Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Salvor - Emulsioner - Rengöringskrämer

Cold cream
1. Klassisk cold cream   2. Cold cream med borax   3. Valravssalva   4. Valravssalva med tillsatser   5. Valravssalva med borax
Cold cream-historia

Synonymer  Rosensalva, rosenpomada, creme celeste, kylkräm, vaxpomada
Farmakopénamn

Unguentum rosaceum, Unguentum rosatum

Engelska namn Ointment of rose water, rose water ointment, cold cream
Andra namn Romanska språk
Cold-cream (franska)
Andra språk
Coldcream (tyska)

Tradition Cold cream-historia
Framställning • Olja och vax smälts samman.
• Rosenvatten värms upp och tillsätts försiktigt under omrörning. Viktigt: Oljan och vattnet ska ha samma temperatur, ca 70°.  Är vattnet för kallt kommer vaxet att stelna för snabbt och bilda små korn. Det brukar i så fall gå att värma om hela mängden. Kallt vatten kan också få fettet att sprätta ut i en kokhet kaskad som bara växer och växer under den närmaste halvminuten.
• Röres tills helt svalt. Krämen kan separera ett par gånger under vispningens gång men går snart ihop igen. Separerar den senare när krämen är klar beror det alltid på för långsam och/eller för tidigt avbruten omrörning. Säkrast och enklast är att använda elvisp. 
Beskrivning Vit eller gulvit fet kräm. Cold cream har kallats salva (Unguentum) men är enligt dagens definition en fet emulsionskräm - det unika med den var just att man lyckades få ner vatten i fettet.
Löslighet Vatten, vattenlösningar, glycerin, ättika, alkohol. kan tillsättas blandningen.
Fetter, oljor, vaxer, eteriska oljor, hartser kan smältas ner.
Innehåll Ursprungligen gjordes cold cream med olja, rosenvatten och bivax - punkt. Det är sådana recept som samlats här. Ju enklare sammansättning, desto viktigare att råvarorna är förstklassiga.
Olja
• Vanligast är mandelolja. Utdragen rosenolja är ett självklart val om man har sådan. I Sverige och Finland där mandelträden är få har man använt ister. Mer än 60 % olja blir instabilt. Proportionerna mellan vatten och olja kan variera mycket, från lika delar till dubbla mängden olja.
Rosenvatten
• Rosenvatten ingick tidigt, eller så har man använt rosendekokt eller roseninfusion, senare vatten plus eterisk rosenolja. Vätskan utgör med upp till runt 20 % men det finns utrymme för variationer.
Bivax
• Runt 15 % av vikten, mindre än så ger för lös kräm.
Tillsatser och konservering
• Krämen tål rätt mycket tillsatser och är inte pH-känslig. Se Valravssalva medt tillsatser.
Varianter
Cold cream Olja 50-60 % Rosenvatten -20 % Bivax 15 % vzxc
Cold cream med borax Olja 30-60 % Rosenvatten 20-40 % Bivax 15-25 %   Borax 1 %
Valravssalva Olja 60 % Rosenvatten 20-25 % Bivax 5-10 % Valrav 10-20 %
Valravssalva med tillsatser Olja 60 % Rosenvatten 25 % Bivax 5-10 % Valrav 7-8 % Tillsatser 5-10 %
Valravssalva med borax Olja 50-55 % Rosenvatten 25-30 % Bivax 7-8 % Valrav 7-8 % Borax 1 %
Hållbarhet Om vattnet är rent (sterilt eller destillerat, som rosenvatten brukar vara), oljan färsk och med vettig hantering (förvarad svalt och i slutet kärl, utan pill av smutsiga fingrar) bör en klassisk cold cream hålla sig bra i månader. Möjligen blir den fetare (p.g.a. vattenavdunstning). Den kan också gulna (högre halt olja och vax som ger färg, och valrav har också en tendens att gulna i kontakt med luft). Förändrad lukt är däremot ett säkert tecken på att salvan försämrats.

Hudvård Hudläkemedel
Cold cream (ofta bas i andra krämer) har både emulsionskrämens och salvans fördelar. Både vatten- och fettlösliga ämnen kan blandas i den. Vattnet svalkar, fettet täcker och skyddar mot fuktavdunstning. Det är en utmärkt uppmjukande nattkräm och handkräm på sträv hud, sår och utslag och som skydd mot kyla.
Rengöringsmedel
Används som rengöringskräm - fettet löser fettlöslig smuts, vattnet vattenlöslig. Krämresterna tvättas inte av.
Hudtyp Cold cream är det svårslagbara originalet till två krämtyper: Rengöringskräm för alla hudtyper, nattkräm för torr, känslig och åldrande hud.
Hudreaktion Liten risk. Cold cream är mild och snäll med fördelen att inte behöva konserveras. Den är också lätt att variera så att alla tål den.

Recept

Recept I • Skirat svinister
Rosenvatten - så mycket som behövs
• "Bergamottolja" = pomeransolja - 12 droppar
Istret röres ihop med rosenvatten till en vit salva. Den eteriska oljan tillsätts.
(Källa: Pharmacopoea Suecica I 1775)
Anm. Den svenska farmakopéns föregångare till cold cream, ett recept som höll sig i nästan hundra år. Farmakopénamn: Rosensalva, rosenpomada (Unguentum rosaceum). Om pomada och äpplesalva, se cold creamhistoriken.
Recept II • Renat ister - 8 viktdelar
Rosenvatten - 1 viktdel
Farmakopénamn: Rosensalva (Unguentum rosatum).
(Källa: Pharmacopoe Fennica 1819)
Recept III • Skirat svinister - 8 viktdelar
Rosenvatten - 1 viktdel
Under jämn tilldrypning av rosenvatten arbetas istret med en trädpistill till dess det blivit jämnt. Det irörda vattent föranleder snart salvans härsknande. Användes ensam såsom uppmjukande medel på såriga bröstvårtor, hudsprickor eller såsom bas för andra salvor. Farmakopénamn: Rosensalva, rosenpomada (Unguentum rosaceum).
(Källa: Berlin 1851)
Recept IV Mandelolja - 500 ml
Rosenvatten  - 400 ml
• Smulat bivax - 75 gram
• Torkade röda rosenblad - 25 gram
Rosenolja (ev.)
Låt blombladen dra i rosenvattnet i tre dagar, sila. Smält ihop olja och vax. Tillsätt rosenvattnet långsamt och vispa tills svalt. Eventuell eterisk olja sist.
(Källa: Rose 1981)
Recept V • Olja (olivolja, solrosolja, mandelolja) - 75 ml
Bivax - 25 ml
• Vätska (stark infusion eller vatten) - 30 ml
Honung (ev.) - 2,5 ml
Värm olja och vax försiktigt i vattenbad tills vaxet smält. Om det blir för kompakt, värm på nytt med lite mer olja, om det blir för löst, tillsätt bivax. När emulsionen ska göras, smält ner salvan. Tillsätt vätska lite i sänder. Rör ordentligt så att konsistensen blir krämig. Begränsad hållbarhet - tillred bara lite och förvara kallt.
(Källa: Schöneck 1983)
Recept VI Olivolja - 60 ml
Mandelolja - 15-30 ml
Rosenvatten  - 15-30 ml
• Smulat bivax - 15 ml
Rosenolja - 1-2 droppar
Vax, olja och rosenvatten smältes ihop på vattenbad. Tas från värmen och röres tills det är svalt. Eteriska oljan tillsätts sist. Förvaras svalt.
(Källa: Sutton 1995)
Recept VII Mandelolja - 40 gram
Rosenvatten  - 40 gram
Bivax - 10 gram
Eterisk olja - 10 droppar
Strimla bivaxet och lägg det med oljan i eldfast kärl. Placera detta i en kastrull med vatten på svag värme. Rör tills vaxet smält. Värm rosenvattnet till ca 60° och häll det droppvis i oljan. Vispa tills det är ca 25°. Sist rörs eterisk olja i. Förvara svalt och inte bland matvaror, som kan ta smak.
(Källa: Lawless 1996)
Recept VIII Olivolja - 100 ml
Ullfett - 30 ml
Vatten eller vattenudrag - 30 ml
Honung  - 15-30 ml
Bivax - 15 ml
Rosenolja eller annan eterisk olja - 2 droppar
Olja, fett och bivax smältes ihop på vattenbad. Ta från värmen och rör i övriga ingredienser; rör tills det är svalt. Hållbart ett par månader.
(Källa: Duff 1998)
Recept IX
("originalet")
Mandelolja - 100 gram (110 ml)
Rosenvatten  - 75 gram (75 ml)
Bivax - 25 gram (25-30 ml smält och stelnat)
Vax och olja värmes till runt 70° och smältes ihop. Rosenvattnet värms försiktigt upp till samma temperatur och tillsätts sakta under omrörning. Röres tills krämen svalnat.
(Källa: Shenet 1999)
Anm. Detta uppges ofta, med små variationer i mängdangivelserna, vara enligt Galenos ursprungsrecept. Det är en sanning med modifikation (se historiken) men ett utmärkt grundrecept.
Recept X Mandelolja - 120 ml
Källvatten i flaska - 120 ml
Rosenvatten  - 50 ml
• Vitt bivax - 50 gram
Parabenblandning - 3 ml
Rosenolja - 4 droppar
Smält bivaxet i vattenbad, ta från värmen och vispa försiktigt ner oljan. Värm rosenvatten och källvatten var för sig, lös parabenerna i rosenvattnet och häll blandningen i källvattnet. Häll vätskan i det smälta vaxet i en tunn stråle; vispa hela tiden. Vispa tills krämen är sval. Tillsätt den eteriska oljan sist. Kräm för kalla dagar.
(Källa: Löfstedt och Másdóttir 2004)

Litteratur: Se t. ex. Berlin (1851), Gaugin (1947), Gentz och Lindgren (1946), Lawless (1996), Lindgren (1918), Pharmacopeia suecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1932), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/coldcream.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2011 01 16
Cookieinfo
Made with a Mac