Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tinkturer

Vaniljtinktur


Moderväxt
Vanilj (Vanilla planifolia)
Synonymer Vaniljdroppar
Farmakopénamn Tinctura vanillae
CAS-nummer 8047-24-3
Vanilla planiflora tincture ["the alcoholic solution of the macerated vanilla"]
Engelska namn
Vanilla tincture, tincture of vanilla
Förväxlingsrisk

Andra extrakt av vailj, som:
Vanilj resinoid /absolut
- med alkohol eller flyktiga lösningsmedel
Vaniljolja - med olja


Tradition Farmakopéerna
Upptagen i de sjätte och sjunde upplagorna (1845, 1869) av den svenska farmakopén men fick utgå 1901.
Framställning
Vaniljstång eller vaniljfrön (inte vaniljsocker) dras ut i alkohol. Filtreras. Efteråt kan den fräcke berika resterna med vanillin eller tonkatinktur och sälja dem vidare som Äkta Vanilj.
Ursprung
Tillverkas i Europa (Frankrike) och Amerika (USA) av importerad vanilj och på Madagaskar av inhemsk.
• För smak används helst äkta vanilj (Vanilla planifolia). Bäst är Bourbonvanilj från Madagaskar och Réunion.
• För doft används också Tahitivanilj (Vanilla tahitiensis) och vanillon (Vanilla pompona) från Mellanamerika. När äkta vanilj används ska den vara mexikansk.
Beskrivning
Ska vara "klar, brungul, av angenäm lukt".
95 % alkohol:100 ml väger 82 gram. 100 gram = 123 ml.
70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram. 100 gram = 112 ml.
60 % alkohol: 100 ml väger 91 gram. 100 gram = 111 ml.
För detaljer, se alkoholmått.
Löslighet • Olöslig i oljor. Alkoholen löser delvis hartsämnen och eteriska oljor.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol.
Doftämnen
Alkoholer     
eugenol  
Aldehyder  
heliotropin (piperonal)  
p-hydroxibensaldehyd 5-9 %
vanillin och etylvanillin 85 %
Innehåll
• Doft kommer framför allt från heliotropin, eugenol och p-hydroxibensaldehyd. Mest och bäst finns i mexikansk vanilj, Tahiti och vanillon.
• Smak kommer framför allt från vanillin och etylvanillin, mest och bäst i Bourbonvanilj. Av skidans vikt utgör de 1,5-3 %, i Bourbon upp till 10 %.
  • Lite vatten dras också ut, i skidan utgör det 35 % av vikten.
• Socker, i skidan 25 % av vikten.
Vaxer och fetter, i skidan 15 % av vikten.
Ersättning • Ersätts ofta av vanillin både som smak- och doftämne.
• "Vaniljessens" (vanligt i USA) är en alkohollösning av smakande vanillin och luktande heliotropin och lite anisaldehyd och anisalkohol, etylcinnamat och tolubalsam.
Hållbarhet
Hållbar - alkoholen konserverar.

Parfym Doftbeskrivning
Stark vaniljdoft.

Flyktighet
Basnot och fixatör.
Användning
Kan användas som bassprit i alkoholbaserad parfym
(till en oljebaserad gör man en vaniljolja). Doftämne i puder
Hårvård Enligt Piesse i England i mitten av 1800-talet användes tinkturen, förutom i rena parfymer, till att parfymera hårtvättmedel.

Mat och dryck Vanlig vaniljform i livsmedel. Smak- och doftämne i tobak.
  De många farmaceutiska recepten nedan kommer av av att vaniljtinktur använts som smakförbättrare i läkemedel och därtill haft högt anseende som läkemedel:
Invärtes bruk
särdeles välgörande på nervsystemet och själsförmögenheterna, hindrar sömn, förökar muskelenergin, stimulerar könsdriften och anses vara ett starkt afrodisiakum
  enligt en svensk auktorietet vid 1800-talets mitt. Dosen var 25-30 droppar.

Recept
Recept I Alcohol vini - 6 viktdelar
Vanilj, fint skuren - 1 viktdel
(Källa: Berlin 1849)
Recept II Koncentrerad sprit (88 %) - 6 viktdelar
Vanilj, fint skuren - 1 viktdel
Härav göres tinktur: Får dra i täckt glaskärl i tre dagar vid 60°C, avhälles avkallnad, resterna utpressas, samt filtreras genom pappersfilter.
.(Källa: Berlin 1851)
Recept III Renad vinsprit (runt 51 % alkohol) - 1 liter
Vaniljstång - 50 gram
Skär upp stängerna på längden, därefter i 1 cm bitar. Låt dra en månad i spriten; skaka om då och då. Sila genom tyg. Säljs sällan eller aldrig ren utan används som ingrediens i sammansatta dofter och hårtvättmedel.
.(Källa: Piesse 1857)
Recept IV Alkohol - 1 liter 
Vanilj - 250 gram
Den sönderdelade drogen övergjuts med det mesta av alkoholen. Får stå 8 dagar. Dekanteras försiktigt från bottensatsen och filtreras. Filtret eftersköljes med resten av alkoholen för att hindra något av luktämnena att stanna kvar. 
(Källa: Gaugin 1947)
Recept V • Utspädd sprit (70 %) - 80 gram
Vaniljstänger - 20 gram
Stängerna skärs först på längden, sedan på tvären i små bitar.
(Källa: Ljungdahl 1953 efter Finska farmakopén 1937)
Recept VI • Utspädd sprit (70 %) - 1 kilo (1,1 liter)
Vaniljstänger - 100 gram
Stängerna skärs först på längden, sedan på tvären i små bitar.
(Källa: Ljungdahl 1953 efter Medicinalstyrelsen 1950)
Recept VII Vodka - 150 ml
Vaniljstång
Skär upp stången på längden, lägg i glasburk och slå över vodkan. Sätt på lock och låt dra minst 6 veckor. Efter hand som utdraget används tillsätter man mer vodka; stången fortsätter att avge smak en tid.
(Källa: Ackerman 1992)

Litteratur: Se t ex Berllin (1849), Berlin (1851), Ljungdahl (1953), Piesse (1857).
Nätpublikationer:
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/vaniljtinktur.html
Datum: 2018 07 17 - Uppdaterad: 2010 09 9
Cookieinfo
Made with a Mac