen, t. ex. när man gör jungfrumjölk. Så fort lite alkohol tillsätts fälls hartsämnena ut och om man inte genast skakar om häftigt sätter de sig på kärlets väggar. Att lösningen ser bra ut strax efter blandningen är ingen garanti; ibland tar det ett par timmar för ämnena att avsätta sig.
• Filtrera kallt eller med klarningsmedel enligt ovan.

• Pröva att tillsätta lite stark sprit och hoppas att den löser ämnena.
• Pröva att minska ytspänningen med 1-2 % tensid (laurylsulfat, sockertensid) eller 5-10 % hårschampo.
  Vattenlösning får ytlager av eteriska oljor
Eteriska oljor löses helt enkelt inte i vatten utan samlas på ytan. Hartsoljor (resinoider) och några få tunga eteriska oljor sjunker till botten. Först i utspädningen 1:200 (0,5 %, 15-20 droppar av tunna eteriska oljor per dl) löser de sig ganska bra men vattenlösningen kan ändå behöva skakas om före användning.
• Låt vätskan dra på varm plats några veckor. Skaka om dagligen. Filtrera sedan genom pappersfilter.
Man får en vattenlösning med förbluffande mycket doft kvar.
• Tillsätt lite turkisk rödolja och skaka om ordentligt. De eteriska oljorna löser sig i rödoljan varefter oljeblandningen emulgerar med vattnet. Låt stå några timmar och se om det räcker, tillsätt annars mer.
Alkohollösningar Hit hör mycket som ska se tilltalande ut - eau de cologne, parfym, hårvatten, munvatten. Tinkturer är inte lösningar utan växtutdrag; se ovan.
 

Alkohollösning blir grumlig
• Cologne som grumlats när vatten tillsatts: Filtrera med klarningsmedel enligt ovan.
• Alkohollösningar av citrusoljor kan grumlas av olösliga vaxrester. Det enda man kan göra är att filtrera kallt eller med klarningsmedel enligt ovan för att få bort så mycket som möjligt.
• Alkohollösningar av hartsoljor (resinoider) kan grumlas av olösliga hartsrester. Filtrera kallt eller med klarningsmedel enligt ovan. En del tillsatser kanske löser hartsämnena men förstör lösningen: mer alkohol, tensider (1-2 % laurylsulfat eller sockertensid eller 5-10 % hårschampo), citrusoljor med mycket limonen (apelsin, citron, grapefrukt).

 

Alkohollösning blir mjölkig
Bara filtrering hjälper. Vill man behålla mjölkigheten men rena från skräp ska man sila genom bomull, inte filtrera genom papper.
• Vatten har tillsatts för snabbbt (det ska tillsättas droppe för droppe med kraftig skakning efter varje): Filtrera med klarningsmedel
enligt ovan.
• Alkohollösningen har hällts i blöt eller fuktig flaska som inte sköljts med sprit först (eterisk olja, särskilt citrusoljor, lösgörs): Filtrera enligt ovan.
• För mycket vatten (mer än 5 % i 95 % alkohol): Filtrera kallt enligt ovan.
• Fel vatten (infusion eller dekokt med växtrester): Filtrera enligt ovan.

 

Alkohollösning får beläggning på kärlets väggar
• Om blandningen är gjord med riktigt stark sprit (95 %) kan man pröva att tillsätta lite vatten, ställa undan ett tag och sedan filtrera enligt ovan.
• Om lösningen innehåller hartser eller hartsoljor, se ovan om vattenlösningar med samma problem.

Oljelösningar Hit hör sådant som hudoljor, badoljor och oljebaserad parfym. Örtoljor är inte oljelösningar utan växtutdrag; se ovan.
 

Oljelösning blir mjölkig
Vegetabiliska oljor blir ofta lite mjölkiga när eteriska oljor, särskilt absoluter och hartsoljor, tillsätts. Mineraloljor som flytande paraffin grumlas mest. Turkisk rödolja förblir klar med så mycket som 10-50 % eterisk olja. Ricinolja
är den enda som förblir klar när alkohol tillsätts.
• Tillsätt isopropylmyristat (15-25 % av lösningen) för att göra de eteriska oljorna mer oljelösliga.


Litteratur: Se t ex Gaugin (1947), Lodén (2008), Meyer (1952), Nordström (2005), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1948), Thomssen (1947).
Nätpublikationer: Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 07)

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/filtrering.html
Datum: 2021 09 20 - Uppdaterad: 2009 02 27
Cookieinfo
Made with a Mac