Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Färgämnen

Färga pulver


Färga pulver med pulver • För att det ska vara någon mening med att tillsätta färgat pigment till ett annat pulver måste basen vara ljus - titandioxid, talk, zinkoxid, kalciumkarbonat/krita, pärlemorpigment, ljusa leror. Så länge blandningen förblir torr är de oproblematiska; i vattenlösning kan framför allt zinkoxid kan uppföra sig märkligt.
• För att infärgningen ska bli jämn blandar man först in allt det kulörta pigmentet i en liten del av det ljusa pulvret. Först när färgen är helt homogen rör man ut blandningen med resten av det ljusa pulvret.
• Som färgpigment används olösliga pulver som leror och jordfärger (den sorts pigment som används i oljefärger). Notera att många sådana färgpulver i handeln är syntetiskt framställda; namn som ockra och umbdra syftar oftare på kulör än på ursprung. Dagens purpurfärg kommer inte från purpursnäckan, ultramarin är inte mald lazursten och karminrött är inte nödvändigtvis malda sköldlöss.
Test
• Torra pulverblandningar (t. ex. ögonskugga): Gnugga pulvret mellan ett hopvikt vitt papper. Om det blir färgfläckar eller prickar är pigmenten inte tillräckligt blandade.

• Fuktiga blandningar (t. ex. salva): Lägg lite på ett vitt papper och dra med en kniv igenom i 45° vinkel. Färgstreck på papperet avslöjar otillräcklig blandning.
Färga pulver med vätska • Man kan också färga in pulvret med flytande färg, t. ex. livsmedelsfärg. Också här kan det vara bra att först färga in en liten del av pulvret, låta blandningen torka och sedan blanda koncentratet med resten av pulvret.
• På badpulver droppas eller sprayas färglösningen med blomspruta. Använd så liten vätskemängd som möjligt för att förekomma att pulvret påverkas, t. ex. att badbrus börjar fräsa. Bäst är om man själv löser torr livsmedelsfärg i alkohol, som torkar fortare än vatten. Den behöver inte vara ren; vodka går bra.
• Man kan också färga in pulvret med färdiga tinkturer med stark färg (saffranstinktur, alkanninrött).
Hållbarhet Torra blandningar av äkta jordfärgspigment håller färgen i alla väder. Syntetiska jordfärgspigment kan däremot förändras av doftämnen och också av alkalierna i badsalt, särskilt alkaliska badpulver.

Hudvård Mineral- och jordfärger täcker inte så bra som man kan tro. Täckningen står de vita pigmenten, framför allt titandioxid, för. De kan utgöra upp till 90 % av hela massan medan den resterande tiondelen ger kulör. Färgat ansiktspuder innehåller bara några få procent färgat pigment, rouge och ögonskugga  upp till 40 %.
Bad Badtillsatser är speciella eftersom de görs av torra pulver som sedan ska lösas upp i vatten - vattenlöslig färg är följdaktligen mest funktionell. Så lite vätska som möjligt ska användas; annars riskerar man att pulvren börjar brusa. Om preparatet är fritt från olja (som pulverbrus) kan man utan problem också använda jordfärgspigment ("oljefärgspigment").
Till badbomber som innehåller vanlig olja kan jordfärgspigment användas endast i mycket små mängder. Tar man för mycket får man näst intill äkta oljefärg som färgar av sig på badkaret. Ett alternativ är att använda turkisk rödolja som inte reagerar på samma sätt som vanliga vegetabiliska oljor ihop med pigmenten.

Litteratur: Se t ex Kumlien (1946), Poucher och Howard (1974), Thomssen (1947), Gaugin (1947), Lodén (2002), Lodén (2008), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1932), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/fargpulver.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2009 03 3
Cookieinfo
Made with a Mac