Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Bad - Hudolja

Badolja


Engelska namn Bathing oil, bathing milk, bath essence
Andra namn Nordiska språk
Badeolie (danska)

Tradition Det var med badolja Estée Lauder skrev parfymhistoria i början av 1950-talet. Fram till dess hade parfym varit något franskt dyrt som kvinnor fick i pyttesmå flaskor av män och som man duttade på sig till fest. Lauder gjorde en superstarkt doftande badolja (Youth Dew) som kvinnor kunde både köpa och njuta själva. Sedan låg vägen öppen för andra amerikanska parfymer.
Badhistoria
Framställning • Flytande badoljor: Olja tillsätts eteriska oljor.
• Fast fett som ska smälta i badet: Fett smälts, doftsätts och hälls i formar att stelna.
Beskrivning Olja eller fast fett med doft.
Mått och vikt Beräkna som vegetabiliska oljor och fett: 100 ml väger runt 90-95 gram. 100 gram = 112-106 ml.
Löslighet

• Oljor, fetter och eteriska oljor är olösliga i vatten (flyter på ytan och fastnar på badkar och kropp), glycerin och alkohol.
• Badoljor kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor, som alltså kan tillsättas i efterhand, liksom smälta fetter, hartser och vaxer.
Turkisk rödolja löses i vatten och alkohol. Den löser också eteriska oljor men
blandar sig dåligt med andra oljor.

Innehåll Olja
• Icke emulgerad olja flyter på vattnet och omsluter kroppen när man stiger i. Oljan sätter sig då på huden och badkarsväggarna. Man kan inte få bara det ena! 
• 1-2 tsk vegetabilisk olja vilken som helst är egentligen allt som behövs för ett bad.
• En praktisk och behaglig form är rent kakaosmör som får ligga och smälta i badvattnet och som man kan massera sig med.
Lösningsmedel
Emulgerad olja löser sig i vattnet och fastnar inte på badkaret - och inte heller på huden:
Turkisk rödolja, doserad på samma sätt som andra oljor, känns mindre fet och ger inget klibb. Den löser också eteriska oljor, vilket minskar risken för hudirritation, men kan inte användas tillsammans med andra oljor i badoljeblandningar. Däremot går det att blanda den med både vatten och alkohol till mycket magra "badoljor".

Tensider är vanligast i handelns badoljor. I större mängd fungerar laurylsulfat och sockertensid också som skumbad. 1-2 volymdelar till 1 del vegetabilisk olja är en bra kompromiss. Det ger oljighet utan att klibba för mycket på badkaret och kommer att skumma lite.
• Tensiden CPA (INCI-namn: Laureth-4) blandad med vegetabiliska och eteriska oljor gör också att de blandar sig med badvattnet istället för att flyta ovanpå.

Lecitin föreslås nedan. Det måste då vara granulat, eventuellt emulgerat med oljan till en lecitinlotion. Flytande lecitin bara blandat med vegetabilisk olja är en mardröm att försöka tvätta bort.
• Ett annat förslag är att använda 3 msk honung som lösningsmedel för de eteriska oljorna. Det löser dem inte i vattnet men kan hjälpa till att sprida dem.
Eterisk olja
Badoljor är ofta kraftigt parfymerade. Blanda 5 ml essens i 95 ml olja. Av detta tar man 5-10 ml i ett helbad.
• Nedan ges några färdiga doftsatta badoljor. Flera doftblandningar finns på ingångssidan till bad. Se också t. ex. barrdofter, rumsdofter
och blandningar att använda vid förkylning.
Färgämnen
• Oljelösliga färgämnen är inte så vanliga: Röd alkanna , gul betakaroten, blå chamazulen i oljelösning.
• Äkta mineralfärgspigment ("oljefärger"), t. ex. jordfärgspigment som ockror och terror, bäst i turkisk rödolja. I andra vegetabiliska oljor endast i mycket små mängder, annars blir man oljemålad.
• Se också färgning av oljor.  
Hållbarhet Badoljans hållbarhet beror på hur stabila vegetabilisk oljor som använts. Tillsatser av t. ex. eteriska oljor med antioxidant effekt eller E-vitamin ca 1 % minskar men tar inte bort risken för att de ska härskna. Viktigast för hållbarheten är förvaringsplats (svalt och mörkt - inte under badrumslampan) och förpackning (tät, mörk, liten). Badoljor från varuhushyllan brukar sägas ha en hållbarhet på ett år men är i praktiken oftast längre.

Bad • Icke emulgerad olja lägger sig på vattenytan och därefter på huden där den motverkar vattnets uttorkande effekt. 1-2 tsk olja hälls i ett helbad, mindre i ett fotbad - eller olja in kroppen före badet.
• Emulgerad olja fungerar mest som ett medium för parfym och färg; praktisk för att den inte kladdar ner badkaret men rätt meningslös ur hudvårdssynpunkt eftersom den inte heller fastnar på huden.
Hudreaktion Den vegetabiliska oljan minskar risken för att de eteriska oljorna ska irritera. Om det börjar klia och svida i badet: Tappa ur och dusha noggrant och torka eventuellt av huden med vegetabilisk olja på en bomullstuss.

Recept

Recept I
(bath essence)
• Destillerat vatten - 980 gram
Turkisk rödolja - 10 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 10 gram
Konserveringsmedel
Löser sig i vattnet.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept II
(bathing milk)
Rosenvatten - 33,4 %
Glycerin - 22,8 %
Ullfett - 18,3 %
Bensoetinktur 6 % - 11,4 %
Gummi arabicum-gelé 3 % - 11,3 %
Eterisk olja - 1,8 %
• Parfym - 1 %
Ullfett smälts på vattenbad. Rosenvatten och glycerin blandas och rörs vid 50° i 15 minuter. Gelé arbetas in lite i taget. Tinktur och doftämnen tillsätts sist. Röres tills svalt.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept III Paraffinolja - 65 % (till 100 %)
Isopropylmyristat - 25 %
• Laurylalkoholpropylenglykoleter (CPA) - 10 %
Eterisk olja, baktericid, parfym, färg - enl. önskemål
(Källa: Nyström 1996)
Recept IV Turkisk rödolja - 100 ml
Vodka - 60 ml
Eterisk olja - 10 droppar
Blandas och får mogna ett par veckor. Tag 2 msk i ett bad.
(Källa: Duff 1998)
Recept V
(badsmältare)
Kakaosmör - 65 gram
• Lipotensid (handelsblandning med CPA) - 35 ml

Eterisk olja - 2 ml
Smält kakaosmöret försiktigt. När det har rumstemperatur rörs tensiden och sedan eteriska oljor i. Gjutes i formar.
(Källa: Crearome 2000)
Recept VI
(badsmältare)
Kakaosmör eller kokosfett - 90-99 ml
Olja
(ev.) - 5-10 ml
Eterisk olja - 1-2 ml
Smält kakaosmöret försiktigt och tillsätt olja. Det kan användas i bitar som det är, men med lite olja blir det mjukare. Låt svalna till rumstemperatur och droppa i eterisk olja, som doseras efter behov - tag mindre om kakan ska masseras direkt på huden. Häll upp i form och låt stelna. Dela i fem bitar. Det blir en kombinerad badolja och massagekaka som smälter behagligt på huden.
(Källa: Shenet-läsare 2000)
Recept VII • Valfri vegetabilisk olja - 95 ml
Eterisk olja - 5 ml
Fördelar: Den vegetabiliska oljan minskar risken för att de eteriska oljorna ska irritera huden. Båda kommer att flyta på vattnet och omsluta kroppen när man bryter vattenytan = hudvårdande effekt. Nackdel: Kladdigt badkar. Räcker till 10-20 bad (1-2 tsk per helbad, 3 kryddmått per fotbad). För badblandningar av eteriska oljor, se ingångssidan till bad.
(Källa: Shenet 2000)
Recept VIII Turkisk rödolja - 95 ml
Eterisk olja - 5 ml
Turkisk rödolja blandar sig med den eteriska oljan och sprider den i badvattnet. Fördelar: Fastnar inte på badkarsväggar eller kropp, vilket i dubbel mening minskar risken för irritation. Känns inte lika fett som med vanliga vegetabiliska oljor. Nackdel: Eftersom oljorna inte fastnar på kroppen gör de heller inte stor nytta. Räcker till 10-20 bad (tag 1-2 tsk per helbad, 3 kryddmått per fotbad). För badblandningar av eteriska oljor, se ingångssidan till bad.
(Källa: Shenet 2000)
Recept IX Mandelolja - 3 msk
• Eterisk sandelträolja - 8 droppar
Blanda och häll i fyllt badkar. Bada 15 minuter. Torka och ta på fuktkräm. Upprepa dagligen tills torrr hud blivit bättre.
(Källa: Bardey 2000)
Recept X Olja, t. ex. aprikoskärnolja - 91 ml
Glycerin - 8 ml
Eterisk olja - 1 ml = 25-30 droppar
Livsmedelsfärg - 1 droppe (ev.)
Blanda i flaska och skaka om väl. Räcker till 10-20 bad - ta 1-2 tsk per bad.
(Källa: Shenet-läsare 2001)
Recept XI Olja (inte jojobaolja) -  80 ml 
Lecitingranulat - 15 ml 
Eterisk olja - 5 ml 
Rör eller skaka ihop. Om lecitinet löses dåligt, låt blandningen stå en dag och skaka sedan igen. Lite uppvärmning kan också hjälpa.
(Källa: Shenet-läsare 2001)

Litteratur: Se t ex Hällqvist och Fredman (1971), Nyström (1996), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/badolja.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac