Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Bad

Tångbad


Synonymer Tångbad, algbad, havsbad

Tradition En variant av de gamla medicinska baden som kommit tillbaka som spabad (20 min 450 kr). Reumatiker och folk med ömma leder och med psorias tycker att baden hjälper dem. Alla som prövat på vet också att tångbad är extremt avslappnande.
Det finns fortfarande en professionell tångsamlare i Sverige, Bo Albrektsson i Kärradal på västkusten som levererar sågtång och blåstång till badhus och kurorter. Han samlar hela året utom i januari-februari då isen krånglar till det.
Framställning • Färsk tång: Skållas eller kokas en kort stund, salt tillsätts eventuellt.
• Torkad tång: Blötläggs en halvtimme - några timmar, behandlas sedan som färsk.
Beskrivning Grådaskig, slemmig och salt vätska med långa rankor hel tång.
Innehåll Tång
• Färsk eller torkad inhemsk tång - i överflöd särskilt på svenska och norska västkusterna: Brunalger som bladtång (sockertång), sågtång, blåstång, knöltång, fingertare och annan tare; många sorters rödalger som irländsk mossa. Alla är rika på spårämnen, särskilt jod.
• Torkade importerade matalger - billiga i asiatiska butiker: Brunalger som kombu, kelp och wakame; rödalger som nori, karragen och irländsk mossa.
Salt
• Vanligt koksalt, epsomsalt, glaubersalt - åtminstone några dl. I forna tiders medicinska saltbad kunde man ta upp till 10 kilo. Se under Badsalt
Borax, soda och andra alkaliska salter kan också användas. Se under Badpulver.
Hållbarhet

• Färsk tång blir fort dålig när den tagits upp ur vattnet - svart och illaluktande - så använd samma eller nästa dag. I kylskåp kan den hålla sig ett par tre dagar.
• Torkad tång (plockad torr eller soltorkas eller ugnstorkas vid 60-70°; det tar 1-2 dagar för rödalger och 2-3 dagar för större och tjockare brunalger) har nästan obegränsad hållbarhet så länge den förvaras torrt. Så fort den blötlagts behandlas den som färsk tång.
• Fryst tång (förväll först) håller länge men konsistensen förändras något.


Bad Tångbad stimulerar blodcirkulationen, mjukar upp stela muskler, lindrar värk, hudirritationer och solbränna. Badet ska vara ganska varmt, upp till 39°. Avsluta med att skrubba av kroppen med tången. Skölj eller torka inte utan låt huden självtorka. Var beredd på att bli rejält utmattad. Bäst är att packa ner sig en timme i sängen efteråt - antingen somnar man skönt eller så stiger man upp pigg som en mört.

Recept

Recept I
(kelp, kombu, wakame, nori)
Vatten - så mycket som behövs
• Alger, t. ex. färsk eller torkad kelp (kombu), wakame, funori
Koksalt - 9 dl
Av algerna gör man ett avkok eller så lägger man dem i en tygpåse. Är de torkade får de dra 20 minuter. Efter badet packar man in sig i lakan och vilar minst lika länge som man badat. Mineralrikt bad som stimulerar blodcirkulationen och gör huden mjuk och lindrar vid solbränna. Tar man algbad ofta har det en avgiftande effekt.
(Källa: Leigh 1992)
Recept II
(blåstång)
• Kokhett vatten - ca 5 liter (en halv hink)
• Färsk blåstång -1-2 kilo (en halv hink)
Koksalt - minst 1 kilo
Koka tång och salt 5-10 minuter; vattnet ska bli slemmigt. Häll alltihop i badkaret och fyll på med varmt vatten. Bada 20-45 minuter; massera kroppen med tången. Gå till sängs.
(Källa: Shenet 2000)
Recept III
(kelp)
• Frystorkat algpulver (Laminaria digitata = kelp) - 125 ml
Aloegelé - 125 ml
Häll i fyllt badkar. Bada 20 minuter. Torka och ta på fuktkräm. Kan trötta ut, så gör inget ansträngande efteråt.
(Källa: Bardey 2000)
Recept IV
(kelp)
• Kallt eller kokhett vatten - ca 5 liter (en halv hink)
• Torkad matalg, t. ex. någon kelp (kombu) - 100 gram
Koksalt (ev.) - 1 kilo eller mer
Låt kombu och salt ligga i blöt några timmar. Ett halvt paket (100 gram) torkad kombu är ihopknycklad bara ett par nävar, men sväller snabbt till många gånger den volymen. Koka eventuellt en kvart och låt stå lite efteråt. Vattnet blir grått och slemmigt. Häll alltihop i badkaret och fyll på med varmt vatten. Använd inte tvål eller schampo utan ligg bara och såsa. Hel kombu är roligt sällskap: breda, meterlånga, slemmiga skivor som kan användas som tvättsvampar. Bada 20-45 minuter. Kryp ner i sängen.
(Källa: Shenet 2003)
Recept V
(sågtång, blåstång)
Kokhett vatten
• Färsk tång, t. ex. sågtång eller blåstång - 2 kilo
• Salt - 3 dl eller mer
Lägg tång och salt i en 10-litershink. Koka upp vatten och häll över så att tången skållas. Häll allt i badkaret och fyll på med varmt vatten (ca 38°). Salta eventuellt ytterligare. Ligg kvar 20-40 minuter. Avsluta med att massera kroppen med tången. Låt huden självtorka. Vila minst lika länge som du badat. Troligen somnar du.
(Källa: Göteborgs-Posten 2008 12 26)

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Leigh (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Nielsen (1991).
• Artiklar: Löfgren, Ingalill: Tångskörd åt alla spa (Göteborgs-Posten 2008 12 26)

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/badtang.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac