Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Lotioner

Boraxlotion


Synonymer  Borlanolin, lanolinmjölk, mandelmjölk
Engelska namn Borax lotion

Tradition Detta är en variation på boraxkrämer - lätta och roliga att göra, bra akutkrämer men inte hudvänliga i längden. I Europa är krämtypen ur bruk men i USA där borax finns i varje livsmedelsbutik är de populära bland hemmakokare.
Framställning • En vattenblandning rörs ner i en oljeblandning och vispas tills allt är helt svalt.  Blev det fel?
Beskrivning Tunn och gräddig lotion.
Löslighet Färdig lotion kan spädas med olja, eterisk olja, smält fett, vax och harts.
Vatten och andra vätskor kan tillsättas i små mängder.
pH och inkompatibiliteter
• Svagt alkalisk. Sura ämnen kan och bör därför inte tillsättas.
Zinkoxid förstör boraxemulsioner.
Innehåll

Vätska
Vatten eller annan vätska upp till 90 %.
• Färskpressad fruktsaft är vanligen för sur för att emulgeringen ska hålla för tillsatsen, likaså vätskor som konserverats med sura ämnen.

• I vätskan kan lösas vattenlösliga ämnen, t. ex. fuktgivare som glycerin, sorbitol, salt, honung, allantoin.
Borax
Fungerar som både emulgeringsmedel och konserveringsmedel. 0,5-1 % löses i vattnet.
Fett och olja
• Vilken olja som helst efter smak och behov men makadamiolja, ricinolja, sojaolja och turkisk rödolja emulgeras särskilt lätt med borax .
• Fasta fetter som lanolin, ullfett, kakaosmör, kokosfett, sheasmör - upp till 10 % av volymen - ger fastare lotion.
Vax
Bivax och vaxliknande ämnen som cetylalkohol, stearin och stearinsyra hjälper upp emulgeringen och ger fasthet. Dosering: ett par procent av volymen.
Ullfett eller lanolin kan ersätta vaxämnen helt eller delvis.

Övriga ingredienser

• Värmekänsliga ingredienser som vitaminer, gurkörtsolja, kamferpulver, tinkturer tillsätts sist när blandningen svalnat.
• Sura ingredienser (askorbinsyra, citronsyra, karbamid, mjölksyra) passar illa i denna svagt alkaliska krämtyp. Tag endast små mängder och tillsätt dem så sent som möjligt.
Eterisk olja
hör till de värmekänsliga ingredienser som sparas till sist. Borax är svagt alkaliskt och kan påverka doftämnena, men det behöver man ta hänsyn till bara om lotionen ska sparas i månader eller år. Se under tvålparfym för doftämnen som klarar alkalier. Som aktivt ämne, t. ex. som hudläkande ämne eller för olika hudtyper, kan eterisk olja utgöra upp till 3 % = 60-100 droppar per dl. För doftsättning räcker 0,5 % = 10-15 droppar per dl.
Konserveringsmedel

Många konserveringsmedel är sura, vilket boraxkrämer tål dåligt. Lyckligtvis är borax konserverande i sig, så en boraxlotion brukar klara sig utan extra tillsats av konserveringsmedel. Dosera borax något högre än i boraxkräm eftersom vattenhalten är högre.

Varianter • Med mindre vätska och mer fett får man boraxkräm.
Hållbarhet

Boraxlotion löper större risk att bli dålig än boraxkräm, men rätt hanterad (förvarad i väl tillslutet kärl, bäst i pumpflaska som hindrar smutsiga fingrar att komma åt) bör den hålla i ett år. Vid långvarig lagring avdunstar vattent så att lotionen blir fetare och gulare. Säkert dåligt tecken: Förändrad lukt.
Boraxlotioner är mindre feta än boraxkrämer och separerar därför inte lika lätt i värme. Skulle det hända (vatten och fett delar sig) - häll av vätskan, värm återstoden och rör i ny vätska. Förebygg separering vid tillverkningen genom att vispa noggrant ända tills lotionen är helt sval.


Hudvård Boraxlotioner ger en tunn vattenavstötande hinna, svalkar på huden när vattnet avdunstar och är lätt uttorkande. Att de är lätt alkaliska är inte nödvändigtvis något negativt utan kan vara till fördel, t. ex. vid klåda.
Hudtyp Fet hud.
Bad Visst, kan hällas i badet - badlotion med mikroskopisk mängd alkaliskt badpulver!
Hudreaktion Borax tas upp genom huden. Det är inte akut giftigt men boraxlotioner ska inte användas under lång tid och inte på skadad hud (brännskador, eksem).

Recept

Recept I
(borlanolin,
lanolinmjölk)
Rosenvatten - 89 ml
Lanolin - 10 gram
Borax - 1 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja (ev.)
Lanolin smältes försiktigt. Vatten värms upp och borax löses däri. Vattnet rörs ner i fettet. Vispa tills blandningen är svaln. En emulsion som lätt tas upp av huden.
(Källa: Hector 1903)
Recept II
(mandellotion)
Mandelolja, sesamolja eller jordnötsolja - 68 gram
• Destillerat vatten - 20 gram
Valrav - 16,5 gram
Bivax - 6,5 gram
Borax - 1,5 gram 
Vattnet värms till ca 65° och borax löses däri. Olja, valrav och vax smälts ihop. Vid 60° hälls boraxlösningen, lite i taget, ner i fettet och rörs jämnt. Detta är krämbasen, utgörande 112,5 gram. Till 50 gram av denna tages (för totalt 260 gram):
• Destillerat vatten - 150 gram
• Vit neutral tvål, pulveriserad - 10 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - efter behag
Tvålen rörs ner i krämbasen till jämn konsistens. Vatten (60°) rörs ner mycket sakta i en jämn tunn stråle. Gör uppehåll om det inte tas upp. När 2/3 rörts ner kan man öka farten. Parfym tillsätts långsamt. Vispa långsamt tills svalt.
(Källa: Thomssen 1947)
Anm. Exempel på gammaldags mandellotion. Krämbasen är en boraxförstärkt valravssalva. Mandellotion är svår att göra och framför allt att få stabil. Ska den hålla länge bör den testas i ett par veckor i både värme och strax under 0°.
Recept III • Destillerat vatten - 88 % vikt
Ullfett - 10 % vikt
• Vit neutral tvål, pulveriserad - 1 % vikt
Borax - 0,5 % vikt
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 0,5 % vikt
(Källa: Thomssen 1947)
Anm. Som synes en stearatkräm i lotionform. Ullfett, tvål och borax emulgerar.
Recept IV • Färskpressad saft av persika - 90 ml
Vetegroddolja - 45 ml
Mandelolja - 30 ml
Glycerin - 15 ml
• Blekt eller oblekt bivax - 10 gram = 12-13 ml
Borax - 5 ml
Natriumbensoat (ev, till konservering) - en knivsudd
Smält ihop olja och vax i vattenbad. Rör lätt med en ballongvisp tills oljeblandningen är slät och klar. Ta från vattenbadet och tillsätt glycerin. Värm försiktigt persikosaft och lös borax och natriumbensoat däri. Häll vätskan ytterst långsamt i oljeblandningen. Elvispa tills krämen är nästan helt sval. Sedan kan man byta ut elvispen mot en ballongvisp och vispa försiktigare. Krämen är fuktighetsbevarande och särskilt bra för torr och åldrande hy. 
(Källa: Hillker 1989)
Recept V • Råpressad saft av jordgubbar - 120 ml = 8 msk
Mandelolja - 90 ml = 6 msk
Glycerin - 75 ml = 5 msk
• Destillerat vatten - 30 ml = 2 msk
Kakaofett - 20 gram = ca 2 tsk
Borax - 5 ml = 1 tsk
Agar-agarpulver - 1 knivsudd
Natriumbensoat (ev., för konservering) - en knivsudd
Smät samman olja och fett i vattenbad. Rör tills blandningen är jämn och klar och rör sedan försiktigt ner glycerin. Värm jordgubbssaften försiktigt utan att koka och lös borax och natriumbensoat däri. Vispa sedan ned agarpulver. Vispa intensivt så att det inte bildas klumpar. Ta oljeblandningen från vattenbadet och vispa ner geléet i den. Elvispa tills blandningen är helt sval. Närande och uppfräschande lotion.
(Källa: Hillker 1989)
Recept VI Olja - 75 ml
Honung - 19 ml
Kokosfett - 3 ml
• Rivet bivax - 3 ml
Eterisk olja (ev.) - 1-3 ml
Borax - 0,5-2 ml
Olja, fett och vax smälts i vattenbad. Honung och borax värms försiktigt så att pulvret löser sig. Lösningen strilas ner i fettblandningen. Vispa eller mixa tills blandningen är sval. Först då tillsätts eterisk olja.
(Källa: Shenet-läsare 1999)
Anm. Lotionen emulgerar redan med 0,5 ml borax; 2 ml är för samtidig konservering.

Litteratur: Se t. ex. Hillker (1989), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/boraxlotion.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac