Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Salvor

Cerat
Cerat med fast fett - Läppbalsam - Parfymstift


Synonymer  Cerat, gult cerat, enkelt cerat, enkel salva, vaxsalva, vaxolja, fettsmink, munpomada, valravsplåster, stångpomada, hudstift, massagekaka
Farmakopénamn Ceratum flavum, Ceratum simplex, Ceratum Galeni, Ceratum labiale, Ceratum cosmeticum, Unguentum cerae, Unguentum cereum, Unguentum simplex
Engelska namn Cerate, lotion bar
Andra namn Romanska språk
Ceratum (latin), cèrat, cérat simple eléocérdé pommade pour les lèvres (franska), cerato, burro di cacao (italienska), ungüento (spanska), cerato (portugisiska)
Nordiska språk
Vox-solve (norska)
Andra språk
Keroton (grekiska), Cerat, Wachssalbe (tyska)

Tradition Cerat är enkla att göra och blir alltid bättre än köpta. De kan hällas på cerathylsor eller i en ask med lock. Kakform går också bra - när det har svalnat slås det ut och voilà! har man en salvkaka att massera in på händer, armbågar, knän, fötter och hela kroppen. Lägg den bredvid tvålen eller gjut in ett snöre i den och häng på krok i badrummet. Eller kalla den Lotion Bar och sälj för multum.
Redan de gamla grekerna
Hippokrates och hans krets på 400-talet f. Kr. gjorde keroton på bivax och olivolja och den mjukare varianten kerote som användes som läppsalva. Några århundraden senare använde läkaren Galenos blekt bivax och rosenolja, olivolja där rosenblad dragit ut. Detta enkla Ceratum Galeni levde vidare ända in i den franska farmakopén och är fortfarande den bästa typen. Galenos var annars pigg på att tillsätta olika ämnen i cerat (med vatten blev det vad som idag kallas cold cream). De verkligt komplicerade recepten, t. ex. med pulveriserad mumie, lanserades av arabiska läkare på medeltiden.
Sverige
Trots att "ingen" i Sverige målade sig 1914 fanns färgade varianter av både cerat och läppsalva att köpa. De var det tidiga 1900-talets färgade läppglans och en chans för ärbara kvinnor att ge en aningens aning färg åt läpparna utan läppstift, som på den tiden kunde se mycket målade och pålagda ut.
Cerat med fast fett, inklusive petroleumprodukten paraffin som de flesta av dagens cerat bygger på.
Farmakopéerna
Något cerat har alltid funnits svenska farmakopén.
• Det första 1775 gjordes på smör, ett misstag som snabbt rättades till.
• I 1779 års upplaga gjordes ceratet enligt gängse europeisk metod med olivolja och bivax och nyheten valrav som gav extra stadga. Sådant Vitt cerat (Ceratum album) var i själva verket smutsgult av oljan, medan Läppcerat (Ceratum labiale) var lätt färgat med alkannarött. Detta röda cerat är det enda av de gamla apoteksceraten som var tänkt att användas så som vi använder dem mest idag, till läpparna. De övriga skulle strykas ut på linne som sedan lades som plåster på sår, därav namn som "Listers antiseptiska förbandssalva" (borsyrecerat) som förekom i handeln. Med kamfer fick man kamfercerat.
• 1817 introducerades tre nya cerat i svenska farmakopén: Ett enkelt Gult cerat (Ceratum flavum) utan valrav och två som är de enda med extra tillsatser som varit officinella i Sverige; de hudretande med spansk fluga och sävenbom; båda ämnena förbjudna i hudvårdspreparat idag. 
• 1869 ersatte farmakopén olivoljan med bensoeister och detta stod kvar t.o.m sista upplagan 1946. Recept på detta och andra cerat med fast fett har samlats för sig.
Framställning Av alla hudpreparat man kan göra själv är ceraten de tacksammaste. Var och en som har gjort ett själv är för all framtid förlorad som ceratköpare. Det man åstadkommer själv är mycket billigare och bättre. Så här enkelt är det: Vax och olja smälts ihop. Det som stelnar på kärlets väggar skrapas tillbaka så att hela blandningen blir jämn. Eventuella tillsatser rörs i. Hälls upp och får stelna. Klart.
För hårt? För mjukt?
Till enkelheten med cerat hör att det är lätt att rätta till misstag. Blir det för hårt stjälper man tillbaka allt i smältkärlet och tillsätter lite extra olja. Blir det för mjukt sätter man till en nypa vax. Om man mäter och skriver upp hur stor den nypan var slipper man rätta till nästa gång.
 
 
Häll på burk
På 17- och 1800-talen gjöt apoteken ceraten i stora kakor varur önskad bit skars (det är fortfarande ett praktiskt sätt att göra massagekakor). Bra kärl att gjuta i:
• Cerat som ska tvålas in på huden kan hällas i vad som helst, t. ex. kakformar, varur de slås ur.
• Metallburkar, t. ex. små karamellaskar: Metall är praktiskt eftersom man kan smälta blandningen direkt i burken på spisplattan.
• Plastburkar: Filmburkar (vanligen 25 ml) är helt täta. Blandningen får inte vara för het när den hälls upp; då bucklar sig plasten. Snusdosor är perfekta. Dosor för lössnus och vanligt portionssnus rymmer 50 ml, dosor för miniportioner 30 ml. Små burkar är alltid bättre än stora av hygieniska skäla - ceratet hinner ta slut innan man har lortat ner det för mycket med fingrarna.
Häll på hylsa
I slute av 1800-talet började man stöpa ceraten i stift som rullades in i vaxat papper eller cellofan. I början av 1900-talet kom hylsorna. Fördelen med dem är att de är hygieniska eftersom ceratet hanteras utan fingrar. Två grundmodeller:
• Skjuthylsor: Enklast att hälla upp i är de superenkla hylsor där massan skjuts upp med fingret underifrån. Hit hör hylsorna för Försvarets hudsalva, täta och lätta att skjuta upp. Bäst av alla är hylsor till slickepinnar som Push Pop; de brukar finns mindre som passar till läppcerat och större som blir bra till hudcerat (t.v.).
• Skruvhylsor: Finns att köpa tomma hos importörer av eteriska oljor, mindre för läppcerat (4-5 ml; 10 ml) och större för hudcerat (17 ml); svåra att återanvända eftersom de smälter vid kokning i vatten, som är lämpligaste sättet att rengöra dem. Läppstiftshylsor har dubbla rör, det inre med en öppen skåra; täpp till den ordentligt med en första liten hällning. Lypsylhylsor är täta men den enkla skruvfunktionen fungerar bara om ceratet görs riktigt hårt.
Konsten att fylla en hylsa: Man fyller i flera steg och låter stelna emellan: Först en liten bottensats som sluter till eventuella hål - därefter till hälften - sist ända upp. Man behöver aldrig ha så bråttom som man tror. Det är bara bra att massan fått svalna lite; häller man i för varmt bildas en krater mitt i stiftet. Hög temperatur gör också att olösliga tillsatser sjunker och samlas på botten. För låg temperatur kan ge luftbubblor. När hylsan är full ställs den i frys tio minuter, särskilt om kakaosmör ingår; detta kan annars ta timmar på sig att stelna. Sätt inte på lock under avsvalningen; det inre trycket får det bara att ploppa av. Ha inte heller för bråttom med att skjuta upp stiftet ur hylsan. Ceratet kan se helt färdigt ut men med lite otur har det bara stelnat runt hylsväggarna och är fortfarande flytande i mitten. Resultat: en stråle cerat över hela köket.
Beskrivning I princip är cerat en fast salva - en blandning av uppmjukande olja och skyddande vax. Det ska vara tillräckligt mjukt för att kunna strykas på och samtidigt fast nog för att hålla ihop som stift - smältpunkten ska vara högre än kroppstemperaturen. Ett mjukt cerat kan bli nästan flytande om det förvaras i byxfickan.
Mått och vikt 100 ml cerat väger på ett ungefär 90-95 gram. 100 gram = 110-105 ml.
Löslighet Oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser är alla fettlösliga och kan smältas ihop tillsammans utan problem.
Vatten, glycerin, alkohol och annat vattenlösligt löses inte i fettet men mycket små mängder kan röras ner. För att vätskorna ska fördelas jämnt i fettblandningen måste det färdiga ceratet skakas tills det har stelnat helt.
• Olösliga pulver - mycket finmalda - kan slammas i fettet. Även här måste ceratet skakas så att de fördelas jämnt.

Innehåll

 

 

Att innehållslistan verkar omfattande beror inte på att det är komplicerat att göra cerat utan tvärtom på att det är så enkelt att variera grundreceptet.
Vax
Benämningen cerat kommer av latinets cera = vax, som alltid ingår. Åt stiftet ger det stadga, åt läppar och hud ett skyddande lager. För kyla och ruskväder gör man ett segt och hårt stift med mycket vax, på sommaren ett mjukare med mindre vax. De vanligaste vaxerna:
Bivax (en fjärdedel av volymen i hårt stift, en femtedel för mjukt) ger ett smidigt cerat och är det bästa skyddet för spruckna läppar och hud.
Karnaubavax ger glansigare yta och används mest i läppcerat. Hårdare än bivax; tag aningen mindre.
Candelillavax och ceresin är vanliga i köpcerat.
• Allra vanligast i handelns cerat är paraffin, en billig ersatz för äkta vaxer.
Olja
Resten är olja. Vilken vegetabilisk matolja som helst kan användas, en eller flera efter tycke, smak och ekonomi.
Olivolja är inte bara billig utan ofta också bäst. Det var olivolja som farmakopéerna föreskrev, i Sverige av sämsta kvalitet trots att den härsknade snabbt.
Mandelolja som användes på andra håll i Europa gav smakligare och ljusare cerat.
• När handelns cerat innehåller vegetabiliska oljor idag är det vanligen jordnötsolja (billig).
Ricinolja (dyr) är ovanligare men kan utgöra upp till halva oljevolymen i finare läppcerat; ger bra glid.
Fett
• Fast fett, vegetabiliskt eller animaliskt, gör stiftet fast, mjukar upp huden och skyddar mer än olja - bra i vintercerat. En del fetter är så fasta vid låg temperatur att de kan användas ensamma utan vax. Recepten är många, så cerat med fasta fetter har samlats för sig.
• Mineraloljefett (petroleumprodukter): Paraffin ingår i nästan alla industrigjorda läppcerat. Liksom vaselin är det billigt och obegränsat hållbart. De anses av många vara förkastliga för huden och sägs skapa "lypsylberoende", d.v.s. de mjukar upp tillfälligt men kräver allt tätare påstrykningar eftersom de saboterar hudens naturliga fukthållningsförmåga. Ett par veckors avhållsamhet återställer balansen.

Tillsatser

 

Mer än vax och olja behövs inte för att göra ett cerat som redan är bättre än handelns paraffinblandningar men tillsatser kan ge extra egenskaper.
Lukt och smak 
• Fettlösligt: Antikens cerat byggde på oljeutdrag på rosor (rosenolja). Eteriska oljor ger lukt och i viss mån smak. Många av dem har också hudvårdande egenskaper; se nedan. Mandarin- och apelsinolja brukar gillas av barn och läker också deras spruckna läppar på vintern. Droppas i när blandningen svalnat något (2-4 droppar per 10 ml cerat). Choklad, d.v.s. chokladkaka med minst 72 % kakaohalt, luktar mer än det smakar och gör stiftet mörkbrunt (10-15 % volym smälts ner med oljan).
• Vattenlösligt (kräver omskakning): Honung (5 % volym = ett halvt kryddmått per 10 ml cerat) ger sötma och är fuktgivande. För mycket blir klibbigt. I andra länders tidiga farmakopéer har det varit rätt vanligt med en aning rosenvatten vilket gav Ceratum cosmeticum. Tinkturer (spritlösningar) kan ge lite besk och spritig lukt och smak.
• Fettlösligt eller vattenlösligt: Konstgjorda flytande smakessenser används ungefär som eteriska oljor. De gör inget för huden men ger smak - frukt, bär, kola.
Färg
• Fettlösligt: Läppstift (5-10 % volym) måste vara ordentligt rött för att ge färg. Räkna det till vaxdelen när proportionerna mellan olja och vax beräknas. För att också ge läpparna färg - se läppstift.
• Olösliga pulver (omskakas): Täckande vita "skidstift" bygger på zinkoxid.
• Fettlösligt eller vattenlösligt: En droppe livsmedelsfärg ger stiftet färg.
Sårläkande ämnen
• Fettlösligt: De bäst sårläkande vegetabiliska oljorna är olivolja, sesamolja (båda särskilt bra på torrt eksem) och avokadoolja (särskilt bra för sprucken hud). Vaxer: Särskilt bivax. Några eteriska oljor som är bra för nariga och spruckna läppar: Benzoin, lavendel, blå kamomill, geranium, mandarin och apelsin. E-vitamin läker sår snabbt och effektivt. Droppa i när blandningen svalnat lite; vitaminet är känsligt för värme (upp till 10 % volym, alltså 1 ml = en kapsel per 10 ml cerat).
• Vattenlösligt (omskakas): Aloegelé (upp till 5 % volym = ett halvt kryddmått per 10 ml cerat).
• Olösliga pulver (omskakas): Allantoin är ett sårläkande fint pulver som kan slammas upp i oljan (0,1-0,2 % volym = 1-2 tiondelars kryddmått per 10 ml cerat).

S:t George
(Palestina, 200-tal)
Katolskt skyddshelgon mot herpes; minnesdag 23 april

Fuktgivande ämnen
• Fettlösligt: Bivax: Se först och främst till att stiftet är ganska hårt = har hög halt vax, som bildar ett fuktskyddande lager. Viktigt särskilt på vintern.
• Vattenlösligt (omskakas): Honung är fuktgivande och sött . Värmekänsligt; rörs ner när blandningen svalnat lite (upp till 5 % volym = ett halvt kryddmått per 10 ml cerat). För mycket blir klibbigt. Karbamid tar upp fukt från luften - bra på sommaren. Löses i vätska (upp till 5 % volym = ett halvt kryddmått per 10 ml cerat). För mycket kan svida. Salt (lika mycket) förstärker karbamidens fuktupptagande effekt.
På munsår
• Fettlösligt: Gurkörtsolja, jojobaolja, bivax, myrraolja på torra munsår; propolis på vätskande; E-vitamin, ciitronmelissolja, tea treeolja på torra eller vätskande. För herpes, se under antiseptika.
• Vattenlösligt (omskakas): Aloegelé, ciitronsaft, honung på torra munsår; extrakt av echinacea på vätskande.
• Olösliga pulver (omskakas): Zinkoxid, natriumbikarbonat på vätskande munsår. Det senare är är vattenlösligt men kan prövas torrt i ett cerat av enbart olja och vax.
Solskyddande ämnen
• Fettlösligt: Jojobaolja (solskyddsfaktor 4), sesamolja (solskyddsfaktor 3-4), eterisk lavendelolja. I handelns cerat används syntetiska ämnen.
• Vattenlösligt (omskakas): PABA - svårlösligt vatten; bäst i spritlösning.
• Olösliga pulver (omskakas): Bästa ickekemiska solskydden är de vita täckande pulvren titandioxid och zinkoxid (upp till 10 % volym = ett kryddmått per 10 ml cerat). Det senare är uttorkande, så det lämpar sig inte för nariga läppar.
Konserveringsmedel
• Konserveringsmedel: Cerat av enbart olja och vax behöver inte konserveras så länge oljan är av bra kvalitet. Handelns cerat kan ändå vara kraftigt konserverade eftersom lagen ställer höga krav på bakteriefrihet på allt som ska användas nära slemhinnorna. Butylparaben är vanligt.
• Antioxidationsmedel: Förhindrar att oljan färgförändras eller härsknar. Vanliga i handelns cerat är BHA/BHT, citronsyra och salter av askorbinsyra.
• UV-absorberare: Skyddar stiftet från att påverkas av ljus. I handelns cerat ofta benzophenone-3.

Varianter Cerat med fast fett - med mer eller mindre olja och vax.
Parfymstift - parfym i ceratform.
Salva - mer olja, mjukare.
Läppbalsam, läppsalva, läppglans - ännu mer olja, ännu mjukare.
Hållbarhet

• Cerat håller sig utan konserveringsmedel så länge de är vattenfria.
• Fett och olja kan härskna om det är av dålig kvalitet och/eller ceratet förvaras fel. Lite E-vitamin fördröjer härskning men förhindrar den inte.
Vaselin-paraffinblandningar härsknar aldrig.
• Gör små satser cerat i burk så tar det slut innan bakterier börjat växa. Mest hygieniskt är stift eftersom det inte vidrörs med fingrarna.
• Förvaras mörkt och svalt, inte under badrumslampan eller månadsvis i fickan.


Parfym Parfymstift med upp till 40 % doftämnen - praktiskt och hållbart.
Hudvård Hudläkemedel
• Uppmjukande: Cerat på olja och vax kan göra underverk på spruckna läppar, nare och torra armbågar och knän.
• Sårläkande: Ett enkelt grundcerat på olivolja och bivax är oslagbart för att läka såriga bröstvårtor.
• Väderskyddande: Ett hårdare cerat med mer vax isolerar vid kyla och förebygger köldskador.
Fotsalva: Cerat mjukar upp torra fötter och läker sprickor och skavsår.
• Cerat är en utmärkt form för hudvårdspreparat som ska användas på mindre områden - man kan tillsätta specialingredienser för t. ex. insektsbett, sår och blåmärken.
Hårvård Skäggvax och hårvax - cerat för viktorianska mustascher.
Hudtyp Cerat bör ingå i överlevnadskit för alla med torr hy, särskilt vintertid.
Massage Massageoljor kan göras i ceratform och kallas då ibland massagetvål.
Hudreaktion Hudreaktioner på grundingredienserna olja och bivax är mycket sällsynta. Störst risk för reaktioner kommer av dofttillsatser som eteriska oljor.

Mat och dryck Cerat på enbart olja och bivax är fullt ätligt och oskadligt. Ammande barn får i sig det, så läkande cerat på såriga bröstvårtor bör vara av oblekt bivax och högkvalitativ olja.
Lagstiftning I USA får några färgämnen bara ingå med viss halt i produkter som ska användas på läpparna. Se under färgämnen för en lista.

Recept

Recept I
(grundrecept)
Bomolja - 3 viktdelar (60 % vikt)
• Gult eller vitt vax - 2 viktdelar (40 % vikt)
Blandas under smältningen. Silas genom linne och utgjuts i kapslar eller papperslådor. Varje ceratkaka ristas med kniv så att ceraten sedan kan delas upp i rutor. Blir inte helt vitt på grund av bomoljan; för detta krävs matolja. Farmakopénamn: Gult cerat (Ceratum flavum), enkelt cerat (Ceratum simplex).
(Källa: Berlin 1851 efter Pharmacopoea Svecica VII 1817 och Militärfarmakopén)
Recept II
(grundrecept)
Olivolja - 2 viktdelar (67 % vikt)
• Gult bivax - 1 viktdel (33 % vikt)
Smältes samman under omrörning tills svalt. Farmakopénamn: Gult cerat (Ceratum flavum).
(Källa: Pharmacopoea Norvegia II 1879 efter Pharmacopoea Svecica VII 1869)
Recept III
(grundrecept)
Olivolja - 3 viktdelar (75 % vikt)
• Gult bivax - 1 viktdel (25 % vikt)
Smältes samman under omrörning tills svalt. Farmakopénamn: Vaxsalva (Unguentum cerae).
(Källa: Pharmacopoea Norvegia II 1879)
Anm. Receptet har funnits i många farmakopéer, t. ex. som tysk vaxsalva (Unguentum cereum, 1872), brittisk enkel salva (Unguentum simplex, 1867) och franskt enkelt cerat (Cérat simple, 1866).
Recept IV
(kamfercerat)
• Ceratum album (vitt cerat, d.v.s. enligt något grundrecept) - 88-90 gram (88-90 % vikt)
Camphora - 12-10 gram (12-10 % vikt)
Beståndsdelarna sammansmältes i vattenbad och blandningen utgjutes i formar. Namn: Kamfer-cerat, kamferartat valravsplåster (Ceratum camphoratum).
(Källa: Pharmaca Composita 1896 efter Pharmaca Composita 1891)
Recept V
(parfymerat)
Olja - 69-71 ml (69-71 % volym)
Bivax - 25-27 ml (25-27 % volym)
Karnaubavax - 2 ml  (2 % volym)
Eterisk olja - 2 ml (2 % volym)
Totalt 100 ml.
(Källa: Andersen 1998) 
Recept VI
(solskyddande)
Sesamolja - 40 ml (40 % volym)
Jojobaolja - 28 ml (28 % volym)
Bivax - 26 ml (26 % volym)
Karnaubavax - 2 ml (2 % volym)
Totalt 96 ml. Solskyddsfaktor 3-4.
(Källa: Andersen 1998) 
Recept VII
(grundrecept)

Olivolja eller annan olja - 3-4 tsk = 15-20 ml (75-80 % volym) för hårdare-mjukare cerat
• Hackat bivax - 1 tsk = 5 ml (25-20 % volym)
Totalt 20-25 ml. Blanda och smält i vattenbad (ett kärl som står i en större skål med kokande vatten) eller försiktigt direkt på platta. Låt blandningen svalna lite (62-65 °); den ska fortfarande rinna. Pröva hur konsistensen kommer att bli genom att doppa en tandpetare i blandningen och kyla i kallvatten. Burk: Fyll helt. Stift: Fyll till 3/4 och låt stelna lite och häll sedan i återstoden; detta för att det inte ska bli en luftbubbla mitt i stiftet. Låt svalna. Snabba på genom att hålla under kallvattenkran eller ställa in i kyl eller frys. 
Mycket bra på nariga vinterläppar och gör torra armbågar mjuka på tre-fyra dagar. Det läker också ammande mödrars såriga bröstvårtor på ett par dagar; använd då oblekt bivax och olja av bra kvalitet.
(Källa: Shenet 1999, Pallingston 1999)

Recept VIII
(parfymerat cerat)
Olivolja eller annan olja - 3-4 tsk = 15-20 ml (68-70 % volym) för hårdare-mjukare cerat
Bivax - 1 tsk = 5 ml (22-20 % volym)
• Tillsatser - 2-3 kryddmått = 2-3 ml (10 % volym) 
Eterisk olja - 8-10 droppar 
Totalt 22-28 ml + eterisk olja. Variera proportionerna efter behov - här har man också att ta hänsyn till eventuella tillsatsers form (pulver, flytande). Pröva hur konsistensen kommer att bli genom att doppa en tandpetare i blandningen och sedan i kallt vatten. Tillsätt den eteriska oljan vid så låg värme som möjligt; ceratet börjar stelna någonstans vid 40-45°. Höll på burk, sätt på lock och skaka kraftigt. Håll under kallvattenkranen emellanåt och fortsätt skaka tills ceratet är helt stelt - det tar 5-15 minuter beroende på mängd. Slutar man skaka för tidigt stelnar den yttre delen medan innanmätet förblir mjukt och tyngre ingredienser sjunker till botten.
(Källa: Shenet 1999)
Recept IX
(citrus)
Olivolja eller annan olja - 3-4 tsk = 15-20 ml (70-76 % volym) för hårdare-mjukare cerat
Bivax - 1 tsk = 5 ml (25-20 % volym) 
Honung - 1 kryddmått = 1 ml (5-4 % volym)
Mandarin- eller apelsinolja - upp till 8-10 droppar 
Totalt 21-26 ml + eterisk olja. Smält ihop olja och vax. Ta från värmen och rör om. Tillsätt eterisk olja och honung vid så låg värme som möjligt; ceratet börjar stelna någonstans vid 40-45°. Honungen löses inte i oljan men kan fördelas jämnt genom ordentlig rörning. Pröva hur konsistensen kommer att bli genom att doppa en tandpetare i blandningen och sedan i kallt vatten. Häll på stift eller burkar. Sätt på lock och skaka kraftigt så att honungen fördelas jämnt. Håll under kallvattenkranen emellanåt för att snabba på avsvalningen. Fortsätt skaka tills ceratet är helt stelt; det tar 5-15 minuter beroende på mängd. Slutar man skaka för tidigt stelnar den yttre delen medan honungen sjunker till botten i den mjuka kärnan.
(Källa: Shenet 2000)
Recept X
(chokladcerat)
Mandelolja - 50 gram = 52 ml (ca 52 % vikt eller volym)
Bivax - 28 gram = 30 ml (ca 30 % vikt eller volym)
• Choklad eller kakaomassa - 15 gram = 16 ml (ca 16 % vikt eller volym)
• Oraffinerat kakaosmör - 5 gram = 5-6 ml (ca 5-6 % vikt eller volym)
• Chokladarom - 1 ml (ev.)
Totalt 98 gram eller 103-104 ml + ev. arom. Smält allt utom chokladaromen i vattenbad. Ta kärlet ur badet och rör om. Tillsätt aromämnet. Häll upp på hylsor eler burkar. Sätt på lock när ceratet är svalt och fast.
(Källa: Crearome 2006)

Litteratur: Se t. ex. Antczak och Antczak (2001), Berlin (1851), Gentz och Lindgren (1946), Johansson (1926), Jones (1910), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Lodén (2008), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Pharmacopoea Svecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/cerat.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2011 02 1
Cookieinfo
Made with a Mac