Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Bad - Massage

Medel mot celluliter


!
Bridget Jones funderar på saken...
Tradition Är celluliter fettkulor under huden? Överskott på fettväv? Överbelastade fettceller? Nybildade fettceller? Inflammerade? Består de av stagnerat fett, stagnerat vatten, stagnerat blod, stagnerad lymfvätska, stagnerade gifter eller en kombination av allt? Det talas gärna om vätskecirkulation, men helgarderas alltid med att preparaten också avgiftar, driver ut slaggprodukter, reglerar hormoner, hämmar inflammation, aktiverar fettcellernas ämnesomsättning, stimulerar nybildning av hud, löser upp fett, fördelar fett, fördelar lymfvätska, främjar mikrocirkulationen, slappnar av, stramar upp, stimulerar, stabiliserar, mjukar upp, lugnar, stärker...
Ibland blir det olösliga knutar på tankebanorna:
 
Gynnar aktiviteten avseende dels termoeffekten och dels mjukgörande och öppnande av epidermisbarriären...
 
Botemedel finns i alla former, på salong t. ex. lymfdränage, lymfflödesmassage, och vibrationsprogram, för hemmabruk badpreparat, massageoljor, inpackningar, tvålar, krämer... De ger vid regelbunden användning många och alltid lite vaga effekter. Att ett medel påverkar cellulitbildningen är ett sätt att säga att det inte i och för sig behöver göra något åt celluliterna - men kanske, mycket kanske, kan förhindra att nya bildas. Hur skulle det kunna kontrolleras? Och vem vill missa chansen?
Och skulle det inte fungera kanske
 
vi skaffar oss dem för att skydda oss mentalt och känslomässigt.
Beskrivning "Celluliter" är två olika saker:
• Sjukdomen cellulitis: En inflammation med varbildande bakterier i hudens bindväv och fettväv. Det är ingen kosmetisk historia utan ett allvarligt tillstånd som behandlas med antibiotika. Absolut inte detsamma som
• Apelsinhud, i folkmun kallat celluliter. Klämmer man om huden är den gropig precis som ett apelsinskal.
Var?
Framför allt på benen (lår, höfter, ovanför knäna) och kroppens baksida (stuss, skulderblad, ryggsidor, nacke).
Vem?

Den troligaste att ha apelsinhud är en otränad äldre kvinna med övervikt. Å andra sidan får 95 % av alla kvinnor celluliter förr eller senare åtminstone någonstans. Män har det mer sällan, barn så gott som aldrig.
Vad?
Kulorna består av fett men det har inte poppat upp från underhuden utan är en del av det naturliga fettlagret. Det är alltså inte uppstickande fett som förbryllar, utan groparna där fettvävnaden har sjunkit in prickvis.
Hur?
Kvinnor, feta och otränade får apelsinhud lättare än män, magra och vältränade, helt enkelt föt att de har mer fett som kan bete sig. För otränade och äldre tillkommer att underhuden inte är lika spänstig som hos vältränade och yngre.
Varför?
Ingen vet.
Innehåll Nedanstående ämnen hör till dem som oftast påstås hjälpa mot celluliter. De kan användas utvärtes i alla slags preparat varom mer nedan.
Oljor
Badolja och massageolja är vanliga former. Grundoljan ska framför allt gå in lätt i huden så att den kan föra med sig tillsatta aktiva ämnen. Det gäller för alla följande:
Solrosolja och tistelolja - tunnare och lätta.
Avokadoolja - tjock och tung. Blir lätt klibbig; 5-10 % i en oljeblandning räcker.
Vetegroddolja - tjock och tung. Ännu klibbigare men används ofta, t.o.m. ren och oblandad.
Eteriska oljor
• Citrusoljor återkommer ofta: Apelsin, citron, citroneukalyptus, citrongräs, geranium, grapefrukt, lime, mandarin, tangerin.
• Andra ofta nämnda: Angelika, basilika, björk, ceder, cypress, enbär, frankincense, fänkål, koriander, lagerblad, lavendel, morotsfrö, oregano, patchouli, rosmarin, salvia, sellerifrö, sandelträ, svartpeppar, timjan.
Övrigt
Salt föreslås ofta. Skrubbmedel av salt, olja och eteriska oljor är lätta att göra; recept nedan.
Salicylsyra i salva.
A-vitamin är ett nytt förslag.
• Sammandragande medel av samma typ som mot blåmärken och svullnader rekommenderas när celluliter antas vara en cirkulationsstörning besläktad med åderbråck och hemorrojder.
Citronskivor, att gnida in i huden, rekommenderas mot svarta prickar i huden. Uttorkande, så ta på olja, salva eller kräm efteråt.
• Koffein som finns i en del massagekrämer sägs "underlätta nedbrytningen av fett så att det används till energiomsättningen istället för att lagras i cellerna" (krossa några koffeintabletter). Det finns också strumpbyxor med inbyggt koffein som ska "smälta lårens fett". Massage med kaffesump i duschen är en huskur som förutom att ta bort celluliter också sägs göra huden mjuk.

Hudläkemedel • Aktiva ämnen kan blandas i t. ex. hudolja, salva och kräm.
Lerinpackning föreslås ofta.
Massage Redan enbart massage tycks påverka. Även de som får placebo med sig hem, säger sig få resultat efter några veckors massage. För att vara effektiv måste den göras regelbundet, åtminstone en gång i veckan, helst varje dag. Inte bara cellulitområdena ska masseras utan hela kroppen för att "stimulera cirkulationen". Recept nedan.
• Vanligast är massage med olja. Blanda eteriska oljor i hudolja, salva eller en fet kräm som fotkräm. Det ska inte vara allt för halt utan ge lite "tag". Massera med cirklande och uppåtgående rörelser.
• Massage med skrubbmedel tros göra någon nytta. Massera i cirklar och uppåt som vid oljemassage.
• Torrborstning föreslås ofta. Borsta med borste eller sisalvante, torrt eller i duschen, i cirklar och uppåt. Efter två-tre veckors borstning gör man en veckas uppehåll eftersom det anses att huden annars "vänjer sig" vid behandlingen.
• Undervattensmassage anses särskilt bra. Man masserar med knådande och nypande grepp när man ligger i badet. Vattnet ska vara så varmt som man tål. Använd inte badolja eller annan olja; det ger dåligt grepp. Något skrubbmedel eller rengöringspulver är bättre.
Bad Bad stimulerar cirkulationen i blod- och lymfsystemet, vilket kan hjälpa mot svullnader och tillfälliga vätskeansamlingar, som vid ödem, åderbråck och celluliter, säger de som menar att dessa hänger ihop.
• Bäst stimuleras cirkulationen av ett varmt bad följt av kall dusch. En annan metod är växlingsbad, d.v.s. att duscha med omväxlande kallt och varmt vatten.
Saltbad brukar också rekommenderas eftersom det är sammandragande på huden.
Fast tvål Cellulitpreparat säljs också i form av tvål som man ska massera sig med i badet eller duschen. Den som vill testa koffeinteorin kan göra kaffetvål, som också är en bra kökstvål som snabbt tar bort lukt av det mesta på händerna.

Mat och dryck "Avmagringskrämer" användes rätt flitigt förr (tinktur på mejram med giftigt murgrönsextrakt, jodkalium, sjölöksättika...) och dyker fortfarande upp som "slimkrämer". Krämer kan dock inte äta celluliter. Möjligen kan de dra samman huden och tar ner svullnad, om inte av fett så av tillfälliga vätskeansamlingar, och både tjocka och magra kan ha dålig vätskecirkulation - förr kallades det vattusot.
Alla verkar eniga om att varken bantning eller hårdträning hjälper. Tvärtom anses bantning kunna förvärra celluliterna genom att förtunna bindväven. Alla cellulitmedel garderar sig dock med att behandlingen förstås kräver ett helhetstänkande, d.v.s. att den ska kombineras med bra kost, motion, avslappning, djupandning, läggdags före kl 22... Det talas också gärna om slaggprodukter och eftersom socker inte är bra för huden så kanske det "kan vara en bov i dramat"...?

Recept

Recept I
(badolja, massageolja)
Olja - 1 msk (15 ml)
Rosmarinolja - 3-4 droppar
Enbärsolja - 3-4 droppar
Använd som badolja eller massageolja i badet flera dagar i sträck.
(Källa: Lawless 1996)
Recept II
(badolja)
Epsomsalt - 125 ml
Mandelolja, avokadoolja eller sesamolja - 10 ml
Honung - 5 ml
Vodka, gin eller rom - 5 ml
Lavendelolja - 4 droppar
Rosmarinolja - 3 droppar
Cypressolja - 3 droppar
Enbärsolja - 2 droppar
Blanda allt flytande i en skål och ställ undan. Sätt på badkarskranen och häll saltet i karet; rör om så att det löser sig. När karet är vattenfyllt hälls den flytande blandningen i. Bada i 20 minuter och massera cellulitområdet. Kliv ur och torka kroppen kraftigt med en grov frottehandduk. Massera in en lotion som tillsatts en droppe av någon av de eteriska oljorna i receptet. Badet kan tas tre gånger i veckan.
(Källa: Tourles 1999)
Recept III
(inpackning)
• Röd lera - 160 gram
Rosmarininfusion och infusion på ginkgo biloba - 140 ml
Olivolja - 15 ml
Rosmarinessens - 20 droppar
Lagerbladsessens - 20 droppar
Grapefruktsessens - 20 droppar
Enbärsessens - 10 droppar
Blanda de eteriska oljorna i olivoljan. Låt leran sjunka ner i vätskan och blanda sedan ner oljan. Inpackningen kan smetas på huden i ett ganska tjockt lager. Sedan läggs gladpack på, en varm handduk till skydd och till sist kan man lägga en varm vetekudde på. Låt ligga i 20 minuter och ta sedan bort med en slickepott eller duscha av. Använd inte vid högt blodtyck eller hjärtproblem.
(Källa: Crearome ca 2000)
Recept IV
(massageolja)
Mandelolja - 100 ml
Grapefruktsolja - 40 droppar
Fänkålsolja - 32 droppar
Enbärsolja - 32 droppar
Jojobaolja - 20 droppar
Förvara i mörk glasflaska och massera det angripna området med oljan varje dag efter bad eller dusch.
(Källa: Shealy 2000)
Recept V
(massageolja)
Jojobaolja - 0,5 dl
Citronolja - 15 droppar
Cypressolja - 10 droppar
Nattljusolja - 10 droppar
Massera in varje dag. Stabiliserar bindväven och stimulerar nybildning av hud.
(Källa: Meidinger 2000)
Recept VI
(badolja)
Citronolja - 3 droppar (1,5 ml)
Geraniumolja - 3 droppar (1,5 ml)
Rosmarinolja, cineoltyp - 2 droppar (1 ml)
Enbärsolja - 2 droppar (1 ml)
Tag dropparna i ett bad, den större mängden i 95 ml grundblandning av t. ex. badolja.
(Källa: Crearome 2001)
Recept VII
(massageolja)
• Vegetabilisk olja - 100 ml
Rosmarinolja - 40 droppar
Citronolja - 20 droppar
Muskatellsalviaolja - 15 droppar
Blå kamomillolja - 5 droppar
(Källa: Salvesen 2001)
Recept VIII
(tvål)
Glycerintvålmassa - 96 gram
Aprikoskärnmjöl - 2 gram
• Röd lera - 1 gram
Citronolja - 20 droppar
Rosmarinolja, cineoltyp - 20 droppar
Cederträolja - 10 droppar
Geraniumolja - 10 droppar
Enbärsolja - 10 droppar
Görs på samma sätt som annan tvål på glycerintvålmassa. Låt den smälta massan tjockna lite innan de torra pulvren blandas i, annars sjunker de till botten.
(Källa: Crearome 2001)
Recept IX
(massageolja)
• Vegetabilisk olja - 100 ml
Grapefruktsolja - 25 droppar
Enbärsolja - 10 droppar
Cypressolja - 10 droppar
Fänkålsolja - 5 droppar
Totalt ca 102 ml = ca 2 % eteriska oljor.
(Källa: Andersen 2004)
Recept X
(skrubb)

• Strösocker eller salt - 2 dl
Solrosolja eller rapsolja - 1 dl
Glycerin - 10 ml
• Eteriska oljor - 1-2 ml, t. ex.
  • Citronolja 15 droppar
  • Cypressolja - 10 droppar
  • Rosmarinolja - 10 droppar
Salt kan svida. så om man har småsår på kroppen och händerna är socker mindre plågsamt. Blanda allt till en jämn massa. För oljig - ta mer socker/salt. För torr - ta mer olja. Håller i ett par månader om det inte kommer vatten i.
Duscha av kroppen varmt och massera och skrubba området som ska behandlas. Skölj av så att inga socker- eller saltkristaller blir kvar. Man blir inte kletig, allt sköljs bort med varmt vatten, och kvar blir en lite fet hinna som gör huden mjuk. Ger bättre cirkulation i huden så att det gör inte så ont i celluliterna. Avsluta med hudolja (eller kräm) med eteriska oljor enligt Auroras recept (nedan).
(Källa: Morticia, Shenet Forum: Skrubb mot celluliter, 2007)

Recept XI
(olja)
• Vegetabilisk olja - 100 ml
Rosmarinolja - 15 droppar
Citronolja - 10 droppar
Enbärsolja - 8 droppar
Cypressolja - 5 droppar = 38 droppar
(Källa: Aurora, Shenet Forum: Cellulitcrème, 2007)
Recept XII
(kaffesump)
• Kaffesump
Honung eller yoghurt - 2 msk (ev.)
• Aromadroppar (eterisk olja), t. ex. citrus - några droppar (ev.)
Använd kaffesump som body scrub. Kaffe innehåller koffein som ofta används vid cellulitbehandlingar. Du kan lämna scruben på låren, övertäckt med plastfolie, under 15-20 minuter. Tvätta sedan av och smörj med en body cream. Funkar perfekt!
(Källa: Läsartipset, Tidskrift för hälsa 4:2008)

Litteratur: Se t. ex. Andersen (2003), Golbaek (1957), Lawless (1996), Meidinger (2000), Ostrov (2001), Salvesen (2001), Shealey (2000), Tourles (1999), Wicklund (1998), Wärn (2009).
• Artiklar: Mats Fahlgren: Varför får man celluliter? (Göteborgs-Posten två dagar 2005 05 21). Irmela Lilja: Apelsinhud? (Tidskrift för hälsa 6:2007).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/cellulit.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac