Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Kolsyrebad

Badbomber


Synonymer  Badtabletter, badbrus, badkulor
Engelska namn Fizzy bath bombs, bath fizzies

Tradition Detta är gamla tiders brusande och bubblande kolsyrebad i kak- eller bollform med ett tidsenligt namn. Förr kallades de badtabletter och badkulor.
Det finns en språklig koppling mellan de medicinska baden och dagens benämning badbomb: När baden gavs på sjukhus och kuranstalter pressades kolsyran in i vattnet från stålbehållare kallade kolsyrebomber.
• Mer badhistoria
Framställning Torra pulver (natriumbikarbonat, citronsyra, neutrala pulver) blandas för sig, flytande ingredienser (olja, eterisk olja, färg) för sig, varefter de två blandningarna smulas ihop.
Formning
Massan formas till enkla bollar eller pressas så hårt som möjligt ner i muffinsformar, iskubshållare eller liknande. Om pulvren är tillräckligt finmalda kan formar för chokladpraliner ge mycket exakta avgjutningar. Det finns också särskilda formar att köpa inklusive sådana som kan öppnas. Olja in formen eller pudra potatismjöl i den så blir bitarna lättare att få ur.
Pulvret är kraftigt uttorkande så kirurghandskar rekommenderas.
Torkning
• Massan tas ut direkt: Badbomberna kan tas ur formarna så fort de gjutits men är då sköra och faller lätt sönder.
• Massan tas ut halvtorr: Massan får torka till halvtorr innan den stjälps upp för ordentlig torkning. Allt kan också stoppas i frysen ett par timmar så blir badbomberna lättare att hantera.
• Massan får torka helt: Bäst klarar sig kulorna om de får torka helt i formen. Inomhusluft är sällan tillräckligt torr för lufttorkning rätt och slätt. Bättre är att ställa formarna i ugn 2-3 timmar (100-150 °). Varma kulor är sköra och bör få svalna i fred.
Beskrivning Kulor eller andra figurer ihoppressade av vitt eller färgat pulver, i storlek från pingpongboll till tennisboll.
Löslighet

• Olja och eterisk olja är lösliga och blandbara i fett, olja och eteriska olja.
• Stärkelse och jordfärgspigment är olösliga i allt.
• Natriumbikarbonat, citronsyra och ev. livsmedelsfärg är de enda ingredienserna som löses i vatten. I vattnet sönderdelas natriumbikarbonat till koldioxid och natriumkarbonat (soda) under mycket fräs och bubbel.
• Citronsyra är löslig också i alkohol; den bör alltså inte duschas med alkohollöst parfym.

Innehåll

Natriumbikarbonat
• Brukar utgöra runt 60 % av pulverblandningens vikt.
Något surt
Citronsyra brukar utgöra runt 30 % av pulverblandningens vikt. I volym räknat blir det ungefär lika mycket citronsyra som natriumbikarbonat eftersom citronsyra är tyngre.
Vinsyra, askorbinsyra eller något annat surt kan också användas, av vinsyra lite mer än av citronsyra.
Eterisk olja
1-3 % droppas eller duschas på pulverblandningen eller enbart natriumbikarbonaten. Behövs lösningsmedel är det bästa stark alkohol som torkar snabbt, men inte på citronsyran som löses av alkohol. Vatten måste undvikas helt eftersom det sätter igång sönderdelningsprocessen.
• Doftblandningar: barrdofter, andra doftblandningar för bad, bad vid förkylning, stämningsförändrande rumsdofter.
• Mild blandning som brukar gllas av barn: Lika delar mandarin och geranium.
Färg
• Vattenlöslig färg - den ska ju lösa sig i badvattnet. Den får inte vara löst i vatten, som sätter igång sönderdelningsprocessen. Tvålfärgslösnng för glycerintvålmassa och flytande tvål (löst i glycerin + vatten) ska användas bara i nödfall. Färg löst i glycerin går däremot bra. Färg löst i stark alkohol, som torkar snabbt, kan duschas på pulvret, men inte på citronsyran som löses av alkoholen. Bäst är flytande livsmedelsfärg och flytande "badbrusfärg" lösta i propylenglykol som inte påverkar pulverblandningen - 1-6 droppar per dl pulver.
• Oljelöslig färg, som grönblå chamazulen eller orange betakaroten
, droppas bäst i den vegetabiliska oljan.
• Olösliga mineral- och jordfärgspigment (normalpigment, oljefärgspigment) kan användas bara i små mängder och då mycket finpulveriserade. De ska inte kombineras med vegetabilisk olja om man inte vill ha sig själv och badkaret oljemålade. Med turkisk rödolja går de däremot bra och får intensivare färg. Bäst av de olösliga färgämnena fungerar titandioxid (vitt) och glimmer (vitt pärlemorskimmer). S.k. pärlemorpigment (färgpulver med mycket glimmer och lite pigment) går också bra.
Olja och fett
ger ett hudvänligt bad och fungerar som bindemedel i kulorna (5-10 %).
• Vilken vegetabilisk olja som helst som är stabil mot härskning kan användas, t. ex. jojoba, oliv, sesam (ända upp till 20 %). Bör inte kombineras med jordfärgspigment eller turkisk rödolja.
Kakaosmör (ända upp till 30 %) går bättre ihop med jordfärgspigment; de blandar sig inte på samma sätt.

• Av turkisk rödolja kan man ta upp till 5 %; mer får badkulan att svälla och bubbla. Blandar sig inte med jordfärgspigment som andra oljor och kan därför användas tillsammans med sådan färg. Bör däremot inte kombineras med vegetabiliska oljor.
Glycerin kan också användas, bara så mycket att pulvren håller ihop.
Neutrala pulver
• Neutrala vita pulver som stärkelse och talk och även vattenlösliga som salt och florsocker fungerar fuktupptagande och förhindrar därmed att natriumbikarbonat och citronsyra reagerar innan de kommer i vattnet (5-10 %).
• Man kan också använda fint pulveriserade kryddor som kryddnejlika, kanel och irisrot som fuktupptagare och utfyllnad. Ingefära och senap ger mycket värme. Blomblad och blad av örter blir sällan trevligt i badet.

Varianter Kolsyrebad i löst pulver.
Skumbad: Tillsätter man tensider till kulorna får man ett skummedel i fast form som kan säljas som "bubbelbitar" till dubbla priset.
Hållbarhet Förvaras torrt - inte i badrummet. 1 tsk karbamid i förvaringsasken tar upp fukten ur luften innan badkulorna hinner göra det. 

Hudvård Ett skäl till att dessa bad användes medicinskt var att de ansågs hudstärkande. Natriumbikarbonat utvärtes stillar i alla fall klåda effektivt, t. ex. vid solbränna och barnsjukdomar med utslag, och gavs förr i eksembad.
Bad Om forna tiders badkurer med likadana blandningar men inte formade till kulor, se kolsyrebad.

Recept

Recept I
(pulverbas)
Stärkelse - 42 gram
Natriumbikarbonat - 32 gram
Vinsyra - 26 gram
Lämpar sig väl för tablettframställning.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept II
(pulverbas)
Koksalt - 63 gram
Natriumbikarbonat - 18 gram
Vinsyra - 15 gram
Stärkelse - 4 gram
Lämpar sig väl för tablettframställning.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept III
(pulverbas)
Natriumbikarbonat - 43 gram
Vinsyra - 32 gram
Stärkelse - 10 gram
• Mjölksocker - 7 gram
Barrdoft - 4 gram
Talk - 4 gram
Lämpar sig väl för tablettframställning.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept IV
(vattenlöslig färg)
Natriumbikarbonat - 30 gram
Kakaosmör - ca 30 gram
Majsstärkelse - 25 gram
Citronsyra - 15 gram
Livsmedelsfärg - 3 droppar
Eterisk olja  - 3 droppar
Kakaosmöret smälts och tas från värmen. Pulvren blandas i noggrant. Färg och doft droppas i. Hälls i formar och får stelna, går fortare i frys. När massan är hård slås den ut ur formarna.
(Källa: Coss 1998)
Recept V
(med vattenlöslig färg)
Natriumbikarbonat - 60 gram
Citronsyra - 30 % gram
Olja (jojoba, oliv, sesam) - 5 gram eller mer 
Turkisk rödolja - upp till 5 gram 
Eterisk olja  - 2 gram 
Livsmedelsfärg - ett par droppar per dl
(Källa: Crearome ca 2000)
Recept VI
(med olöslig färg)
Natriumbikarbonat - 60 gram
Citronsyra - 30 gram
Turkisk rödolja - upp till 5 gram 
Eterisk olja  - 2 gram 
Jordfärgspigment eller pärlemorpigment - en aning
(Källa: Crearome ca 2000)
Recept VII
(grundrecept med vattenlöslig färg)
Natriumbikarbonat - 60 gram (48 ml)
Citronsyra - 35 gram (63 ml)
Turkisk rödolja - 5 gram (5 ml)
Tillsatser:
Eterisk olja - 30 droppar = 1-1,5 ml
Pärlemorpigment - 2,5 ml
eller
Färg löst i propylenglykol - 3-5 droppar
Totalt 100 gram (116 ml) plus parfym och färg. Blanda natriumbikarbonat och citronsyra. Tillsätt färg, sedan turkisk rödolja och eterisk olja. Smula samman massan med fingertopparna. Blandningen är uttorkande på huden så plasthandskar kan vara bra. Forma till en boll som håller ihop eller pressa ner i en form. Låt torka på smörpapper ett dygn.
(Källa: Efter Andersen 2003)
Recept VII
(grundrecept med vattenlöslig färg)
Natriumbikarbonat - 63 gram (55 ml)
Citronsyra - 31 gram (40 ml)
Turkisk rödolja - 5 gram (5 ml) 
Eterisk olja  - 1 gram (1 ml) 
• Badbrusfärg (vattenlöslig färg löst i propylenglykol) - 0,1-0,2 gram (10 droppar)
Natriumbikarbonat och citronsyra blandas; klumpar smulas sönder. Olja, eterisk olja och färg blandas för sig och hälls i pulverblandningen och allt rörs ihop. Blandningen formas till kulor eller pressas ner i formar; allt måste formas genast innan det torkar. Får torka; kulor på smörpapper.
(Källa: Efter Löfstedt och Másdóttir, 2004)
Anm. Detta är innehållet i s.k. startsatser för badbrus som säljs i hobbybutiker. Originalreceptet ger 397 gram (403 ml) plus färg, här omräknat till 100 gram (101 ml) plus färg.

Litteratur: Se t ex Gaugin (1947), Hedenius (1939), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/badbomb.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac