Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer

Upplivande dagkräm 


Synonymer Antirynkkräm
Engelska namn Anti wrinkle cream, anti aging cream

Innehåll • Krämbas: De gängse ingredienserna i emulsionskräm.
• Aktiva ämnen: Passande för s.k. mogen hy.
Antirynkkrämer
Bygger ofta på klisterämnen som stramar upp tillfälligt eller ämnen som orsakar en lätt inflammation så att huden svullnar och rodnar lite.
Varianter •Se också hudoljor för dunderkurer.
• Äggvita är ett klassiskt uppstramande askungemedel - se äggmasker.
Peelingmasker för ämnen med svällande och rodnande effekt.

Hudtyp "Mogen hy", som inte bara är gammal hud, utan också hud åldrad i förtid p.g.a. vanskötsel under längre eller kortare tid - trött, glåmig, rynkig, livlös.

Recept

Recept I
(salva som gör en gammal man ung)
• Baljfrukter av bockhornsklöver (hm3yt)
Början på boken om hur man gör en gammal man ung.
- Samla: Du måste samla en stor mängd hm3yt, ungefär två säckar. Sedan ska du lösa upp dem och lämna dem i solen. När de är fullständigt torra ska du tröska dem som man tröskar korn.
- Rensa: Sedan måste du rensa det ifrån minsta lilla balja. Allt du får ut måste mätas och silas. Dela det i två delar, en med frön och en med baljor i lika stor mängd.
- Koka: Sedan ska du du slå ihop delarna och lägga dem i vatten. Knåda det till en deg. Lägg det i en ny gryta på elden och koka länge. Du ser att det är klart på att vattnet är avdunstat och det torkar ihop tills det är torrt som strån utan någon fukt alls. Ta dem från elden och låt svalna.
- Tvätta: Lägg dem i en gryta och tvätta dem i floden. Tvätta noga. Du vet att det är tillräckligt tvättat när du smakar på vattnet i grytan och inte känner någon bitter smak längre. Sen ska du lägga dem i solen utspridda på en tvättkarls tygskynke.
- Mal: När de är torra ska du mala dem på stenkvarn tills de har brutits ner till småbitar.
- Koka: Sedan ska du lägga dem i blöt i vatten och göra en mjuk deg av dem. Sedan ska du lägga dem i ett kärl och sätta på elden och koka länge. Du märker att det är klart på att oljekulor stiger upp till ytan. Hela tiden måste du skumma av oljan som stigit upp med en sked. Lägg den i en kruka vars insida är täckt med mjuk och tjock lera. Skumma av oljan och sila ner den i krukan genom tyg.
- Användning: Sedan ska du hälla den i en stenkruka och använda som salva. Den är ett läkemedel för sjukdom i huvudet. När kroppen gnids in med den blir huden vacker utan minsta fläck. Den är effektiv en miljon gånger om.
Leran behövdes antingen för att göra krukan extra vattentät eller för att göra läkemedlet lent.
(Källa: Manniche 2006 efter Edwin Smith-papyrusen 1500 f. Kr.)
Anm. Det finns åtminstone en hake med det här receptet: Det är inte helt säkert att hm3yt verkligen är bockhornsklöver. De kursiverade rubrikerna har lagts till för läslighet, inget har tagits bort. Jämför bockhornsklöverinfusion.
Recept II
(för slapp hud)
Gurksaft - 250 ml
Sesamolja - 100 gram
Ren sprit - 42 gram = ca 12 ml
• Skållad, finstött sötmandel (mandelmjöl) - 5 gram
• Uppskavd silkestvål (vanlig vit, överfettad tvål) - 3,5 gram
Tvålen upplöses i gurksaften, mandeln iblandas och det hela silas genom silduk. Därpå iröres så småningom spriten där oljan förut blivit upplöst. Lösningen inmasseras i ansiktet och på halsen och gör huden vit och klar.
(Källa: Wenström 1938)
Anm. Fetthalt ca 25 %.
Recept III
(sammandragande)
Fårtalg - 450 gram
Glycerin - 140 gram
Orangeblomvatten (avkok på orangeblommor) - 50 gram
Benzoetinktur - 7 gram
Kamfersprit - 3,5 gram
• Ryskt husbloss - 3,5 gram
• Pulveriserad alun - 1,75 gram
Talgen smältes och bör då vara ungefär lika mycket som glycerinet [ca 115 ml]. Orangeblomsvattnet värms och husblosset upplöses däri och nedrörs i talg-glycerinblandningen medan denna ännu är varm. Sist tillsätts benzoetinkturen och kamferspriten droppvis under ständig omrörning. Under stelnandet arbetas krämen tills den blir fast men ändå smidig.
Används till massage på t. ex. alltför feta kinder och haka. Sedan ansiktet blivit tvättat med tvål och varmt vatten samt torkat, inmasseras krämen med en roterande rörelse mellan tummen och de två första fingrarna på så sätt, att tummen placeras innanför kinden. Det feta minskas, musklerna blir fasta och rynkor och veck undvikas.
(Källa: Wenström 1938)
Anm. Fetthalt ca 70 %. Husbloss är ett äldre geléringsmedel gjord av fiskars simblåsor.
Recept IV
(ögonkräm)
Lanolin eller ullfett - 50 %
Mandelolja - 20 %
Olivolja - 20 %
Ricinolja - 10 %
(Källa: Efter Thomssen 1947)
Anm. Fetthalt 100 %. Detta är ingen kräm utan en salva, och typisk för gammaldags milda och feta preparat för området runt ögonen.
Recept V
(rosenkräm)
• Destillerat vatten, rosenvatten eller roseninfusion - 68 ml
Gurkörtsolja - 10 ml
Aprikoskärnolja - 5 ml
Natriumstearoyllaktylat  - 4,5 gram
Cetylalkohol - 3 gram
Glycerylstearat - 3 gram
E-vitamin - 2 ml
Sheasmör - 2 gram
• NFF (handelsblandning av natriumlaktat, natrium PCA, karbamid, sparrisextrakt, sojabönsprotein, natriumfosfat) - 2 ml
Parabener -12 droppar
Rosenolja  - 8 droppar 
eller
Palmarosaolja -7 droppar
Rosenträolja - 3 droppar
Geraniumolja - 3 droppar
Blanda ihop fettf, cetylalkohol, sheasmör och glycerylstearat och värm. Använd vattenbad för att garantera att temperaturen inte går över 100°. 65-70° är lagom. Glycerylstearatet och cetylalkoholen ska smälta ordentligt, annars får man en grynig kräm. Vätska, natriumstearoyllaktylat och konserveringsmedel blandas för sig och värms till samma temperatur som fettblandningen.
Rör ner fettet långsamt i vattnet. Vispa noga ända tills emulsionen är sval; först vid 65-70° i 4-5 min och börja sedan kyla. Krämen kan bli tunn om man värmer för mycket eller kyler ner för snabbt. Om temperaturskillnaderna mellan fett  och vatten är för stora kan emulsionen bli grynig. Slarvar man med temperaturer och vispning, separerar fettet eller (vanligare) vattnet från från resten av krämen efter ett tag. Vispa inte heller ner för mycket luft. Gurkörtsolja, E-vitamin, NFF och eteriska oljor allra sist.Ansiktskräm för trött och livlös hy.  E-vitaminhalten blir 18 IE per gram kräm.
(Källa: Andersen 1998)
Anm. Fetthalt ca 25 %, eteriska oljor under 0,5 %.
Recept VI
(örtkräm)
Vallörtsinfusion, isopinfusion och ringblomsinfusion - 79 ml
Olivolja - 6 ml
Natriumstearoyllaktylat - 3,5 gram
Sheasmör - 3 gram
Cetylalkohol - 2 gram
Glycerylstearat - 2 gram
E-vitamin - 2 ml
Pantoten 75 % - 1ml
Morotsextrakt - 1 ml
Parabener - 8 droppar
Lavendelolja - 8 droppar
Neroli (ev.) - 4 droppar
Olibanumolja - 3 droppar
Isopolja - 1 droppe
Förfar enligt föregående recept. Fettet rörs ner i vattenfasen. Värmekänsliga ingredienser sist. Föryngrande och uppbyggande då huden är irriterad. E-vitaminhalten blir 18 IE per gram kräm.
(Källa: Andersen 1998)
Anm. Fetthalt ca 15 %, eteriska oljor drygt 0,5 %.

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/dagkram_upplivande.html
Datum: 2021 12 09 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac