Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Cerat

Cerat med fast fett


Synonymer  Läppcerat, rött fettsmink, munpomada, valravsplåster, hudstift
Farmakopénamn Ceratum, Ceratum album, Ceratum cetacei, Ceratum labiale, Ceratum rubrum, Unguentum album, Unguentum simplex
Engelska namn Cerat, spermaceti ointment
Andra namn Romanska språk
Ceratum (latin), cèrat, eléocérdé pommade pour les lèvres (franska)
Andra språk
Keroton (grekiska), Cerat, Wachssalbe (tyska)

Tradition Bakgrund: Cerat på olja och vax
De grekiska och latinska läkarnas cerat byggde på olivolja förtjockad med vax. På 1000-talet nådde arabiska läkares komplicerade recept det imponerade Europa. Till de nya hörde cerat med fasta animaliska fetter som gåsfett, ankfett och hönsfett. Utanför apoteken var det inget nytt; sådana fetter hade folk smort in sig med i alla tider.
Chap Stick och Lipsyl
Nyheten paraffin - billigt och oändligt hållbart - slog igenom i cerat med Chap Stick, som började tillverkas i USA på 1880-talet och registrerades som varumärke 1912. 1971 lanserades körsbärs-, mint- och grapefruktsmak, alla fortfarande storsäljare. Ungefär lika gammalt är Lipsyl, också det baserat på paraffin. Det kom till Sverige 1907 och kunde snart fås i både vitt, rosa och rött. Någon läppfärg att tala om gav de inte men rött Lipsyl kunde köpas ännu på 1960-talet. Idag är de flesta köpcerat gjorda på paraffin. På detta område har utvecklingen alltså inte gått framåt utan bakåt - från näringsrikt och läkande till innehållslöst och kanske t.o.m. dysfunktionellt.
Försvarets hudsalva
Denna universalsalva har funnits sedan åtminstone 1941 då den hette Arméns hudsalva och användes framför allt på skavsår. 1958 kunde man läsa på metallhylsan att salvan var bra "vid skavsår och som förebyggande medel mot kylskador". Det busenkla receptet (nedan), en variant på farmakopéns vid samma tid, sattes ihop av av Militärapoteket i Stockholm och publicerades första gången 1959 i "Medicinska benämningar". Det har ändrats sedan dess men inte mer än att salvan fortfarande är en utmärkt representant för cerat när det är som bäst, användbart till allt överallt. Idag lär den användas till allt från hundars trampdynor till skoputsning och skidvallning. Apoteket Produktion & Laboratorier i Malmö tillverkar 90.000 om året. En tiondel går till försvaret. Kring millennieskiftet började salvan exporteras och produktutvecklingen för internationell lansering fortsätter. Absolut Cerat?

 

 

Farmakopéerna
• Den första svenska farmakopéns cerat 1775 var en märklig historia: bivax, osaltat smör vari man låtit russin och äpple dra, samt röd alkanna - mer äpplepomada, föregångaren till cold cream, än cerat.
• Smörceratet försvann redan efter fyra år och därefter höll man sig till olivolja och vax i ett århundrade.
• 1869 ersattes tidens dåliga olivolja med bensoeister, som inte härsknade. Ceratet kunde fås vitt, enklare gult eller rödfärgat.
Framställning Fast fett smälts ihop med eller utan vax och olja. Det som stelnar på kärlets väggar skrapas tillbaka så att hela blandningen blir jämn. Eventuella tillsatser rörs i. Hälls upp på burk eller hylsa på samma sätt som vanligt cerat.
Beskrivning

Hårt stift till mjuk salva - proportionerna mellan vax och fett bestämmer.

Mått och vikt 100 ml cerat väger på ett ungefär 90-95 gram. 100 gram = 110-105 ml.
Löslighet

Fetter, oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser är alla fettlösliga och kan smältas ihop tillsammans utan problem.
Vatten, glycerin, alkohol och annat vattenlösligt löses inte i fettet men mycket små mängder kan röras ner. För att vätskorna ska fördelas jämnt i fettblandningen måste det färdiga ceratet skakas tills det har stelnat helt.
• Olösliga pulver - mycket finmalda - kan slammas i fettet. Även här måste ceratet skakas så att de fördelas jämnt.

Innehåll

Fast fett
Fasta fetter gör stiftet fast, mjukar upp huden och skyddar bättre än olja - bra i vintercerat. En del är så fasta vid låg temperatur att de kan användas som de är.
• Animaliska fetter: På norra halvklotet har man haft tillgång till talg och ister, i princip färdiga salvor som det bara var att smörja på. På huden hade de två fördelar framför olja: De skyddar bättre mot kyla och går in bättre i huden eftersom de liknar mänskligt hudfett mer.
• I slutet av 1800-talet började apotek och industri använda bensoeister, ullfett, lanolin och valrav som alla hade fördelen att vara hållbara.
• Smör var standardsalva i bondesamhället. Det ersattes aldrig av margarin som började tillverkas i slutet av 1800-talet.
• Vegetabiliska fetter: På södra halvklotet spelade vegetabiliska fetter samma roll som de animaliska på norra. I Nordeuropa var de fetter sällsynta importvaror och användes sällan; en blandning av olja och vax var billigare. Fasta vegetabiliska fetter är fortfarande relativt dyra och används mest som extra lenande tillsats; de är mjukare än animaliskt fett och kan t.o.m. bli lite väl sliriga. Hit hör sheasmör (5-10 %) och kakaosmör (5-20 %). Det enda billiga är kokosfett.
• Mineraloljefett (petroleumprodukter): Paraffin, från mjukt och fettlikt till hårt och vaxlikt, ingår i nästan alla industrigjorda läppcerat. Liksom vaselin är det billigt och obegränsat hållbart. De anses av många vara förkastliga för huden och sägs skapa "lypsylberoende", d.v.s. de mjukar upp tillfälligt men kräver allt tätare påstrykningar eftersom de saboterar hudens naturliga fukthållningsförmåga. Ett par veckors avhållsamhet återställer balansen.
Olja
• Vilken vegetabilisk matolja som helst kan användas för att ge mjukare konsistens. Se mer under vanligt cerat.
Vax
• Vax ger fastare konsistens och ännu mer skydd. Bivax är vanligast. Se mer under vanligt cerat.
Tillsatser
• Lukt och smak, färg, medel för munsår, sårläkande, fuktgivande och solskyddande ämnen är desamma som i vanligt cerat.
Konserveringsmedel
• Konserveringsmedel: Cerat behöver inte konserveras så länge fettet är av bra kvalitet. Handelns cerat kan ändå vara kraftigt konserverade eftersom lagen ställer höga krav på bakteriefrihet på allt som ska användas nära slemhinnorna. Butylparaben är vanligt.
• Utfyllnad: Paraffin och vaselin kan omöjligt härskna. De konserverar inte, men minskar behovet av äkta fetter och oljor, som kan härskna.
• Antioxidationsmedel: Förhindrar att oljan färgförändras eller härsknar. Vanliga i handelns cerat är BHA/BHT, citronsyra och salter av askorbinsyra.
• UV-absorberare: Skyddar stiftet från att påverkas av ljus. I handelns cerat ofta benzophenone-3.

Varianter

Cerat - av olja och vax.
Parfymstift - parfym i ceratform.
Salva - mer olja, mjukare.
Läppbalsam, läppsalva, läppglans - ännu mer olja, ännu mjukare.

Hållbarhet

• Cerat håller sig utan konserveringsmedel så länge de är vattenfria.
• Fett och olja kan härskna om det är av dålig kvalitet och/eller ceratet förvaras fel. Lite E-vitamin fördröjer härskning men förhindrar den inte.
Vaselin-paraffinblandningar härsknar aldrig.
• Gör små satser cerat i burk så tar det slut innan bakterier börjat växa. Mest hygieniskt är stift eftersom det inte vidrörs med fingrarna.
• Förvaras mörkt och svalt, inte under badrumslampan eller månadsvis i fickan.


Parfym Parfymstift med upp till 40 % doftämnen - praktiskt och hållbart.
Hudvård

Hudläkemedel
Läppbalsam: Fettcerat har använts mycket som läppbalsam och det fungerar lika bra idag. Ju mer vegetabiliska fetter man har i, desto mjukare på läpparna. Mer än 10 % blir lätt för kladdigt.
• Uppmjukande: Vilket fast fett som helst kan göra underverk på spruckna läppar, nare och torra armbågar och knän.
• Sårläkande: Animaliska fetter går in i mänsklig hud snabbare och bättre än vegetabiliska fetter och oljor, därför är de bra medier för sårläkande tillsatser.
• Väderskydd: Ett hårdare cerat med mer animaliskt fett och/eller vax isolerar vid kyla och förebygger köldskador.
• Cerat är en utmärkt form för hudvårdspreparat som ska användas på mindre områden - insektsbett, skrapsår, blåmärken etc. Tillsätt specialingredienserna till ett grundcerat.
Fotsalva: Cerat mjukar upp torra fötter och läker sprickor och skavsår, inte bara på människor - många använder Försvarets hudsalva på hundens trampdynor.
• Cerat är en utmärkt form för hudvårdspreparat som ska användas på mindre områden - man kan tillsätta specialingredienser för t. ex. insektsbett, sår och blåmärken.

Hudtyp Cerat är det bästa skyddet för torr hy och läppar vintertid.
Massage Massageoljor kan också göras i ceratform och kallas då ibland massagetvål.
Hudreaktion Grundingredienserna olja, fett och bivax irriterar sällan men en del kan reagera på ullfett och lanolin. Störst risk för reaktioner kommer av dofttillsatser som eteriska oljor.
Talet om "vaselinberoende" och "lipsylberoende" började på 90-talet: Har man börjat smörja läpparna med vaselin och paraffincerat "kan man aldrig sluta". Alla historier går likadant: Läpparna blir torrare och torrare och måste smörjas oftare och oftare. Det enda som fungerar är att sluta tvärt. Läpparna blir eländiga men efter en vecka eller två är de normala igen och man undrar varför man höll på.

Mat och dryck Stekfett med vaniljsmak är kanske inte så smakligt, men Försvarets hudsalva är verkligen avsedd att också kunna ätas.
Lagstiftning En del färgämnen får i USA ingå bara med viss halt i produkter som ska användas på läpparna. Se under färgämnen för en lista.

Recept

Recept I
(med ister)
Svinister tvättat i rosenvatten
• Röda rosor
• Ljusa rosor
Mosa i mortel. Blanda och låt dra två dagar. Smält fettet och sila av rosorna. Tillsätt lika mycket rosor ännu en gång och låt återigen dra två dagar. Smält fettet och sila; pressa på slutet. - Rosensalva. Används som röd pomada till läpparna.
(Källa: Corson 1972 efter Antoine Le Camus: "Abdeker: or the art of preserving beauty", London 1754)
Recept II
(med valrav)

Bomolja - 12 viktdelar (52 %)
Valrav - 6 viktdelar (27 %)
• Vitt vax - 5 viktdelar (22 %)
Blandas under smältningen. Silas genom linne och utgjuts i kapslar eller papperslådor. Varje ceratkaka ristas med kniv så att ceraten sedan kan delas upp i rutor. Blir inte helt vitt på grund av bomoljan; för detta krävs matolja. Farmakopénamn: Vitt cerat (Ceratum album), valravscerat (Ceratum cetacei), vit salva (Unguentum album).
(Källa: Berlin 1851 efter Pharmacopoea Suecica II 1779)
Anm. Tillsätter man lite rosenvatten får man en klassisk valravssalva, en av grundtyperna för cold cream.

Recept III
(med ister)

• Skirat ister - 4 viktdelar (57 %)
• Kvistar av sävenbom (Juniperus sabina) - 2 viktdelar (28 %) 
• Gult vax - 1 viktdel (14 %)
Digereras en timme i vattenbad. Pressas genom linne. Hudirriterande men ej blåsdragande, för att hålla fontaneller öppna. Förvaras i ogenomskinligt kärl. Farmakopénamn: Sävenbomscerat (Ceratum sabinae).
(Källa: Berlin 1851 efter Pharmacopoea Suecica V 1817)
Anm. Standardcerat i alla gamla farmakopéer. Idag är sävenbom förbjudet som kosmetikaingrediens inom EU.

Recept IV
(med ister)

Mandelolja - 1 pint (568 ml) = 522 gram (71 % vikt)
Valrav - 5 ounces = 155 gram (21 % vikt)
• Vitt bivax - 2 ounces = 62 gram (8 % vikt)
Totalt ca 740 gram. Smält ihop vid måttlig värme, ta från värmen och rör tills svalt. Uppmjukande salva för sårig hud. Farmakopénamn: Spermaceti ointment (Unguentum cetacei).
(Källa: Pharmacopoeia of India 1868)
Anm. Engelska medicinalmått. Platsar inte som valravssalva eftersom vätska saknas, trots namnet.

Recept V
(med ister)
Ister - 4 viktdelar (80 %)
• Vitt bivax - 1 viktdel (20 %)
Smältes samman under omrörning tills svalt. Farmakopénamn: Enkel salva (Unguentum simplex).
(Källa: Pharmacopoea Norvegia II 1879 efter Pharmacopoeam Austriacam 1869)
Recept VI
(med paraffin)

Paraffinum - 34 gram (34 %)
Oleum Olivarum - 34 gram (34 %)
Cera alba - 16 gram (16 %)
Acidum boricum, pulveratum (pulveriserat) - 16 gram (16 %)
Totalt 100 gram. Sammansmältes i ångbad och, sedan massan svalnat så mycket, att pulvret ej sjunker till botten, utgjutes den i formar. Namn: Borsyre-cerat, Listers antiseptiska förbandsalva (Ceratum Acidi borici).
(Källa: Pharmaca Composita 1896 efter Pharmaca Composita 1891)

Recept VII
(med valrav)

Mandelolja - 720 gram (72 %)
Valrav - 200 gram (20 %)
Vitt bivax -  80 gram (8 %)
Benzoin i grovt pulver - 20 gram (2 %)
Totalt 1.002 gram. Smält samman olja, valrav och vax och tillsätt hartsen. Låt stå på värme 2 timmar; rör om blandningen ofta. Ta från värmen, sila av och rör salvan tills sval. Mild uppmjukande salva för hudlöshet, skador, blåsor, etc. På grund av risken för härskning bör endast lite tillredas åt gången, men denna förändring fördröjs av bensoehartsen. Framakopénamn ointment of spermaceti (Unguentum cetacei).
(Källa: Felter och Lloyd 1898, 1900 efter ameriakanska farmakopén)
Anm. Bensoehartsen konserverar fettet. Bara rosenvatten skiljer den från valravssalva.

Recept VIII
(med ister, valrav)
Bensoeister - 3 viktdelar (60 %)
Valrav - 1 viktdel (20 %)  
• Vitt vax - 1 viktdel (20 %)
Sammansmältes i vattenbad, silas och hälles i formar. Skall ha ren vit färg och tydlig lukt av benzoe - får inte ha härsken lukt. Till behandling av torr och sprucken hud i ansikte och på händer, som läppomada vid torra och spruckna läppar och till skydd för överläppen vid snuva. Farmakopénamn: Cerat (Ceratum).
(Källa: Svenska farmakopén VIII 1901, Svenska farmakopén IX 1908, Svenska farmakopén X 1925, Johansson 1926, Svanberg 1948, Ljungdahl 1953 efter Svenska farmakopén XI 1946)
Anm: Detta var de svenska apotekens standardcerat under 1900-talets första hälft.
Recept IX
(med ullfett)

Bivax - 57 gram (63 %) eller 1 volymdel (33 %)
Ullfett - 27 gram (30 %) eller 1 volymdel (33 %)
Ricinolja - 6 gram (7 %) eller 1 volymdel (33 %)
Totalt 90 gram. Smälts ihop på vattenbad på medelvärme. Bra på torra läppar.
(Källa: Thomssen 1947, Pallingston 1999)
Anm. Bör bli en mycket skyddande - och flottig - historia. Måtten vikt-volym verkar skumma.

Recept X
(med vaselin)
• Vitt vaselin - 86 gram (86 %)
• Vitt bivax - 10 gram (10 %)
Mentol - 2 gram (2 %)
Kamfer - 1,5 gram (1,5 %)
Tymol - 0,4 gram (0,4 %)
Totalt 100 gram. Klådstillande medel. Farmakopénamn: Sammansatt mentolcerat (Ceratum mentholi compositum).
(Källa: Ljungdahl 1953 efter Danska farmakopén 1948)
Recept XI
(med kakaosmör)
Olja och ev. fett - 50 ml (50 %)
Bivax - 28 ml (28 %)
Kakaosmör - 20 ml (20 %)
Eterisk olja - 2 ml (2 %)
Totalt 100 ml.
(Källa: Andersen 1998)
Recept XII
(med ullfett, sheasmör)
Olivolja - 36 ml (36 %)
Bivax - 29 gram (29 %)
Ullfett - 20 gram (20 %)
Sheasmör - 10 ml (10 %)
E-vitamin - 3 ml (3 %)
Tea treeolja - 2 ml (2 %)
Totalt 100 ml. Bra på hudsprickor. 
(Källa: Andersen 1998)
Recept XIII
(med sheasmör /
kokosfett)
Olja - 50 ml (50 %)
Bivax -  35 ml (35 %)
Fett, t. ex. sheasmör, kokosfett - 15 ml (15 %)
Totalt 100 ml. Smält vax, olja och fett i vattenbad. Häll i formar. Ta ur formarna när det svalnat. Ganska mjukt, bra hudkräm.
(Källa: Webmaster Shenet 1999)
Recept XIV
(med sheasmör /
kokosfett)
Bivax -  50 ml (50 %)
Olja - 25 ml (25 %)
Fett, t. ex. sheasmör, kokosfett - 25 ml (25 %)
Totalt 100 ml. Smält vax, olja och fett i vattenbad. Häll i formar. Ta ur formarna när det svalnat. Hårt.
(Källa: Webmaster Shenet 1999)
Recept XV
(med sheasmör /
kokosfett )
Fett, t. ex. sheasmör, kokosfett - 20-40 ml (66-80 %) för hårdare-mjukare
Bivax - 10 ml (33-20 %) för hårdare-mjukare 
Totalt 30-50 ml. Smält vax och fett i vattenbad, eller mikra en minut och om så behövs ytterligare en. Häll i formar.
(Källa: Shenet-läsare 1999, Pallingston 1999)
Recept XVI
(med sheasmör /
kakaosmör)
• Vegetabilisk olja, t. ex. mandelolja - 60 ml = 55 gram (60 %)
Bivax - 25 gram (27 %)
Sheasmör eller kakaosmör - 10 gram (11 %)
Karnaubavax - 2 gram (2 %)
Eterisk olja för god smak - 1-2 ml 
Totalt 92 gram + eterisk olja. Tillverkas enklast i en liten glasbägare eller i en rostfri bägare som sättes i vattenbad. Alla ingredienser utom den eteriska oljan värms upp. När allt är flytande tillsätts den eteriska oljan och massan hälls snabbt upp på hylsor som får stå några minuter; sätt sedan på locken. Räcker till 20 hylsor.
(Källa: Crearome 1999) 
Recept XVII
(med kokosfett)
Bivax - 5 ml (33 %)
Mandelolja - 5 ml (33 %)
Kokosfett  - 5 ml (33 %)
Eterisk olja - 6 droppar 
Totalt 15 ml + eterisk olja. Smält ihop. Den eteriska oljan tillsätts sist (62-65°). Pröva hur konsistensen kommer att bli genom att doppa en tandpetare i blandningen och kyla i kallvatten. Häll på stift eller burkar. Låt svalna och stelna. Vitt, mjukt och fett; kokosfettet ger mycket glans och glid.
(Källa: Webmaster Shenet 1999)
Recept XVIII
(med ister)
Bivax - 5 ml (33 %)
Mandelolja - 5 ml (33 %)
• Smält ister - 5 ml (33 %)
Eterisk olja - 6 droppar
Totalt 15 ml + eterisk olja. Vitt och fett. Kokosfettet har bytts ut mot ister, vilket ger ett fastare cerat.
(Källa: Webmaster Shenet 2000)
Recept XIX
(med kokosfett)
Kokosfett  - 2 volymdelar
Olivolja - 1 volymdel 
Enklare kan det inte bli. Man kan till och med utesluta oljan - i verklig nöd stoppar man på sig en bit kokosfett i en liten burk.
(Källa: Webmaster Shenet 1999)
Recept XX
(med margarin, kakaosmör)
• Rivet bivax - 1/4 cup = 71 ml (44 %)
• Vegetabiliskt margarin - 3 msk = 45 ml (28 %)
Kakaosmör - 2 msk = 30 ml (19 %)
Mandelolja - 1 msk = 15 ml (9 %)
Totalt 161 ml.
(Källa: Pallingston 1999)
Recept XXI
(med talg)
(Försvarets hudsalva)
• Adeps bovis = talg
• Arachis hypogaea = jordnötsolja
• Cera alba = vitt bivax
• Alcohol = alkohol
• Citric acid = citronsyra
• Propyl Gallate = propylgallat
• Vanillin = vanillin
• Canola oil = Rapsolja
• Butyrospermium parkii butter = Sheasmör
• Cera alba = Vitt bivax
• Caprylic / capric triglyceride = Triglycerider av kaprinsyra och kaprylsyra
• Tocopherol = E-vitamin
• Vanilla planifolia fruit extract = Vanilj resinoid eller absolut
Ungefär lika volymdelar talg, olja och vax bör ge ett lagom fast cerat.
Dagens recept är inte originalet från 50-talet utan "har ändrats något för att minska risken för allergiska reaktioner". I själva verket ändrades receptet i grunden när ister ersattes med talg. Istret var säkerligen bensoeister, vars bensoeharts (som många kan reagera allergiskt på) med den vaniljlika doften fungerade som antioxidans. Dessa uppgifter får idag fyllas av syntetisk vanillin löst i alkohol respektive citronsyra (E 330) och propylgallat (E 310). En råvara har alltså ersatts med en annan, fyra kemikalier har tillkommit. Återstår två råvaror som antagligen var ursprungliga: jordnötsolja och bivax, som skulle kunna bli ett utmärkt cerat ensamma.
(Källa: Innehållsförteckning Försvarets hudsalva 2000)
Recept XXII
(med sheasmör / kakaosmör)
Bivax - 1 volymdel
• Olja, t. ex. olivolja, tistelolja - 1 volymdel
• Fast fett, t. ex. sheasmör, kakaosmör, mangosmör - 1 volymdel
Klassiskt basrecept. Måtten är volymmått, proportionerna kan varieras.
(Källa: Ingrid på Västkusten 2002)
Recept XXIII
(med kakaosmör)
Mandelolja - 24 ml = ca 22 gram
• Gult bivax - 30 ml granulat = 15 gram
Kakaosmör - 10 ml = ca 10 gram
Eterisk olja, t. ex. apelsin eller grönmynta - 30 droppar (1-2 ml)
Totalt 64 ml = 47 gram. Skruva ner hylsorna i botten och bind ihop flera med gummiband så att de står stadigt. Smält vax, fett och olja i vattenbad. Ta från värmen och tillsätt den eteriska oljan. Fyll hylsorna först till hälften, därefter ända upp. Låt svalna lite och sätt sedan på lock.
(Källa: Efter Löfstedt och Másdóttir, 2004)
Anm. Detta är innehållet i s.k. startsatser för cerat som säljs i hobbybutiker. 55 ml fyller 12 små cerathylsor à 4,5 ml eller 3 större à 17 ml.
Recept XXIV
(med kakaosmör, sheasmör)
Kakaosmör - 19 gram
Sheasmör - 16 gram
• Jojobaolja eller annan favoritolja - 8 ml
Gurkörtsolja - 2 ml
E-vitamin - 1,5 ml
Bisabolol - 10-14 droppar (ev.)
Eterisk olja efter smak och behov - (ev.)
Smält kakaosmör, sheasmör och jojobaolja i vattenbad. Tillsätt gurkörtsolja, E-vitamin, bisabolol och eterisk olja när temperaturen sjunkit till 40° (ljummet). Burk är bättre än stift. Häll upp och ställ i kylen några timmar.
På nariga läppar och torra envisa fläckar.
(Källa: Aurora, Shenet Forum: Cerat, 2008)
Recept XXV
(med sheasmör)
• Canola oil = Rapsolja
• Butyrospermium Parkii butter = Sheasmör
• Cera alba = Vitt bivax
• Caprylic / capric triglyceride = Triglycerider av kaprinsyra och kaprylsyra
• Tocopherol = E-vitamin
• Vanilla planifolia fruit extract = Vanilj resinoid eller absolut
Ett av de nya apotekens variant av Försvarets hudsalva, vegetabilisk och utan annat antioxidationsmedel än E-vitamin.
(Källa: Innehållsförteckning 2011)

Litteratur: Se t. ex. Berlin (1851), Gentz och Lindgren (1946), Johansson (1926), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Pharmacopoea Norvegia II (1879) Pharmacopoea Suecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946), Thomssen (1947).
• Artiklar: Boija, Lena: Försvarets hudsalva - snart på allas läppar - och tassar? (Apoteket 1:2007). Boija, Lena: En 60-åring som väcker minnen (Apoteket 2:2007).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/ceratfett.html
Datum: 2021 09 20 - Uppdaterad: 2011 02 1
Cookieinfo
Made with a Mac