Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Bad

Kolsyrebad
Badbomber


Synonymer Nauheimerbad, Nauheimbad, Franzensbad, badbrus
Engelska namn Nauheimerbath, Nauheimbath, fizzy bath
Andra namn Andra språk
Nauheimerbad (tyska)

Tradition "En ny skapelse för baden", säger en modern recepthandbok. Långt därifrån. Kolsyrebad hör till de klassiska medicinska baden, kallade Nauheimerbad efter kurorten Nauheim som liksom Karlsbad och Marienbad blev känd för sina kolsyrehaltiga källor.
Från utomhuskällorna togs idén in på Europas sjukhus och kuranstalter. Karbad med kolsyra ansågs göra särskild nytta vid nervositet och var i Sverige fram till 1950-talet också den främsta hydroterapin vid hjärtsvaghet. Kolsyran pressades in i vattnet från behållare kallade kolsyrebomber. Mildare Nauheimerbad i pulverform för hemmabruk fanns tidigt att köpa på apotek eller så rörde man ihop dem själv.
Torra kolsyrebad
Redan under antiken kunde den som hade svårighet att bli gravid skickas iväg att ta torra kolsyrebad, som var höftbad på platser där kolsyra strömmade upp ur marken.
Badhistoria
Framställning Eterisk olja och eventuell färg droppas eller sprayas på natriumbikarbonat eller hela blandningen med torra pulver (natriumbikarbonat, citronsyra, neutrala pulver). Får torka, bäst i svag ugnsvärme.
Beskrivning Vitt eller färgat pulver med doft.
Löslighet • Alla ingredienser utom eterisk olja är olösliga i fett, olja och eteriska olja.
• Stärkelse och jordfärgspigment är olösliga i allt.
• Natriumbikarbonat, citronsyra och ev. livsmedelsfärg är de enda ingredienserna som löses i vatten. I vattnet sönderdelas natriumbikarbonat till koldioxid och natriumkarbonat (soda) under mycket fräs och bubbel.
• Citronsyra är löslig också i alkohol; den bör alltså inte duschas med alkohollöst parfym eller färg.
Innehåll

Idag tar man kanske ½ -1 dl natriumbikarbonat i ett bad. De badsatser man förr köpte hem innehöll 5-10 gånger så mycket. Det enkla hemmareceptet var: Ett par nävar natriumbikarbonat, ett par nävar citronsyra. Det är också allt som behövs för själva bruset.
Natriumbikarbonat
• Brukar utgöra runt 60 % av pulverblandningens vikt.
Något surt
Citronsyra brukar utgöra runt 30 % av pulverblandningens vikt. I volym räknat blir det ungefär lika mycket citronsyra som natriumbikarbonat eftersom citronsyra är så pass mycket lättare.
Vinsyra, askorbinsyra eller något annat surt kan också användas, av vinsyra lite mer än av citronsyra.
Eterisk olja
• 1-3 % droppas eller duschas på pulverblandningen eller enbart natriumbikarbonaten.
• Doftblandningar: barrdofter, andra doftblandningar för bad, bad vid förkylning, stämningsförändrande rumsdofter.
• Mild blandning som brukar gllas av barn: Lika delar mandarin och geranium.
Färg
• Vattenlöslig färg - den ska ju lösa sig i badvattnet. Den får inte vara löst i vatten, som sätter igång sönderdelningsprocessen. Tvålfärgslösnng för glycerintvålmassa och flytande tvål (löst i glycerin + vatten) ska användas bara i nödfall. Färg löst i glycerin går däremot bra. Färg löst i stark alkohol, som torkar snabbt, kan duschas på pulvret, men inte på citronsyran som löses av alkoholen. Bäst är flytande livsmedelsfärg och flytande "badbrusfärg" lösta i propylenglykol som inte påverkar pulverblandningen - 1-6 droppar per dl pulver.
• Oljelöslig färg, som grönblå chamazulen eller orange betakaroten
, är svåranvänd eftersom pulverblandningarna inte brukar innehålla olja. De skadar knappast pulvren men färgar dem inte heller något vidare.
• Olösliga mineral- och jordfärgspigment (normalfärg, oljefärgspigment) kan användas bara i små mängder och då mycket finpulveriserade. De ska inte kombineras med vegetabilisk olja om man inte vill ha sig själv och badkaret oljemålade. Med turkisk rödolja går de däremot bra och får intensivare färg. Bäst av de olösliga färgämnena fungerar titandioxid (vitt) och glimmer (vitt pärlemorskimmer). S.k. pärlemorpigment (färgpulver med mycket glimmer och lite pigment) går också bra.
Neutrala pulver
• Neutrala vita pulver som stärkelse och talk och även vattenlösliga som salt och florsocker fungerar fuktupptagande och förhindrar därmed att natriumbikarbonat och surt reagerar innan de kommer i vattnet (resterande 10 % av vikten).
• Man kan också använda fint pulveriserade kryddor som kryddnejlika, kanel och irisrot som fuktupptagare och utfyllnad. Ingefära och senap ger mycket värme. Blomblad och blad av örter blir sällan trevligt i badet.

Varianter • Pulvren kan också formas till badbomber
Alkaliska bad med soda - den andra stora kurortsklassikern.
Hållbarhet Förvaras torrt - inte i badrummet. 1 tsk karbamid i förvaringskärlet tar upp fukten ur luften innan pulvret hinner göra det.

Hudvård Ett skäl till att dessa bad användes medicinskt var att de ansågs hudstärkande. Natriumbikarbonat utvärtes stillar i alla fall klåda effektivt, t. ex. vid solbränna och barnsjukdomar med utslag, och gavs förr i eksembad.
Bad Hjärtsvaga bör inte leka med starka kolsyrebad, som förr gavs (i mycket höga doser) under strikt kontrollerade former med avseende på frekvens och temperatur och med hänsyn tagen till sjukdomsbilden. Främst behandlade man hjärt-, cirkulations- och nervösa besvär.
Kroppen tar upp 6 liter (ca 10 gram) kolsyra under ett 20-minuters bad. Ligger man stilla täcks hela kroppen snart av små gasblåsor som isolerar, så man fryser inte ens i rejält kalla bad. Hudretningen gör att blodkärlen vidgas och huden rodnar och blir varm. Inandningen av gasen stimulerar andningen.
Badkur
Under en fullständig kur vid en kolsyrerik källa som Nauheim tog man 2-3 bad i veckan under 4-5 veckor. Baden var kalla till ljumna (28-34°) och varade 8-20 minuter, ibland upp till 40. Ingen dusch eller avkylning efteråt, men vila i 1-2 timmar.
Fotbad
Ett brusande fotbad är mycket uppiggande och görs enkelt: 2 msk natriumbikarbonat och 1 msk citronsyra i en spann varmt vatten.

Mat och dryck Bakpulver är likadana blandningar (2 delar natriumbikarbonat, 4 delar vinsten, 1 del stärkelse). Där räcker fuktigheten i degen till för att det ska utvecklas kolsyra, som får degen att stiga.
Giftighet Över 5-10 % kolsyra i luften orsakar kvävning, vilket faktiskt var aktuellt att skydda patienterna emot vid medicinska kolsyrebad. Badkaret täcktes med en gummimatta varur endast huvudet stack upp.

Recept

Recept I
(Nauheimerbad)
• Carbonas natricus (soda) - 150-450-
• Acidum hydrochloratum crudum (rå saltsyra) - 150-450-
Kolsyrebad, Nauheimerbad: Sedan sodan blivit löst i badvattnet, tillblandas syran. För barn en tredjedel eller en fjärdedel därav.
(Källa: Pharmaca Composita, 1896)
Recept II
(grundrecept)
Natriumbikarbonat - 55 gram
Citronsyra - 43 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 2 gram
Färg (ev.) 
Alkohol - så mycket som behövs
Pulvren ska vara helt torra när de blandas. Parfym och färg löses i lite alkohol och sprayas på.
(Källa: Thomssen 1947)
ReceptI II
(grundrecept)
Vinsyra - 50 gram
Natriumbikarbonat - 48 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 2 gram
Alkohol - så mycket som behövs
Pulvren ska vara helt torra när de blandas. Parfym löses i lite alkohol och sprayas på. 
(Källa: Thomssen 1947)
Recept IV
(grundrecept)
Vinsyra - 40 gram
Natriumbikarbonat - 36 gram 
Stärkelse - 23 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 1 gram
Alkohol - så mycket som behövs
Pulvren ska vara helt torra när de blandas. Parfym löses i lite alkohol och sprayas på.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept V
Koksalt - 1 kilo
Soda - 500 gram
• Rå saltsyra - 0,5 liter
Lös salt och soda i badvattnet och kliv i. Tillsätt saltsyran och rör om. Ger en kraftig kolsyreutveckling som varar 30 minuter.
(Källa: Holm 1991)
• Anm. Kolsyrebad av den sort som gavs på brunnsorterna förr.
Recept VI
(grundrecept)
Natriumbikarbonat - 45 ml
Citronsyra - 15 ml
Eterisk olja - 10 droppar
Blanda pulvren på en bricka och droppa essens på. Lagom till ett bad.
(Källa: Neal's Yard 1997)
Recept VII
(grundrecept)
Natriumbikarbonat - 15 ml
Citronsyra - 15 ml
Stärkelse, t. ex. potatismjöl - 5 ml
Eterisk olja - 5-10 droppar
Livsmedelsfärg (ev.) - 1 droppe
Parfymera och färga först stärkelsen och låt den torka helt. Blanda med natriumbikarbonat och citronsyra. Förvara torrt. Totalt 35 ml, lagom till ett bad.
(Källa: Shenet 2000)
Recept VIII
(grundrecept)
Natriumbikarbonat - 2 dl
Askorbinsyra eller citronsyra - 1-2 dl
Havssalt eller stärkelse - 1 dl
Eterisk olja- 10-15 droppar
Parfymera stärkelsen och låt den torka helt. Blanda, mixa helst, med de övriga pulvren. Förvara torrt. Lagom till 1-2 bad.
(Källa: Bäckan 2001)
Recept IX
(grundrecept)
Natriumbikarbonat - 60 gram (48 ml)
Citronsyra - 30 gram (54 ml)
Maizenamjöl - 10 gram (18 ml)
Eterisk olja - 30 droppar
Färgämne löst i propylenglykol - 3-5 droppar
Blanda i burk. Tag 2-3 msk i badvattnet.
(Källa: Andersen 2003)

Litteratur: Se t ex Gaugin (1947), Hedenius (1939), Ostrov (2001), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/badkolsyre.html
Datum: 2021 10 27 - Uppdaterad: 2009 12 4
Cookieinfo
Made with a Mac