Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Förtjockningsmedel

Xantangummi


Moderväxt
Majs (Zea mays) och andra
Synonymer Xantan, xanthangummi, hårstärkelse. Handelsnamn som: Keltrol T, Kelzan ASX-T, Kelzan ST, Polysaccharide B 1459, Rhodopol 23, Rhodopol T, Satiaxane CX-91
Farmakopénamn
Gummi xanthanum 
E 415 Xantangummi 
CAS-nummer 11138-66-2
Xanthan Gum
Engelska namn
Xanthan gum, corn sugar gum
Andra namn
Andra språk
Xanthan gummi (danska)

Tradition
Xantan är purungt jämfört med många andra geléringsmedel. Det började användas i livsmedel i USA i slutet av 1960-talet; sedan tog det ett par årtionden innan läkemedels- och kosmetikaindustrin upptäckte det.
Framställning
Druvsocker (glukos) ur majs jäses genom odling av bakterien Xanthomonas campestris. Resultaten renas med isopropylalkohol, torkas och mals l pulver. Kemiskt är det en polysackarid.
Beskrivning
Krämfärgat pulver eller granulat. Anjoniskt = negativt elektriskt laddat i sin vattenlösliga del.
100 ml väger ca 41 gram. 100 gram = ca 246 ml.
• Lösligt i kallt och varmt vatten som blir förtjockat, inte helt genomskinligt.
• Olösligt i olja.
pH och inkompatibiliteter
• Gelé av xantangummi får neutral reaktion (pH 6-8) men är användbart vid både surt och alkaliskt (pH 3-12).
• Används ofta ihop med andra geléämnen som guarmjöl. Eftersom det geléar i kallt vatten lämpar det sig för att göra aloegelé.
Innehåll
Natriumsalter, kaliumsalter och kalciumsalter av polysackarider med glukos, mannos och syror.
Varianter • Modifierat xantangummi, hårstärkelse (INCI-namn: Dehydroxanthan Gum)
Används med 1-2 % i hårläggningsprodukter.
Hållbarhet
Pulvret ska förvaras torrt. Gelé av xantangummi är stabilt i sura, alkaliska och salta miljöer och tål temperaturförändringar bra.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 35 kr per 50 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudvård Strös i vattnet under vispning och bildar ett inte helt genomskinligt gelé.
Hudläkemedel
Pulvret ger en halvgenomskinlig tjockflytande lösning. På huden bildar den en tunn hinna hinna som skyddar och läker småskador. Vid 5 % börjar blandningen bli kletig och geléet kännas dammigt när det torkar på huden.
Förtjockningsmedel
Geléar vattenbaserade preparat; vanliget som stabiliserande medel ihop med andra förtjockande ämnen som guarmjöl
och bentonit. Förtjockar sockertensider utan problem.
• Stabilisering av emulsioner: 0,5 % i vätska.
Aloegelé: 1 % volym (1 ml = 0,4 gram per dl) i aloesaft.
• Tunt gräddigt gelé, t. ex. i ansiktsmasker: 2 % i vätska
Understödjande förtjockningsmedel i hårvårdspreparat och hår. Ökar skumbildningen i schampo men den negativa (anjoniska) laddningen ger risk för statisk elektricitet.
Hårbalsam med stylingeffekt: 1-2 %.

Mat och dryck
Xantangummi (E 415 Xantangummi) får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser, utom i torkade livsmedel som ska tillsättas vatten strax före förtäring. Det förtjockar och stabiliserar konsistensen i t. ex. godis, konditorivaror, dressing, sås och mjukost. I glutenfritt bröd ersätter det till viss del glutens bakegenskaper.
Giftighet FAO/WHO ger ingen rekommendation om acceptabelt dagligt intag (ADI); förr var det 10 mg per kilo kroppsvikt, alltså 700 mg (0,7 gram) per dag för en person som väger 70 kilo. Pulvret ska inte intas torrt eftersom det sväller snabbt och mycket; folk har dött av kvävning när liknande pulver börjat svälla redan i matstrupen.
Miljö Godkänt som Bra Miljöval av förtjockningsmedel. KRAV-godkänt emulgerings / stabiliserings / förtjockningsmedel. Xantangummi tillverkat i USA har troligen sitt ursprung i genmanipulerad majs, eller majs som blandats med sådan; man skiljer inte på dem.

Litteratur: Se t ex Andersen (2003), Elkington och Hailes (2000), Leung (1980), Lodén (2002), Lodén (2008). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), Nilsson (2008), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Thickening agents/dissolving agents (2005 07 20).
Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/xantangummi.html
Datum: 2018 11 21 - Uppdaterad: 2009 10 6
Cookieinfo
Made with a Mac