Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Aldehyder - Fenoler

Vanillin och etylvanillin


Synonymer
1) Vanillin, metylvanillin, vinillal, vaniljaldehyd, vanillaldehyd, metametoxipara-oxibensaldehyd, protokatekualdehyd, 4-hydroxi-3-metoxi-bensaldehyd, 3-etoxi-4-hydroxibensaldehyd
2) Etylvanillin, bourbonal
Farmakopénamn
1) Vanillinum
CAS-nummer 1) 121-33-5
2) 121-32-4
1) Vanillin
2) Ethyl vanillin
Engelska namn
1) Vanillin, methyl vanillin, vanillaldehyde, vanillic aldehyde, 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde, hydroxy-3-methoxybenzaldehyde,4-, methoxy-4-hydroxybenzaldehyde-3, 3-methoxy-4-hydroxybenzaldehyde
2) Ethyl vanillin, etylprotocatechuic aldehyde, 4-hydroxy-3-ethoxy-benzaldehyde, 3-ethoxy-4-hydroxybenzaldehyde
Andra namn
Romanska språk
1) Vanilline (franska)
2) Éthyl-vanilline, vanillal (franska)

Andra språk
1) Vanillin (tyska)
2) Bourbonal, Äthylvanillin (tyska)

Tradition

Detta är författarens till Den hemlige kocken speciella hatobjekt: vanillin ur rötad granved...! Ty doften och smaken är sällan äkta vanilj utan 3-etoxi-4-hydroxibensaldehyd.
1) Vanillin
Vanillin, isolerat första gången 1858, framställt syntetiskt ur tallkåda 1876 och enklare ur eugenol från 1890-talet, var ett av de första konstgjorda doftämnena i parfym och är fortfarande ett av de allra mest använda. Det flödade över i Guerlains banbrytande fougèresdoft Jicky (1889) blev sedan stapelvara i 1900-talets orientdofter. Det avslutande 90-talet med sina "matiga" orientdofter var närmast en orgie i vanillin. Det har alltid varit vanligt i intima och mysiga hemmaprodukter som badskum och doftljus.
Namnet vanillin, i svenskan sedan 1895, är bildat efter vanilla = liten slida. Man trodde rätt länge att det var en aldehyd, därav namn som vinillal och vaniljaldehyd.
2) Etylvanillin
Berömd i parfymsamman
hang är Jacques Guerlains användning av etylvanillin i orientparfymen Shalimar. Det sägs att han fick ett prov på etylvanillin i början av 20-talet och på impuls hällde det i en flaska Jicky. Vips hade han skapat Shalimar. Redan Jicky hade varit upprörande stark och likadant reagerade folk på Shalimars pudriga vaniljchock. Det tog flera år innan man vågade lansera den (1925) men då satte den standarden för orientdofter.
Namnet etylvanillin, i svenskan sedan 1835, är en kombination av vanillin och etyl. Det gamla handelsnamnet bourbonal används fortfarande i parfymvärlden.
Farmakopéerna
1) Vanillin togs upp i den nordiska farmakopén 1964.

Framställning
1) Vanillin
• Förekomst: Finns i små mängder (2-4 %) i växter, förenat med socker till en luktlös glukosid, som i vaniljstången när den ännu är kvar på plantan. Fritt och luktande blir det först efter spjälkning - se under vanilj absolut hur vaniljstången behandlas. Det finns också i söta hartser som bensoeharts, perubalsam och tolubalsam. Finare vanillin till parfym isoleras ur eugenol i kryddnejlikolja.
• Tillverkning: Vanillin är en fenolaldehyd (fenol och aldehyd) som bildas när fenolalkoholen eugenol oxideras (syre upptas, väte avges) vilket görs lätt industriellt. Man kan också göra tvärtom och reducera vanillinet (syre avges, väte upptas) tillbaka till eugenol. Enklast och billigast görs det idag ur klisterämnet lignin som man får ur sulfit ur barrträd och ur råolja. Det är många komplicerade turer från sulfit till vanillin men besväret lönar sig; syntetisk vanillin kostar bara 1 % av äkta isolerad. 2006 meddelade japanska forskare att de kommit på en metod att utvinna det ur kodynga.
2) Etylvanillin
• Förekomst: Finns inte i naturen, t. ex. inte i vaniljstång, däremot bildas det i vanilj absolut.
• Tillverkning: Görs syntetisk ur produkter ur råolja.

Ursprung
6-12.000 ton om året tillverkas, bland annat i Norge av svenskt defekt barrträdsvirke, i störst skala i USA.
Beskrivning
1) Vanillin: Vitt eller gulvitt pulver eller färglösa eller vita kristallnålar som gulfärgas i ljus och av alkalier. Lukt och brännande smak av vanilj. Smälter vid 81-84°. 
2) Etylvanillin: Fina vita eller gulvita kristaller med lukt och smak av vanilj. Smaken är 3-4 gånger starlare än hos vanillin. Smälter vid 76-78°.
1) Vanillin: 100 ml väger ca 100 gram.
• Ganska lättlösliga i vegetabiliska och eteriska oljor, olösliga i flytande paraffin.
• Svårlösliga i 50° vatten (90-100 delar), måttligt lösliga i glycerin (20-30 delar).
• Lättlösliga i 95 % alkohol (1-2 delar), 70 % alkohol (3-6 delar), 50 % alkohol (4-8 delar), lösliga i propylenglykol.
pH och inkompatibiliteter
1) Vanillin
• Mättad vattenlösning blir svagt sur (pH 4-6).
• Inkompatibelt med oxiderande ämnen (oxidation); vanillin med eugenol gör t. ex. tvål brunfläckig och illaluktande.
Ersättning
• Båda används som ersättning för naturlig vanilj. Vill man ersätta dem i recept, får det bli med vanilj absolut, vaniljtinktur eller vaniljolja. Alla har samma doftfixerande effekt.
• Hartserna bensoeharts, storax, perubalsam och tolubalsam innehåller fritt och doftande vanillin, liksom deras eteriska oljor benzoin, styrax, perubalsamolja och tolubalsamolja och liquidambarolja.
Hållbarhet Båda färgförändras av ljus och måste förvaras ljusskyddat och lufttätt. Mörkfärgar krämer särskilt tillsammans med sin alkohol eugenol och isoeugenol; antioxidanter och effektiva fixatörer måste tillsättas för att förhindra detta. 
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Doftbeskrivning
1) Vanillin: Varm, söt och torr vaniljdoft med chokladinslag, 400 gånger starkare än äkta vanilj. Lukten uppfatts som mycket behaglig av nästan alla. I en undersökning där försökspersonerna fick klassa doftämnen på en skala från -10 (extremt obehaglig) till +10 (extremt behaglig), fick vanillin +10.
2) Etylvanillin: Varm, söt och krämig vaniljdoft, starkare än vanillin och mer lik vanilj än denna.

Flyktighet
1) Vanillin: Basnot och fixatör av andra doftämnen.

2) Etyylvanillin: Basnot och fixatör. Mycket stark och hållbar. När folk som arbetar med framställningen får minsta lilla mängd på huden stannar lukten kvar i flera dagar.
Doftblandning
1) Vanillin: Ger sötma och värme till doftblandningar. Går särskilt bra ihop med heliotropin som är det dominerande luktämnet i vaniljstänger, kumarin
, kryddnejlika och mysk
Användning
Det är framför allt heliotropin som ger vaniljen dess doft medan vanillin och etylvanillin mer liknar dess smak. Båda kan ingå med upp till 8 % i doftblandningar, mest typiskt i orientdofter, blomdofter och syntetiska kokosdofter och fruktdofter. Billiga och starka, använda i allt som ska lukta mycket till lågt pris. Särskilt etylvanillin är en stark och effektiv luktmaskör - när offentliga toaletter stinker vaniljbulle är det etylvanillin som fått göra tjänst.
I tvålparfym har båda nackdelen att färga tvålen gulbrun, vanillin mest.
Hudreaktion 1) Kan möjligen irritera känslig hud. Vanillin ur barrträds lignin, det vanliga, irriterar mindre än vanillin från andra industriella processer.

Mat och dryck
Bara 2-3 % av världens vaniljsmak kommer från vaniljplantan. Resten är syntetiskt vanillin och etylvanillin, som är mer smakämnen än doftämnen. I vaniljsmaker - choklad, glass, kakor, läsk - kombineras de ofta med heliotropin som är äkta vaniljs viktigaste doftämne.
1) Vanillin: Vaniljsocker är florsocker med 1-3 % vanillin.

2) Etylvanillin: Ingår i många konstgjorda smaker (kokos, jordgubb, körsbär) men har en kemisk bismak.
Giftighet
2) Etylvanillin: FAO/WHO: s rekommendation om högsta acceptabla dagliga intag (ADI) är 3 mg per kilo kroppsvikt, alltså 210 mg för en person på 70 kilo.

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Neuendorf (2009), Nilsson (2007), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Zinck och Hallas-Møller (2005). Hedoniskt värde: Bresle (1986), Bresle och Stenson (2002) som refererar en undersökning av Dravniek et al (1979).
• Artiklar: Ingvar Svanberg och Håkan Tunón: Bark, näver och sav (Människan och naturen: etnobiologi i Sverige; 1; 2001).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). Good Scents Co. (2006 12 23). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03)

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/vanillin.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2010 09 9
Cookieinfo
Made with a Mac