Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Vetegroddolja


Moderväxt
Vete (Triticum vulgare)
CAS-nummer 68917-73-7, 84012-44-2
Triticum vulgare germ oil ["the oil obtained from the expression or extraction of the wheat germ"]
Engelska namn Wheat germ oil
Andra namn
Andra språk
Weizenkeimöl (tyska)

Tradition Farmakopéerna
Upptagens i dagens europeiska farmakopé.
Framställning
Efter vetekornens malning och siktning till vitt mjöl får man en rest av kli och groddar (med 7-12 % olja) som mals.
• Kallpressning - sällan, eftersom det är mycket dyrt att kallpressa denna känsliga olja: Groddmjölet pressas utan värme (upp till 60°).
• Extrahering: Groddmjölet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Detta är den vanliga metoden.
• Raffinering: Kallpressad olja raffineras ibland. Extraherad olja, som är det normala, raffineras alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
I Europa i t. ex. Tyskland. Mycket utvinns i USA
Beskrivning
Klar olja, tjock, fet och kladdig. Grumlas vid låg temperatur av vaxrester som fälls ut, klarnar igen vid uppvärmning. Stelnar vid 0°.
• Oraffinerad (endast kallpressad): Mörkgul, orange till brun med starkjordig säddoft och smak.
• Raffinerad (kallpressad eller extraherad): Guldgul till ljusgul med mindre lukt och smak.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol. Löser inte lecitin.
• Blandbar med vegetabiliska och eteriska oljor och kan smältas ihop med fetter, vaxer, hartsämnen.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 10-20 %
• Palmitinsyra
14-20 %
Stearinsyra upp till 2 %
• Arakinsyra under 1 %
• Behensyra under 1 %
• Lignocerinsyra under 1 %
Enkelomättade fettsyror 20-30 %
• Omega 9: Oljesyra 12-35 %

• Omega 9: Gadoljesyra 0-2 %
• Omega 9: Erukasyra upp till 1 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 50-65 %
• Omega 9: Linolsyra 40-60 %
• Omega 3: Linolensyra 3-10 %
Övrigt
• Andra fettsyror: Upp till 1 %.
Glycerin som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan: 5-8 %.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): Upp till 5 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, spinasterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): 2-3 %.
• Gluten: Är vattenlösligt och kommer inte med i oljan men spår kan finnas.
Vitaminer
E-vitamin: 0,17-0,35 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s. 170-350 mg per 100 gram, mest av alla oljor. Förstörs lätt av raffinering. 
Lecitin: 2-3 %.
Tillsatser och föroreningar
• E-vitamin: Tillsätts ibland.
• Lösningsmedel som hexan, etylendiklorid: Rester kan finnas i e
xtraherad olja, upp till 5 ppm (miljondelar), d.v.s. 0,5 mg per 100 gram.
• Pesticider: Rester kan finnas; vete besprutas mycket. Under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram, vilket sägs vara långt under vad som finns i andra oljor. Raffineringarna som krävs för att få bort pesticidrester och lösningsmedel tar också bort mycket av näringsämnena.

Hållbarhet
Håller sig relativt bra - hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3,5 år - om den förvaras svalt (inte över 25°, helst i kylskåp) i mörkt och lufttätt kärl. Rik på E-vitamin, men halten är inte så hög att vetegroddolja kan användas som antioxidant i andra oljor. Själv har oljan så hög halt fleromättat fett att den kan behöva tillsättas extra E-vitamin för att inte härskna. Inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 45-115 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Halvfet olja som absorberas snabbt (10-30 minuter) men samtidigt är mycket klibbig. Om blandningen värms bör vetegroddoljan tillsättas sist när allt svalnat lite. I lecitinlotion får vetegroddolja tillsättas sedan övriga oljor löst lecitinet; eftersom den inte löser lecitin och inte deltar i emulgeringen.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande, därtill näringsrik. Blodcirkulationsstimulerande. På grund av kladdigheten och lukten används dock vetegroddolja sällan ensam utan blandad med magrare oljor. Ren kan oljan användas på mindre områden med särskilda problem som klåda, hudsprickor, skador, ärr, solsveda och andra brännskador - E-vitaminet befrämjar läkning utan ärrbildning - och som närande ansiktsmask på narig och känslig hy, psoriasis och torra eksem.
Hudolja: 5-20 % med t. ex. mandelolja.
Torr och känslig hy, åldrad och sliten.
I massage på större områden blir vetegroddolja för tjock och klibbig. 5-10 % räcker tillsammans med lättare oljor som druvkärnolja, solrosolja, mandelolja.
Massage med vetegroddolja på ben och fötter sägs hjälpa mot myrkrypningar (restless legs). Ren och oblandad används den under graviditet: Dels i hudolja mot hudbristningar, dels för att förebygga sprickbildning under förlossningen genom att massera mellangården (området mellan slidan och anus) 5-10 min dagligen under graviditetens sex sista veckor.

Som andra flytande oljor ger vetegroddolja inte mycket till lödder i tvål men hjälper till att göra det som finns stabilt. Vanligast är att tillsätta oljan som överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.
Förtvålningstal
Förtvålningstal 131-132 = det krävs 131-132 gram natriumhydroxid för att förtvåla ett kilo vetegroddoljaolja, vilket är lite. Används aldrig ensam utan endast i liten mängd tillsammans med andra oljor och fetter som ger fastare tvål och större lödder.

Mycket känsliga veteglutenallergiker kan reagera på spår av gluten.  Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel olja från ekologisk odling.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Lawless (1996), Wicklund (1998), Wilhelmsson (2003).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/vetegroddolja.html
Datum: 2018 04 21 - Uppdaterad: 2010 02 18
Cookieinfo
Made with a Mac